Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık gerekçesiyle işten ayrılmak istesem ihbar süremi doldurmalı mıyım?

cemix34

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar mrb,
5 sene önce bypass ameliyati oldum şu an özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım vardiya şeklinde olduğu için 12 saat gündüz ve gece çalışıyorum son zamanlarda kullandiğim ilaçlardan dolayı gece nöbetlerim zor geciyor.baya zorlaniyorum gecen bir arkadaşım rahat bir iş olduğunu tarafima bildirdi ora ile görüstüm ve olumlu geçti pazartesi başlıyabilirsin dediler,fakat sirketteki arkadasla görüştüğumde bana 28 gün ihbarimin olduğunu söyledi bende durumu anlattim gece nöbetlerim zor geciyor kullandığım ilaçlar uyku yapiyor diye oda hakli olarak daha once neden haber vermedin diye kizdi yarin gel görüşelim dedi
Sorum yarin gidip konussam benden ihbar tazminati talep edebilermi nasil bir yol izleyeyim yardimlariniz için şimdiden teşekkürler
.Benim amacim 9 ay calistim iki tarafta mutlu bir sekilde anlasalim

cemix34...hocam senden neyin tazminatını talep edecekler anlamadım??..en fazla işi bırakacaksın diye o ayki maaşını eksik verirler o kadar...eğer gideceğin yer daha iyi ise boşver eksik al senden bir şey talep edemezler rahat ol,ben de 23 sene güvenlik yaptım.

hocam senden neyin tazminatını talep edecekler anlamadım??..en fazla işi bırakacaksın diye o ayki maaşını eksik verirler o kadar..

İhbar tazminatını (süresini) talep ederler...

6 ay, 1,5 yıl arasında çalışan kişi ayrılmadan 4 hafta önce bildirimde bulunmak zorundadır. Böylelikle yerine yeni birinin bulunacağı zaman kalır.

Tabi bu tazminatı talep edip etmemek işverenin elinde.

MeTePe..haklısın işverene de kalmış bir şey,ama genel olarak son maaşı ya tam keserler ya da yarısını verirler bu durumda işverenler,yani en azından 2 kere başıma geldi ve bana bu şekilde olmuştu..

deathless
Son ay çalışılan gün kadar ücret alınacağından eksik maaş olabilir. Buradaki konu ihbar tazminatı ve bu farklı bir olay.
İşten ayrılacak olan çalışan, bunu ihbar süresi kadar önceden işverene belirtip, bu süreyi çalıştıktan sonra çıkabilir. Aksi durumda ihbar süresi kadar tazminatı işverene ödemek zorundadır. Ha işveren iyi niyetlidir, talep etmez o ayrı, ama yasalar bu şekilde.

Teşekkürler arkadaşlar işveren iyi niyetli davrandi kolaylık sağladılar.

Selamlar,

Sorunuza cevap almışsınız, sonrasında okuyanlar için bende deneyimlerimi paylaşayım. Kanunen tüm arkadaşların belirttiği gibi ihbar süresini kullanmanız ya da ödemeniz gerekiyor. Ancak Sağlık konusu biraz hassas ve özellikle iş yeri kaynaklı sağlık bozulmaları sonraki süreçte mahkeme yolunu da açabileceğinden iş verenler !genelde! kolaylık sağlayarak durumu çözmek isterler.

Bu yüzden bu durumda işinden ayrılacak arkadaşlar, eğer ihbar kullanmayacaklarsa ihbar tazminatının kesilmemesini rica edebilirler.

Bu konuda daha önce tecrübemi aktarmıştım. Konuda bilgisi olan arkadaşlar bana özel bir durum olduğunu genelde böyle uygulamalar olmadığını söyleseler de, eğer sağlığınız bozulmuş ve bu bozulma ile iş yerinde yaşadığınız sıkıntılar ilişkili ise (terfi verilmemesi, haksızlık yapılması, ayrımcılık yapılması gibi mahkemede zor kanıtlanabilecek durumları kastediyorum) tazminatınızın üstüne ek tazminat talep edebilirsiniz.

İzmir de özel bir Bankanın hayat sigortası bölümünde uzman portföy yöneticisi olarak çalışırken, Orta Karadeniz Bölgesine Bölge Yöneticisi olarak atandım. 9 ay boyunca Bölge Müdürü'nün yapmadığı kalmadı. Sağlıklığım aşırı yorgunluktan bozuldu. Ve en sonunda gelinen noktada Bölgesi kapatıp, beni tekrar İzmir' göndermek istediler. Bölge kapandığı için ne mutlu ki (Yaptıklarından dolayı) Bölge Müdürüne daha farklı bir ceza vererek işten çıkarmışlar. Ben bu durumu kabul etmedim. Ve yaşadığım piskolojik durumları, ayrımcılık ve kanıtlayamadığım kötü muameleyi anlattım. Yaklaşık 2 saat süren pazarlıklar sonucunda 3 yıllık tazminatıma ek, +3 yıla karşılık gelen yani toplam 6 yıllık kıdem tazminatı aldım. İhbarda kullanmadım, kesmek istediler ama kestirmedim.

Diyeceksiniz bu mobbing ve mahkemeye gitsen zaten alırdın. Hayır. Çünkü hem kanıtlayamadığım şeylerdi hemde genelde duymuşsunuzdur Banka atamaları 1 yıl süreyle vekaleten yapılır. Maaşınız artar ama istedikleri zaman sebep göstermeksizin sizi eski görevinize alabilirler. Ve giderkende iş sözleşmemi farklı ile taşınmayı kabul etmem ve bu vekalet süresini kabul etmem sebebiyle yenilemiştik.

Uzun lafın kısası, engellilik durumunuz ile ilgisi olmasa bile işin içine sağlık bozulması girdimi, kanıtlayamayacağınız şeyler olsa bile kesinlikle masadan madur kalkmayın arkadaşlar. Her şey geri gelir ama sağlık gelmez.

StratoS
Elbette isvereni tedirgin edecek her türlü kozu kullanmak gerekir de, konu sahibi arkadaşın öyle bir durumu yok.
İşyerinde sadece 9 aydır çalışıyor ve kalp hastalığı seneler öncesine dayanıyor, 5 yıl önce bypass olmuş, işe de bu durumda girmiş.
Böyle bir durumda ihbarsız ayrılması yeterli bir kazanımdır.

Ufukalp

Ben başlığa bakarak yorum yapmıştım abi. Detaylı yazıları okumamıştım.
Dediğin gibi iş başlangıcınden önce sorunlar varsa, ihbarsız ayrılmak bile iyi :)

Ayrıca iş kanunu 23 madde var. :)

Üst Alt