Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık kurulu oran belirlerken keyfi davranabilir mi?

war88

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
benim 2 rahatsızlığım vardı. göründüğüm doktorlardan 1 tanesi bana oranımı verdi. ikinci doktorsa ek2 de tabloda gösterilen %30 luk oranı hakkettiğim halde vermek istemediğini sözlü olarak söyledi bana ve elimde dolaştığım evrağı doldurmadı. Kurulda Puanını vereceğim dedi.

Beni Konsültasyona göndermeyi düşünüyormuş. oysa hastalığım kronik ve ilaç kullanıyorum hali hazırda. böyle bir hakları var mı konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Doktorlar hastalığının sakatlık oran cetvelindeki karşılığını vermek zorunda. Eğer verilmediği kanısındaysan il sağlık'a itiraz edip başka hastaneye sevk alabilirsin.

Şu an itirazlar İl Sağlık Müdürlüğüne yapılıyor ve bu Müdürlük zaten Sağlık Bakanlığına bağlı.

Hakikaten bu konu çok hassas ve devletin yani sağlık bakanlığının özellikle denetim alanına girmesi gereken bir konu. Ben de şu an itibariyle bunun sıkıntısını çekiyorum, çekmekteyim... Doktorlar resmen engel raporu için müracaat eden hastaları sallıyor, başından savıyor. Birkaç örnek vereyim size, mesela benim toza alerjim var ve tozlu ortamlarda çalışamıyorum. Göğüs hastalıkları doktoruna durumu anlattım, zaten muşmula suratlı bir doktordu, hiçbir kelime söylemeden direk kaşe bastı evraka. dedim ki "siz beni dinlemiyor musunuz? neden tetkik yapılmadan karar verdiniz" diye çıkıştığımda, "bunlar raporda geçmez" dedi gönderdi. (NE ALAKAYSA)

ikinci sıkıntıyı göz doktorunda yaşadım. Sol gözümün görme alanının alt kısmı kapalı olmasına rağmen benimle dalga geçer gibi "gözünde bişey yok" dedi. "ne diyosunuz doktor bey, sol gözümün alt kısmı görmüyor nasıl bişey yok" diye çıkışınca oflayıp pofladı ve benden görme alanı testi istedi.

Problemler sadece bununla sınırlı kalmıyor, hastanelerde doktorlar maalesef insanların işini yokuşa sürmek ve rapor vermemek için antin kuntin tetkikler istiyorlar. Bu tetkiklerin randevusunu aylar sonraya veriyor hastaneler. Özel hastanelerde çekilen şeyleri de kabul etmediklerini bir memurdan öğrendim... Lafın kısası Türkiye'de bu işlerde denetim yok bana kalırsa. Doktorların insafına kalmışız, doktorun eşref saatini denk getirirsen işini görüyor, şayet saatini yakalayamazsan anandan emdiğin sütü burnundan getiriyor...

Gerçi şaşırmamak lazım. BURASI TÜRKİYE...

AyşeSarı

Sağlık Bakanlığa bağlı olsa ne olacak başka hastaneye sevk ediyor sonuç olarak değişen bir şey olmuyor, etkili bir mekanizma gerek spesifik olarak bir hastalığın var onunda cetvelde verileceği oran belli doktor bundan haberi yok!

Maalesef doktorlar keyfi uygulamalarda bulunabiliyor bir çoğu yasadan habersiz benzer bir durumla karşılaştım bimere yazarak durumu ilettim bimerin cevabı ile aynı doktora gittim kafasını kaldırmadan uyguladı kararı he benim 1 seneme mal oldu ne yazık ki

arkadaşlar benim 2 hastalığımda direkt cetvelde karşılığı puanlanmış olan hastalıklardı.. 1 tanesinden aldım. diğeri kararımı kurulda vereceğim dedi. kurul 1 hafta sonra toplandı. o zamana kadar sinir stres oldum. ancak öncesinde doktor git başka hastaneden al-tetkik sonuçları karşılığında vermem gerek ama vermek istemiyorum falan dedi. - işin ilginç yanı her iki doktorunda oranlardan haberi yok ben söyledim. oran bu ben bu kısımdayım diye- neyse doktor dedi ki hakem hastaneye gidersin dedi.

bende hayır hocam hakem hastaneye gitmem avukata veririm 3-5 bin lira size esastan dava ederim. mahkeme bittiğinde de size ilgili sürede mağduriyetimin karşılığında manevi tazminat açarım dedim. beni baskı altına alma ayıp dedi. hocam hakedişim %10 ise 10 %30 ise 30 verin ben size el açmıyorum devletin verdiği hakkımı istiyorum dedim.

neyse 1 hafta uykusuz stresli geceden sonra. raporumu aldım ancak ortalık karışık ve ilk başvurum diye 1 yıllık verelim seneye sürekli yaparız demişler. kurulda arkadaşımdan aldığım duyum bu.

haklarınızı bilin. okuyun hocalarım. haklarınızı bilerek gittiğinizde sıkıntı olmayacaktır.

war88 bu ülkede yaşamaktan utanıyorum. kokuşmuş, çürümüş bir sistem var. hükümet doktorlara karşı, doktorlar hıncını halktan çıkartıyor. insanların işini yokuşa sürmek için ellerinden geleni yapıyorlar. 3 aydır hastane kapılarında geziyorum, çok afedersiniz ama şunu samimi olarak söylüyorum; bu doktorlar boşuna dayak yemiyor... çok ciddi söylüyorum yani. öyle doktorlar var ki resmen gırtlağına yapışmamak için zor tutuyorsunuz kendinizi. kendimi kontrol edemeyen biri olsam yani resmen tekme tokat girişicem o derece...

gözümde problem olmasına rağmen "bişey yok gözünde" diyen doktorla karşılaştım ben gerisini siz düşünün. sesimi çıkartmasam gönderiyordu adam beni resmen. "nasıl bişey yok görüşümün alt kısmı kapalı" diye çıkışınca oflayıp poflayarak benden tetkik istedi, yoksa gönderiyordu başından ses çıkartmasam...

Şu birkaç aylık süreçte anladım ki sağlık bakanlığı zerre kadar denetlemiyor hastaneleri. Kimi kime şikayet edeceksin, nereye başvuracaksın ki? Muz cumhuriyetinde yaşıyoruz herkes bunun farkına varsın artık. Temelden çürük bir bürokrasi var, sistem baştan yanlış kurulmuş. Bunları sağda solda bi ortamda anlattığın zaman insanlar tuhaf tuhaf bakıyor yüzüme ne anlatıyor bu diye. Ama başlarına geldiklerinde ağlamaya başlıyorlar. ÇOĞU KİŞİ UYUYOR...

war88 dostum bu arada bana şu malum cetvel hakkında biraz bilgi verebilir misin? bi link falan var mı ben de görmek istiyorum.

Bir de doktorların tarafından bakalım devlet bana yeterli derece de maaş veriyor 10 000 tl den fazla ben devletin çıkarlarını korumam gerek düşüncesi olabilir tamam olabilir,güzel .ben hastanede çalışmaktayım,çekilen filimlerin 90% gereksiz dolar döviz ile alınan malzeme boşuna israf ,verilen reçetelerin ilaçların yarısından fazlası çöpe gidiyor bunların hesabını verirlerler mi? Hayır .bu durum da devletin çıkarı nerde

@war88
doktor kanatı diye bir şey var doktor kanaat getirmedim deyip oran yazmayabilir. Kurullara girince hepimizin başına geliyor tanılar farklı farklı oluyor inanınki artık ben şuna benzetiyorum kızartılmış bir patates var aynı yağda aynı tavada aynı cins patates kızartıldı 10 kişiye tattrıldı hepsi farklı bir yorumda bulundu bence bundan farklı değil bulunduğunuz ildeki il sağlık müdürlüğüne giderek dilekçe ile rapora itiraz edebilirsiniz sizi farklı bir hakem hastaneye gönderecekler bu yolu izleyebilirsiniz

vhtgnctrk
"dostum bu arada bana şu malum cetvel hakkında biraz bilgi verebilir misin? bi link falan var mı ben de görmek istiyorum."

engellilik oran cetvelini soruyorsanız aşağıdaki linki tıklayın:

Özür Durumuna Göre Özürlülük Engellilik Oranı Cetveli | Bir Kadın

ayrıca google'ye
"özür oranı cetveli" yazıp aratırsanız
Resmi Gazete sitesini açarsanız Word Dökümanı dosyasını otomatik indirebiliyorsunuz

11.1. Başbakanlıktan;
ü Engelli vatandaşların istihdamında öngörülen en az %40 engelli oranı aranması
uygulaması ile birlikte %40 engelli oranından daha az orana sahip engelli vatandaşlar için
istihdamda, talepleri halinde, kademeli bir sistem oluşturulmasına yönelik çalışmalar
yürütülmesinin,
11.2. Sağlık Bakanlığından;
ü Engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastane hekimlerine "Engellilik Ölçütü,
Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin"
uygulanmasına ilişkin yeterli eğitimin verilmesinin sağlanmasına, mevzuatın uygulanmasına
açıklık getirilmesini, farklı ve keyfi derecelendirmelerin önüne geçilmesini teminen idari
düzenleyici işlemlerin yapılmasına ve tereddüt halinde hastanelerin (rapora itiraz yoluna gerek
olmaksızın) doğrudan Sağlık Bakanlığı’ndan bilgi almalarını sağlayan iletişim ağları
oluşturmasının,

ahmet75 senin bu linkini gönderdiğin cetvele göre benim rahat rahat %40'ı geçer. sağ göz 0,1 görüyor, sol gözde de doku hasarı var görme kaybı mevcut. aynı zamanda psikolojik rahatsızlığım var. Ama gel gör ki bu cetvele göre belirlenmiyor oran olayı. Acaba kafama takıldı, bu cetvelin çıktısını alıp, rahatsızlık alanlarımın altını çizip, ola ki kurulda beni sallarlarsa, bu cetveli önlerine koyayım mı? Ne dersiniz?

vhtgnctrk

Olabilir tabi, ama biraz riskli. Tecrübeyle sabittir ki pek çok hekim bu ve benzeri davranışları "ukalalık" olarak görüyor ve ters teki veriyor.

Umarım hayırlı bir sonuç elde edersiniz.

Ben biraz keyfi davrandıklarını düşünüyorum. Annem 3 farklı hastaneden de farklı sonuçlar aldı.

Erdogan Er Peki Erdoğan Hocam güzel diyorsunuz da ne yapmak lazım? Ortada mevzuat varken veya belli başlı sağlık sorunlarının rakamsal olarak karşılığı düzenlenmişken, hastalıklarımıza ilişkin tetkiklerin sonuçları elimizde rapor olarak sabitken, doktorlar nasıl keyfi karar verebiliyor? Tipe mi bakılıyor? Bu işin çizgisi, kuralı kaidesi nedir?

"Bunun eli yüzü düzgün pek garibana benzemiyor buna az oran verelim" gibi bir tavır mı var? Sizin zikrettiğiniz gibi ters tepki olmaması için en baştan nasıl bir önlem almak gerek, kurulda başlarından savar gibi bir tavırlar sergilediklerinde veya çok absürt oranlar vermeye çalıştıklarında nasıl bir yol izlemeliyim?

vhtgnctrk

Maalesef bu soruya verebilecek bir cevabım yok, işim, çalıştığım yer ve rahatsızlıklarım gereği sürekli hekimlerle içiçeğim. Ama inanın en samimi olduğum ve sağlık durumumu bilen hekim bile rapor verme mevzusuna gelince birden tutarsızlaşabiliyor. Çoğu bu işi angarya görüyor ve gönülsüz yapıyorlar. Gereğinden fazla yüzde verince aleyhlerine olacağını düşünenler de var. Ama en çok angarya olmasından kaynaklanan isteksizlik ve bıkkınlık sebeb oluyor hastayla ilgilenmemelerine. Bazı hekimlerin söz konusu cetvele iyi hakim olmayışı da var. Peki neden yeterince hakim değiller: ya sağlık kurulu tecrübeleri çok az ya da gönülsüzlüklerinden açıp cetveli adam akıllı çalışıp öğrenmiyorlar.

Türkiye'de çok eskilerden gelme bir tutum vardır doktorlara karşı. "Evvel Allah sonra sen doktor bey" demiştir hep bizim insanımız. Bazıları da yarı Tanrı görmüştür hekimleri. Lüzumundan fazla iltifat, gözde büyütme vesaire bugünkü duruma getirdi bizi bence. Şimdi karşımızda, insanlara tepeden bakan kibirli hekimler var. Biz Onlara "hak ettikleri" saygıyı göstermezsek, Onlar da bize çeşitli şekillerde haddimizi bildiriyorlar. Ve inanın bu kibir, yukarıdan bakma daha hekim adayları Tıp Fakültesinde öğrenciyken başlıyor. Üniversite sınavında Tıp fakültesini kazanmış olmanın verdiği (bana göre içi boş) özgüvenleriyle diğer fakültelerdeki öğrenci arkadaşlarına ve kliniklerdeki hastalara tepeden bakmaya başlıyorlar.

Böyle olunca, siz eğer sağlık kurulundaki hekimlere elinizdeki Cetvelin ilgili maddelerini göstermeye kalkarsanız, bunu doğrudan mesleki alanlarına tecavüz olarak görebilirler, ve savunmaya geçerler. Ancak belki poliklinikte tek tek doktorları gezerken, doktorun halet-i ruhiyesine bakarak ve belki önden bir "haddim değil ama....." diyerek cetveli gösterebilirsiniz.

Kendisini hastayla aynı konuma koyan insan evladı hekimler yok mu? Var tabi. Onların hakkını yiyemem. Tanıştığım pek çok hekim oldu böyle. Ama sayıları az. Ve en ağır başlı hekim bile alanıyla ilgili bir konuda sorgulandığını hissederse reaksiyon gösterecek potansiyele sahiptir, bunu hiç unutmayın.

Hekimler, meslekleri ile ilgili konularda, hastaları dahi olsa, sıradan insanlar tarafından sorgulanmayı sevmez.

Malesef bazı doktorlar var ki kafasına göre oran yazıyor.. Fakat buna itiraz hakkınız var..

@Erdogan Er Hocam elinize sağlık çok güzel yazmışsınız ancak benim sorduğum daha ziyade şuydu; absürt bir oran verilmesi durumunda nasıl bir yol izlemeliyim? İtiraz hakkından falan bahsediliyor nasıl yapacağım, başhekimliğe mi? sağlık bakanlığına mı?

Aslında bir doktor kendi alanında spesifik bir hastalığa bir puan verecekse ,hastalığı çok ama çok iyi bilmeli ve tanımalı eğer ki hastalıkla ilgili puan değerlendirmesi eksik,yanlış veya hiç bilmiyorsa o hekime uzman demek ne kadar doğru,hekimin insanların hayatını etkileyen bir kurulda ne işi var,sormazlar mı,adama,bir de başkaların gurculadığı (karıştırdığı) bir yarayı temizlemek bize kaldı gibi isteksiz olurlar.Ama kendileri hastanın yatışından taburcu edilene kadar ilgilendi ise ve bu hasta kurula gelirse hekim o hastasına bonkör davranacağı kesindir.Bu eksiklik profesyonel bir davranış değil tabi,olgun bir davranış değil!
Genel olarak Türkiye'mizde her yerde olduğu gibi güven eksikliği var devlete güven,kanunlara güven,yasalara güven,adalete güven o yüzden bizim ülkemize yabancılar güven duymuyor Türk parası değer kaybediyor,her şeyde ,her yerde gri renk hakim oysa ki bazı işler kesinlik ister ya siyah dır ya beyaz!

Son düzenleme:
vhtgnctrk Benim başıma böyle bir durum gelmedi, fakat forumdan okuduğum kadarıyla itirazınızı İl Sağlık Müdürlüğüne yapıyorsunuz ve onlar da sizi bir başka hastaneye (hakem hastaneye) sevk ediyor. Bu sefer tüm işlemleriniz burada yeniden yapılıyor.

Bu konuda bizzat tecrübesi olan arkadaşlar yazarlarsa daha iyi olur.

arkadaşlar ne yaparsanız yapın engelli raporu almaya gittiğinizde adamların gözünde direkt dilenci-dolandırıcı- potansiyel beleşçisiniz. eğer gereçkten hakediyorsanız diretin. yönetmelikten, cetvelden aklıselim şekilde anlatın. ben sadece rahatsızlığım olan 2 doktora karşı cetvelden bahsettim. ki onlarda bana bu hastalıklara oran verilmiyor dedikleri için.

iletişim kanalını sağlıklı kurun. amacınız hakkınızı almak olmalı bunun dışında etki bırakacak diyaloglardan kaçının. haklarınızı bildiğinizi belli etmekle birlikte bu ukalalığa varmasın. işin tıkandığı artık çıkmaza girdiğinizde bilginizi konuşturup baskı kurabiliyorsanız kurun. diğer türlü hakem hastane falan çok uzun işlermiş arkadaşlar.

benim 2 şanslı olduğum iki konu var

1- direkt tanımlanmış hastalık ve karşısındaki oran çok net yoruma açık değil.

2- gezdiğim hekimlerle düzgün iletişim kurdum.şansım şu 1 tanesi kurul başkanıymış. o hoca bana sorduğunda rahatsızlığın var mı diye. hayır sadece 2 doktoru ilgilendiren rahatsızlığım var demiştim. araştırıp gelmişssin demişti evet okudum hocam demiştim.

peki hocalardan yüksek oran vermesi için dil dökecek misin demişti. hayır sonuçta bu sağlığım sonuçlar iyi çıksa keşke ama bu hastalıklar kronik dolayısıyla hakkettiğim kadarı neyse onu alacağım demiştim. o kişi muhtemelen başka bir hastaneye yollanmamın önüne geçti. beni bir hoca konsülistasyon etmeyi düşünüyordu.

demem o ki Bilgi+Sağlıklı İletişim+ Ölçülü Tepki+ Dürüstlük hakkınızın size gelmesine vesile olacaktır.

Üst Alt