Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sensöriyal işitme kaybı ile %36 oranda kaldım. Ne yapabilirim?

firelore

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Herkese selamlar. Doğuştan beridir iki kulaklarımda sensöriyal işitme kaybım var. 7 yaşımda %30 rapor aldım, süresiz. İşitme cihazı kullanıyorum. İşitme cihazı sayesinde biraz duyabiliyorum. Sorun şu ki, şu an yaşım 25. Yaş aldıkça kulağımda ki işitme kaybı hayatımda bana zorluklar yaşatmaya başladı. Özellikle iş hayatında çok sıkıntı yaşamaya başladım.

İşitme kaybı nedeniyle askerlikten muaf oldum, işyerleri ile görüşmeye gittiğimde muaf nedenini soruyorlar, açıklama yaptığımda ise direkt red alıyorum sebep ise engelli raporumun olmayışı. Askerlikten dolayı muaf olduğum için tekrardan heyete başvurdum ve bu sefer %36 aldım. Oran ise bu şekilde;

sağ 61 db sol 71 db

Ama bana bu %36 yetmiyor %40 istiyor firmalar. Ne yapacağım? Devlete göre engelli değilim. Ömür boyu işsiz mi kalacağım? Bu oranlar nasıl veriliyor? Ben zorluk yaşıyorum. Bu engelli raporunu sadece istihdam için istiyorum.

Şimdi tekrardan heyete çıkmak istiyorum. Ama bu sefer KBB randevu alıp heyete sevk isteyeceğim. %40 almam için ne yapmam gerekiyor? Ben çok bunaldım artık. Sadece istihdam için alamıyor muyum? Bilgisi olan varsa, yönlendirirseniz çok mutlu olurum.

Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.

@firelore, Geçmiş olsun. KBB den alabileceğin oranı almışsın. Senin eksik yaptığın veya yapabileceğin bir şey yok doktorlar işitme testi sonucuna göre değerlendirme yapıp %36 vermişler. Bu oran seni resmi olarak engelli yapmıyor dediğin gibi.

Şeker, tansiyon, kolesterol veya ortopedik olarak bir ek hastalığın varsa %10 gibi küçük bir oran daha alarak %40 ı geçebilirsin. Kimse olmasını istemez ama kulaktaki işitme kaybı daha da artarsa eğer ileriki zamanlarda o şekilde de %40 geçebilirsin bir ihtimal.

@BnymnYldz,

Teşekkür ederim. Ama asıl sorunum şu benim engelim var ama devlet bir oran koymuş. O oran aşağısını engelli saymıyor. Madem engelli değilim ben neden işe giremiyorum? Bu bir sarmal artık. Başka bir rahatsızlığım yok sanırım ama bazı kelimeleri çıkaramıyorum, peltek konuşuyorum. Bu sayılır mı?

@firelore Sizinde dediğiniz gibi bir engeliniz var ama %40 veya üzerinde olmadığı için engelli sayılmıyorsunuz. Bu bahsettiğiniz bazı kelimeleri çıkaramama ve peltek konuşma durumunun sebebi işitme kaybı olabilir. Gerekli testleri yapıyorlar bir metin okutuyorlardı sanırım. Konuşma bozukluğu olan kişilere de bir oran veriliyor aşağıda tabloyu ekledim bakabilirsiniz. Sizde de bu konuşma bozukluğu oluştuğu için belki bu durumdan dolayı da ek bir puan alabilirsiniz.

KONUŞMA BOZUKLUKLARINA YOL AÇAN NEDENLER
1. Afazi
2. Dizartri
3. Apraksi
4. Akıcı Konuşma Bozuklukları (kekemelik ve çok hızlı konuşma-takefemi)
5. Larenjektomi
6. Kranyo-fasyal anomali
7. Artikülasyon/fonolojik bozukluk
8. Otizm
9. İşitme kaybı
10. Mental retardasyon
11. Serebral palsi
12. Elektif mutizm
13. Santral işitsel işlemleme bozukluğu
14. Ses bozuklukları

Peki KBB gittiğimde bu konuşma bozukluğunu belirteyim mi? İşitme ve konuşma bozukluğu olduğunu söylemem yeterli midir? ş, ç, ü gibi harfler çıkaramıyorum.

@firelore,

İşitme kaybım ile beraber konuşma bozukluğu problemi yaşıyorum diye belirterek bu durumun da değerlendirilmesini isteyebilirsiniz. Engelli oran cetvelininde KBB bölümüne baktım aşağıya eklediğim metini okutup buna göre bir değerlendirme yapıyorlarmış.

JALENİN DÜNYASI
Jale, altı yaşında şirin, cıvıl cıvıl, ama nazlı bir kız çocuğudur. Her sabah erkenden uyanır. Annesi ve babasına günaydın dedikten sonra, elini ve yüzünü yıkar. Kahvaltıda, reçel, peynir, zeytin ve yumurtasını yer, bir bardak süt içer. Dişlerini fırçalayıp sonra giysilerini ve ayakkabısını giydikten sonra, annesi onu okula bırakır. Öğretmeni ve arkadaşlarıyla bütün günü beraber geçirir. Makas kullanarak kağıt kesmek, resim yapmak, oyun oynamak ve şarkı söylemek onun çok sevdiği faaliyetlerdir. Öğle yemeğini yedikten sonra uyur. Çoğunlukla rüyasında çok sevdiği lale bahçelerinde oynadığını görür. Bir saat sonra dinlenmiş olarak kalkar ve bahçede arkadaşlarıyla oyunlar oynar. Akşam olunca annesi onu almaya gelir. Babası işten geldikten sonra, onunla oynar ve çok sevdiği leylek masalını anlatır. Akşam yemeğinden sonra biraz televizyon izleyerek günü bitirir.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Sonuçları paylaşacağım.

@firelore

Konuşma bozukluğu ile ilgili muayene eden doktora daha önce işitmeden %36 oranda kaldığınızı bunun hiçbir işe yaramadığını, doktoru da fazla bunaltmayarak bazen ters tepebiliyor çünkü durumunuzu uygun bir dille anlatabilirsiniz. Hayırlısı olsun hakkınızda inşallah istediğiniz oranı alırsınız.

Selamlar. Bugün itibariyle işlemleri başlattım. KBB doktoruna konuşma bozukluğu ile ilgili sevk yapmasını rica ettim, gerek görmediğini beyan ettiler. Gündelik hayatta zaten sorunlar yaşıyorum. Doktor gerek görmüyor. Muayene olmak benim hakkım değil mi? Doktorun keyfine mi kaldım? Odyoya sevk etti, odyodan sonucu alıp KBB gittim ve odyonun vermiş olduğu kağıda, hesap yapıp %38 yazdı?

Ben başvuruyu yaparken konuşma bozukluğunu da seçmiştim, herhangi bir işlem yapılmadı. Heyete çıktım ve cuma günü rapor sonuçlarını vereceklerini söylediler. Sanırım KBB doktoru %38 yazdığına göre oranım %36’dan %38’e çıktı.

Heyet bu durumda ne yapıyor? Ben arada kaldım, bıktım artık bu durumdan. Bu karara itiraz etmeye hazırlanıyorum. Nasıl bir yol izleyebilirim?

@firelore, Geçmiş olsun siz doktorla konuşurken, gündelik hayattaki o an ki konuşmanızı değerlendirip gerek duymadı galiba. Rapor çıktıktan sonra 1 ay içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne itiraz edebilirsiniz tekrar başka hastaneye sevk edilip yeni rapor alabilirsiniz. İtiraz ve sevk işlemleri ile uğraşmak istemiyorsanız başka bir hastaneden 6 ay sonra yeni rapor alabilirsiniz.

Selamlar, evet öyle oldu. Fakat KBB doktorunun yazmış olduğu %38 oranını heyet değiştirir mi? Çünkü heyete yaşadığım sıkıntıları anlattım, arada kaldığımı söyledim.

Yani gerçekten şaka gibi %38de kalmak. Konuşma bozukluğunu eklese belki %40 olacaktı.

@firelore, Heyet oranda artırma yönünde değişiklik yapmaz KBB verdiği %38 oranı onaylar. Dediğiniz gibi konuşma bozukluğundan %5 bile verseydi oranınız %41 olurdu.

@BnymnYldz,

Zaten doktorun tavrını, hareketlerini beğenmedim. Yaklaşım biçimi tepeden bakan bir şekildeydi. Her neyse, cimer e yazacağım o doktor hakkında. Sadece KBBnin oran vermesi yetiyorsa boşa heyet kurmasın devlet, boşu boşuna toplanmasınlar o masa etrafında. Pazartesi günü il sağlık müdürlüğüne itirazı yapacağım. Ben kendi talebim nedeniyle muayene olmak istiyorum, uygun görmesi yada görmemesi umrumda değil.

Neyse her şey için teşekkürler.

Selamlar, itiraz dilekçesi için bir metin oluşturttum. Sizce uygun mudur?

[Belirtilen tarih] tarihinde [Sağlık Kurumu Adı] tarafından gerçekleştirilen sağlık kurulu muayenesinde, işitme testim sonucunda %38 oranında özür girilmiştir. Ancak, konuşma bozukluğumun da değerlendirilmesini talep etmeme rağmen KBB doktoru tarafından bu talebim uygun görülmemiş ve herhangi bir test yapılmamıştır.

Konuşma bozukluğum günlük yaşantımı olumsuz etkilemektedir ve işitme kaybımla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Daha önce konuşma bozukluğu ile ilgili herhangi bir test yaptırmadım. Bu sebeple, konuşma bozukluğumun ilk kez değerlendirilmesi ve gerekli testlerin yapılması için talebimi yeniliyorum. Konuşma bozukluğumun da sağlık kurulu raporuma eklenerek uygun bir oran belirlenmesini arz ediyorum.

Sağlık kurulunun raporumu yeniden değerlendirmesi ve gerekli testlerin yapılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

@firelore, Belki İl Sağlık Müdürlüğü'ne gittiğinizde itiraz aşamasında hazır dilekçe veya formlar vardır ama sizde yazmışsınız zaten. Uygun ve düzenli bir yazı olmuş raporunuzunda bir kopyasını eklersiniz hayırlısı olsun hakkınızda.

Teşekkürler, ilçe sağlık müdürlüğüne versem olur mu yoksa il sağlık müdürlüğüne mi gideceğim?

@firelore, Raporlara itiraz birimi İl Sağlık Müdürlüğü olarak görünüyor ama ilçe sağlık yakınsa gidip sorun, kabul etmezlerse İl Sağlık Müdürlüğü'ne gidersiniz.

Engelliler için sağlık kurulu raporlarına engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilmektedir.

Teşekkür ederim. İlçe sağlık bana çok yakın. Lakin il sağlık müdürlüğü çok uzaktaymış. Ne yapalım, bu işin peşini bırakmaya niyetim yok.

Teşekkürler.

Merhaba, bu özür oranın üzerine tekrardan oran ekletebiliyor muyum? Mesela işitmeden %38 aldım, sadece konuşma bozukluğundan alacağım puan ile %38’in üzerine ekleme yapabiliyor muyum? Yoksa baştan mı değerlendirilecek?

@firelore, Yeni rapor ile işitme kaybınızda tekrar değerlendirme yapılacak. Yani itiraz sonucunda işitme kaybından yine %38 alıp alamayacağınızın da bir garantisi yok. Baştan yeni bir rapor alıyormuş gibi düşünün.

Üst Alt