Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ üst ekstremitede ehliyet ile araç raporu arasında tezatlık..?

dyt

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar sadece sağ el kol problemi olup ta (örn. Sağ üst ekstremitede atrofi) engelli raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir yazıp ehliyet raporunda 10.02 kodu (otomatik vites) yazan ve bu iki raporu birlikte kullanarak ötv siz araç alabilen var mı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Engelli raporu ile ehliyet raporu arasında tezatlık yaşayanlar var mı? Arkasdaşlar örn. Raporunda sadece otomatik vites kullanır yazıp ta özel tertibata ihtiyaç duyan arakadaşımız var mı?

dyt

Hiç bir sorun yaşanmamalı. Bu iki durum bir çelişki gibi görünse de, aslında değil. Vergi dairesi bakıp özel donanımı görüyor ve otomatik vitesi özel donanımdan sayıp araç alımında vergi muafiyeti sağlıyor; emniyet ise araçta otomatik vites var mı diye akıyor...

Sağ üst ekstremitede ehliyer ile araç raporu arasında tezatlık..?

Aslında aynı problem bende de var. Raporumda sol eli ile idare edebileceği özel tertibatlı araç ifadesi var ehliyetimi bu sıralar yenilemeyi düşünüyorum acaba il sağlıkta ki kurul otomatik vites yeterli deyip 10.02 veya 78 kodu verirlerse araç alımında (ÖTV li veya ÖTV siz) sorun yaşar mıyım acaba

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bertoned

İşte, bence bir sorun yaşanmaz. Ama işlem yapmadan önce vergi dairesine gidip danışmakta fayda var.

@OturanBoğa diyelimki Raporda vites koluna tertibat yapılacağı yazıyor ehliyette otomatik vites kullanır deniyor.bu tam olarak Vites koluna tertibat yapmadan araç kullanamayacak olanlar için otomatik vites tertibat sayılır diye söylenen yönetmelik maddesine birebir uyan bir durum yani raporda diyorki vites koluna tertibat yaptıracaksın, ehliyette de diyor ki otomatik vitesli kullansan yeter, ama oradaki memurun bu çözümlemeyi yapabileceğini zannetmiyorum.

Emniyet otomatik vites olup olmadığına bakıyor demişsiniz. Acaba emniyet rapora mı bakıyor ehliyete mi?

Arkadaşlar bu konuıyla ilgili BİMER'e şöyle bir metin yazdım Maliye Bakanlığı'na gönderdim.
2015 Yılına ait olan "Sol elini etkili kullanamıyor, Sağ eli ile idare edebileceği Özel Tertibatlı Araç kullanabilir." ibareli engelli durum bildirir raporum var. bilindiği üzere 2016 yılından itibaren "H Sınıfı" ehliyetler yeni Tertibat kodu olan ehliyetler ile değiştiriliyor. Bilgi edinmek istediğim konu ÖTV indirimi alıp alamayacağım ile ilgilidir. Değişimini yapacağım H Sınıfı ehliyetin yerine B Sınıfı 10.02, 35.03, 78, 102 kodlu ehliyet almam durumunda Sağ Brakial Pleksus (Sağ Kolu Etkili kullanamama durumu) rahatsızlığım ile ilgili ehliyetimde yer alan kodlar ile ilgili (otomatik vites, Direksiyondan sol eli çekmeden kullanabilen kontrol cihazları) tertibatları yaptırarak ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'nde yer alan 1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna kapsamında başlığı altında ki Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. metnine istinaden ÖTV (Özel tüketim Vergisi) indirimi alabilir miyim?
Gelen cevabı sizinle de paylaşırım.

Sağ üst ekstremite özel tertibatlı araç kullanır raporu

Sağ üst ekstremitede atrofi tanısıyla özel tertibatlı araç kullanır raporum mevcut. Fakat otomatik vitesli araç kullanır ehliyet koduyla (10.02) maliyeden ötv indirimi alan var mı? Bilgilerinizi paylaşır mısınız.

Aynı problem bende de var. Özel tertibatlı engelli raporu olup da otomatik vites kodlu ehliyet ile araç alabilen var mı acaba?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bertoned dyt

Bence hiç bir sorun olmadan otomatik vitesli aracı vergi indirimsiz alabilmelisiniz. Raporları alıp vergi dairesine gitmenizi ve görüş istemenizi tavsiye ederim.

Heyet raporunda özel tertibatlı araç alır diyor, il sağlık ne yapıyor?

Arkadaşımın eski tarihli raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor.
Vergi dairesine özelge ile sordum. Daire, raporun tarihi ötv kanunundan sonra olduğu için raporunuz geçerlidir diyor. (engelli raporumuzu halletmiş olduk.? şimdi gelelim ehliyet raporuna;
aile hekiminin yönlendirdiği ortopedi doktoru özel tertibatlı araç kullanabilir yazdı. Il sağlık komisyonu otomatik vites kodu koydu.
şimdi, sağ üst ekstremitede kısıtlılığı olan arkadaşımız için otomatik vites kodu özel tertibat sayılacak ve aracı ötvsiz alabilecek mi?
Engelli raporunda otomatik ibaersi yok sadece özel tertibatlı araç kullanır ibaresi var.

Ne olacak şimdi?

Hocam sag oldugu icin vergi dairesi tertibat isteyebilir. Il sagliginda aslinda tertibat yazmasi gerekirdi. Sol icin sadece otomatik yeterli. Bende engelli saglik raporumu aldm simdi aile hekimine gidiyorum sevk icin.

Sağ el kol engellılerde neden böyle...

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre sağ el kolunda mn engelli olanlar neden otomatikvitesli bir aracı tertibatsız olarak ÖTV ödemeden alamıyor?
Hâlâ raporlarda açık beyan olması isteniyor. Özelce almadan ÖTV den yaralamilamiyor.

sağ elde bence de tertibat isteyebilir diye düşünüyorum. tabi gene de bu işler belli olmuyor her kafadan bir ses çıkıyor ama sağ el biraz sıkıntılı. benim engelim sol el sadece direksiyon topuzu yazıldı ve otomatik vites kodları konuldu .2 vergi dairesine gidip özelge istedim ileride sorun yaşamamk için adamlar baktı iki yerde de kendi kendine iş çıkartıyorsun sol el olduğun için otomatik vites yazması yeterli ve raporun uygun araç almaya ve en ufak sorun da yanıma gel ben burdayım dedi ve gönderdi , o yüzden sağ kolu iyice araştırın sorun yaşamayın

@Bertoned

Bimer'den cevap geldi mi? Benim de engelim sağ el parmaklarda (makrodaktili).Vergi dairesi başkanlığına özelge yazdım olumsuz geldi. Nedeni de ben manuel araç kullanabilirmişim. Şaka gibi...

Raporlarda sıkıntı yokmuş. İki heyet ve verilen karar sadece Otomatik Vites kullanılabilir. Ehliyet tamam. Ancak vergi dairesi hastanelerdeki heyetlerin verdiği karara karşı bir öngörü de bulunuyor. Ayrıca rahatsızlığın ile ilgili emsal karar bulursan getir tekrar bakalım gibi bir cevap da aldım. Hastalığım zaten milyonda bir görülen bir rahatsızlık. Ben emsalini nasıl bulayım. Bimer'e yazmayı düşünüyorum. Etkisi olur mu acaba?

serben

Mutlaka hukuk yoluna müracaat edin. Ama isterseniz öncesinde Kamu Başdenetçiliği Kurumu'na itirazınızı yapın. Hem etkili hem de mali külfeti yoktur.

hozgul
Haklısınız buraya da müracat edebilirim. Teşekkür ederim. Bimer e de müracat edeceğim. Umarım sorunum çözülür..

Arkadaşlar Bimer ve Kamu Denetçiliğine yapmış olduğum başvurum neticesinde Bimer'den şöyle bir cevap geldi.

Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
[760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnanın uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir. [[Bu kapsamda,, engellilik derecesi %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olan malul veya engelliler, anılan Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir. Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 üncü maddesinde mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat isteyebilecekleri hükme bağlanmış olup, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 28/8/2010 tarih ve 27686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikte belirlenmiştir. Buna göre, başvurunuzda bahsi geçen İzmir Vergi Dairesi Başkanlığına yapmış olduğunuz ,başvuru sonucu düzenlenen özelgenin yeniden değerlendirilmesine ilişkin bir talebinizin bulunması halinde, adı geçen Vergi Dairesi Başkanlığına yazılı başvuruda bulunmanız uygun olacaktır. Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ben de şimdi direk Gelir İdaresi Başkanlığı'na dilekçe yazdım. Bakalım onlar sonuca varabilecekler mi?

@OturanBoğa bülent bey, benim yeni ehliyetimde 10.02 kodu var. 78 yok. 2007 tarihli özel tertibatlı araç kullanabilir raporum da mevcut. lakin engelli kurul raporumda otomatik vitesli araç kullanır yazmadığı için ötv siz araç alamıyorum.

yeni sistemde de sadece özel donanıma ihtiyacı vardır ya da yoktur ibareli rapor veriyorlar. 10.02 kodu ile otomatik vitesli araca tertibat yaptırsam (sağ kol engelliyim) örn. vites kolunu yükselttirsem durum ne olur?

dyt

Vites kolundaki sabit modifikasyon özel donanım sayılır. Ama ehliyette de buna dair kod olmalı ki araç alım raporu ile işleşsin

dyt

Araç alımı için hayır. Emniyet ille de 78 de istiyor (uzun zamandır aksi bir uygulama görmedim).

Benim özel tertibatlı araç kullanır ibareli raporum var ehliyettede 102 78 47 40.11 35.03 kodları mevcur bu durumla vergi dairesine gittim alabilirsin dediler

sonra bayiye ehliyetimin ve raporumun resmini yolladım sordurtmaları için onlarda aparatları taktırırsan alabilirsin dediler

Şuandada aracın satın alma işlemlerini başlattım gelişmeleri yazarım

Merhabalar bugün bayiiden aradılar aracı teslim etmek için sağ kol brakial pleksus paralizisi mevcut bende
Sağ üst ekstremiteyle araç alınıyor yani
Sorularınız varsa cevaplayabilirim

Mevlut.çok said:
Sağ üst ekstremite engelli özel tertibatlı veya otomatik vitesli arac alması ve kullanması uygundur. Kararlı bir şekilde rp var. Vd. Ozelge istedi ben verdim resmi gazete maliye Bakanlığı tarafından yazılan yazı fotokopisini verdim ne zaman cevap verirler bilemiyorum

Bu konuşa bilgi almak için görüşebilirmiyiz

Konuşalım ama ben özelge olayını bilmiyorum benim işimde vergi dairesi olayını araç bayii halletti

mevlut.crk

Sağ üst ekstremitede kısıtlılık olduğunda özel donanımlı araç zaten kolayca ötv istisnası sağlar. Siz aracınıza nasıl bir donanım taktırdınız?

35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Silecek koluna bir aparat sola doğru uzanan bir demir var ve direksiyon topuzu takıldı benim bildiğim kadarıyla bunlar özel tertibattan sayılmıyor.
Benim söylemeye çalıştığım şey 10.02 olmadanda ötv istisnalı araç alınabiliyor.

Ben rapor alacağım,bilemiyorum,Gerginim,ÖZEL HASTANE rapor verebiliyor mu?Ne yazık ki Doktorlarımız yoğun is yükünden yeni yasaları takip edemiyor,SONUÇ,Engelliler mağdur oluyor,(kıskançlık,Engelliler bedava araba alıyormuş gibi)Ve bunu bisürü kişi dile getirdi.Gelişmiş bir ülke de engelli için özel vergi varmış:))).Çok ayıp yahu.Bunu dike getirmek,gazete de yazılmış,sormak isterim o gazeteye arkadaşınız bizi aydınlanacağına,KISKANÇLIĞINI YAZMİS,Oturanboga hakli olarak kızacak,engelli raporunu özel hastaya neden alabiliyormuşuz,sevgiler,saygılar,mutlu kalın

Hocam ehliyet kodlarınız ne?
Birde sağlık kurulu raporunda özel tertibatlıa araç alabilir den başka bir şey yazıyor mu

Üst Alt