Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlar: Toplumun "Engellileri" [Araştırma]

Lioresal

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Dicle Üniversitesi Sosyoloji bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Omurilik felçliyim. Bitirme tezim için görüşlerinize başvurmak istiyorum. Aşağıda bulunan sorular doğrultusunda görüşlerinizi buradan veya vereceğim mail adresinden -hangisini tercih ederseniz- gönderebilirsiniz.

1. Sakat, engelli, özürlü vb. şeklindeki tanımlamalardan hangisiyle kendinizi tanımlarsınız? Neden?

2. Genel olarak mimari yapıdan dolayı ne tür sorunlar yaşıyorsunuz? Bu sorunların giderilmesinde ilgili kurumların çalışmalarını yeterli buluyor musunuz? Sizin önerileriniz nedir?

3. İş bulabiliyor musunuz? İstihdam konusuyla ilgili olarak belirlenen yasal kotanın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

4. Sakatlığınızdan dolayı bir toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor musunuz? Ne tür konularda ayrımcılığa maruz kalıyorsunuz? Sizce nedeni nedir? Ve nasıl giderilir?

5. Mevcut sakat haklarının uygulandığını ve yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu hakların eksiklikleri nelerdir? Ne yapılırsa tamamlanabilir? Ve sakat hakları hareketleri bu konuda yeterince çalışma yapıyorlar mı? Sizce neler yapmalıdırlar?

mail adresi: enversahin21@gmail.com

Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Sevgiler, selamlar...

Son düzenleme:
Arkadaşlar bir haftalık bir vaktim kaldı, mümkünse bir elin atın. Acil durum.

Eğitim deyince akan sular durulur:)

1
. Sakat, engelli, özürlü vb. şeklindeki tanımlamalardan hangisiyle kendinizi tanımlarsınız? Neden?
Sakat ve engelli kelimesini kullanırım.Özürlü deyince defolu mal aklıma geliyor :)

2. Genel olarak mimari yapıdan dolayı ne tür sorunlar yaşıyorsunuz? Bu sorunların giderilmesinde ilgili kurumların çalışmalarını yeterli buluyor musunuz? Sizin önerileriniz nedir?
Tek yaşadığım sorun merdivenler.Kurumlarda asansörlerin olması ve çalışması engellilerin işini kolaylaştırır.Kurumların asansörlü olması sağlanmalı ve bozulduğunda teknk eleman bulundurulmalıdır.

3. İş bulabiliyor musunuz? İstihdam konusuyla ilgili olarak belirlenen yasal kotanın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Ben engelsiz insanların atandığı sınavına girerek atandım.Kotanın yeterli olduğunu düşünmüyorum,artırılmalı ve adil bir biçimde atama yapılmalı.

4. Sakatlığınızdan dolayı bir toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor musunuz? Ne tür konularda ayrımcılığa maruz kalıyorsunuz? Sizce nedeni nedir? Ve nasıl giderilir?
Şimdiye kadar ayrımcılığa maruz kalmadım.

5. Mevcut sakat haklarının uygulandığını ve yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu hakların eksiklikleri nelerdir? Ne yapılırsa tamamlanabilir? Ve sakat hakları hareketleri bu konuda yeterince çalışma yapıyorlar mı? Sizce neler yapmalıdırlar?
Yeterli değil.Engelsiz insanların engellilerin sorununu çok anlamadan aceleyle bir iki düzenleme yaparak engellilere kolaylıklar sunulduğunu düşünüyorlar. Gerçek bir araştırmayla,tüm engellileri kapsayacak bir çalışma yapılmalı

1. Sakat, engelli, özürlü vb. şeklindeki tanımlamalardan hangisiyle kendinizi tanımlarsınız? Neden?
Ben şahsen kendimi üçüyle de tanımlamam ben kendimi Muhammed olarak tanımlamak isterim ama toplum 3yle de tanımlıyor eğer hangisiyle tanımlamaları daha az onur kırıcı olur dersen engelliyi tercih ederim

Evet tekerlekli sandalye kullandığım için bir çok bina da rampa veya asansör yok sadece bu da değil tuvaltleri de engellileri düşünerek yapmaları gerekiyor sonuçta nereye ........ bu adamlar ...

İş aramadım daha okuyorum ama evet kotanın yeterli olduğunu düşünmediğim gibi kotanın doldurulması için gereken çabanın daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum ve planlamanın engelliler adına daha avantajlı hale gelmesi gerektiğini düşünüyorum

Elbette kaldım ortopedik bir çok engelli gibi bir çok konuda bazı insanlar seni arkadaşı olarak bile görmek istemiyor bazı insanlar eşi olarak kabul etmek istemiyor bazı insanlar senin okulda olmamanı bile düşünüyor hakederek aldığın puanı bile haketmediğini düşünenler bile var daha bunlar başlangıç sokakta görünce çkçklayanlar sanki 2. sınıf bi insanmışız yada bu toplumun zencileriymişiz gibi davrananlar birçok var

Nedeninin ne olduğu çok uzun mesele ama biraz açayım ister toplumun engelliye alışık olmaması ve ancak gördüğü zamanda kendi hareketleriyle tavırlarıyla dışlanmasına sebep olması bunun sebebi de bence maddiyat duygusunun ağırlaşmış olup insan insan olduğu için değer veren olmayan bacağı kadar görmeyen gözü kadar veyahut konuşamamasının ancak onun imtihanının zorluğu ve saygı duyulması gereken bişey olduğu düşünülmüyor afrikalı görmüş beyaz gibi ya hakları gaspedilmeye çalışılıyor ( ulaşım araçlarındaki koltuk asansör rampasının önüne araba çekmek vb .) yada görmemezden geliniyor bunun sebebi insanı kendi bencilliğine ve ben merkeziyetciliğine iten maddiyat duygusu bence daha fazla daha iyi daha yüksekte olan insanlar kibirlerinden önyargılarından veyahut sağlam oluşlarından bizleri beğenmiyorlar bu konuda daha çok yazılacak şey var ama yer yetmez çözümü ne mi Bence İslamiyet esas islamiyet Hz. Muhammed (s.a.v.)'in sünnetleri hareketleri engelli insanlara ve insanlara nasıl davrandığıdır herkes aynı fikirde olmayabilir ama beni fikrim budur hem Yaratılanı sev Yaradan'dan ötürü mantığı hem insanı hor hakir görme kendini üstün görme mantığı ve bunun gibi bir çok güzel insana insan olduğu saygı ve sevgi gösteren ana tema düşünceleri mevcuttur İslamiyette bunları yeniden hatırlayıp kalplerimze yerleştirmemiz birbirimize daha saygı sevgi merhamet düşünce dolu davranmayı gerektirir ...

Mevcut sakat hakları yeterli değil ama yeterli olmasından öte uyglanması çok az yani yapılan adımlar var ama elbette uygulayamadıktan sonra çıkartılan yasandan engellilerin yararı ne olur ...Sakat hakları hareketleriyle ilgim yok ama yeterli çalışığını düşünmüyorum eğer öyle olsa engellilerin isteklerinden devletin daha fazla haberi olurdu bence onlar bugün izlediğim bi konuşmada dediği gibi yardım esaslı çalışıyorlar engelliler için yardım tolayıp onlara dağıtıyorlar tarzında ama haların korunması ve uygulanabilirliğini kontrol edilmesi yrdımlardan daha çok önemli kanımca ...

Cevapladım arkadaşım mailine gönderdim cevaplarımı umarım yeterli gelir.

1- http://www.engelliler.biz/forum/ayr...un-yarin/76428-sakat-politiktir-tartisma.html

2- Birşeyler yapıldığı ya da yapılıyor gibi göründüğü muhakkak! Ama bütünlüklü ve samimi bir çözüm iradesinin olmadığını düşünüyorum (sebebin bir önemi yok benim için). En son ne zaman tekerlekli sandalyemi kaldırımdan sürdüğümü hatırlamıyorum bile! Korkusuzca metrobüs kullanmak zaten hayal (hangi durakta asansör var, hangisi arızalı, hangisinde sakat olmayanlardan kendime yol açıp asansörü kullanabilirim bilemiyorum). Özellikle kentin yoğun kullanıldığı alanlarda bizim için tuvaletler yok. "Bundan sonra yapılan istisnasız her yapı-yol-durak % 100 herkes için erişilebilir olacak" demek hiç de zor olmasa gerek. Ama denmiyor! Sakatlar ve sakat hakları oyunda fasülyeden varlar diye düşünüyor devletlü takımı!

3- Teorik olarak kotalar yeterli görünebilir. Ama ne o kotalar hakkıyla ve mesleğe/beceriye uygun olarak dolduruluyor (herkes beden işçisi arıyor anasını satiiim!), ne de sakatların sakat kadroları dışındaki sıradan kadrolara başvurması (başvursa bile istihdam edilmesi) mümkün olabiliyor (fasulyeden oyunculuğa devam)

4- Kalıyoruz tabii! Nedeni basit: Birbirini tanımayan, birbirine güvenmeyen, farklı olana saygı duymayan mükemmel bir MİLLLİ eğitim tornamız var. Hepimizin ümüğüne ot tıkıyor, hepimizi kendimize ve çevremize yabancılaştırıyor Allah'Ima şükür!

5- Bu sitede dolanan herkes sorunların kabak gibi ortada olduğunu bilir! Aa yukarıda dedim ya, fasulyeden oyuncu olunca, işte bütünlüklü bir çözüm de düşünülmüyor. "Engelli kardeşlerim"den öteye geçemiyoruz şükür! Neler yapmalının cevabı da belli. İrade, bütünlüklü bir sakat hakları hareketi ve direnişi.

Modality;

Mailini aldım arkadaşım, teşekkürler.

OturanBoğa;

Teşekkürler.

Soru: Sakat, engelli, özürlü vb. şeklindeki tanımlamalardan hangisiyle kendinizi tanımlarsınız? Neden?

Cevap : Sakat rahatsızlığımızdan dolayı.. Engellide hayatın ve insanların düzenleri yüzünden daha uygun :) engellendiğimiz bir gerçek.

Soru : Genel olarak mimari yapıdan dolayı ne tür sorunlar yaşıyorsunuz? Bu sorunların giderilmesinde ilgili kurumların çalışmalarını yeterli buluyor musunuz? Sizin önerileriniz nedir?

Cevap : Hangi çalışmalar ? göstermelik başlanıp sonra süresi dolunca uzatılan süreler mi hiç bir çalışma yok iyi niyetli esnaflar ve firmalar hariç onlarda bir elin parmağını geçmez bir çalışma yok. Bu konuda öneriye gerek yok yapılması gereken belli çünkü mimarı yapılarda ne tür sorunlardan ziyade herşeyleri sorun kaldırımlar duraklar bankalar atmler lokantalar vs vs hepsi düzenlenmeli ve mimari olarak öncelikle ulaşımdaki duraklardan ve kendi işlerimizi halldebileceğimiz bankalar gibi kurumların düzenlenmesi gerek eğlence mekanları konser alanları gibi sağlıklı insanların elini kolunu sallayarak girdikleri heryere girebileceğimiz bir düzen getirilmeli.

Soru : İş bulabiliyor musunuz? İstihdam konusuyla ilgili olarak belirlenen yasal kotanın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Cevap : İş bulamadım okulu dışarıdan bitiriyorum onunda etkisi var ama oda olunca direk iş bulacağımı sanmıyorum çünkü engelli eleman arayanlar engelliye bin tane iş vermek için yürüyemeyen engelliden çok ayakta olanları istiyorlar LC Waikik'nin bir mağzasında ilan görmüştüm barkod basacak engelli eleman aranıyor diye gidip konuştuğumda ayakta eleman arıyoruz denmişti bende barkodları geze gezemi bastıracaksınız demiştim yani tanıdık ile olmadıktan sonra çok zor web tasarımı ve grafik tasarımını üzerine gideceğim iş olarak evden yapılacak en iyisi onlar. Kotalarda çoğaltılmalı..

Soru : Sakatlığınızdan dolayı bir toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor musunuz? Ne tür konularda ayrımcılığa maruz kalıyorsunuz? Sizce nedeni nedir? Ve nasıl giderilir?

Cevap : Toplumsal ayrımcalık heryerde otobüste mesela sokakta insanların korkması çok ilginç sanki yıllarca ipe bağlı bir yaratık dışarı çıkmışta korkuyorlar :) benim bunlardan sıkıntım yok ama ülkemde rahat normal biri gibi gezeceğime inanmıyorum bizim toplumsal sorunlarımız var bunalarda değişmez kötü olan yeni nesillerede o sorunlar aktarılıyor onlarla büyüyorlar..

Soru : Mevcut sakat haklarının uygulandığını ve yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu hakların eksiklikleri nelerdir? Ne yapılırsa tamamlanabilir? Ve sakat hakları hareketleri bu konuda yeterince çalışma yapıyorlar mı? Sizce neler yapmalıdırlar?

Cevap: Haklar yok sadece ''yardım'' adı altında maaş diye verilip gece uyumadan nasıl keseriz diye bahane ürettikleri şeyler var gerçekten çok yaratıcılar ve zekiler bu konuda muhteşem şeyler buluyorlar sağlık sektöründede hak yok engellilere öncelik var derler büyük şehirlerde bunu doktora dedinmi herkes bekleyecek diyor yaşadığım için yazıyorum ulaşımda bir ücretsiz kart olayı oldu o güzel ama bu çalışamayan engellilere maaş ve bağlanan maaşları kesmek için bahane aramalar bitmedikçe hiç bir anlamı yok ayrıca bizim sağlık sektöründen sınırsız ve hastane ayırmadan yararlanmamız lazım bu iki şey olmazsa olmazımız.

Yapılacak şeyler basit engelliler öncelikle birlik olacaklar başımızdakiler hangi renk hangi parti demeden bize ne veriyorlar avrupada amerikada engelliler ne alıyor ona bakacaklar biz fakir bir ülke değiliz bize hakları sunmak zorundalar ki bunlar bizim haklarımız ama engelli arkadaşlar duyarsız umarsız ve birlik olmaktan kaçtıkça başımızdakilerde meydanı boş bulur bizi süründürür şimdi olduğu gibi.

Eksiklikleri ise bu yasaları çıkaranların bizim birer insan birer birey olduğumuzu göz ardı edip sadece nefes alan evde zorunlu bakılan insanlar olduğumuzu sanmaları bunuda biz engellileri adam yerine koyduk diye açıklama yaparakta kanıtlamışlardı bknz : AK Partili vekil: Engellileri adam yerine koyduk - Hrriyet GNDEM
Yani lafın özü birlik olalım hakkımızı alalım yoksa daha kötü olacak herşey.

Lioresal ben engelli değilim ama bir kaç birşey yazmak istiyorum izin verirsen..

TheMidnight;

Teşekkürler.

odyometrist;

Elbette yazabilirsin. Önerileri veya bu sorular dışında yorumları olan arkadaşlar da ekleyebilir.

Sakat ve özürlü bu iki kelimeyi oldum olası sevmem. Kimseye bu şekilde hitap etmek istemiyorum. Bir tanımlama kullanmam gerekiyorsa engelli kelimesini tercih ederim.

Mimari konuda bizim ülkemiz kadar geri bir ülke daha olduğunu sanmıyorum. Eksiklikler biliniyor ama iş icraata gelince ne yazık ki sıfır. Ortak alan olarak kullanılan çoğu yeride asansör yok ne yazık ki. Asansör olmadığı gibi rampa bile yok. o kadar ilginç görüntüler var ki insanın görünce içi acıyor. Oğlum geçen sene ayağını kırdığında bir ay okula gidemedi neden mi sınıfı üçüncü katta ve asansörü yoktu düşünün artık gerisini.. Rampası olmayan ama içinde asansörü bulunan dükkanlar be kardeşim dükkana giremedikten sonra asansörün olsa ne olur. Bir başka şehire doktora gitmiştim bir gün boyunca sokakta gezmek zorunda kaldım ve o zaman fark ettim. Ayağımdaki topuklu ayakkabılarla bile yürümenin zor olduğu kaldırımlarda engelli dostlarımın nasıl yürüdüğünü düşündüm durdum. rampayla başlayan ama rampasız biten kaldırımlar. Kaldırımdan inerken rampası olmayan yaya geçitleri. Yürüyebilen bir insanın bile çıkamayacağı eğimde yapılan komik rampalar. Görme engelli arkadaşlarımız için yapılmış şeritlerin anlamsız yerlerde son bulması. Yani birşeyler yapılmış ama öylesine. Dedim ki içimden bu şehrin bu durumlarıyla ilgilenen kişi veya kişileri tekerlekli sandalyeye bindirip hadi gidin bakalım demek lazım. İnanın bir gün yeter eksikliklerini anlamaları için.

İş bulma konusuna gelince bu memlekette kanayan bir yara zaten. İşsizlik hat safhada ve gitgide daha da zorlaşıyor. Bizler bu kadar sıkıntı çekerken eminim engelli dostlarım dahada sıkıntı içerisindedir.

4. Sakatlığınızdan dolayı bir toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor musunuz? Ne tür konularda ayrımcılığa maruz kalıyorsunuz? Sizce nedeni nedir? Ve nasıl giderilir.?
Bu toplumda herkesi eğitmek kolay değil. Engelli arkadaşlarım tabiki ayrımcılığa maruz kalıyorlar bazı cahil insanlarımız yüzünden. Toplu taşıma araçlarına binerken beklettiği için çabuk diye bağıran şoförlere haddini bildirmekle geçiyor ömrüm ama hiç birşey değişmiyor. İş alımlarında bilgiden çok dış görünüşe önem veren işyerlerinin sahiplerinin vicdansız ve cahilce davranışlarından utanıyorum. Bunları giderebilmek için toplumu eğitmek lazım hemde iyice eğitmek lazım mümkünmüdür sizce ?.. Genede Anne babalara sesleniyorum çocuklarına birer engelli adayı olduklarını bu yüzden empati kurup karşılarındaki kişiye o şekilde davranmaları gerektiğini öğretsinler lütfen.

Hiç bir zaman yeterli olmaz. Ve ancak istersen hak ettiklerini elde edebilirsin. Daha fazla birleşmek, daha fazla çalışmak, daha fazla istemek lazım.

Benimde küçük bir katkım olsun.

1.Toplumda çok yerleştiği için zaman zaman yürüme engelliyim diye kullandığım oluyor.Fakat engeller ortadan kalkar ama benim yürümem mümkün değil,onun için ben ''SAKAT''ım. özürlü kelimesi hiç kullanmam...

2.Biz tekerlekli sandalye kullanıcılarının sorunları anlatmakla bitmez.Bugün evden çıkmam gerekiyorsa akşamdan planını yaparım nereye gideceksem otobüs metro hangi ulaşım aracını kullanacaksam bunları düşünmek zorumdayım.Bana yakın duraktan değil de bir sonraki durağa giderim o durakta otobüsler rampayı yaya kaldıraımına açabiliyor, araçlara otopark olmaya müsait olmadığı için..Yola açılan rampalar eğimi yüzünden sorun yaşatıyor ve ben korkuyorum.Yola koyulursun yaya kaldırımına çıkarsın iniş olmaz hadiii dön geri,otobüs gelir bineceksin pat rampa yerde.asansörün yanına gelirsin bozuk çalışmıyor, bunlar hemen aklıma geliverenler,açıkçası sorun çok...

3.İş aramak zorunda kalmadım,fakat dışarıda çalışmam gerekseydi çok sorun yaşardım biliyorum...

4.Çok yol alındı gibi görülüyor,ama ayrımcılık hala var! okullarda sınıf da düzen bozuluyor diye kaynaştırmayla yerleştirilen öğrenciyi veliler sessiz sessiz çalışıp başka sınıfa geçirmeye uğraşıyorsa buna ne denir! ( bizzat şahit oldum yeğenimin okulundan ve müdahalede ettim)ama zihniyetlere müdahale edilemiyor maalesef...
Sadece saygı farklı olana saygı ve birazda sevebilme yeteneği lütfen....

5.Sakat hakları hareketi mi? nerde nasıl çalışıyor onlar?

Üst Alt