Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ koldan engelliyim. ÖV'siz araç alabilir miyim?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bende sag üst ekstremite plexus rahatsızlıgım var 2015 araba aldım ve mayısta yenileyecegim fakat ehliyetim eski yeni ehliyet alırken nelere dikkat edeyim ( vergi indiriminden ) yararlanmak için şuanki ehliyetimde otomatik vitesli arac kullanabilir yazıyor

Yeni yönetmelikte 20/02/2019 tarihinden önce alınan raporlarda, otomatik vites ibaresi varsa yeni alacağın ehliyetteki kodların uyuşması gerekirmiş. YAni ehliyette otomatik vites kodu olması lazım.
Ama eğer eski engelli raporunda hiçbir ibare yoksa ve eğer 20/02/2019 tarihinden sonra alınan engelli raporlarında ''Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' ibaresi varsa ÖTV'siz araç alınabilirmiş .

Arkadaşlar (emin olamamakla birlikte kendimde yaşadığımı anlatıyorum) artık brachial plexus hastalığına ''Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' ibaresini rapora yazmıyorlar. Haliyle de ÖTV siz araçtan yararlanamıyorsunuz. Hastanenin dediği Otomatik vites kullanabiliyormuşuk o da özel tertibata girmiyormuş. Maalesef

Yeni engelli raporu alan arkadaşlar varsa bilgilendirirse sevinirim.

Sn.Stratos bu konu ile ilgili bilgin var mı yani ben sag koldan engelliyim ve ehliyetimde otomatik vitesli arac kullanabilir yazıyor ben araç alamayacakmıyım

@stratus

Arkadaşlar yeni ehliyet alırken nelere dikkat etmeliyiz (ötv indiriminden yararlanmak için)

YUNUS YURDAKUL

Engelli raporunda "Özel tertibatlı taşıt kullanımı" ile ilgili ibare yoksa alamayabilirsiniz. Özellikle sağ kol konusunda yasada direk açıklık olmadığı için engelli raporunuzda ibare olsa bile muamma ortadan kalkmıyor aslında.

Siz hiçbir şey bilmiyormuş gibi, seçtiğiniz taşıtın bayisine gidin, onlar önce Trafik Vergi Dairesine sizin durumunuzu soruyorlar. Sıkıntı olursa, Bölge Vergi Dairesine gidip özelge doldurursunuz. Özelge'de de engelli raporunuzda ibare aranırsa(Bölye cevap verilirse) yeni rapor çıkartırsınız.

StratoS
engelli raporu dedigin ehliyet alırken alacagım saglık raporundan mı bahsediyorsun acıkcası anlayamadım bu sene engelli raporu cıkarttım %60 oranlı vergi indirimi için onda böyle bişey yazmıyor sadece (ötv indiriminden yararlanır yazıyor )

senco YUNUS YURDAKUL
Bahsettigin ehliyet alırken alacagım rapormuydu acaba orada mı (Özel tertibatlı taşıt kullanımı )yazacak

YUNUS YURDAKUL

Ehliyet alırken aldığınız rapor "Ehliyet Sağlık Kurulu" raporu, Engellilik içi aldığınız raporda "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" dur.

Ehliyet Sağlkı Kurulu raporunun 1 nüshasını ehliyet alırken Nüfus Müdürlüğüne verirsiniz ve onun işi yeni özel kodlu ehliyetinizi alınca biter. Araç alımına giderken yanınızda yeni ehliyetiniz ve engelli sağlık kurulu raporunuz olacak.

Siz kafanızı karıştırmadan dediğim gibi bayiye gidin, onlar zaten bir sıkıntı görürlerse sizi yönlendirirler.

sizce raporumda yazan ötv den yararlanır yazısı yetmez mi araç almak için engelli ehliyetini aldıktan sonra

YUNUS YURDAKUL

Yönetmelik değişikliği olduğu için şuan kesin olarak kimse yeterli olur/olmaz diyemiyor. Velev ki yeterli olsun, yukarıdaki yazımda belirttiğim gibi sağ kol otomatik vites ile ilgili açık hükümler olmadığı için özelge ile ilerlenebiliyor. (Sizin sağ kol probleminizden araçta özel tertibat kodlarının sadece otomatik vites araç kullanmanız ile ilgili olduğunu düşündüm)

Tekrar yazmak istemiyorum. Siz yeni ehliyetiniz ve engelli sağlık kurulu raporunuz ile seçtiğiniz aracın bayisine gidin.

Teşekkürler.

@StratoS

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim sanırım acele ediyorum senide daha fazla bunaltmayayım ehliyetimi değiştip o zaman konuşalım

@senco

Sevgili genco senin engelin hangi kolda zira benim engelim sağ kolda yani aracı hareket ettirici unsurları kullanan kolum engelli ilk arabam tertibatlıydı( Vitesi sol kolumla attırabildiğim bi tertibat) vardı yeni aracımda böyle olacak sanırım

Benim de sağ kol. Senin engelli raporunda otomatik vites ibaresi yok mu?

Ufukalp

Ufuk bey merhabalar.Ötv siz araç alabilmek için yeni rapor çıkarttım raporumda SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR.ibaresi var ehliyet kodlarım 47 78 102 10.02 35.03 sorum şu bugun bayi ye gittim alacagım araca vites topuzu ve silecekleri sol taraftan hareket ettire bilecek bir tel apart takılacagını söyledi bu şartmıdır bu aparatları taktırmazsak vergi indirimi alamazmıyım size danışmak isterim

YUNUS YURDAKUL

Otomatik vites kodu da verilmiş. Dolayısıyla bu ÖTV'siz araç alımın sağlayan bir kod. (Hakaret ettirici aksam)

Silecke ve vites topuzu ise MTV kapsamında tertibat sayılır. Yaptırmazsanız MTV muafiyeti alamazsınız.

Ama en önemlisi ehliyetinizde bu kodlar olduğu için, aracınızda bu tertibatlar olmazsa, olası kontrolde aracınız bağlanır. Allah korusun bir kaza durumunda sigorta tespiti halinde suçlu olursunuz.

Ehliyetinizde hangi kod varsa, o koda uygun tertibat yaptırmanız gerekiyor.
Ufukalp abi, ne zamandır yazılarını görmüyorum, umarım iyisindir?

YUNUS YURDAKUL
Sorunuzu StratoS arkadaşımız detaylı olarak cevaplamış.
StratoS teşekkür ederim kardeşim, Allah'a şükür iyiyim, bir sıkıntı yok.
Son bir kaç ay oldukça yoğun geçti benim için.
Evi sattım, arabayı sattım, İstanbul'daki evi sattım...
Sonra yeni bir ev ve yeni bir araba aldım. Eşya siparişleri, taşınma, yerleşme derken bir kaç ay şu gibi akıp geçti.
Dolayısıyla bu yoğunlukta buraya da bakamadım.
Bir de artık çok da kaptırmamak gerektiğine, ne kadar iyi niyetli olursan ol değmeyeceğine inandım.
Kaba saba mesajlar, ta sosyal medya hesaplarını bulup, messenger'den saçma sapan yazmalar...
Forum işlesin diye oldum olası özel mesaj yoluyla soru cevaplamam, zaten yetişmek de mümkün olmaz.
Adam Messenger'den yazıyor; sitede herkese cevap yazıyorsun bana niye cevap vermiyorsun, sen kimsin, kendini ne sanıyorsun vs...
Adam tutuyor özel mesajla hakaret ediyor. Ne yapayım, çocuk gibi yönetime mı şikayet edeyim ?
Ya hu diyorum bazen kendime; bir çıkarın mı var niye boşa geriliyorsun, yazmayıver olsun bitsin.
Bu zamana kadar içimdeki o sesle mücadele ettim, ben o üç beş şerefsiz için burada değilim şeklinde dikte ettim vicdanıma...
Ama bir yere kadar işte.
Bazen giriyor, gözüme çarpan üç beş konuya yazıyor çıkıyorum.
"İyilikten maraz doğar" demiş ya atalarımız, tam öyle bir durum işte.
Selam ve sevgiler...

StratoS Ufukalp

Bilgiler için teşekkür ederim hayırlı günler

Ufuk bey dünya anlayışsız saygısız ve kötü insan bitmez siz bence onlara aldırış etmeyin yaptıgınız iyili allah için yapın Allah size zaten karşılıgını verecektir

Saygılarımla

YUNUS YURDAKUL
Zaten Allah rızası ve kardeşlerimizin iyiliğinden başka hiç bir amacımız ve çıkarımız olmadı, olmaz da...
Ama işte insanız, sabır denen şey bir yere kadar idare ediyor.

Ufukalp

Yok artık ya... Bende cevap vermiyorum hiçbir şekilde... Sana yapılan kadar taciz olmuyor bana. Demek ki seni daha yakın buluyorlar :)

Yine İstanbul'da mı ev aldın? Yoksa İzmir devam mı?

StratoS
İzmir kardeşim, 12 yıl önce İstanbul'a el sallarken geri dönmeyi hiç düşünmedim.

Ufukalp

Çok başlığı dağıtmadan sorayım, İzmir'in neresinden aldın?

Üst Alt