Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık raporu alırken eski MR ve sonucunu kullanabilir miyiz?

berk3435

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bir konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim. Şu anda %42 oranında rapora sahibim. Bu raporumu ankilozan spondilit, hafif mitral yetersizlik ve görme kaybına istinaden verdiler. Yaklaşık 1 ay önce de uyku apnesi rahatsızlığım çıktı. Bunun da dahil olduğu yeni bir rapor alacağım. Ankilozan spondilit hastalığıma ait MR sonuçları ve genetik testi sonuçları 2012 yılına ait. Bu sonuçların eski olması sebebiyle, kabul edilmeyeceğini düşünerek, romatoloji bölümünden randevu aldım. Bugün muayene için gittim. Doktor elimdeki sonuçlara baktı ve kan tahlili istedi. Hocam dedim bu genetik testini ve Mr'ı tekrar yaptırmak gerekmez mi? Yok gerekli değil dedi. Daha sonra engelli raporu için kullanacağımı belirttiğimde şu anki halinle rapor alman zor gibi bişeyler dedi. Sanırım sadece ankilozan spondilite bağlı olarak bunu dedi. Dedim eski Mr sonuçlarını rapor almada kullanabilir miyim? dedim. Kullanılır dedi. Daha sonra dayanamadım dedim ki hocam benim şu anda zaten %42 raporum var. Uyku apnesi raporunu da altıktan sonra birlikte yeni rapor alımında kullanacağım dedim. Çok olumlu bakmadı ama bana çok tecrübesi yokmuş gibi geldi. Bana ne önerirsiniz? Eski MR sonucu kullanılabilir mi?

Bazı tetkik sonuçları 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi süreyi kapsar. gerekli göründüğü durumda tekrar istenebilir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Benim mr sonucum ve hlab27 test sonucum 2012 yılına ait. Kurulda Bu kabul edilir mi?

2012 uzun bir süre kontrollere hiç gitmediniz mi? Mr tekrar isteyebilirler. konan teşhise göre ilerlemesi/iyileşmesi amaçlı. uyku apnesinden yüksek oran verilmeyecekse önceki verilen oranınız da düşebilir.

Nurtan aslında bir kaç sene önce gittim. Ama mr istemedi doktor. Melox diye bir ilaç yazdı. Ben şu anda aradan geçen 7-8 senede nasıl bir ilerleme var? Hem onu görmek hem de sağlık kurulunda kullanmak üzere yeni rapor olsun istedim elimde. Çünkü eski mr sonucu diye kabul etmeyecekler büyük ihtimalle. Doktor bugün kan tahlili ve idrar tahlili istedi. Yarın gel bakalım dedi sonuçlara. Ama hlab27 testini tekrar yaptırmak ve mr'ın tekrar çekilmesini talep ettiğimde. Kan sonucu değişmez dedi. Bende mr sonucunu sağlık kuruluna girip engelli raporunda kullanmak istediğimi söyleyince gerek olursa isterler dedi. Ben kurula elimde yeni raporlar ve sonuçlarla girmek istiyorum. Hatta bana rapor alman zor dedi. Bende dedim ki benim hali hazırda raporum var. Uyku apnesiyle beraber raporumu yenileme istediğimi söyledim. Yeni mr sonucu ve hlab27 testini istemek hakkım değil mi? Yarın gittiğim zaman kan tahlili ve idrar tahlili sonuçlarına bakacak. Ben ne diyebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim ayrıca ağır uyku apnesi tespit edildi.

berk3435
Evet hekim arkadaş doğru söylemiş.
Heyete gideceğiniz zaman büyük ihtimal tekrar sizden kan ve mr isteyeceklerdir.
Ama illa heyet öncesi elimde bulunsun diyorsanız, doktora söyleyin mr istesin size...

berk3435
Aslında sorunuz tıbbi bir konu ve fikir belirtmek ne kadar doğru olur emin değilim.
Mr sonucu oldukça eski ve teşhis için gerekiyorsa yeniden istenebilir.
Ama HLA-B27 antijeni genetiktir zamanla değişiklik göstermez, ya vardır, ya yoktur. Kesin bir teşhis de vermez ama AS için büyük oranda fikir verir. Çünkü AS hastalarının ortalama%90 ında HLA-B27 pozitiftir.
Bu kadar kasma bence. Bırak rapor alacağın zaman MR isterlerse o zaman çektirirsin. Şimdi eskisi kadar ileri tarihe randevu verilmiyor MR için.
Geçen hafta eşime gerekti, randevu bile vermeden direkt çekime aldılar. Sadece sonuç için bir hafta gibi bir süre bekleniyor.

Kağan55
Evet söyledi ama. Ben kurulda tekrar istendikten sonra Mr çekilmesi için 3-4 ay beklemek istemediğimden böyle bişey istiyorum. Bakalım yarın gideceğim. Çekilmesini isteyeceğim.

Ufukalp
Anladım abi. Cevabın için teşekkür ederim. Doktorun da söylediği HLAB27 sonucu değişmez dedi. Fakat HLAB27 testinin pozitif olması hastalığa sahip olduğunu göstermez dedi. Benim bu hastalığa sahip olduğum 8 yıl içerisinde öğrendiğim şey ise tam tersi aslında. Zaten benimle hemfikirsiniz ve aynı cevabı vermişsiniz.

Sizin de dediğiniz gibi tam tersi şekilde Anikolozan Spondilit hastalarının %90'ının HLAB27 testi pozitiftir. Tamam abi yarın çekilmesini isteyeceğim, eğer yok falan derse ısrar etmeyeceğim. Fakat raporumu daha da yükseltebileceğini düşündüğüm için yeni rapor istemiştim aslında. Kurula gireceğim zaman istenirse yenisi için talep oluştururlar. MR çekim ve sonuç süresi o kadar kısaysa çok iyi gerçekten. Kafamı karıştıran bir diğer konu ise; elimde %42 raporum olmasına rağmen tabi doktora baştan söylemedim bunu. BU şekilde rapor alamazsın dedi bana. Diğer sağlık sorunlarımı bilmiyor tabi ki. Daha yakın zamanda tespit edilen uyku apnesi testi bile ağır çıktı. Bakalım hayırlısı olsun. Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

@berk3435

Doktorun dediği de aslında doğru. Ben de yukarıda aynısını yazdım. HLA-B27 AS için kesin bir teşhis aracı değil yazdım, sadece fikir verir. AS hastalarının %90 ında HLA-B27 antijeni pozitiftir, ama her HLA-B27 pozitif de AS değildir.
Bunlar tıbbi konular, adamların uzmanlık alanına tecavüz etmeyelim. :)

MR randevuları her ne kadar yaşadığın yerdeki hastane durumu ve yoğunluğa bağlı olsa da eskisi kadar geç tarihlere atılmadığı kesin. Artık gece yarılarına da randevu veriliyor. Bir çok yerde gece seçeneği sunuluyor. Aracı olup ulaşımda sıkıntı çekmeyecek olanlar tercih edebiliyorlar.
Ben İzmir Torbalı'dayım, yeni hastane açıldı, cihazlar son model. Eşime randevu bile verilmeden gider gitmez çekime alındı.
Ablam İzmir Buca merkezde. Gece seçeneği ile 4 - 5 gün sonrasına randevu verildi.

Bu arada uygun bir zamanda sana uyku apnesi konusunda yazmayı düşünüyordum. Son zamanlarda kendimden şüpheleniyorum. Gece daralma, sanki nefessiz kalıyormuşum hissiyle uyanma, özellikle baş ve boyun bölgesinde terleme gibi belirtiler yoğun.

Çok geç yatıyorum, 3 - 4 gibi, onun etkisi var mı, yoksa uyku apnesi gibi bir durum söz konusu mu, ona göre değerlendirip gerekirse doktora gideceğim. Çok belirgin bir horlama yok.

Ufukalp Evet abi haklısın. Tıbbi konular bizim işimiz değil. işi bilenlere bırakalım dediğin gibi. Her neyse benim zaten AS için MR sonucum ve test sonucum var. Daha önceki raporumda da kullandım. Bahsettiğin gibi olduysa çok iyi gerçekten. Uzun süreler beklemek zorunda kalmayacağız. Gece de olsa giderim hiç fark etmez benim için.

Abi şimdi senin sorununa yanıt vermeye çalışacağım. İlk başta yazmış olduğun şikayetler (Nefessiz kalarak uyanma, daralma gibi) uyku apnesinde görülebiliyor. Bende uzun yıllar geç yattım.Aynı senin dediğin gibi 3-4 gibi yatıyordum. Sabah kalıp işe gidiyordum. Ondan oluşmuş olabileceği ile ilgili şüphelerim yok değil aslında. Aslında horlamadan bağımsız bir şekilde apne oluyormuş. Benim de o şekilde çünkü. Çok basit bir şekilde kendin test ettikten sonra uyku polikliniğinden randevu oluşturup gidebilirsin aslında. Telefonunuzda Mağaza kısmından sleep as android diye aratın. Çıkan uygulamayı indirin ve kurun. Ayarlar kısmından uyku ses kaydı menüsü altına girip, etkin olarak işaretleyin. Telefonunuzu yastığınızın yanına koyun ve yatmadan önce uyku takibini başlata tıklayın. Uyandığınızda o geceye ait skorlarınızı görebilirsiniz. Derin uyku, horlama kısmına bakın. derin uyku değerleri düşükse ve gürültü menüsü altından da kayıtlara bakın, uykudayken nefes alışlarınızı duyacaksınız. Bir süre nefesinizin durduğunu ve sonra gürültülü bir şekilde devam ettiğini dinlerseniz ve bu süre 10 saniyenin üzerindeyse uyku polikliniğine gidip test yaptırmanızda fayda var.

berk3435
Teşekkür ederim.
Test öncesi şikayetlerimizi anlatıp muayene ve görüş alacağımız bölüm hangisi, hangi poliklinik ilgileniyor, olmazsa Ramazandan sonra bir gitmek lazım.

@Ufukalp Rica ederim abi. Uyku Polikliniği diye bir bölüm var. Oradan randevu almanız gerekiyor.

Bugün tekrar doktora gittim. Sonuçlara baktı ve değerler normal dedi. İlerleme olmadığı anlamına geliyormuş. Hocam MR çektirmeyecek misiniz? dedim. Kan değerlerinde CRP yüksek olursa çektiriliyormuş. Bende kurula gireceğimi belirttim. Onlar isterlerse çekilir dedi. Dünde bu şekilde rapor alamazsın demişti. Benim ilk raporumda kas ve iskelet sistemi için %23, hafif mitral yetmezlik ve aritmi için %19 ve göz rahatsızlıkları için %7 ve toplam olarak %42 oranında rapor vermişlerdi. Kafama takılan şey şu anda sahip olduğum uyku apnesi de eklenince %60'ı geçmez mi? Ankilozan Spondilit hastalığının ilerlememesi hiç oran vermemelerine neden olur mu? Korkum şu aslında; şu anda elimde mevcut olan rapordan daha düşük oran çıkarılma ihtimali olabilir mi bu şartlarda?

berk3435
Tıbbi konularda yorum yapmak istemiyorum, çünkü oranlar genelde seviyeye göre ve ne söylesek tahminden öteye gitmeyecek. Uyku apnesi de ağır ise %35 oran verilir.

İstiyo yenisini banada denk gelmişti gıcığın teki

Ufukalp teşekkür ederim abi. Evet özelde çektirdiğim sonuca göre ağır uyku apnesi var.
Pluvia valla isterlerse talepte bulunurlar, çektiririm. Yapacak bişey yok. Korkum as ye ilk aldığımdan da düşük oran verebilirler mi?

berk3435 gönderebilir benim 1sene önceki mr kabul etmedi hersene mrmi çekilir sakrolik eklemdi neyse çekindim temiz çıktı ordan oran gitti.bu sene romotoya gittim boyun ağrısı için oda röntgen istedi bel için baktı pürüz var oda sakrolik eklemi istedi oda temiz çıktı neyseki geçmiş beldeki iltihap

berk3435 yukarıda söylemiştim size rapor oranın düşebilir.uyku apnesinden yüksek alsan bile önceki hastalık oranlarında düşürebilirler.
yeni yönetmelikteki ölçütleri inceleyebilirsin. yüksek bir oran alacağını zannetmiyorum. illa şansımı denemek istiyorum diyorsan, dene istersen. belki sonuç istediğin gibi de olabilir. yalnız 2012-2019 arası çok fark var.

8oran vermişti o sakroliğe

Uyku apnenmi var senin

Anneminde var kaç sene önceki teste göre değerlendircekler 10 verdi

Apneye

Artık kağıt yok dolaştığunızda görmüyonuz ne yazdığunı doktorun

Pc yazıyolar

Nurtan anladım. Yani demek istediğiniz 40'ı geçemem mi? Elimde raporum mevcut. 3 yılı var süresinin dolmasına.
Pluvia daha önce kısıtlılığa %23, hafif mitral yetersizliğe %19 ve görme kaybına %7 vermişlerdi. Şimdi de ağır uyku apnesi çıktı. Annenizdeki apne ağır mı? Yani her halükarda 40'ı geçmez mi bu rahatsızlıklara?

Pluvia benimde sakroiliak eklem. APT değeri derken AHI 'mi demek istediniz? Benim AHI değerim 44,5'tir. Bahsettiğim gibi daha önce AS'den %23, Hafif Mitral yetersizlikten %19 ve görme kaybından %7 ve toplamda %42 rapor aldım. Şimdi uyku apnesini de dahil ettiğimizde yine %40 üzerine ancak mı çıkar diyorsunuz?

berk3435 aunen ahi değeri

Uyku apnesşnde ahi değrre göre oran vercek

As dediğin ne astımmı var

Geçersin sen 40ı gidince uyku apnene ait raporuda götür

Geçmiş olsun

Pluvia Bende ağır uyku apnesi var. AHI değeri 44.5 çıktı. AS dediğim ise Ankilozan Spondilit (Eklem romatizması diye biliniyor.) Bilinen herhangi bir tedavisi yok. Sadece ilaçlar veya iğneyle ağrılar azaltılıp hayat kalitesi yükseltiliyor. Daha önce %23 verilmişti Ankilozan Spondilit'ten. Ama geçen gün doktora gittiğimde kan değerlerin normal dedi. MR çekilmesine gerek görmedi. Ama bu hastalığın yok olduğu anlamına değil ilerlemediği anlamına geliyormuş. yine aynı değeri verirler sanırım.

berk3435 sende belirtileri varmı asın kan temiz çıktıysa gıcıklık edip vermeyebilir yeni bir mr çektir bulunsun

Pluvia evet HLAB27 Pozitif ve önceki MR sonuçlarımda her iki sakroiliak eklemde şiddeti olarak yazıyor. MR istedim doktordan ama kurula girince isterlerse çektiririz dedi. Kan değerleri normal olunca çektirmiyoruz dedi. Sonuçta iyileşmeyecek bir hastalık bu. Öyle bir şey yapıp hiç değer vermeme gibi bir durum olamaz diye tahmin ediyorum.

berk3435 kanda bişi yoksa vermeyebilir

Belki geçmiştir kan normalse

Pluvia Vermek zorundalar. Kanda bişey olmayabilir ama sonuçta ben bu hastalığa sahibim. Tamam tutup AS için %40 versinler demiyorum. Ama en azından 15-20 verirler gibime geliyor. Keşke geçse, öyle bişey olamaz! Öyle bir şey varsa ben bir araştırma ve tez konusu olurum.

Arkadaşlar 2 gün önce kontrol için gittiğim. Aslında eski rapolarımı yeniledikten sonra yeni raporlarla birlikte sağlık kuruluna girmekti amacım. Hoca kan tahlili yaptırdı ve CRP değeri normal çıktı. Hocam dedim MR'a bakmayacak mısınız? Eğer kan değerlerinde değişiklik olsaydı o zaman MR gerekli olurdu dedi. Daha önceden Ankilozan spondilit %23, hafif mitral yetersizlik %19 ve göz tembelliğinden %7 olmak üzere toplamda %42 raporum var. Son zamanda oluşan uyku problemlerinden dolayı uyku testi yaptırdım ve ağır uyku apnesi, AHI 44,5 çıktı. CRP değerim normal olduğu için Ankilozan spondilitten oran vermeme gibi bir durum olabilir mi? Sonuçta tedavisi olmayan bir hastalığa sahibim. Sadece ilerleme yok. Yorumlarınızı bekliyorum.

Merhaba; Hlab27 pozitif 5 yıl önce bel ağrısı tutulma şikayeti ıle anlaşıldı. Ana testi pozitif. raporlarımı yeniledim. Bilateral sakroilliak dendi.migren, bel fıtığı,işitme kaybı var. Sabah bel ağrıları beni mahvediyor. Şuan hastane araştırıyorum. Umarım % 40 ı bulurum.

Bazı tetkik sonuçları 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi süreyi kapsar. gerekli göründüğü durumda tekrar istenebilir.

Üst Alt