Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatların Sorunları ve "Gaza Gelen" Medya [Tartışma]

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
944
Sakatların sorunları ve gaza gelen medya

Bülent Küçükaslan

BİANET / 3 Nisan 2009

Fatih Çekirge sakatlar konusunda dört gündür iyi gaza gelmiş durumda. Gerçi bu durum sakatların haklarını elde etmeleri açısından (en azından şimdilik) bir zarara yol açmıyor ama, yine de içinde ciddi haksızlıklar barındırıyor. Hele bugünkü yazısında "İlk engeli aştık" diye girince Sayın Çekirge, yıllardır bu konularda debelenen ve mağdur olan kişilerden biri olarak bir çift söz söylemeye mecbur hissettim kendimi.

Sayın Çekirge'nin "engeli aştık" dediği konu, sakatlık oranının tespiti ve sağlık raporu ile ilgili bir konu. Sorun, 2006 yılında çıkartılan işgücü kaybı oranlarının tespitine dair yönetmeliğin yol açtığı haksızlıklar. Şöyle özetleyeyim:
1) Sakat statüsünde sayılmak için en az %40 oranında sakatlık raporu olmalı,
2) 2006 yılından önce %40 ve üzerinde işgücü kaybı oranı verilen sakatlıklara/hastalıklara 2006 yılından sonra %40'ın altında rapor verilmeye başladı.
3) Yani devlet yüz binlerce kişiye "sen artık sakat değilsin" deyiverdi ve o kişiler artık ne erken emeklilik hakkından ne de benzeri haklardan faydalanamaz hale geldi.
O günden beri gerek mağdur olan sakatlar gerekse sivil toplum örgütleri debelenip duruyoruz (ör: Bianet :: Sakatlara Neo-liberal Çözümler!).

Sayın Çekirge'nin 4 günde "işi bitirdik" dediği konu hiç de onun söylediği gibi değil
Sağlık Kurulu raporlarıyla ilgili yönetmelik değişikliklerine dair çalışmalar zaten uzun süredir devam ediyor. Bir ay önce Engelliler.Biz Platformu olarak bizlerden de katkı istendi ve bizler de konuyla ilgili önerilerimizi Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na ilettik (bkz). Bunun üzerine üst düzey bürokratlar sorunları tespit edip, gerekli düzenlemeleri yapmak için ilgilileri görevlendirdiler.

Yani, Sayın Çekirge iki yazı yazdı diye hoptadanak sorun çözülmüş değil :) Böylesi bir yaklaşım sakatların kendisine, bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri ve bürokratlara haksızlık etmek olur.

Bilmem kaç yıldır sakatlar mağduriyetlerini çeşitli platformlarda dile getirip çözüm için baskı oluşturmuşken, bu çabaların sonucunda ilgili kurumlar harekete geçmişken, bir süredir devam eden mevzuat çalışmaları malumken, kimse ortaya çıkıp "iki haber yaptık engelleri aştık" diye havaya girmesin lütfen.

Türkiye'de sakatların soruları ancak yapısal düzenlemelerle ve yoğun çabalarla çözülebilir. Medya bu sorunların çözümü için önemli bir araçtır, ama popülist ve yüzeysel oldu-bittilerle değil çok daha derinlikli yaklaşımlarla konuya müdahil olmaları gerek.

Güzel yurdumda her bi şey gazla çalışıyor artık, bilmez misin Bülentçim?:)

En tepedekilerin gaza gelip birilerine "posta koyar rolü" yapmasını medyamız matah bir şey olarak algıladığı için, böyle manzaralar daha çooook çıkacaktır karşımıza...:(

medya medyalıgını zaten doru ölçüde yapmıyorki gerçek haberleri gündeme getirmeye tırsıyor basit haberlerede kucak açıyor bu medya haksızlıkları korkmadan yazsaydı bizlerin sorunları çoktan hal olmuştu ama nerde yürekten habercilik

Oturanboğa düşüncende haklısın tabi.Yalnız şu da varki birileri hakkını arıycam diye yıllarca didinir çırpınır ama hiçbi yetkili kılını kıpırdatmaz.ancak sözü geçen birinin bir telefonuyla pek çok iş başarılır bu ülkede.Bunuda gördüm yaşadım ben.hele de bunu yapan basınsa dediğiniz gibi gaza gelir yetkililer.(medyayı kastetmiyorum)Bu durum burdaki konuda da geçerlimidir bilemiyorum..

belkide fatih çekirgenin yazdıgı dogrudur arkadaşlar neden böyle önyargıyla yaklaşıyorsunuz sonuçta hürriyet gazetesi yazarı ve hürriyet gazetesi türkiyenin en çok okunan gazetelerinden biri fatih çekirge yalan atmaz diye düşünüyorum

şu an kesinlik kazanmışmı acaba ankaranın raporla ilgisi kalmadımı sadce laftamı acaba cvp

Geç kalınmış bir şey de olsa yine sağ olsun Sayın Fatih Çekirge.

Herşey Allahtan atkadaşlar İnsanlar sadece vesile olur.Kim vesile olmuşsa Allah herkesten razı olsun.

Bu yasayla neler değişti bizim için önemli olan en büyük şey bu bence.

Yani bizim aldığımız raporlar geçerlimi yoksa tekrar kontrolden geçip rapormu alacağız.

Engellilerbiz platformuna çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

Ben, Fatih Çekirge neden yazıyor, Hürriyet neden haber yapıyor demiyorum. Yazsınlar tabii ki. Benim eleştirim gerek medyanın gerekse okuyan kamuoyunun, işin arkaplanını görmeyip, olayı iki yazıyla düzeltilebilir ve tüm sorunlar hallolur diye algılamalarınadır.
Hem hiç bir şey o kadar kolay değil, hem sorunlar öyle yüzeysel değil, hem de sorunların mağdurlar tarafından gündeme taşındığı ve çözüm için bir çok kişinin çabaladığı unutulmamalıdır.
Ne güzel olurdu değil mi, sorunlar iki yazıyla hallolsa!? Ve, popüler algıda yer bulan iki-üç sorun çözülse sakatlar ne kadar rahat eder değil mi!?
AKP'nin "Marka Şehirler" deyip, "o kadar yol yaptık, 28 kere gittik, TRT 6'yı açtık, neden bize oy vermediler" diye şaşkına dönmesi ve halkın gündemini anlayamaması gibi... Sakatların sorunu hiç de ekonomik değil! Tabii ki ekonomik sorunlarımız var ve mevzuat anlamında yapılması gereken çok şey var; ama, işte o kadarcık değil! Hasılı, "ahan da iki yazdık çözdük" diye manşet atmakla, "Marka şehirler" diye dolanmak arasında bir fark yok aslında. İkisi de her şeyi o kadar kolay sanmakla malul...

Fatih Çekirge tam bir popülizm yapmış. Günümüzde popülizmin temel özelliği kültür endüstrisi yaratmaktır. Medya ve basın en önemli ayaklarıdır. Popülizm, günlük yaşamımızın her aşamasında karşımıza çıkıyor. Fatih Çekirge’nin yaptığı gibi. Böylece, medya kahramanları yaratılıyor. Onlar star. Bizse, köleler. Popülizmin en büyük niteliği, insanlara duygusal anlamda yaklaşmasıdır. Böylece, ani heyecanlar ve galeyanlar yaratılıyor. Temel olandan uzaklaşılıyor. Yani, bir şeyi pratiğe geçirme aşamasında o şey karaya oturuveriyor. Mış gibi yapmanın bir başka biçimi. Çekirge’nin de yaptığı bu.

anlıyorum sizi çabalamanızı uğraşlarınız am şu gercek varki sorunun çözülmesi işte türkiyede marka var marka demek fatih çekirge demek bizler yıllardır uğraşyoz am etkili olamyoz demeki bu adam marka allah ondan razı olsun deme yerine onu aşagılamanın anlamını çözemyorum tşk ler......................

Sayın Fatih ÇEKİRGE'den ve emeği geçen diğer sivil toplum kuruluşlarından, bürokratlardan, ALLAH binlerce kez razı olsun.Sayın Fatih ÇEKİRGE'yi bir idam etmediğimiz kaldı.Adamın neyine,belki de ailesinde bile bir engelli yokken,toplumun yarası, kan çıbanı olmuş bir meseleyi gündeme taşıdığı ve geniş halk kitlelerini uyandırdığı için kendisine teşekkür etmek varken,yermek,haksız mesnetsiz yaklaşımlar sergilemek de neyin nesi.Orta da bir hasta var.Bu hastayı iyileştirmek için en iyi yollar ne ise onlar yapılmalı.Bu A-hastanesi yada B-hastanesi olur.Sonuç ta amaçımız hastayı iyileştirmek değil mi? Olayların çözülmesi için ha Fatih ÇEKİRGE,ha sivil toplum kuruluşları, yada bürokratlar.Sayın Milletvekili Lokman AYVA bile durumua isyan ederken,bizim şu ön yargılı zihniyetimizin bir an önce değişmeli.Yok sen yaptın,yok ben yaptım mantığıyla hiç bir şey halledilemez.Birşeyler kazanabilmemiz için kim ne yapıyorsa hakkımızda hayırlı iyi bir şey, ALLAH HEPİSİNDEN RAZI OLSUN DEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEMEMELİYİZ.Toplumun geniş bir kitlesini ilgilendiren bir konuda,her türlü iyi yaklaşımlara açık olmalıyız.Kötü, art niyetli,perde arkası yaklaşımları milletimiz bilir ve en güzel cevabı yine biz engelli arkadaşlar veririz.Bunda kimsenin zerre kadar bir şüphesi olmasın.Yeter ki birlik ve beraberliğimizi her türlü konuda sonuna kadar muhafaza edelim.İnşallah sorunlarımız bir an önce çözümlenir de bizde buradan,kendilerine her kim olursa teşekkür etmeyi bir borç biliriz....

Amacı ne olursa olsun bizi açıktan istismar edenlerden ayrı tutmak lazım Sayın Çekirge' yi
Önemli olan Ülkemizin en saygın gazetelerinden en saygın bir yazarından meselemizi olduğu gibi gündeme getirmesidir.
BVelki veirlen sözlerden biraz heyecanlanmış olabilir hepsi o kadar.

Arkadaşlar, Fatih Çekirge "ilk engeli aştık1 diye yazmış, ama bu YANLIŞ! Yukarıda da yazdım, "aştık" diye söylenen konu üzerinde zaten 1 aydır çalışılıyor. Zaten ortada bir tasarı var. Yani Fatih Çekirge diye bi gazeteci hiç olmasaydı da bu çalışma aynen devam ediyordu :) Ortada Fatih bey yazdı diye tek bir milimlik ilerleme yok. Fatih bey, zaten işleyen bir süreci haberleştiren ve "ilk engeli aştık" diye kendini ve okuyanları gaza getiren bir gazeteci, o kadar.
Yani, dün yazdı bugün sorunlarımızı çözdü diye gaza gelmeyin, getirmeyin :)

Son olarak, yine yukarıda yazdığım gibi, medya elbette çok önemli bir araçtır. Bu konuyu kimse göz ardı etmiyor. Ama koca bir çabayı görmezden gelip, ahan da iki yazıyla hallettik denmesi de sakatlara haksızlık.

Sn Oturanboğa

sizlerin emekleri çok fazla bende çok kısa süre olmasına rağmen sizlerden çok faydalandım Allah razı olsun sizlerden.

Bu çalışılan tasarıyla ne değişecek hangi tarhiten itibaren geçerli olacak bunlar bellimi acaba?
yani 2006 yılında haydarpaşa numuneden aldığım %50 geçerlimi olacak.
,
Saygılarımla

Herkesin emeği var... Bu forumda sorunları dile geitirenler de, o sorunlara yanıt arayanlar da, teorik sorunları ortaya koyup çözüm önerenler de, bu sorunları ve önerileri tek tek okuyup değerlendiren bürokratlar da emek verenler arasındadır...

Tasarı henüz son şeklini almış değil. O yüzden şu anda yazılıp çizilenlerin de çok bir anlamı yok. Bekliyoruz...

eyer bu sitede gündem yaratmışsak vede herkes görüşlerini dile getirmişse bir anlamını olup olmadıgını bu yasayı çıkaranlara anlatırız anlamazlarsa dinletiriz icap ederse bizlerin oylarıyla o koltuklarda gündemi meşkul edenler dinletmesinide anlamasınıda tabikide şahsım olarak öyretirim nedemek tir bir ayagı olmuyan yada bir kolu olmuyanı sakat saymıycaksın kardeşim derkenbile bu yasayı çıkaranlar utanmalı diyorum vede her yazılan kayle alınır alınmak zorunda olduklarını hatırlatıyorum bu site aracılıgıyla

Sevgili kardeşim sanırım bu hükumetin teklere karşı bir güçlük çıkartma durumu var bir elin,kolun,bacağın yada gözün varsa nasıl olsa bitane daha var diye düşünüp engelden saymıyorlaronu bırak; dalağı,böbreği veya diğer hayati iç organları olmayan yada eksik olanlarda sağlam.bu günlerde sakatlar haftasında meclis bazı kararlar alacakmış bunların içeriğini bilmiyorum ama umarım yüzeysel göstermelik olmasın.çözüm bekleyen sorunlar adam gibi çözüm bulsun.saygılarımla

Üst Alt