Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGDP kaldırıldı. Emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşlarından kesinti olmayacak

Ufukalp

Emektar Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
13
Emekli olup da Bağkur kapsamında çalışma hayatına devam edenlerin emekli maaşlarından kesilen %10 luk sosyal güvenlik destek primi önceki gün mecliste kabul edileb torba yasa ile kaldırıldı.
Bu kapsamsa çalışmaya devam eden emekliler artık %10 daha fazla emekli maaşı alacaklar.
Hayırlı olsun.

Bana dokunmuyor gerçi ama alacaklara hayırlı olsun, keşke bu durum işçi olarak çalışanlar içinde olsa

@hakanoncul
Evet malesef sadece kendi namına çalışanlar için geçerli bu.
İş akdiyle çalışanlara uygulansa bunun çalışana yansıması sadece %7,5 olur kaymağı işveren götürür çünkü onun emekli çalışan için ödediği sgdp oranı %22,5 tur. Ha sadece işçi payının kaldırılacağı bir uygulama olursa olur.
Sayın moderatör arkadaşlar konu başlığını değiştirmişler ama bu şekilde tüm emekliler için geçerli imiş gibi genel bir ifade oluyor. Başlığa bağkur eklenirse daha anlaşılır olacaktır.

Normal çalışan ile emekli çalışan arasında isveren e maliyet farkı kaç paradır.işverenin bu bu farkı benden kesme ihtimali olabilir

Normal çalışanda %15 sigorta primi işçi payı olup işveren de bu oranı öder ve toplam oran tehlike derecesi hariç %30 a tamamlanır. SGDP nde ise çalışan payı %7,5, işveren payı %22,5 dur.
Ayrıca Emekli çalışan için işveren sigorta prim teşvikinden faydalanamaz.
İşveren bu tutarı sizden kesemez, işine gelmezse çalıştırmaz o kadar.

Seçim öncesiydi zannedersem asgari ücret 1300 olursa işveren payı ne olur gibisine bir konuşmada boşbakan %40 devlet desteği gibi bir şeyler söylemişti.

Bu durumda işverenin üzerine düşen %15 ve 22.5 luk payda bir düşme olması gerekmiyor mu? Yani tabiri caiz ise o %40 lık dilim halkın üzerine yükleniyor.

hakanoncul
O bahsettiğiniz engelli engelsiz ayrımı olmaksızın asgari ücretteki artışın işvereni çok fazla etkilememesi için işverene gelecek yükün bir kısmının devletçe karşılanması amaçlı idi.Sigorta primi işveren payına destek ya da başka bir yöntemle bu sağlanacak idi.
Ancak hangi yöntem olursa olsun bu destek sürekli değil sadece 2016 yılı için geçerli olacak.

Ufukalp

ufukalp bey merhaba ben emekli olarak bir işyerinde çalışıyorum sgdp bendenmi kesiliyor yoksa kesinti olmadan işyerimmi ödüyor sgdp yi mmaş bordromda mı yoksa emekli maaşındamı belli olur bu kesinti ben ikisinde de göremedim sgdp kesintisini birine sorduğumda onu işyeri ödüyor sizden kesinti yapılmıyor demişti böyle ihtimal sözkonusumu olabilirmi cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

memolikk
SGDP de normal sigorta primi gibi toplamda brüt ücretin %30 udur.
Bunun %22,5 unu işveren karşılarken %7,5 da sizin ücretinizden kesilir.
Ancak bu kesinti sizin ücretinizde bir azalmaya yol açmaz, aksine aynı brüt ücrete sahip diğer çalışanların maaşından biraz daha yüksek olmasını sağlar. Çünkü onlardan kesilen normal sigorta primi çalışan payı %15 iken sizden kesilen %7,5 tur.
Bordronuzda sigorta kesintileri bölümünde sgdp (sağlık güvenlik destek primi) adı altında görebilirsiniz.
Emekli aylığınızdan da her hangi bir kesinti yoktur.

Ufukalp

TEŞEKKÜRLER UFUKALP bey sağolun maaş bordromuda yüklemiştim diğer bir konuda maaş bordrosundaki kesintiler konusunda oradan kesinti olup olmadığını varmı yokmu söyleyebilirmisiniz
%7.5luk kesinti şimdi maaşa ekleme yapılacakmı yoksa oda kesilmemiş mi tam olarak benle ilgili kısmı anlamadım
diğerlerinin maaşına göre yüksek olur diyorsunuz ama en düşük maaşı ben alıyorumdur herhalde engelliye bakış açıları öyle işyerinde kilerin ama benle kesinti olup olmadığını maaş bordosundan söyleyebilirmisiniz % 7.5 luk ekleme olacakmı acaba yoksa oda benden kesilmeyip işyerimi ödemiş onuda

memolik
Bordronuzu nereye yüklediğinizi bilmiyorum link atarsanız bakarım.
Ben aynı brüt ücrete sahip olan normal çalışanlardan biraz fazla alırsınız dedim. En düşük ücret sizinse size diğerlerinden düşük brüt ücret veriyorlar demektir.
Bu başlıktaki sddp nin kaldırılma konusunun sizinle bir ilgisi yoktur.
İlk mesajımda açıkladım, emekli olup kendi namına çalışan işyeri sahiplerinin emekli maaşlarından yapılan sgdp kesintisini kapsamaktadır. Ücretli çalışanlardan ve işverenlerinden sgdp kesilmeye devam edecektir, sizin emekli maaşınızdan zaten bir kesinti yoktur.

Çalışan Emeklilerden Kesilen Yüzde 10'luk kesinti kaldırıldı!!!

Arkadaşlar Merhaba,

Bugün gazetelerde çıkan habere göre, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşların maaşlarından kesilen SGDP (Yaklaşık %10) kaldırılmıştır. Böylelikle maaşlara otomatikman %10 zam yapılmış olacaktır. Bazı şirketler bu durumu yansıtmayabilir (Ben Brüt Maaş aldığım için yansıtılıyor) hakkınızın peşine düşün derim.

Habere ait text alttadır... İyi haftalar olsun...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan yüzde 10 oranındaki "Sosyal Güvenlik Destek Primi" kesintisini kaldırdı.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, ''Sosyal Güvenlik Destek Primi" (SGDP) ile ilgili yeni düzenlemenin 10 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.
Söz konusu düzenlemenin yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe gireceği belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırıldı. Buna göre, 4/a (SSK-hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur-kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı-kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29 Ocak 2016 itibarıyla sonlandırılacak. Bu çerçevede, 4/a ve 4/b kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek SGDP Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacak. 4/c kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden SGDP Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacak."

Açıklamada ayrıca, Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz kesilen tutarların, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacağı da bildirildi.

SGK tarafından yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından yüzde 10 oranında SGDP kesintisi uygulanıyordu.​

Üst Alt