Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık gerekçesi ile haklarımı alıp işten çıkmak istiyorum. Rapor nasıl olmalı?

MHMT8844

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar ben işyerinde engelli kadrosunda çalışıyorum muhasebe departmanındayım fakat göz rahatsızlığımdan dolayı yaptığım işten zorlanıyorum bunun için işten ayrılmak için talepte bulundum önce benden işimi yapamadığım için bir yazı istediler bende durum bildirir raporu aldım raporda hassas görme gerektiren işlerde çalışması uygun değildir yazıyor bunu kabul etmediler emeklilik yazısı istiyorlar ama hem daha yılım var hem de vergi indirimine hak kazanamadım bu süreçte ne yapabilirim. Iyi günler

MHMT8844

Neden etmediler!?

Sağlığınızı zora sokan iş verdiklerinde 4857 sayılı kanunun 24. maddesine istinaden sizin lehinize haklı fesih gerekçesi doğar ve tazminatınızı alarak işten çıkışınızı istersiniz. Rapora ilaveten bu maddeye atıf yapan istifa dilekçesi yazın ve işverenin iyi niyetli olmadığını düşünüyorsanız bunu noter kanalıyla işverene gönderin. Ya sağlığınıza uygun görev verirler ya da kıdem tazminatınızı verip işten çıkartırlar

Not: Sakın boş kağıt felan imzalamayın, atılmak için işverene koz vermeyin

Kıdem tazminatı hakkında

Merhabalar arkadaşlar şu an ki çalıştığım işte yaptığım işe uygun olmadığımı belirten durum bildirir sağlık kurulu raporum var ben işten haklarımı alarak ayrılmak istiyorum eğer işyeri bana başka bir görev teklif eder ve ben de kabul etmezsem yine tazminata hak kazanır mıyım saygılar.

Kıdem tazminatı hakkında bilgiye ihtiyacım var

Merhaba arkadaşlar benim 2004 yılında almış olduğum engelli raporum var sürekli ve görme alanında çalışması uygun değildir ibareli 2007 yılında bir işe girdim muhasebe departmanı ve hala oradayım ilk zamanlar bu kadar etkilenmiyordum fakat son zamanlarda etkilenmeye başladım ve iş yerinden ayrılmak istiyorum tazminata da ihtiyacım var durum bildirir rapor aldım hassas görme gerektiren işlerde çalışması uygun değildir yazıyor

işyerine noterden ihtarname göndermek istiyorum fakat şunu merak ediyorum eğer bana farklı bir pozisyon önerirlerse ve bunu kabul etmezsem yinede tazminatlı çıkış hakkım oluyor mu? Acil yardımınıza ihtiyacım var sürem kısıtlı şimdiden teşekkürler.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öncelikle bir yıllık çalışma süresinin doldurulması gerekir
İşçinin yaptığı işin sağlığı için tehlike oluşturduğunu söyleyen bir sağlık raporunu doğru kabul etmekte fayda vardır.

sağlık nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatını alma hakkı vardır. Ancak böyle bir durumda işçi, ihbar tazminatı alma hakkını kaybedecektir.Burada temel kriter; işçinin fiilen yaptığı işin, onun sağlığı ya da yaşamı için tehlike oluşturmasıdır.

iş sözleşmesinde yer alan koşulların işveren tarafından sağlanmaması, iş yerine yapılacak mobing diğer adıyla psikolojik baskı, iş tanımı dışında kalan işlerin sorumluluğunun işçiye yüklenmesi gibi hususlarda işçinin istifa etmesi ile kıdem tazminatı hakkı yanmamaktadır.

Sağlık sorunları, işçinin kıdem tazminatı alarak işten ayrılabileceği hallerden birisidir. Ancak her tür sağlık probleminin işçiye bu hakkı vereceğini söyleyemeyiz. Bu noktada elbette ki işverenin de sınırsız bir takdir hakkı yoktur. O halde bunun kriterleri nelerdir? İşçinin, yaşadığı sağlık problemi nedeniyle işten ayrılmak istemesi durumunda; ÜSTELİK MArahatsızlığının İş Kanununun 24üncü maddesinin 1inci fıkrasında yazılı şu iki durumdan birine uyması gerekmektedir.

AMA eğer bana farklı bir pozisyon önerirlerse ve bunu kabul etmezsem TAZMİNAT ALAMAZSINIZ.
Durumu somutlaştırmak adına birkaç örnek vermek isterim. Birinci örneğimizde işçinin bel fıtığı olduğunu ve işyerindeki görevinin de sürekli eğilip kalkmayı ya da malzeme kaldırmayı gerektiren bir iş olduğunu varsayalım. Bu işçinin, fiilen yapmakta olduğu işin, sağlığı için tehlike oluşturduğuna dair bir rapor alması muhtemeldir ve böyle bir rapor alması halinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmesi GEREKİR. işçinin sağlığı için ya da yaşamı için tehlike oluşturduğuna dair bir ibarenin bulunması gerekecektir.

Aynı işçinin masa başında muhasebe işi yaptığını varsayalım. Bu durumda bu işçinin yaptığı işin, sağlığı için tehlike oluşturduğunu söylemek pek de mümkün olmayacaktır. KONU ANLAŞILIYOR Kİ MASA BAŞI ÇALIŞANSINIZ DEĞİL Mİ

Evet masa başı çalışanıyım ama raporu alalı 1 ay oldu fakat işyerinden pozisyon değişimi ile ilgili bir teklif gelmedi muhasebe işi olduğu için sürekli yakından okumak zorunda kalıyorum küçük puntolu evraklarla çalışmak beni etkiliyor.

KONUYA İŞİN EHLİ DEĞİLİM AMA Eğer mümkünse, her 10 dakikada bir gözlerinizi ekrandan 10 saniye kadar ayırın, olabildiği kadar uzaklara bakın. İki saatte bir ekran karşısından kalkın, dolaşın ya da bilgisayarsız olarak yapacağınız işiniz varsa bunu halledin. Bu işleri tercihen ayakta yapın. küçük puntolu evraklarla çalışmak sizi yoruyorsa konuyu yetkili kişiye konuşarak haledin 11 yıldır çalışıyorsunuz işinize odaklanın belki bundan daha iyi iş bulamayacaksınız lütfen bunun kötü taraflarında düşünün

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için iyi günler

Üst Alt