Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol kısıtlılığında özel donanım şart mı?

rosespring

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba
Sağ asetebulum plak, sağ dirsek protez operasyonları nedenli %76 engelli raporum var. Raporumda " otomatik vites kullanması zorunludur " yazıyor,ehliyetim ise engelli. Araç alımı için gittiğimde bu şekilde alamayacağımı, kod ekletmem gerektiğini, tertibat olması gerektiği ve özelge doldurmam gerektiği söylendi. Ne yapacağımı şaşırdım.

otomatik vites olarak tertibatsız alan arkadaşlarımız var forumda sağ kol engeli ile özelge isteyin.

@rosespring merhaba,

Ben de sağ koldan engelliyim. Engel oranım %60. 2011 yılında sağlık raporu çıkarmış ve aynı sene H sınıfı sadece otomatik kullanabilir ehliyeti almıştım. ÖTV indirimi için hiç başvuru yapmadım. Fakat forumda bizim gibi olupta ÖTV indiriminden yararlanan arkadaşları görünce sürece başladım. İlk işim ehliyeti yenilemek olacak.Şuan da ehliyet için çıkarmış olduğum sağlık raporumu ( Aile Hekimi--Uzman Doktor ) İl Sağlık Müdürlüğüne ilettim. Onlar komisyona çağırıp kod ekleyecekler ve bu rapor ile kimlik yenilemeye başvuracağım. Bu sayede yeni B sınıfı ehliyetimde kodlar işlenmiş olacak. Ehliyeti yeniledikten sonra Vergi dairesine başvuracağım. Onlar beni yönlendirecektir. Forumlardan okuduğum ve araştırdığım kadarıyla engelli yüzdemizin yazdığı esas raporumuzun da değişmesi gerekebilir. Ama bundan kesin emin değilim. Vergi dairesinden öğreneceğim. Yeni ehliyeti bir alayım sonraki süreci aktarırım. Şayet sen de benim gibiysen hiç vakit kaybetmeden ehliyetini yenile. Bunun için ilk iş Aile hekimine git. Onlarda sağlık raporunun bir örneği var. Seni muayene ediyor raporda kendi ile alakalı kısmı dolduruyor ve ortopedi uzmanına yönlendiriyor. İstediğin hastanedeki ortopedi uzmanına muayene olabilirsin.Uzman ortopedi doktoru da raporda kendi ile alakalı yeri doldurduktan sonra İl sağlık müdürlüğüne raporu götürüyorsun ve komisyonun toplanacağını günü bekliyorsun. Ben şuan bu aşamadayım. Bir ilerleme olursa bilgi veririm.

Merhaba arkadaşım

Bende sağ kol omuzdan itibaren ampute engelliyim 2008 yılında aldığım ehliyeti yenisi ile değiştirmek için başvuru yapmaya korkuyorum çünkü 2008 yılında zar zor aldığım ehliyeti kaybetmekten korkuyorum bazı il sağlık müdürlükleri kolda problem olanlara vermiyormuş ondan dolayı açıkçası son güne kadar bekleyeceğim. Sizde inşallah sorun olmaz gelişmelerden bilgi verirseniz memnun oluruz kolay gelsin.

deco53

Tekrar Merhaba,

Cuma günü il sağlık müdürlüğündeki komisyona girdim. Komisyona giderken mesaj ile attıkları 1 fotoğraf ve üzerinde % oranınızın olduğu eski sağlık raporunu da istediler. Kurulda dış görünüşüme şöyle bir baktılar sonra engelim sağ kolda olduğu için hiç incelemeden tamam çıkabilirsin deyip verecekleri rapora kodları yazmaya başladılar. Kod yazdıkları raporu imzalayıp mühürledikten sonra bana teslim ettiler. Anladığım kadarıyla engel durumuna göre standart kodları verip gönderiyorlar.

Bana verdikleri kodlar ;

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47. İki tekerlekli araç kullanamaz

Şimdi bu raporla ehliyeti yenileyeceğim. Bilen arkadaşlar varsa bu kodlar ile ÖTV indiriminden yararlanabilir miyim ?

deco53

Araç alımına temel olacak engelli sağlık kurulu raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi olursa, evet.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]deco53
[FONT=sans-serif]35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
seninki sağ eldi sanırım..[/FONT]

Son düzenleme:
Merhaba Bülent Bey, az önce Vergi dairesine uğrayıp durumu danıştım. ÖTV kısmına bakan şef müdür raporumu ve yeni ehliyetimi inceledi. Özel tertibatlı araca ÖTV indirimi uygulanıp kullanabilirsin dedi. Bu arada sağlık raporum 2011 yılına ait sürekli bir rapordu ve bu raporda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yok, sadece otomatik kullanabilir ibaresi yok, ötv indiriminden yararlanır ibaresi yok.Ama zaten ehliyet kodlarında bu ibareler var. Şef müdürün bu sözlü beyanına istinaden sağlık raporumu yenilemeden Ötv indirimli araç alabilirim diye düşünüyorum.

deco53

Asla olmaz. Aman dikkat! Engelli sağlık kurulu raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresinin olması şarttır.

Anladım.Bu durumda sağlık raporunu yenilemek gerekecek o halde teşekkürler

[FONT=sans-serif]@Yüksel KÖROĞLU
sıkıntı yok arkadaşım..
ben de sağ kol engelliyim.
özel donanım şart.. .))
2018 haziran basvurumu yaptım 1 ay sonra aldım yeni ehliyetimi.
basvuru aşamasında, eski raporunu da evraklarına iliştir.

78
10.02
35.05
[/FONT]

benim anlamadığım bir durum var, il sağlık komisyonuna girip ehliyeti çıkarttık diyelim, daha önce almış olduğum engelimi gösterir raporla ötv muafiyetli araç alabilir miyim? (yoksa sadece sırf ötv muafiyeti için OturanBoğan nın dediği gibi yeniden rapor mu çıkartmam gerekiyor?)

ceng maliye eski raporları mümkün olduğu kadar kabul etmemeye çalışıyor. raporda ötv ile ilgili ibare varsa ve engel durumu kesinlikle tertibat gerektirdiği açıkça belliyse eski raporla işlem yapılabilir. aksi halde yeni rapor istenir

Sağ kol dirsek üstü Ampüte için sağlık kurulu raporumda yazan ibare: "Özel tertibatlı araç kullanabilir." şeklindedir.
Ehliyetimdeki kodlar ise:
10,02 : [FONT=sans-serif]Otomatik vites[/FONT]
78 : [FONT=sans-serif]Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.[/FONT]
47 : [FONT=sans-serif]İki tekerlekli araç kullanamaz[/FONT]
102 : [FONT=sans-serif]Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz.[/FONT]
35,03 : [FONT=sans-serif]Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları

Raporumdaki ibare ve ehliyetimdeki kodlara göre ötv indirimli araç alabilecekmiyim bilemiyorum. [/FONT]

Raporumun resmini ekleyemiyorum. Direkt dosya erişimi ile resim gönderebileceğim sekme yok. Url istiyor.

Pejmurde

kullanabilir ,kullanması uygundur ,kullansa iyi olur gibi terimleri maliye 2019 sonrası raporlarda kesinlikle kabul etmiyor.2019 öncesini raporlarda da engel durumu tertibat gerektirdiği net bir engelse kabul edebileceği yönünde. sağ kol engeli de açıkça tertibat gerektiren bir engel. o yüzden bu rapor 2019 öncesi ise ötv den faydalanabilirsiniz.

fatih_123
Teşekkür ediyorum izahınız için. Raporum 14,08,2018 tarihli.

Bu konuda yakın 1,5 sene önce rapor aldım. Kas hastalığım var. Sağ kolumda güçsüzlük yaşıyorum. Sadece hareket ettirici akşamda taşıt kullanması zorunludur diye yazı aldım. Sağlık kuruluna çıkıp, ehliyet için kod 10.02 yazdılar . Sınırlı kullanım kodları olarak; 47,78,102 yazıldı. Antalya ve Isparta’da MTV servisine sorduğumda 10.04 kod be uyarlanmış vites kolu olması zorunlu diyorlar. Ayrıca “ Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir “ tarzı bir ifade de resmî gazete geçiyor sanırım. Bu durumda sağ kolunda sıkıntı olup, 10.02 kod ile işini çözebilen var mı ? Yoksa mecburen 10.04 kod ve uyarlanmış vites kolu mu yaptırmak gerekiyor

kutlu

Merhaba
Benimde ehliyetimde 47—102—78 ve 10.02 kotları var ve raporumda sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir. İbaresi bulunuyor. Sağ kol da sinir kaybı ve kırığa bağlı cibutus valgus diye tabir edilen dirsek eğriliği var. Bir bayi vasıtası ile muafiyetten yararlabılırmıyım siye sorgulattıgımda olumsuz yanıt aldım. Durumu araştırırken sizin mesajınıza rast geldim, sizin durumunuzda bir gelişme varmıdır acaba.

xaramax
sağ kol biraz sorun ediliyor Ben 47 / 102 / 78 ( sadece otomatik vites kullanabilir . )
ehliyetimde başka kod yok sağ elimi belli bi açıdan yukarıya kaldıramıyorum brekial pleksus var.parmak becerileri ve kuvveti normal
ben bu kodlarla ötv ve mtv indirimli aracımı aldım.zaten ötv indirimini sağlayan özel tertibat (78 )bu tertibat sayılıyor.
he araç alımı sırasında alamassın diyen bayi de çıktı alırsın diyen de sonuç aracımı aldım sen en iyisi maliye ye raporun ve ehliyetinle bi başvuru yap onlar kesin bilgiyi veriyorlar.biraz yıpratıcı bi süreç oluyo şimdiden kolay gelsin...

aspan
Dostum sağlık raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesi var mıydı. Ve sağlık raporunun tarihi kaçtı acaba.

senco
erişkinler için engelli raporu 2020 yılına ait karekodlu yeni tip rapor.
“Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” bu yazı noktasına kadar raporunda olması lazım yoksa ötv istisansından yararlanamassın

aspan
Teşekkür ederim. Ben de 2019 yılında ehliyet raporu otomatik vites, yine 2019 da engelli sağlık raporu aldım fakat “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” ibaresini yazmadılar. Sebebi de otomatik vites araç kullanabilenlere bu ifade yazılmıyormuş dedi hastane.

senco
hastane bi yerinden sallamış. bende otomatik vitesli araç kullanıyorum ve benim ötv de ki indirimim tertibatım otomatik vites (78)
sol ayağından engeli olanların da başka bi tadilat olmaksızın tertibatı otomatik vites.
neye göre demişki otomatik vites kullananlara Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir. yazısı yazmıyorlar.
mevzuatta otomatik vitesli taşıtlar özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir diyor.

Teşekkür ederim. Maliye'ye özelge ile mi başvurmalıyım.

xaramax
raporun ve ehliyetinle maliye ötv bölümüne git araç almak istiyorum de onlar yardımcı olur .

Sağ ön kolda sinir kaybı ve ağrı var engel oranı nekadar olur

şu an için gelişme yok. sadece 10.02 kod ile araç alabilir miyim onu araştırıyorum. vergi dairesi ısrarla 10.04 uyarlanmış vites kodu olmadan vermem diyor.

İlgili vergi dairesi vermem diyor. Ama baska vergi dairesi 10.02 kod 78 olması halinde veririm diyor. Yorum meselesi olmuş

Üst Alt