Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol kısıtlılığında B-engelli sınıfı ehliyet kodları hangileri?

skaradeniz

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Sağ ön kol kırığı ortopedik engelliyim. Yani sağ kolumu ve elimi kısıtlı kullanabiliyorum. Acaba Engelli Ehliyeti alırken sağ kol için hangi kodları yazarlar?

@skaradeniz

Şunlar iş görecektir:

40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

Bundan fazlası ekstra kısıtlamaya neden olur. Ama bu kodlar araç alımında vergi avantajı sağlar mı, maalesef hayır. Araç için vitesi sol ele taşımak ya da vites kolunu yükseltmek lazım (10.04 Uyarlanmış vites kolu). Bu olursa araç alımında vergi indiriminden yararlanabilirsin. Ama o zaman sadece bu özel donanıma sahip araçları kullanabilirsin.

peki vitese yükseltici topuz falan da iş görmez mi? benim için zaten önemli olan ötv indirimli araç alabilmek. sağ kol ve elimi tamamen kullanamıyor değilim. kullanıyorum. illaki vitesi sola mı almak gerek.

skaradeniz

Yukarıda da yazdığım gibi, vitesi sol ele aktarmak ya da vites kolunu yükseltmek lazım (10.04 Uyarlanmış vites kolu).

vites kolunu yükseltmek, vitese topuz mu taktırmak demek. Eğer vitese topuz takılırsa ötv mümkün müdür?. Hareket edici bir aksam olmadığı için kafa mı karıştırıyor.

Merhabalar. Yaklaşık 1 saat önce il sağlık müdürlüğü komisyonuna girdim. Benim engelim; sağ ön kol geçirilmiş woltmen iskemik kontraktörü. Yani elim ve kolumu kısıtlı kullanabiliyorum.
Bana yazılan kodlar;

102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
10.02*Otomatik vites

bu kodlar Ötv indirimine rehber olur mu.

skaradeniz

Araç alımında belirsizlik var. Maliye hala engelli sağlık kurulu raporu diyor. Yani, bu rapor tek başına sana araç aldırmaz, ama aynı ibarelerin yer aldığı ve üzerinde oran bulunan bir engelli sağlık kurulu raporu alabilirsen, araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsin.

Sağ üst extremite kısıtlılığında otomatik vitesli araç ÖTV'siz alınabilir | GİB Özelgesi ve Rapor

peki bülent bey elimde özel tertibatlı araç kullanır ve otomatik vitesli araç kullanır raporum var. böyle bir raporla ötv den yararlanabilir miyim

skaradeniz

Raporda oran da varsa, bence evet. Vergi dairesine gidip yazılı olarak görüş istemeni öneririm.

Aynı sorun bendede var aracın otomatik vites ve direksiyona topuz takmamı istiyorlar

İyi akşamlar. oturanboğa( Bülent Bey) lütfen yardımcı olun.

benim engelim sağ ön kol geçirilmiş wolkmen iskemik kontraktör sekeli. Yani elimi ve kolumu kısıtlı kullanıyorum. Hastaneden almış oldugum raporumun oranı %40 ve ötv indirimi/ h sınıfı ehliyet yazıyor.

ehliyet için almış olduğum kodlar da; 78,47,10.02,ve 40.11 kodları. Bayi raporumu mail atmış onlar da tertibatlı olur demiş.
Biz de satış işlemlerine basladık. Ben sadece direksiyona topuz tertibatı yapılacak zannediyordum. Tertibatçıya gittim bana vitesi, sinyal kolunu herşeyi sola alıcaz dedi. Ben de dedim ki sağ kol engelliler otomatik vites tertibattan sayılıyor dedim hayır olmaz dediler. Başka türlü tse den gecmez dediler. Sadece topuz için proje cizilmiyor dediler.

Benim ne yapmam lazım. Sonucta raporumda da ehliyette de özel tertibatlı arac kullanır ibaresi yok . Sadece ehliyet kodunda direksiyona topuz ve otomatik vites ibaresi var. Yani sağ kolum hiç yokmuş gibi tertibat takıcaz diyor tertibatçı.
Sadece otomatik vites tertibattan sayılmıyor mu? ve ya illa vites, sinyal kolu sola alınıp proje mi çizilmesi gerek. lütfen yardımcı olun.

skaradeniz

Bu kodun karşılığı demek ki oymuş. Dedikleri gibi, TSE bu donanımı arar mutlaka. Bunu yaptırmazsan belki (bilmiyorum) araç alımında sorun yaşamazsın, aa aracı kullanman imkansız hale gelir. O kodun yer aldığı ehliyetle sadece o donanımın olduğu arabaları kullanabilirsin.

Sağ Kol Engelli Araç alımı

Merhaba iyi günler... Ben 2016 yılında ötv indirimli ve tertibatlı otomatik vitesli araç aldım. Aracımın 5 yılı doldu. Aracımı satıp yeniden araç almak istiyorum ve Mevcut engelli raporum ve ehliyetimle araç alabilir miyim diye bunun için İstanbul' da 7-8 bayi dolaştım. Fakat hiçbiri net cevap veremedi. Vergi Dairesine sordurdular. Onlardan da kesin olmayan hep afaki cevaplar geldi. Yani hiçbirşey net değil.

Ehliyetimdeki kodlar:78-102 ve 47- 40.11- 10.02 ve 104 kodları mevcut
Raporumda: Sağ kol el ve bilek ve kol kısıtlılığı yüzünden %41 raporum var. Raporumda açıklama kısmında ötv indirimi+H sınıfı ehliyet yazıyor.

2016 yılının kasım ayında araç alırken yine kimi bayi olmaz demişti. Kimisi olur demişti. Ben de en son Ümraniye taşıtlar vergi dairesine gittiğimde oradaki müdür yardımcısı tertibat olması şartıyla olur vermişti.
Aracıma yapılan tertibatlar şu şekilde; direksiyona topuz (40.11)
uyarlanmış vites kolu (10.04)
sinyal kolu için aparat (35.03)
Ehliyetimde olmayan kodların tertibatı da aracıma uygulandı.(10.04 ve 35.03)

Benim sorum şu: tekrardan ötv indirimli araç alabilir miyim. Benim gibi sağ kol engelli olup ta yakın zamanda ötv indirimli araç alan var mı?

Merhaba iyi günler... Ben 2016 yılında ötv indirimli ve tertibatlı otomatik vitesli araç aldım. Aracımın 5 yılı doldu. Aracımı satıp yeniden araç almak istiyorum ve Mevcut engelli raporum ve ehliyetimle araç alabilir miyim diye bunun için İstanbul' da 7-8 bayi dolaştım. Fakat hiçbiri net cevap veremedi. Vergi Dairesine sordurdular. Onlardan da kesin olmayan hep afaki cevaplar geldi. Yani hiçbirşey net değil.

Ehliyetimdeki kodlar:78-102 ve 47- 40.11- 10.02 ve 104 kodları mevcut
Raporumda: Sağ kol el ve bilek ve kol kısıtlılığı yüzünden %41 raporum var. Raporumda açıklama kısmında ötv indirimi+H sınıfı ehliyet yazıyor.

2016 yılının kasım ayında araç alırken yine kimi bayi olmaz demişti. Kimisi olur demişti. Ben de en son Ümraniye taşıtlar vergi dairesine gittiğimde oradaki müdür yardımcısı tertibat olması şartıyla olur vermişti.
Aracıma yapılan tertibatlar şu şekilde; direksiyona topuz (40.11)
uyarlanmış vites kolu (10.04)
sinyal kolu için aparat (35.03)
Ehliyetimde olmayan kodların tertibatı da aracıma uygulandı.(10.04 ve 35.03)

Benim sorum şu: tekrardan ötv indirimli araç alabilir miyim. Benim gibi sağ kol engelli olup ta yakın zamanda ötv indirimli araç alan var mı?

Merhabalar, ben de sağ koldan engelliyim. Sağ kol kısıtlılığı var. 2015 yılında almış olduğum raporun açıklama kısmında: ötv + Vergi İndirimi yazıyor. 2016 yılında da B engelli ehliyetimi aldım. Ehliyetimdeki kodlar: 78- 102- 10.02- 40.11 gibi kodlarım var. Ve bn 2016 yılının Kasım ayında aracıma tertibat yaptırmak kaydı ile ötv ve Mtv indirimli aracımı aldım. Tertibat olarak otomatik vitesli aracımın vitesi bir aparatla sağdan sola alındı ama bu aparat kodu (40.04) ehliyetimde yoktu. Ben bu şekilde alabilmiştim. 2022 yılında tekrardan ötv indiriminden faydalanmak istediğimde 3 ya da 4 bayiye sordurduğumda hep alamazsın cevabı geldi. Öncelikle raporumu mu yenilemeliyim? Yeni karekodlu ve ''Sadece Hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir'' ibareli bir rapor mu almalıyım. Ve ayrıca ehliyetime 40.04 kodunu ekletmeli miyim? Benim gibi sağ koldan engelli arkadaşlar nasıl bir yol izlediler.

İnan ki gerekçede sunmuyorlar. Kaç defa Ümraniye taşıtlar vergi dairesine gittim. Tek dedikleri şey bayi evraklarınızı hazırlasın buraya göndersin sonra karar verilir diyorlar. Ama bayi önden raporu trafik müşavirleri aracıları ile raporu vergi dairesine gönderdiğinde alamaz diye bilgi veriyorlar. Hani vergi dairesi dese ki; raporunu yenilemen lazım veya kod eklemen lazım deseler anlarım. Ama onlar da hiçbirşey bilmiyorr

garip bi ulkeyiz,engelli ehliyeti olup engelli aracı alamayanların ülkesi,
Bende sol koldan 2016 da aldım ,bir de ben bakayım bana ne diyecekler

Ehliyete kod ekletme

Merhaba iyi günler, Sağ koldan engelliyim. Yeni almış olduğum raporda '' Sadece Hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' ibaresi yer alıyor.
2016 yılında almış olduğum B Engelli ehliyetimde 40.11- 10.02- 78- 102 ve 47 kodları mevcut.

Daha önce 2016 yılında almış olduğum ötv istisnalı aracımda vites kolu bir aparatla sağdan sola alındı, sinyal kolu sağdan sola alındı ve direksiyona topuz takıldı. Ama ehliyetimde vitesle ile ilgili bir kod yok.

Kod ekletmem gerekir mi? bayiler ekletirsen garanti olur diyorlar.

Eğer kod ekletmek istesem nasıl bir yol izlemeliyim.

teşekkür ederim.

Üst Alt