Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGDP ödeyerek çalışan emekli, vergi indirim hakkından faydalanabilir mi?

A.POLAT

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Vergi İndirimi ile emekli olduktan sonra, yeniden çalışmaya başlarsak, SGDP hariçinde, yeniden Vergi İndiriminden yararlanılıyormu, yoksa normal olarak girişimizimi yaptırıyoruz ?

vergi indirimli emekli olup bir işyerinde çalışmaya başlarsanız SGDP ödemesi yapılır yeniden vergi indirimi diye bir şey yok..

SGDP ödeyerek çalışan emekli engelli birey vergi indirim hakkından faydalanabilir. Yapmanız gereken vergi indirim hakkınızın olduğunu iş yerinize vergi indirim belgenizi vermeniz.
Elinizde bu belge yok ise iş yerinizden çalıştığına dair belge alarak maliyeye yeni iş yerime vergi indirim hakkımın olduğuna dair bi belgenin gönderilmesini isteyebilirsiniz.Maliye iş yerinize 10-15 gün içerisinde vergi indirim hakkınızın olduğunu yazılı olarak bildirecektir.

SGDP sosyal güvenlik mevzuatıyla ilgilidir ve sakatlık indirimiyle hiçbir alakası ve çelişkisi yoktur.
Çalışan emekliler de diğer engelliler gibi sakatlık indiriminden faydalanırlar.

Vergi indirimi ile emekli oldum. Çalışan vergi indiriminden yararlanabilir miyim?

slm ben vergi indiriminden emekliyim ve calışan vergi indiriminden yararlanabilirmiyim bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim

bir sorunla karsılasabilirmiyiz

Emekli oldunuz ve destek primiyle tekrar çalışıyorsanız evet vergi indiriminden faydalanırsınız.
Ama çalışmıyorsanız emeklilerin böyle bir hakkı yok.

Bunu ispatlayabilmek için kanun daki yeri neresi. Neye göre sunucaz bunu.

% 40 engelliyim. Emekli olduktan sonra özel bir şirkette çalışmaya başladım.
2 ay vergi indirminden faydalandıktan sonra. Sakatlık indiririmimi kestiler.
Emekli olunduktan sonra alınmıyormuş kanun böyleymiş dediler.
Bunun kanunda yeri nedir.Öğrenmek istedim.

Teşekkürler.

kac sene ve kac ıs gunu ıle oldunuz?maasınız ne kadar acaba?

pardon vergi indirimi ile emekli olduğunuzda ne kadar maaş bağlandı?

Kim "olmaz" diyorsa, o ıspatlamakla yükümlüdür. Yasa belli: % 40 üzeri raporla sakatlılk indirimi elde eden kişinin maaşından belli miktarda gelir vergisi indirimi uygulanır. Yasanın hiç bir yerinde "emeklilierde uygulanmaz" demez.

peki alır diyorsunuz vergi indirimi emekli olan birkişi fakat alan bir arkadaş varmı emekli olupta calışan ben şimdiye kadar duymadım genelde hep emekli olduktan sonra verilen ek para kesilmekte alan arkadaş varsa yazsında mantık yürüt miyelim

Haklısın Uğur,

Alan var mı ? Arkadaşlar emekli olduktan sonra çalıp vergi indirimi alan.

Yararlanamıyoruz. Ben emekli olduktan sonra sgdp ile çalışmaya başladım. Ve vergi indirimi alamıyorum.

bu konu ıle ılgılı ayrıntılı bır acıklama yapabılecek varmı?

en mantıklısı bu emeklı olup calısan bır arkadasımız sorularımıza yanıt verebılır

Kanunun neresinde "emeklililer sakatlık indiriminden yararlanamaz" diyor?

GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 31
Engellilik indirimi

Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engellilik dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Engellilik indirimi;

- Birinci derece engelliler için 440.000.000 lira,

- İkinci derece engelliler için 220.000.000 lira

- Üçüncü derece engelliler(6) için 110.000.000 liradır.

engellilik derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir.

Merhaba,

Arkadaşlar sonun da alabildim. Emekli olduktan sonra özel bir sektörde işe başladım vergi indirimden emekli olduğum için beni iş yerim yararlanamayacağımı bildirdi.. Son engelli vergi düzenlemesinde emeklilerin çalıştıkları vakit vergi indiriminden faydalanabilir ibaresini bulup çalıştığım iş yerine gönderdim. İş yeri vergi indirim belgemi güncelleme mi istedi. Büyük mükellefler vergi dairesine gidip eski vergi indirim belgemi ibraz ettim. 1 ay sonra evrakım iş yerime gönderildi ve vergi indiriminden emekli olduğum halde çalıştım için yeniden faydalanmaya başladım.

Bilgilendirmek istedim.

Vergi indirimi ile emekli olan , ve calisma hayatina devam edip SGDP odeyen hizmet erbabi , hak ettigi vergi indirimi oraninda matrahindan dusulmeye devam edilir.

Kanun , alamiyacagini saymamis. Dolayisi ile kim alamaz diyorsa o ispat etmekle mukelleftir.

Ben 301 kisilik sirketin muhasebesinde calisiyorum , ve ayni durumda kendim varim. Vergi indirimi ile emekli oldum ve calismaya devam ediyorum.

Her ay matrahimdan 190 tl dusuyorum.

Arkadaşlar konu biraz eski ama çalışan emekli vergi indirimini almaya devam edebiliyor mu? Ayrıca 2020 yılı için engelli emekli asgari ücret ne kadar oldu bilgisi olan paylaşabilir mi?

ashokatr
Evet SGDP kapsamında emekli çalışan da vergi indiriminden istifade eder.
Vergi indirimi derecenizi, agi yönünden medeni durumunuzu, evli iseniz eşiniz çalışıyor mu, çocuk sayısı gibi bilgilerinizi paylaşırsanız almanız gereken asgari ücret tutarını size özel hesaplayabiliriz.

bende emekli oldum ve hala devam ediyorum aynı iş yerimde 3. dereceden fakat bunun hesaplamasını bende ayırt edemiyorum yıl sonu olunca zamlarda olduğu için

@ashokatr
@kardelenn

3.derece vergi indirimi hakkına sahip, SGDP kapsamında emekli çalışan bir engelli asgari ücretlinin net eline geçmesi gereken ücret 2.564 TL dir.
Hesapta %15 lik İlk gelir vergisi dilimi esas alınmıştır.

peki bu rakama vergi indirim tutarı 52.50 tl. de dahil mi?

Bu durumda; SGDP kapsamında emekli olan bir engelli çalışan, yine engelli kadrosunda çalışabilir diye anlıyorum doğru mudur?

ashokatr
Mesajımda 3.derece vergi indirimi hakkına sahip dediğime göre evet dahil.
beco
Evet, SGDP kapsamında emekli olarak çalışmaya devam eden bir engelli, engelli kontenjanında değerlendirilebilir. Ancak işveren prim teşvikinden faydalanamaz. Emekliler teşvik kapsamı dışındadır.
kardelenn
Özel mesaj ile yukarıda yazdığım rakamın altında maaş aldığınızı belirtmişsiniz.
Belirttiğim rakam 2020 yılı asgari ücretine göre hesaplanmıştır. Henüz yeni rakamlardan maaş ödemesi yapılmadı.
Yine düşük alırsanız burada etiketlersiniz açıklamasını yaparım.
SGDP oranı farkından dolayı emekli çalışanın eline geçen tutar normal çalışandan fazla olur.

Merhabalar ,

Ben emekli olup eski işyerime SGDP ile devam ettim. 2. Derece olarak da vergi indirimim devam ettiği söyledi özlük işleri. Ve 290 tl bordrom da ENGELLİ İNDİRİMİ olarak geçmektedir.

HakanEs26
2.derece diyorsunuz 290 TL diyorsunuz yanlışlık var.
290 TL 2019 için geçerli 2. değil 3.derece vergi indirimi tutarıdır.
Emekli çalışanın avantajı SGDP işçi payı oranının %7,5 olmasıdır.
Normal çalışanda bu oran %14 dür, aradaki fark çalışanın maaşına artı olarak yansır.
Ayrıca emekli çalışandan işsizlik fonuna kesinti de yapılmaz.
Bu yüzden aynı şartlardaki emekli çalışan, normal çalışandan daha fazla alır.

abi doğru ben 3. derece diye 2 yazmışım pardon :)

HakanEs26
Bu arada 3.derece vergi indirimi tutarı 2020 yılı için 350 TL oldu, bilgin olsun.

Üst Alt