Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"Sağır bir cemiyet içinde ölmek korkusu var içimde" ifadesi [Tartışma]

kitap38

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
" Sağır bir cemiyet içinde ÖLMEK KORKUSU variçimde.
(Halit Asım)

Bu cümleyi paylaşan arkadaşa itiraz ettim ve sağırlar cemiyetinin içindeölünmez aksine onları anlarsak bir yaşamın var olduğunu diye itiraz ettim.Buradaki cümlede itiraz ettiğim anlatılmak isteneni sağırlar cemiyetinin üzerinden anlatılmasıdır.

valla ne diyim o arkadas ya asosyal biri. Yada toplumun kendisine takmadığını ifade ediyor toplumdan bebek gibi kendisine ilgi istiyor. Sözün doğrusu bir cümle takılmak değildir, O sözü söyleyen bir arkadaşın ne istediğini tam bilmek gerek. Bir cümle ile yargılamamak da gerek. Çünkü ben de sağırım bilirim diğer insanları...

Bu arkadaş benim arkadaşım ve bu cümleyi sanırım şair ve ya yazar birinden alıntılamıştır. Ben de cemiyet denince anlatımdan dolayı akla ilk gelebilecek olan da işitmeyen toplumudur diye çıkış yaptım. herkes edebiyat birikimine sahip değildir. Zaten genelde cahiliye dönemini yaşıyoruz. Birde böyle tanımlamalar yapınca vay sağırların, körlrin, bilcümle sakatların diyorum.

Yalnız burda kassedilen "sağır" kelimesi "işitme kaybı yaşayan biri" anlamında kullanılmamış :eek:
Yani aşkın gözü gördür derler o zaman bu cümleyide kullanmamak gerekiyor..
Burda etrafındaki olaylara,düşüncelere kayıtsız kalan insanlardan bahsedilmiştir :)

Halit Asım bir şair..
Şairlerin genelde kullandıkları üslup mecaz anlamda..
Şirine arkadaşımızın da dediği gibi burada biz işitme engellilerden bahsedilmiyor..
Örneğin toplumda ileri gelenlerin, yöneticilerin yaptığı yanlışlara kayıtsız kalanlar.
Bunları yaşadıkları gördükleri duydukları halde sağır kalanlar yani duymamış gibi hareket edenler.
Bana dokunmayan bin yıl yaşasın misali hareket edenler.
Yaşanılan olaylara kayıtsız kalanlardan bahsediliyor..
Kör-sağır-topal vs ile alakası yok..

çok gereksiz bir tartışma konusu.

Son düzenleme:
Ama burada sanki bir atıf var .Eğer sağırlar cemiyeti içinde olursak korkunç bir şey anlamına geliyor diye düşünüyorum. Gerçek anlam bakımından düşünürsek böyle bir şey yaşayabiliriz.Bu cümleyi okuduğumuzda böyle bir çağrışım uyandırmayacak mı okuyucuya.

Bağırış içindeyiz ama kimse duymuyor kör olmak yada sağır olmak manasında bir söz.

[FONT=arial]Onların gözleri vardır[/FONT][FONT=arial], onunla [/FONT][FONT=arial]görmezler[/FONT][FONT=arial]. [/FONT][FONT=arial]Onların[/FONT][FONT=arial] kulakları vardır, onunla işitmezler. [/FONT][FONT=arial]Onlar[/FONT][FONT=arial] hayvanlar gibidir

Bu ayette yazılan; işitmezler sağırları.... görmezler körleri... sağır ve körlerde hayvanları işaret etmiyor. Mecazen kullanılmış şiirde ki cümle.
[/FONT]

Eğer o açıdan bakacaksan illa ki..

Şöyle düşün arkadaşım.. Ben işitme engelliyim, hiç duymuyorum..
Ve kendim bile düşünüyorum.
Diyelim ki evimde yaşayanlardan biri eşim annem çocuğum vs.
Biri düşse ölse ruhum duymaz..
Eve biri girse hırsızlığı yapsa dönüp bakmadığım görmediğim sürece ruhum duymaz..
İşimde patronum beni çağırmak için kendini yırtsa ben bakmadığım sürece ruhum duymaz..

E bu durumda bir sürü sağırı bir araya topla birbirimizi anlayabilmemiz için herkesin herkese bakması gerekir..
Bunu düşünecek olursan zaten baya sıkıntı yaşanılacak bir konu olur..

Ama burada anlatılmak istenilen bu değil..
Burada bu olay vasatlık denmiyor.
Yaşadıklarına gördüklerine bildiklerine ses çıkarması gerektiği halde sağır kalan duymamış gibi davranan ilgilenmeyen toplumdan bahsediyor..

Okuyucu bu şekilde anlamaz mı demişsin..
Okuyucular genelde okuyan insanlardır zaten..
Okuyucu mecaz anlamı bilecek, mecaz anlamın farkına varacak kadar da okumuştur heralde..
Ama fark edemediyse de sorar, soruşturur, öğrenir..

Hayatımda gördüğüm en anlamsız tartışmalardan biri diyebilirim.

Tamam sen sağır kelimesinin kullanılmasına alınmış olabilirsin ancak hayatın gerçeklerinden de kaçamazsın.

Şair burada zaten sağırlara, işitmeyenlere bir cümle kurmamış buraya kadar hepimiz anlamışız
Ancak Edebiyat, mecaz anlam, yan anlam gibi kavramlar var. Öyle ki Türk dili diğer dillerden çok geniştir yani bir kelime ile bir çok anlamı ifade edebilirsin. Elin gevuru bir cümle içinde farklı kelimeler kullanmak zorunda kalıyor. Örn: Fransız dili.

Sen resmen Edebiyatı yıkmışın arkadaş. :D

yorum ve görüşleriniz için teşekkür ederim...Herkese sevgiler

mecaz anlam gibi geldi bana da, sağır duymaz uydurur derler burada anlatılan sağır bir insan değil, duymadığı halde bilmeden konuşmak anlamındadır. Güzellikle kalın, selametle...

"Zaten genelde cahiliye dönemini yaşıyoruz." bunu nerden cikardiniz,simdi her kes en azindan internet,teknoloji sayesinde bi seylerden anliyor,durum o kadar da kotu deyildir

Sağırlar cemiyeti bile denmiyor orada, sağır bir cemiyet deniyor ki yukarıda da arkadaşlar ifade etmişler, duyarsız topluma atıfta bulunulmuştur, ısrarla altında birşeyler aramaya gerek yok.

amma bos laflar:polumun nerde gelecegi hic belli degil:(sagir cemiyet icinde olursen bile farkina varicakmi azrail canini alirken.
su sagir denmesinden bu karar korkan sagirlara sasiyorum bide:eek:

Üst Alt