Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sensörinöral işitme kayıplılar bugün olmasa bile birgün işitme cihazlarını atacaklar

dubtis

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İşitme duyumuzun yaşlanmayla beraber zayıfladığı bilinir. Bu, işitme hücrelerimize özgü bir durumun sonucudur.
Diğer duyu organlarında olduğu gibi işitme organımızda da dışarıdan gelen uyarıları algılayan almaçlar bulunur. İç kulakta yer alan bu almaçlar, ses dalgalarının mekanik uyarısını sinirsel uyarıya çevirirler.
Bu işlevi gören hücrelere, saçlı hücre (İng. ‘hair cell’) denir. Üzerlerinde yer alan saçımsı yapılardan dolayı saçlı hücre olarak adlandırılan bu almaçlar, ses dalgalarının yarattığı titreşimlere bağlı olarak elektriksel sinyaller üretir ve bu sinyaller sesin beyinde sinir hücreleri tarafından algılanmasını sağlar.
İşte sesin algılanmasında hayati rol oynayan bu hücreler, bir kez gelişip özelleştikten sonra kendilerini yenileyeme kapasitelerini kaybederler. Sorun şu ki, bu özelleşmiş hücreler zaman içinde öldüklerinde, yerlerini alacak başka hücre yoktur.
Özellikle de yüksek düzeyde gürültüye maruz kalan hücreler ve saçsı yapıları, tıpkı aşırı esnetilmiş bir yay gibi süner ve işlev göremez hale gelirler; bu durum hücrelerin ölümüyle sonuçlanır. Hücreler zamanla öldükçe, yaşla beraber işitme de zayıflar.
Buraya kadarı, biyoloji dünyasında bilinen gerçekler. Daha çok merak edilen, bu hücrelerden yenilerini üretmenin olanaklı olup olmadığıydı. Bu konuyu araştıran bilim insanları, işitme kaybı ve sağırlık tedavisi açısından önemli bulgulara ulaştılar.
Yüksek sese tabi tutulan deney hayvanlarının işitmeden sorumlu hücrelerinin zarar gördüğünü gözlemleyen araştırmacılar, oral yoldan verilen bir kimyasal sayesinde zarar gören hücrelerinin yerine yenilerinin geçtiğini gözlemlediler. İşitme hücreleri çoğalamadıklarına göre, bu nasıl olabilirdi ?
Araştırmanın sonuçlarına göre hücre yenilenmesi, ölmekte olan işitme hücrelerinin canlanmasıyla değil, işitme hücrelerinin çevresinde yer alan ve destek hücresi adı verilen hücrelerin işitme hücresine dönüşümüyle gerçekleşiyordu. Araştırmacılar, yaptıkları işitme testleriyle de kimyasal uygulanan farelerde işitme kaybının belirgin düzeyde azaldığını ortaya koydular.

haircell_0.jpg
Gürültüye maruz kalan ve yok olan saçlı hücreler LY411575 adlı kimyasal uygulamasının ardından tekrar ortaya çıkıyor (yeşil ile boyalı, üst panel). Saçlı hücreleri ortaya çıkartan komşu hücrelerde (mavi ile boyalı) ise bu dönüşümden dolayı azalma görülürken, yenilenmenin olmadığı kontrol grubunda komşu hücrelerde bir farklılık gözlenmiyor (orta panel). En altta, bu iki farklı hücre grubunun üst üste yerleştirilmiş görünümü yer alıyor.

Aslında gerçekleştirilen bu çalışma, hücre biyolojisi alanında varlığı bilinen bir dizi mekanizmanın, hücre ölümü ve buna bağlı işlevsel bozuklukların anlaşılması açısından test edilmesini içeriyor. Kullanılan kimyasal, hücrelerin birbirleriyle iletişimlerini sağlayan ve hayat döngülerini planlayan bir tür sinyal iletim sistemini (‘Notch signaling’) etkisi altına alıyor.

Vücut hücreleri genel olarak iki alternatif moddan birinde bulunur. Çoğalma modundaki hücreler, farklı tipteki kök hücreleri, fazla özelleşmemiştir ve farklı hücre tiplerine dönüşebilirler. Özelleşmiş moddaki hücreler, örneğin kas veya sinir hücreleri ise spesifik işler görürler ama çoğalma yetilerini kısmen ya da tamamen yitirmişlerdir. Notch sinyal iletiminin aktif olduğu hücreler çoğalma modunda kalır ve özelleşemezler.

Araştırmada kullanılan ve gamma sekretaz adlı enzimi bloke eden kimyasal, bu enzimin etkili olduğu Notch sinyal iletim sistemini de bloke ediyor. Böylece destek hücreleri çoğalma modundan çıkarak başkalaşıyor ve işitme hücrelerine dönüşüyorlar.
Araştırmacılar, ATOH.1 adlı faktörün aktivitesindeki artışla destek hücrelerinin işitme hücrelerine dönüşümünün tetiklendiğini buldular. Bu sayede, zarar gören işitme hücrelerinin yenileriyle yer değiştirmesi sağlanmış oldu.
Çalışmanın sonuçları, geçtiğimiz hafta Neuron (Sinir) adlı sinirbilim dergisinde yayınlandı. Dergide video ropörtajı da yer alan araştırma ekibinin yöneticisi Dr. Albert Edge, elde ettikleri sonuçların, sağırlığın tedavisi konusunda önemli bir katkı sunduğu görüşünü paylaşıyor.
Bu tedavinin insanda uygulanıp uygulanamayacağını ve yan etkileri olup olmayacağını tespit etmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç var.
Öte yandan, gamma sekretazı bloke eden ve hücre çoğalmasını yavaşlatan kimyasalların kansere karşı etkinlikleri de son yıllarda üzerinde yoğun olarak çalışılan bir alan.
soL-Bilim

İlgili makale:
Mizutari v.d., Notch Inhibition Induces Cochlear Hair Cell Regeneration and Recovery of Hearing after Acoustic Trauma, 2013, Neuron, 77:58–69.

Amerika’da Memorial Hermann Texas’da, FDA onaylı yapılan bir çalışmada tamamen işitme kaybı olan Madeleine bebeğine (1 yaşında) doğum sırasında göbek kordon kanından toplanan kök hücreler verilmiş ve 6 ay içinde bebeğin işitme kaybı hemen hemen ortadan kalkmıştır.

fakat bunun ne zaman tedavi motalitesi olacağı meçhul hala 2-3 senesi var diyorlar aynı zamanda bu sadece kendi göbek kordonu olanlar için geçerli imiş daha yetişkinler için geçerli bi yöntem ortada yok doku uyumu olan bi kök hücre ile tedavi planlanıyor nasıl yapılır diye araştırmalar devam ediyormuş çıksın artık tedavii :((

o gunlerın degerıni bılmek işin işitme engelli olmak gerekıyor neler çektiğimizi bilselerdi şimdi duyuyor olurdum

20-30 yıldır böyle hikayeler anlatılır durur.İlerde olur o kesin ama bir 20-30 yıl daha gerek.

login 20-30 yıl diyerek neyi kastediyosun anlamış değilim zaten kök hücrenin doğuşu daha on yılı bulmadı 2007 de ilk defa işitme için kök hücre ile ilgili haberler çıktı daha 2013 ün ocak ayında insan üzerinde denemelere başlandı inanmıyor ya da karamsar olabilirsin ama bırakta umut edenler umut etsin insanların beklentilerini sevinçlerini umutlarını bu şekilde bilmeden etmeden kırma!!

Ben inşallah tedavi bulunacağına inanıyorum. Kök hücre olur veya başka tedavi olur . Tıp ilerliyor. Özellikle de vücudun kendini tamir mekanizmalarının yakın gelecekte daha iyi anlaşılacağını ve bu sayede pek çok hastalığa da çare bulunacağına da inşallah inanıyorum. Böylelikle kanser, organ ve uvuz kaybı ve sakatlıklar tedavi edilebilecek.

bılım ve teknık o kadar hızla ılerlıyorkı
sandıgımızdan daha cabuk olacak bu calısmaların ıyı sonuclar vermesı ınsallah
o zamanda koklear ımplantla kulak yolları salyangoz 5 10 senede zıyan edenler faydalanamayacak bu nımetlerden

evet fena ilerliyor 10 yıla kadar bunu çözecekler :D 10 yıl öncesini düşünün hem bilim olarak hem tıp olarak..bide 10 yıl sonrasını düşünün valla çözsünler ben 50 bn lira vermeye razıyım :D

Amacım konuyu hortlatmak değil lakin 4-5 yıl olmuş konu açılalı farkındayım. Bu makaleyle ilgili hiçbir gelişme yok mu acaba? Makaleyle ilgili olarak şöyle bi ilaç var sanırım, LY-411575 kodunu aratınca bu çıkıyor Deshydroxy.

Ben kemoterapi ilaçları yüzünden işitme kaybına uğramış bi arkadaşınızım.

inanmıyor ya da karamsar olabilirsin ama bırakta umut edenler umut etsin insanların beklentilerini sevinçlerini umutlarını bu şekilde bilmeden etmeden kırma!!

Diyordu arkadaş nerdeyse 4.5 yıl oldu.2013 de insan üzerinde test başlamışmış ama hala sonuç yok

FDA bugün bulduk dese buraya gelmesi 5 yılı bulur..Muhtemelen yüksek ücreti olur..5 yılda fiyatların normale gelmesini beklersin 15 yıl geçti bile..

Kanserde muhteşem rant varken bile çare bulamıyorlar..(basın 3 ayda bir çaresini bulur o ayrı) İşitme de hemen hemen hiç rant yok..Bu işler paraya bakar..

Umut fakirin ekmeği...Birileri çare bulsa güzel olur tabii..

5-10 bin tl saydığımız cihazların neden iyi isittirmediğinin hesabını sormak zor iş elbet..Beklemek daha kolay..

Sayın login isimli üye ve diğer arkadaşlar. sizde işitme kaybı yaşıyorsunuz ve sanırım cihazlarla ilgili de bilginiz var. 10 senedir aralıklarla ölçtürdüğüm odyo sonuçlarına göre hekim artık bana işitme cihazı önerdi. ama bir ilçe hastanesinde bu tedavi verildi. aslında hekimimize inanıyorum fakat daha genç yaşlardayım ve böyle bir karar almadan önce diğer tedavi yöntemlerini (varsa) denemek öğrenmek isityorum. size ve diğer arkadaşlara soruyorum.

önerebileceğiniz KBB uzmanı, KBB prof. vs. var mı? istanbul ankara farketmez. hem iletim tipte hem mixt tipte işitme kaybım mevcut. sağ kulağım ileri derecede sol kulak hafif derecede. seneden seneye ilerliyor. aslında neden ilerlediğini vs. de bilmek istiyorum. veya böyle devam edecek mi? durdurulabilir mi? yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler şimdiden.

Çok ileri kayıplara implant cihaz hafif olnlarda işitme cihazı kullanıyor

Ameliyatla düzelme imkanı varsa iyi bir profösöre görünün önce mr ister içini görmek için iç kulaktaysa kayıp ameliyatla sıfırlama imkanı yok

Orta kulap iltihap işitme kaybıysa ameliyatla düzelen var

Önce kulak mr görcek doktorunuz

İşitmekaybı55

işitmekaybı55 kulağınıza su kaçırmayın banyo da denizde, ileri derece işitme kayıplarda su kaçırma enfeksiyon ve kayıp yapabilir. b 12 vitamin alın uzun süre aç kalmayın . uyku düzeninize önem gösterin

Pluvia teşekkür ederim. peki önereceğiniz bir dr. var mı? işitme kaybı ile ilgili ameliyat olabileceğim.

işitmekaybı55 hacettepe kbb doktoru levent sennar

Hacettepedekilere görün profösör

İmplant gerekliyse yapar değilse yapılmaz

Bende çok iyi doktora görünmüştüm ameliyatla düzelirmi diye bana olmuyomuş sadece cihaz takıcam nebil göksuydu vefat etmiş doktorda nerelerden hastası vardı

işitmekaybı55 iyi günler

Sinirlerdeyse düzelmiyo orta kulaktaysa düzelebiliyomuş ameliyatla

Benimki sinirlerde

Pluvia cihaz kullanıyorsunuz sanırım. kulak içi (ismini bilmiyorum) bu fasulye gibi küçük olanlardan mı veriyorlar diğerinden mi kullanıyrosunuz?

işitmekaybı55 aynen en görünmeyeni seçtim kulak içi ama fazla fayda görmedim kulak içinden idare ediyom öle işte

Wideks benimki gerçek ses veriyo

Dream serisi

Kulak arkasını çok merak ediyorum

Ufacık vardı:)

Sensörinal se muhtemelen implant olur; eğer ki ileri düzeyde kayıp varsa ! İmplant olamayıp da cihaz gerekiyorsa ileri kayıplar için Oticon sumo çok iyidir. Geçmiş olsun.

Üst Alt