Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık kurulu raporunda 'çalışamaz' ibaresi neyi ifade eder?

ergün1

Üye
Konular
109
Reaksiyonlar
0
Raporunda süreklidir ve çalışamaz raporu olan bir kişinin emekli olma hakkı varmıdır?
Çalışamaz ibaresi taşımasına rağmen, çalışabilirmi?

Çalşabilir...

"Çalışamaz" ibaresi, ne biliim, körse "görmeyi gerektirecek işlerde çalış(tırıl)amaz", tekerlekli sandalyeliyse, "koşmayı gerektirecek işlerde çalış(tırıl)amaz", sağırsa, "duymayı gerektirecek işlerde çalış(tırıl)amaz" anlamına geliyor. Aslında burada amaç sakat kişiyi korumak... Ama doktorlar/sağlık kurulları buna dikkat etmiyor ve raporu eksik doldurarak bu muallaklığa neden oluyor. Aşağıdaki genelge gereğince raporun düzeltilmesi istemelidir...

Sağlık Bakanlığı'Nın çok net bir değerlendirmesi vardır bu konuda. Der ki:
i) Rapor formunun “çalışabilir”, “çalışamaz” satırlarında özürlünün çalışma gücü kaybı derecesine göre çalışıp, çalışamayacağı tespit edilecektir. Çalışma gücü kaybı derecesine göre “çalışamaz” denen bir özürlünün özür grubunun gerektirdiği işlerde çalışamayacağı anlaşılacaktır. Örnek, % 65 Çalışma Gücü Kaybı derecesi ile değerlendirilmiş olan ortopedik özürlüye çalışamaz denmiş ise bu, özürlünün bedenen yapabileceği işleri kapsamaktadır.

j) “Çalıştırılamayacağı iş alanları” satırında ise; özürlünün özürü nedeniyle yapmaması/yaptırılmaması gereken iş alanları mutlaka belirtilecektir. Örnek; özür grubuna göre “Ayakta Durmayı gerektiren İşlerde”, “Görmeyi Gerektiren işlerde” çalışamaz şeklinde ifade edilecektir.

Kaynak: Genelgenin "e - Özürlü Hizmetleri"nin düzenlendiği 99. sayfası.

Bende de aynı sorun var. Heyete ayakta girdim bana çalışamaz raporu vermişler. Fakat öğretmenlik yapabilmem için bu raporu düzeltmeli miyim ? İlgili bakanlıklardan dönüt alamıyorum. Kimi EKPSS'ye bile giremezsin diyor, kimi problem olmaz diyor. Bu konuda malumatı olanlar yazabilir mi ? Teşekkürler.

Üst Alt