Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat statüsünde çalışıyorum. Vergi indirim hakkı alamazsam ne olur?

chamyapragi_82

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Nereye yazam diye tereddütte kaLdım. En uygun yerin burası oLduğunu düşünerek bi kaç konuda yardımLarınızı rica ediyorum..

2006 yıLında işe aLınmak için iş yeri tarafından yeni rapor istendi; 1999 yıLında sürekLi ibareLi raporum oLmasına rağmen... raporu çıkartıp vergi indirimi için başvurdum fakat oranım %40 tan %30 olarak düşürüLdü (1999 ve 2006 yıLLarı arasında Ege serbest böLgede çaLışıyor oLmamdan doLayı vergi indirimi iLe iLgiLi bi işLem yaptırmayıp sadece özürLü kimLik kartı hakkını elde etmiştim).
Şimdi yeni iş yerimde vergi indirimi için başvurmamı istiyor.
Öğrenmek istediğim, vergi indiriminden yararLanmadığım için enegeLLi statüsünde oLmuyor muyum?İşverenin %3 özürLü çaLıştırma zorunLuLugu oLmasına rağmen %3 oranının içerisinde yer aLmıyor muyuz?

Selam

Mahkemeye de versen boş ne yaparsan yap arkadaşım allah bunlarıbildiği gibi yapsın bunlarda acıma damarı alınmış cehenem zebanisi gibiler yeniden maliye kanalıyla rapor alacan ki bu da eski aldığın oranı rüyanda görürsün bence 30 larda seyreder durursun başka hastalığın varsa bilemem ankarada işler değpişik burada 40 alsanda baltazar biçerine rastlar sın

Vergi indirimi elde etmekle (ya da vergi indirimi elde etmiş olmaya rağmen bunu uygulamaya koymakla; ki uygulamak konusunda hiç bir zorunluluk bulunmuyor) sakat statüsünde çalışmak iki farklı konudur.
Sakat statüsünde çalışmanın şartı işverene %40 ve üzerinde rapor sunmaktır. Bu kadar. Siz bu raporu sunmuşsanız, vergi indirim hakkı elde edin ya da etmeyin, sakat statüsünde çalışmaya devam edebilirsiniz. İşveren için önemli olan tek şey, beyan ettiğiniz %40 ve üzeri rapordur. İşveren o raporu alır ve sakat statüsünde çalışan olarak işleme koyar (ve/fakat bu çalışanın maaşına vergi indirimi uygulamaz! Zira uygulayabilmesi için defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmiş olması gerek)

Yani, siz elinizdeki %40 raporla sakat statüsünde çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu, kazanılmmış hakkınız. Yasak dayanağınız:
ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1: (1) [...]
c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
[...]
geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
İşveren İşkur'a bildirimde bulunacak o kadar...

Peki işveren sigorta primini ne şekiLde ödeyecek.BiLdiğim kadarıyLa özürLü statüsünde çaLışanLar için ödenen sigorta primi düşük diyebiLiyorum.Vergi indirimiyLe bi bağLantısı varmıdır?

Üst Alt