vhtgnctrk
Maalesef bu soruya verebilecek bir cevabım yok, işim, çalıştığım yer ve rahatsızlıklarım gereği sürekli hekimlerle içiçeğim. Ama inanın en samimi olduğum ve sağlık durumumu bilen hekim bile rapor verme mevzusuna gelince birden tutarsızlaşabiliyor. Çoğu bu işi angarya görüyor ve gönülsüz yapıyorlar. Gereğinden fazla yüzde verince aleyhlerine olacağını düşünenler de var. Ama en çok angarya olmasından kaynaklanan isteksizlik ve bıkkınlık sebeb oluyor hastayla ilgilenmemelerine. Bazı hekimlerin söz konusu cetvele iyi hakim olmayışı da var. Peki neden yeterince hakim değiller: ya sağlık kurulu tecrübeleri çok az ya da gönülsüzlüklerinden açıp cetveli adam akıllı çalışıp öğrenmiyorlar.
Türkiye'de çok eskilerden gelme bir tutum vardır doktorlara karşı. "Evvel Allah sonra sen doktor bey" demiştir hep bizim insanımız. Bazıları da yarı Tanrı görmüştür hekimleri. Lüzumundan fazla iltifat, gözde büyütme vesaire bugünkü duruma getirdi bizi bence. Şimdi karşımızda, insanlara tepeden bakan kibirli hekimler var. Biz Onlara "hak ettikleri" saygıyı göstermezsek, Onlar da bize çeşitli şekillerde haddimizi bildiriyorlar. Ve inanın bu kibir, yukarıdan bakma daha hekim adayları Tıp Fakültesinde öğrenciyken başlıyor. Üniversite sınavında Tıp fakültesini kazanmış olmanın verdiği (bana göre içi boş) özgüvenleriyle diğer fakültelerdeki öğrenci arkadaşlarına ve kliniklerdeki hastalara tepeden bakmaya başlıyorlar.
Böyle olunca, siz eğer sağlık kurulundaki hekimlere elinizdeki Cetvelin ilgili maddelerini göstermeye kalkarsanız, bunu doğrudan mesleki alanlarına tecavüz olarak görebilirler, ve savunmaya geçerler. Ancak belki poliklinikte tek tek doktorları gezerken, doktorun halet-i ruhiyesine bakarak ve belki önden bir "haddim değil ama....." diyerek cetveli gösterebilirsiniz.
Kendisini hastayla aynı konuma koyan insan evladı hekimler yok mu? Var tabi. Onların hakkını yiyemem. Tanıştığım pek çok hekim oldu böyle. Ama sayıları az. Ve en ağır başlı hekim bile alanıyla ilgili bir konuda sorgulandığını hissederse reaksiyon gösterecek potansiyele sahiptir, bunu hiç unutmayın.
Hekimler, meslekleri ile ilgili konularda,
hastaları dahi olsa, sıradan insanlar tarafından sorgulanmayı sevmez.