Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sağ kolum engelli. Vergi istisnalı araç alabilir miyim?
Ben de sağ kolumu kullanamıyorum, olmasına rağmen. H sınıfı ehliyetim ve özel tertibatlı araç alır raporum var. Öğrendiğimiz kadarıyla vites kolu yükseltilerek yapılan tertibat kabul ediliyormuş. Peki öyle olsa bile sadece sol kolunu kullanan birisinin sağ taraftaki vitesi kontrolü zor olmaz mı veya bu güvenlik açısından sorun doğurmaz mı?
sayın oturan boğa benimde sağ kol dirsek altı ampüte h sınıfı sürücü belgesi aldım fakat ehliyetimde hiç bir şey yazmıyor. ötvden faydalanmam iiçin ne yapmalıyım. ehliyete özel donanımlı araç kullanabilir ibaresi mi yazdırmalıyım. yoksa özel donanımlı araç kullanabilir rapormu almalıyım. ve nasıl bir donanım olacak yazarsanız çok sevinirim.
Ehliyeti alırken beyan ettiğiniz raporda "özel donanım" ibaresi var mıydı? Yoksa, "vites kolu yükseltilmiş özel donanıma sahip araç kullanır, h sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli -iki nüsha halinde- rapor alın. Birini emniyete götürüp sürücü belgenize "özel donanım" ibaresini ekletin. İkincisi ile vergi istisnasılı araç satın alın...
merhaba arkadaşlar sağ kolum dirsekten ampute h sınıfı ehliyetim var ama ehliyettte hiç bir ibare yok ötv indiriminden yararlanmayıp otomatik vites bi araç alıpta hiç bir donanım yaptırmadan kullanabilir miyim trafik yakalarsa ne olur.
Salt otomatik vitesli aracı kullanabilmeniz için raporunuzda/ehliyet-dosyanızda "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresinin yer alması şart. Aksi halde yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanmaktan ceza keserler...
H sınıfı sürücü belgesi ve uygulamadaki çelişkiler..?
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU
Kanun Numarası : 2918 Kabul Tarihi : 13/10/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 18/10/1983 Sayı : 18195
Sürücü belgesi sınıfları:
Madde 38 – Sürücü belgeleri, kullanılacak araçların cinslerine ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılmıştır.
……
"H" Sınıfı Sürücü Belgesi,
Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara,
Verilen sürücü belgeleridir.
Karayolları trafik yönetmenliğinde h sınıfı sürücü belgesinin tanımı yapılmış özel tetibatlı özürlülere verilir deniliyor. Eğer özel tertibatlı araç kullanabilir özürlülere veriliyor ise neden sürücü belgesinde özel tertibatlı araç kullanabilir yazılıyor. Ve benim sürücü belgemde hiç bir ibare yok. Ve bu hali ile ben araç alamıyorum. H sınıfı sürücü belgesinin tanımı ile uygulama esaslarında çok büyük çelişkiler var bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar lütfen yazsın bunun düzeltilmesi lazım (benim karayolları trafik yönetmenliğinden anladığım h sınıfı sürücü belgesi alan herkes ötv indirimli araç alabilir.) düşüncelerinizi bekliyorum. Bunun düzeltilmesi için neler yapabiliriz konuya vakıf olan arkadaşlar lütfen yazsın saygılarımla...
Sağ koldan engelli olanlar neden ÖTV indirimli araç alamıyor?
merhaba arkadaşlar,
bilindiği gibi sol ayaktan rahatsız olanlar özel tertibat yaptırmadan ötomatik vitesli araçları ötv indirimli alabiliyorlar. gerekçesi sol ayağını kullanamayan debriyajı kullanamaz debriyajı kullanamadığından vites değiştiremeyecek ve bu yüzden otomatik vites olması yeterli mantıken de böyle olması gerekir. sol ayağı rahatsız olanlarlar için çok güzel bir gelişme. ne varki hakkı sağ kolu rahatsız olanlar için uygulanmıyor. sağ kolu rahatsız olanlarda vitesi değiştiremeyecek teknik olarak vites ile debriyaj birbirinin tamamlayıcısı neden sol ayağa tanınnan haklar sağ kol engeline tanınmıyor. bilgisi olan arkadaşlar lütfen yazsın saygılar...
arkadaşlar merhaba. benim bir sorum olacak: sakatlığım sağ kolumda kısalık sağ el parmaklarda kısalık var. sakatlığıma dair %40 oranında 'SOL ELDEN KUMANDALI OTOMATİK VİTESLİ ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANABİLİR' İbareli raporum ve Hsınıfı ehliyetim var.
Ben Sıfır araç alırsam ÖTV den yararlanabilir miyim?
TŞK.
merhaba arkadaşlar benim sağ kolum dirsek altı ampute ( dirseğin yaklaşık 10 cm altı) nasıl bir donanım yaptırmalıyım fites kolunu yükseltilmesi mi yoksa vites kolunu bir aparatla sol ele almakmı gerekir vergi daireleri hangisini kabul eder ( bana göre vites kolunun yükseltilmesi daha uygun olur ) herhangi bir mevzuatı varmı nasıl bir yol izlemeliyim bilgi verirseniz çok sevinirim saygılar.