Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık Raporu alma, adım adım anlatıyorum.

xenofx

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Raporu annem için pendik eğitim araştırmadan alıyorum. yazarken ben diye yazdım ama hasta annem. oksijen tüpüne bağlı ve ağır bakıma muhtaç hasta.

1- Sağlık kuruluna (sağlık kurulu ilk başvuru olarak) randevu alıyorsunuz. 182 veya mhrs den.

2- Randevu günü sağlık kurulu kayıt alanına gidip kayıt yaptırıyorsunuz. Ne için rapor aldığınız soruluyor ve sisteme işaretleniyor, ben kimlik kartı, ötv ve sosyal yardımı işaretledim, Raporu alacak kişi engeli ne olursa olsun orada olmak zorunda, fotoğrafı çekilecek ve fizik zorunlu olmak üzere hangi kliniklere gitmek istediğiniz sorulacak, ne kadar çok kilinik o kadar çok oran (puan). Ben romatoloji (puansız), dermatoloji göğüs ve kardiyolojiye yazıldım. Romatolojinin bir engel puanı yok ama biz zaten kontrole gelmiştik. Daha doğrusu sadece göğüs %80 ve kardiyoloji %70 verdiki fazlasıyla %90 üzerine çıkıyor oran. Dediğim gibi ben zaten rutün muayene olduğum için bu alanlara gittim.

3- Kayıt açtırdığınız esnada söylediğiniz kliniklere tek tek randevu alıp muayene olup engel puanlarını/oranlarını almanız lazım. Ben fizik hariç hepsine aynı gün randevusuz muayene oldum çünkü takipli hastaydım, doktorlar bildiği için hemen yazıp verdiler. Fizik ise 9-11 arası çalışıyormuş farklı bir gün gitmek zorunda kaldık.

4- Tüm kliniklerden engel oranlarınızı yazdırıp tekrar sağlık kurulu kayıt kısmına gidip evrakları veriyorsunuz. Fizik için servikal lomber grafi denen radyoloji raporunu doktor istemese bile kurul istiyor. Bunun için maalesef çok uğraştım, aslında grafi çekildi ama raporu yoktu çünkü fizikçi klinik bilgisini girmemiş, radyoloji o bilgi olmayınca raporu yazmamış vesaire derken git gel bunları öğren uğraştırdı beni. Örneğin rapor daha çıkmadı diyorlar 10 gün sonra gel. Kardeşim 10 gün öncede aynısı söylendi dediğinizde yapacak bir şey yok deniyor, halbuki sistemde eksik bilgi varmış ondan çıkmamış rapor. Doktorların olduğu yerler hep kartlı geçişli onlara ulaşmak zor ama hallettik.

5- Kardiyolojiye gittiğim için eko ve ekg istendi. Eko raporunu klinik veriyor, ekg raporunu kurul kayıt alanı sistemden çıkarıp dosyaya ekliyor. eko ve ekg randevuları yerine göre 1-7 ay sonrasına gün veriyor, doktorlar uzun süredir beni bildiği takipli ve ağır hasta olduğum için aynı gün yaptılar.

6- Kurul kayıt alanı ekstra bazı evraklar isteyebiliyor, mesela daha önce çekilen bazı radyoloji görüntüleri ve raporları, daha önceki kan gazları gibi durumunuza bağlı değişir. Bu esnada doktorların sisteme engel oranlarını girmesi gerekiyor benimkiler girmemişti daha doğrusu girmişler ama yanlış yerlere yazdıkları için görünmemiş, ayrıca elinizdeki oran ve notların yazıldığı kağıtta mutlaka uzman kaşeleri olmalı. Kaşe yoksa uğraşırsınız. Sadece 1 gün uzman kaşesi/oranlar/rapor sonucu için 3,5 saat dolandım durdum. Hastaneyi bilmeyen, neyi nasıl yapacağını bilmeyen, doktora ulaşamayan kişi 1 ay gitse gelse çözemez. Doktorlara telefon ettirip radyoloji raporuna onay vermelerini sağlayana kadar kendim takip ettim, diğer türlü 10 gün sonra gel diyorlarki zaten 22 gün olmuştu.

Şimdi sağlık kuruluna kayıt açtırdınız, klinik randevularını aldınız, muayeneler yapıldı, görüntülemeler yapıldı, raporlar tahliller çıktıysa dosya tamam oldu. Tüm evraklar ilk kayıt olduğunuz yere veriliyor.

7- Kurul kayıt alanı tüm evraklar tamamsa size kurula gireceğiniz bir tarih veriyor, bana 35 gün sonrasını verdiler.

8- ötv indirimi istediğim için 218 lira ücret aldılar. ötv indirimi istendiğinde radyoloji vesaire gibi yaptırdığım işlemler için sigortalı olmama rağmen ücret çıkabilirmiş, ama bende çıkmadı.

Toplamda ilk başvurudan sonra 1 ay geçti, şimdide 35 gün sonrasına heyet kurulu için tarih verildi. toplamda 2-3 ay sürecek gibi görünüyor.

ilk başvurudan sonra 2 gün içinde biz tüm işlemleri tamamladık aslında, sadece servikal lomber grafi raporunu almamız 26 gün sürdü. yoksa 2 günde halletmiş olacaktık. Diğer türlü randevuyla klinik dolaşmaya kalkarsanız ne buna hastanın gücü yeter nede aylarca bu iş bitmez. bu sebeple mümkünse sizi bilen bir hastaneye kendi doktorunuzun olduğu hastaneye gidin.

Şimdiden kolaylıklar diliyorum.

Biz de Ankara Gülhane hastanesinden aldık bizi kurula çağırmadilar. Daha doğrusu kurul kendi arasında toplanıyormus ve rapor 10 gün sonra e devlet sistemine düştü.

Üst Alt