Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlık ve Teknoloji | Çağrı Doğan

surveyor

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Sakatlık ve teknoloji

Başlık altında konuşulabileceklerin çokluğu, konu üzerinde konuşmayı hayli zorlaştırıyor aslında. İstiyorum ki, tabir uygunsa" bu zorluğu fırsata çevirelim ve başlığa dair söyleyeceği sözü olan tüm forum üyeleri tartışmaya dahil olsun.

Teknoloji denince çoğumuzun ilk aklına gelenin özellikle bilişim alanındaki gelişmeler olduğunu tahmin ediyorum. Ancak Wikipedi'de de yer verilen tanıma dayanacak olursak, sonraları teknoloji olarak adlandırılan şeyin insanın alet yapmaya, araç geliştirmeye başlamasıyla ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
"... Teknoloji (Yunanca τέχνη (sanat) ve λογία (bilmek)), sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. İnsanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir..."

İnsanın geliştirdiği her aracın, onun geleceğini geçmişini, ötesini berisini, yanını yöresini, baştan aşağı yeniden düzenlediği önermesine itirazımız yoksa; her geçen günle, insanın ve hatta onu var eden doğanın, insan mamûlü olan teknolojinin mamûlü haline geldiğini söyleyebiliriz.

Sakatlık ve teknoloji bahsini, yukarıda atmaya çalıştığım temel üstüne bina edebiliriz diye düşünüyorum. Bina için kullanabileceğimiz araçlar olarak da, başka önerilerle de zenginleştirilebilir elbette, aşağıdaki sorulara birlikte arayacağımız yanıtları öneriyorum:
Teknoloji sakatlık halini nasıl etkileyip dönüştürür?
Sakatlığın teknoloji geliştirme konusunda nasıl bir rolü olabilir?
Sakatlığı bedensel, duyusal ya da zihinsel farklılıkların dezavantaja dönüşme hali olarak tanımlarsak; teknolojinin sakatlığı hafifleten ya da ortadan kaldıran bir misyonu var mıdır?
Teknolojiyi, sakatı daha sakat kılan ya da yeni sakatlıklara yol açan yönüyle ve örnekleriyle de ele alabilir miyiz?
Teknoloji biz sakatları kimlerden, nelerden, nasıl bağımsız, ya da kimlere, nelere, nasıl bağımlı kılar?

Bu ve benzer sorular için bulmaya çalıştığımız yanıtların yanısıra; teknolojiyle ilgili kişisel hikayelerimizi, kullandığımız protezlerle ilgili hissettiklerimizi, sakatlık ve teknoloji alanında yazılmış kitap ve makalaleri de bu başlık altında paylaşabiliriz kanımca.

cok uzuuun makaleler gerekli senin soruna:eek: basitcesi, teknolojinin olmadigi dunyada birde sakatsan vay haline.ama bu nimete ulasmakta ekonomik durumla ilgili cogunlukla. buda sakat icin egitim is olanaklari ama bunlari saglamak icin en kolay hatta ulasmak icin sart olan teknoloji.
bu teknolojide bilgiyle gerekli yerlerde kullanilmali. ileri teknoloji diye cok az duyan kulaga koklear implant taktirip sonrada alinabiliyir kulaktan.
o zamanda o teknoloji yuzunden kalinti isitmede gidiyor sagligini kaybediyorsun buyuk olcude.
teknoloji isimizi kolaylastirilmak icin sart bunu biliyoruz ve mecburen kullaniyoruz . saglik alaninda maalesef risklerinine cekiyoruz bu teknolojinin

Eşeğe bile binmeyi bilmeyen insanların yaşadığı ülkede 70 tane havaalanı ne işe yarayacak

sakat olmasada teknoloji nimeti saglamada sakatada

engelli demek daha doğru engelli kardeşlerimiz teknoloji kullanabiliyorlar mı engelli haklarımızı bilmeyen o kadar çok ki ekpss yi bilmeyen iengelli olup da iş vermeyen halbuki iş verse devlet den destek veya vergi indirimi alacağını bilmeyen işveren ler engelli olduğunu görüp eleman aldık diyenler anlatmamız lazım bak engelli hakların var işçi kurumu var

Üst Alt