Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol olmayanlar için otomatik vites tertibat sayılması hakkında?

Gazii_42

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,Yarın sıfır araç alımı için yeni Rapor çıkarmak Sağlık Kuruluna başvuru yapacağım hastaneden,Benim sağ kolum dirsek üstü ampute %60 Protez kol kullanıyorum,forumda inceledim biraz,Y[FONT=sans-serif]eni çıkan ÖTV muafiyet kanununda şu yazıyor. "Herhangi bir özel tertibat olmaksızın [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli araç kullanamayacak olan engelliler için otomatik vites araç özel donanımlı sayılır" diyor. Ben yarın başvuruda sadece Otomatik vites kullanabilir mi yazdırıyım,yoksa özel tertibatlı otomatik vites araç kullanabilir^^ mi? yazdırıyım...en sağlıklı nasıl olur....[/FONT]

Çok zor soru. Ne yazdırırsanız yazdırın ötv muafiyeti konusu vergi dairesindeki bir memurun ya da müdür yardımcısının iki dudağının arasından çıkacak kelimelere bakıyor. Maalesef bu böyle. Özellikle sadece otomatik vites (başkaca bir tertibat olmaksızın) konusunda.
Bir de ehliyetiniz yeni ehliyet değilse onu almak için alacağınız sağlık raporunun il sağlık heyeti kısmında yazacak/yazan kısıtlama kodları önemli. Eğer onlar vites değiştirmek için özel bir tertibat/araçta değişiklik yazarlarsa onu yaptırmanız gerekir ve sadece otomatik vites bir aracı kullanamıyor olursunuz. O zaman aracınız tertibatlı-üzerinde değişiklik yapılmış olacağından ötv indirimini sorunsuz alırsınız.
Hastaneden alacağınız heyet raporu kadar önemli olan diğer rapor da ehliyet il sağlık kurulu raporu benim tecrübelerime göre.

Hımm anladım.ehliyetinde KOD larında önemi var.

Sağlık kurulu raporunuzda " Özel tertibatlı araç kullanabilir" ve benzeri ifade olmasına ve rahatsızlığınızın net açıklamasının olduğuna örn "sağ kol dirsek üstü amplüte" dikkat edin yeter.

Artık yüzdenin ehliyet açısından (!) önemi yok. ÖTV vs yazmasınada gerek yok (5 yıl önce bile aldım ben)

Otomatik vitese onlar karar veremiyor artık, ehliyet için olan sağlık kurulu belirliyor. Sizin zaten sanırım sağ elle kullanılan sinyal, silecek vb kumandaları zaten sola aldırmanız gerekeceği için özel donanım şart.

Sizin bahsettiğiniz özellikle sol ayak/bacak rahatsızlığı olan engellilerde otomatik vites şart olduğu için özel donanım sayılıyor (başka hiçbir donanım olmasa bile).

Son düzenleme:
Gazii_42

Araç alamaya temel olacak engelli sağlık kurulu raporunda: 1- oran bulunmalı, 2- tanı (yani kısıtlılık) net yazmalı, 3- "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi bulunmalı

Ehliyet raporunda sadece otomatik vitesli araca işaret eden kod olmalı

Bu halde olursa teorik olarak otomatik vitesli araç ötv muafiyeti ile alınır. Ama çok uzun zamandır buna bir örnek alım görmedim. Herkese özel donanım dayatılıyor

Üst Alt