Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlığıma uygun olmayan işte çalıştırılıyorum. Bu durum tazminat konusu olabilir mi? [Hukuk]

celik

Aktif Üye
Konular
68
Reaksiyonlar
0
Sağlığıma uygun olmayan işte çalıştırılıyorum. Bu durum tazminat konusu olabilir mi? [Hukuk]

raporda çalıştırılamayacağı alanlar - "ayakta ve taşımacılık" diyor

ben iş yerinde bu iki işi de yapıyorum. ama anlaşmazlık v.s olursa hemen dava açmayı düşünüyorum. tazminat davası açmayı. ama nasıl açılır nereye başvurulur hiç bilmiyorum..

- mesela düz bir brüt diyelim maaş 1000 ytl ve 2.5 senedir çalışıyorum. ne kadar tazminat alınır.

saygılar...

Çalıştırıldığın işten dolayı sağlığın bozuluyorsa ve bunu raporla ıspat edebilirsen, bir tazminat sözkonusu olabilir. Ama bu tazminatın ne kadar olabileceği burada kolayca söylenebilecek birşey değil. Bir avukat dahi söyleyemez... Önce zararın boyutlarını bilmek gerek en azından..

657 devlet memurları kanununa göre;

Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı:
Madde 45 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
kanuna göre mutlaka kendi sınıfında çalışman lazım.

peki dava açmak için neler yapmam gerekir

Dava açmak için bir avukatla görüş.

hayır memur değil... özel sektörde personel..

bu arada şahit olarak arkadaşlar var. arkadaşlar yanaşmazsa bile günde 24 saat bütün binanın kamera çekimi var. ve ben kesinlikle her yerde görünüyorum. yeterli değil mi sizve adsız.. tşk.ler...

Özel sektörde çalıştığın için işin daha zor.Dava açabilirsin ancak bu seferde tazminatın ödenip işine son verilebilir.Bence davayı açmadan önce bunları iyi düşün.

tabi ki.. işimden de olurum sonuçta özel sektör, tazminatımı vermiş. artık beni ne yapsın. ben sadece bilgi amaçlı bu soruları sormuştum.. eğer kamu da bir iş bulursam, şimdiki çalıştığım özel sektöre dava açmayı düşünüyorum...

4857 sayılı iş kanunu derkı :
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a. İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
Derhal fesih hakkını kullanma süresi
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

kusura bakmayı işyerinde yoğunluk nedeni ile ne yazdığımın farkında değilim.

hakan bey size yazdığım (nasıl yani) demek istemiştim..

şu demek senın saglıgın acısından zaralı olacak ıslerde calıstıramazlar. bununla ılgılı ısyerınde basvurdugun ust makamlar gereklı onlemler alınmaz ve gercek calısma alınına kaydırılmassan bunu sosyal guvenlık kurmuna bıldırebılırsın dılekce ıle. ısyerı bunun karsılıgında ceza yada ıhtıar alır. Bu hareketetınden dolayı senı ısyerınden cıkarırsalar ıhbar kıdem tazmınatı ıle 6 maas olarakta sana ceza odemek zorunda kalırlar.(yasanın acıklaması bu)

Üst Alt