Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık ihtiyacı olanlar için "444 evde" hattı kuracak

a_slymn

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
0
Bugün itibarıyla 44 il ve 235 hastanede evde bakım hizmeti veren Sağlık Bakanlığı, bu hizmette bir adım daha ilerledi. 1 ay içinde "444 evde" hattını devreye sokmaya karar verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan ihtiyacı olan yatalak ve kronik hastalara evde bakım imkanı... Bakanlık 1 ay içinde "444 evde" yani "444 38 33" hattını devreye sokuyor. Hatta başvuran dar gelirli hastaların bakımı evde yapılacak. Hastaneye gitmeleri gerektiğinde özel araçlarla hastaneye götürülüp getirilecek, tıbbı cihaz ihtiyaçları da karşılanacak.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 70 ile 140 bin hasta yatağa bağlı yaşıyor.

Yaşlı, yatağa bağımlı, özürlü, kanser ya da kas hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanlar. Maddi manevi her gün bin bir zorlukla mücadele ediyorlar. Üstelik bu hastalar arasında hastanede kalacak, bakım hizmeti alacak parası olmayanlar da var. Hatta kendisine bakacak bir yakını bulunmayanlar.

İşte onlar için artık bir umut var. Bugün itibarıyla 44 il ve 235 hastanede evde bakım hizmeti veren Sağlık Bakanlığı, bu hizmette bir adım daha ilerledi. 1 ay içinde "444 evde" hattını devreye sokmaya karar verdi.

Hangi il olursa olsun "444 evde"yi, yani 444 38 33'ü mesai saatleri içinde arayan herkes evde sağlık hizmetine başvurabilecek.

Başvuru sonucunda, evde bakımı yapılabileceğine karar verilen hastalar için eve ekipler gelecek. Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve sağlık müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler verecek.

Hastanın hastaneye gitmesi gerektiğinde de ekipler kendi araçlarıyla hastayı hastaneye götürüp yatağına kadar geri getirecek.

Sadece bu da değil. Yatalak hastalarda yatak yarası oluşmaması için havalı yatak, havalı yastık ya da tekerlekli sandalye gibi tıbbi cihaz ihtiyaçları da karşılanacak. Cihazlar hastaya zimmetlenecek. İhtiyacı kalmadığında hala kullanıma uygunsa geri alınacak.

Yatalak hastalara sağlık raporu almada da kolaylık sağlanacak. Bakanlık, gerekli durumlarda bu hastalara hem sağlık raporu çıkaracak, hem de ilaç raporlarını yenileyecek.

Güzel bir uygulama. Tüm hastalara büyük kolaylık olacağına inanıyorum.

İnsanlığımıza yakışır bir uygulama..tebrik ediyorum bakanlığımızı bravo:)

Sağlık Bakanlığı, evde bakım hizmetini genişletiyor

[SIZE=2]Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetleri için 444 38 33 No'lu hattı bir ay içinde devreye sokuyor. Mesai saatlerinde aranabilecek hat özellikle dar gelirli hastalara hizmet verecek. Yaşlı, yatağa bağlı, özürlü, kronik rahatsızlığı olanlar bu hattan ücretsiz yardım alabilecek. Eve gelen mobil ekipler evde bakım yapacak, hastayı yatağından kaldırmadan sağlık raporu ve ilaç raporlarını evde hazırlayacak.[/SIZE]

[SIZE=2]Sağlık Bakanlığı, yıl sonuna kadar tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı planladığı evde sağlık hizmetleri için '444 Evde' hattını devreye sokuyor. Mesai saatlerinde faaliyet gösterecek hatta vatandaşları canlı operatörler karşılayacak. Evde sağlık hizmeti alacak vatandaşın cebinden para çıkmayacak. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, yaşlı, yatağa bağımlı, özürlü, kanser ya da kas hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanların yaşadığı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Bakım hastalarının hastanelerde kalış gün sayısının artmasının hastane enfeksiyonları açısından da büyük risk oluşturduğuna değinen Koç, "Yıllarca solunum cihazına bağlı kalan, sonda vasıtasıyla beslenebilen hastalarımız var. Bunlar uzun süre hastanede kalabiliyor. Evde sağlık hizmeti ile bu hasta grubunun kendi evinde tedavi edilmesini istiyoruz." diye konuştu. [/SIZE]

[SIZE=2]Vatandaşlar her ilde yeni tahsis edilen 444'lü hattı arayarak evde sağlık hizmetine başvurabilecek. Bu 444'lü hat, 444 Evde diye yazılıyor. Yani 444 38 33. Hat, bir ay içinde faaliyete geçecek. Her ilden bu numara mesai saatinde arandığında, o ildeki koordinasyon merkezi düşecek. Evde sağlık hizmetleri mesai saatleri içerisinde verilecek. Bugün itibarıyla 44 il ve 235 hastanede evde sağlık hizmeti verilirken yıl sonu itibarıyla tüm illerde bu hizmet verilmeye başlanacak. Koç, evde sağlık hizmetlerinin aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve sağlık müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler tarafından verileceğini dile getirdi. [/SIZE]

[SIZE=2]Avrupa'da evde sağlık hizmetini devlet eliyle veren ülke sayısının çok az olduğunu söyleyen Koç, "O ülkelerde evde sağlık hizmeti sivil toplum kuruluşlarıyla veya belediyelerin finansmanı ile veriliyor. Ancak Türkiye'de ilk kez ve Avrupa ülkelerinde de ilklere aday olacak şekilde, bu şekilde kamu kurumu olarak veriyoruz." şeklinde konuştu. [/SIZE]

[SIZE=2]Felçli hastaya evde sağlık raporu [/SIZE]
[SIZE=2]Evde sağlık hizmeti kapsamında muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, "İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, bütün kan tahlillerini yapabilme imkanımız var." dedi. Gerektiği hallerde hastayı yatağından kaldırmadan sağlık raporu çıkarılabileceğini de aktaran Koç, "İlaç raporlarını yenileyebilirsiniz." diye konuştu. [/SIZE]

[SIZE=2]Koç, "Biz evde sağlık hizmeti vereceğimiz hasta grubunun tümünün tıbbi cihaz ihtiyacını karşılayacağız. Yani bu kişilere havalı yatak, havalı yastık, tekerlekli sandalye gibi ne gerekiyorsa, vereceğiz." şeklinde konuştu. [/SIZE]
[SIZE=2]Evde sağlık hizmetini kimler alacak? [/SIZE]

[SIZE=2]Evde sağlık hizmeti alacak grupta önceliği yatağa bağlı hasta grubu oluşturuyor. Türkiye'de yaklaşık 70 ila 140 bin hasta şu anda yatağa bağlı olarak yaşıyor.[/SIZE]

[SIZE=2]Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan ağır özürlü insanlar. Hareket kabiliyetini kaybetmemiş, hastaneye gelebilen ve sağlık sorunları çok ağır tablolar oluşturmayan hasta grubu bunun dışında kalacak. [/SIZE]

[SIZE=2]KOAH'lı (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) hastalar. Yenidoğan sarılığı olan bebekler. Annesinin yanında, emerek tedavisi mümkün olan, hastaneye yatmasına gerek olmayan bebekler.[/SIZE]

[SIZE=2]Zaman[/SIZE]

arkadaşlar ben bu telefonu arıyorum fakat devamlı kullanılmayan telefonu anımsatacak şekilde meşgul çalıyor yardımcı olursanız memnun olurum

Bu konu hakkında o kadar çok yaz okudum fakat ulaşamadığım durum şuEvde bakım Hizmeti almak için nereye ve nasıl başvuru yapmam gerekiyor?
Sevil Özsoydan sizin bahsettiğiniz durumu aile hekimiz ve hekimin bağlı bulundu hastane halleder.

bu harika bi uygulama olması gerekende buydu zaten.....ama herşeyde olduğu gibi bu olaylarda da çokk geriden geliyoruz...yabancı devletlerde zaten bu uygulama seneler önce vardı

daha uygulama başlamdı 1 ay daha var

arkadaslar ben ıspartadayım
konuyu acanda benım
yaklasık 1 yıl once acdım konuyu nette haberı
okuyunca hemen bura ekledım.
uygulama basladı herhal gecenlerde kanal 32 boyle bısey dıyodu
evde bakım ıcın 4443833 arancak dıyodu
ankarada ıstanbulda baslamıs
evde bakım hızmetı alan varmı
basvuru proseduru nasıl
eve bakıcı olarak kım kac kısı gelıyo
ne tur hızmetler verıyo

ben aradım ama malesef ist sadece bagcılar bölgesindde uygulanıyormuş. pivot bölge oluyormuş

Herkese Merhaba,
Ben yatalak hastam için bu uygulamadan bir sefer yararlandım. Rapor çıkarma talebiyle başvurmuştum. Hastamızı görmeye geldiler. Sistem henüz tam oturmuş değil ama telefon etmemden yaklaşık bir hafta sonra geldiler. Aradığım zaman kesin randevu günü ve saati vermediler, "ne zaman gelebilirseler o zaman gelirler." dediler. Telefona bakan memur telefonda konuşmayı bilmeyen kaba bir insandı. Adresi de yanlış almış. Ama eve gelen doktor ve ekibinden memnun kaldık. Yatak yarası bakımı yapıyorlarmış ama bizim hastanın yatak yarası yoktu. Çok yoğundular günde onlarca hastaya gidiyorlarmış.
Anladığım kadarıyla bu ekipler sadece bu iş için işe alınmış kişilerden oluşmuyor. Hastanenin halihazırdaki personeline bir de evde sağlık hizmeti yüklenmiş. Henüz çok duyulmuş değil ama biraz duyulsa yoğunluktan kilitlenir bu sistem. Konuyla ilgili internette araştırma yapmıştım. Linkleri paylaşacağım.

güzel bir hizmet ama daha emekleme aşamasında demek ki. insanda bu konudaki haberleri okuyunca zannediyor ki,şimdi telefon etsem ülkenin en ücra köşesinde de olsamaynı gün kapıma gelecekler. daha istanbul un içinde bile pilot bölgeden bahsediliyorsa ''evde sağlık hizmeti'' var demek için çok zaman lazım.

Sağlık Bakanlığı'ndan Konuyla ilgili yazılar:

Evde Sağlık Hizmetleri Uygulaması Genel Yazı 2010:
http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-71114/h/esh-genel-yazi.doc

Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge:
http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-62718/h/evde-saglik--30012010.doc

Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Tebliğ:
http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-18524/h/tebevdebakim.doc

Örnek Evde Sağlık Hizmeti aracı resmi:
http://www.saglik.gov.tr/TR/resim/1-26232/evde-saglik-araci.jpg

Oldukça kapsamlı hizmetler vaad edilmiş, mesela zimmetli havalı yatak ve hasta karyolası temini gerçekleşebilir gibi bir çıkarım yaptım ben ama pratikte mükün olacağını sanmıyorum.

hmmmmmmmmmm
artık bazıseyler degısıyovatandasa hızmet bu ınsallah gerısı devamı gelır.
sn.muzık
bahsettıgınız cıhazların verılmesı havalı yatak hasta karyolası gercekten muthış bız engellıyız bu cıhazları ıhtıyacımız ıcın alıyoz zımmetlide olsa fark etmez ıhtıyacımızı gorsun yeter.
umarım verılen cıhazlar arasında merdiven .n.p cıkma aparatı hasta kaldırma vıncı bunlarda vardır.
konuyla ılgılı oturanbogo nın gorus ve yotumlarını beklıyoruz

biz aradıgımızda şuan hizmet veremiyoruz dedi

Arkadaşlar,
Bulunduğunuz yerde bu hizmetin verilip verilmediğini öğrenmek için Alo Sağlık Hattı 184'ü arayın. Adınızı-soyadınızı,yerleşim yerinizi, hastalığınızı (mesela yatalak hasta yakını olduğunuzu) söyleyin. Yerleşim biriminizde Evde Sağlık Hizmeti verilip verilmediğini; verilmiyorsa ne zaman verileceğini sorun. Telefon bağlanana kadar 10-15 dakika bekleyebilirsiniz. Şu anda Türkiye çapında 400'ün üstünde birim varmış. İl Sağlık Müdürlüklerini de arayabilirsiniz fakat direkt müdürün sekreteriyle görüşmedikçe kapsamlı bilgi alamayabilirsiniz.

Evde Sağlık Hizmeti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "evde sağlık bakım hizmeti" uygulamasında 25 bin kişiye ulaştıklarını belirterek, hastalara hastane karyolasından oksijen cihazına kadar bütün sağlık hizmetlerinin evde verildiğini söyledi.

Video için tıklayın

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Show tv ekranlarında yayınlanan Gülgün Feyman'ın sunduğu Sağlık Haber programına katıldı. Akdağ "evde sağlık bakım hizmeti" uygulamasıyla ilgili bilgiler verdi.

"Türkiye'de hekim sayısı arttıkça doğrudan hekimin zaman zaman özellikle kendisine getirilmekte zorlanan hastaları ziyaret etmesi mümkün olacak" diyen Akdağ, " Şu anda bu pek mümkün değil. Çünkü Türkiye'de üç bin 500 kişiye ortalama bir aile hekimi düşüyor. Ama bu sistemi iyi geliştirmiş ülkelerde bin 500 ila iki bin kişiye bir aile hekimi düşüyor. Yani bizdekinin yaklaşık iki katı aile hekimi var nüfuslarına kıyasla." dedi.

Türkiye'de maalesef geçmiş yıllarda hekim sayısının artırılmasının önüne engeller çıkarıldığını söyleyen Akdağ, "Bu şimdi epey kırıldı. Öğrenci sayımız artıyor her yıl ama sonuçta bir 2023 vizyonu koymuş durumdayız. 2023 yılına kadar biraz hekim eksikliğyle götürüyoruz maalesef başka bir çare de yok. Ama burada evde sağlık bakımı vermeye başladığımız bir grup var. Şu anda 25 bin kişiye ulaştık, yıl sonuna kadar bunu 100 bine çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Bu hizmeti, yatalak durumda olan özürlüler ya da ağır hastalara verdiklerini belirten Akdağ şöyle devam etti:

"Böyle hastası olan kişiler lütfen 444 38 33 numaralı telefonumuzu arasınlar. Bunu bir heyet gelip değerlendiriyor, eğer gerçekten yatalak ve evde tedavi almasına karar verilirse sonrası çok kolay. Kişinin raporlarından ya da bu sağlık raporlarının yenilenmesinden tutun, hastane karyolası gerekiyorsa, oksijen cihazına kadar bütün hizmetleri evde veriyoruz. Hastaneye gitme zarureti olamayan her durum için o hastalar evde bakılacak."

EVDE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ

Bu bakımın hepsinin hekimler tarafından verilmediğine işaret eden Akdağ, "Bir kısmını hemşireler, sağlık memurları, fizyoterapistler veriyor. Ayrıca ağız diş sağlığı hizmeti de veriyoruz bu hastalara evlerinde. Mümkün olduğu kadar o evde ne halledilebilecekse halledeceğiz. Bunu başarıyla yürüteceğiz. 100 bini aşkın bir yatalak hasta grubu için bu hazırlıkları tamamlamış durumdayız, tamamen ücretsiz olarak" diye konuştu.

Haberpan

Şu anda pilot uygulama halinde anladığım kadarıyla ama uygulamda mesai saati içinde aranması halinde diyor.Hastalık mesai saatine bakmaz kiş,mesai saatleri dışında hasatney gitmek gerekirse ne olcak ? Eksik ve yetersiz bir uygulama olacağ benziyor.

Arkadaşlar, Bioptron Işık Terapi cihazıyla başkalarına muhtaç kalmadan kendiniz evinizde yara bakımınızı yapabilirsiniz.

Üst Alt