Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK artık ithal ortez ve malul arabası vermiyor. İşitme cihazı ve tekerlekli sandalye

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
944
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, sigortalı hastalar için ödemeyi öngördüğü tüm sağlık malzemelerinin hangi şartlarda ve kaç YTL olarak ödeneceğine dair yeni 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınlandı (bkz. 29.09.2008)

Bir çok ürün için kısıtlamaya gidilmiş. Benim gözüme çarpan birkaç ürünle ilgili bilgiyi paylaşmak istiyorum:

• Özelliği Olmayan Motorsuz Tekerlekli Sandalye: 185,17 (değişmedi)
    Özellikli Motorsuz Tekerlekli Sandalye: 300,00 (bugüne dek 648,09 YTL idi)
    Akülü tekerlekli sandalye: 1.700,00 (değişmedi)
    Motorlu malül arabası: ARTIK VERİLMİYOR (bundan önce 4.890,00 ytl ödeniyordu)

Uzun Yürüme Cihazı (İthal) (İsveç kilitli, Bel kemerli): ARTIK VERİLMİYOR (bundan önce 1.610,17 ödeniyordu)
    Uzun Yürüme Ortezi (İsveç kilitli + bel kemerli): 708,47 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (İsveç kilitli): 652,12 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (İsveç kilitli, Bel kemerli, İskial destekli): 724,58 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (İsveç kilitli, İskial destekli): 668,22 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (İthal) (İsveç kilitli): ARTIK VERİLMİYOR bundan önce 1.247,88 ytl ödeniyordu)
    Uzun Yürüme Ortezi (İthal) (Yüzük kilitli) ARTIK VERİLMİYOR bundan önce 1.062,71 ytl ödeniyordu)
    Uzun Yürüme Ortezi (İthal) (Yüzük kilitli, Bel kemerli): ARTIK VERİLMİYOR bundan önce 1.465,25 ytl ödeniyordu)
    Uzun Yürüme Ortezi (Yüzük kilitli): 442,80 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (Yüzük kilitli, bel kemerli): 563,56 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (Yüzük kilitli, Bel kemerli, İskial destekli): 603,81 (değişmedi)
    Uzun Yürüme Ortezi (Yüzük kilitli, iskial destekli): 523,31 (değişmedi)

İşitme cihazı (analog) - 175,00
    İşitme cihazı (dijital) - 350,00 (bugüne dek 850 YTL ödeniyor idi)
    Not: İşitme cihazları ile ilgili detayşı bilgi için buraya tıklayın

Myoelektrik kol protezleri ile ilgili olarak "ödenir" diyor tebliğde (20.3.1) ama EK 5C'de bununla ilgili hiç bir rakam belirtilmemiş. Burada da kesin bi kısıtlama gelecektir. Çünkü eskiden tüm myoelektrik ürünler tek tek sıralanırdı.

Kendinden jelli sonda konusunda fiyat olarak bir gerileme yok (zaten 2 yıl önce 2 YTL'den 1.5 YTL'ye düşürülmüştü malum!). Bu sefer iki de kolaylık getirmişler:
    1- Artık sadece üroloji ve çocuk bölümü değil, başka bir çok branş doktoru da reçete yazabilecek.
    2- Yine günde 6 adet, ama bir adet de Hidrokit opsiyonu koyulmuş: "Gerekli durumlarda, çocuk, genel sağlık sigortalısının kendisine ve böbrek nakilli hastalara raporda belirtilmiş olmak şartıyla en fazla 5 adet kendinden jelli sonda ile birlikte en fazla bir adet hidrokit sonda".
    Yani çalışan, okula giden vb. kişiler günde 5 jelli bir de (hani şu su ve torbası kendeinden olan) hidrokit ürün alabilecek.
Benim gözüme çarpan bunlar..?

tasarruf kapsamında artık uzun yürüme cihazlarının tamamı devlet tarafından karşılanmıyor...

ithal ve isveç kilitli uzun yürüme cihazı kullanan sakatlara kötü haber. yaklaşık piyasa değeri 1.750 ytl civarında olan ithal malzemeli uzun yürüme cihazlarının her biri için yaklaşık 1250 ytl artık cebimizden çıkacak. 1 ekim 2008 tairihi itibariyle tasarruf kapsamında devlet cihaz ödemelerinin tamamının karşılanması uygulamasını kaldırmış. 500 ytl civarında bi kısmını karşılıyor. eşşek almayı düşünüyorum bu bayram izne gittiğimde köyümden. 250 ye falan kapatırsam heralde işimi görür. merdiven çıkmayıda öörettimmi bak sen benim keyfime.

ozman normal 724 lük cihaz yazdırcas, medikal bizim istediğimizi yapacak aradaki farkıda biz ödüüces. cihazların piyasa değeri isveç kilitli ithalller için çifti 3500 ytl. tabi sandal tipi. eşek bakmağa devam, durmak yok eşeklerle yola devam :wink:

sonda kısmı cok sacma oldu benim surekli dısarda olmam gerekiyor, ailemdeki tek calısan oldugum i
çin ama bu sonda işi gercekten zorluyor acaba birgun tayyip erdoganın evinde yasasam nasıl olur yada bi hafta sorunlarımızı gorse??
sacmalıga bakın ya 1 adet kit!! o zaman bi taneyide verme.. istiyolarki evden cıkmayalım sosyal hayata girmeyelim tamam ben kabul ederim ama o zaman benim gecinmem için gereken maası versinler bana!! bende calısmadan oturayım evde!! o da olmaz ya insanın psikolojisi bozulur..
bide prezervatif sonda olayı var!! kaçak olmaması için ya cok daha fazla tak yapmak lazım o zamanda gerekli tuvalet bulunmuyor her zaman yada iş saati cıkamıyorsunuz işin basından!! arabaya indi bindi zorlanınca zaten kacak oluyor.. arkadaslar isterseniz bu iş ile ilgili bi kampanya yapalım!! ben posta gazetesinde yazılmasına aracı olurum..
burdaki üye sayısını bilmiyorum ama belli bi sayı cıkartalım ben TESYEV ve OFD ilede temasa gecerim ne kadar kalabalık o kadar etkili olur.. en azından miting alanlarında yada TVde biz engellimize şunu yaptık bunu yaptık diyemesin kimse!!!

esek esprisine bayildim gadjadilo :D
biz duymayanlarada ole biarkadas dusunim
herne kadar siz yurumeyenler gibi zor olmasada isitmemek hayattan izole gibi arkadas

Bu değişiklilkleri yapana teşşekür etmek için..yakında seçim var ..bizde onları destekleyelim..ve iyi propagandalarını yapalım...diye düşünüyorum..

öncelıkle geçmiş olsun kardeşim aetık devlet ithal hıç bişeyı vermıyor ama şart değil ithal yaptırman terlı isveç kilitle ithalın arasında hıç bı fark yok ama fırmalar bunu soylemez tabı bana kalırsa yerlı yaptır oda garantılı saten çunku aradakı fark az para değil tekrardan geçmiş olsun

bende bugün gittim ssk ya memura sordum scooter alsam faturasnı versem ödeme yaparmısınız diye memur bana ilk önce ben onaylamam dedi ben yasanızda var dedim 1700 veriyor diye bu sefer bizim elimizde deyil dedi izmire yoluyoruz onlar onaylamassa veremeyiz siz bize verin raporu biz elimizde varsa verriz dedi.acaba benim üzerimden kazançmı elde etmek istiyorlar

memur ssk nın elinde varsa veririz dedi yada kendi elinde demek istedi.daha önce tekerlekli sandalye raporu çıkartmıştık biz vericez demişlerdi eski bi sandelye vericeklerdi biz almadık ankaraya hastaneye gitigimizde ordaki medikalcilerden almıştık

lokman ayvaya yazdım...

selam arkadaşlar sonda konusunda lokman ayvaya mail attım...o da sağolsun mailimle ilgilendi ve şikayetimi bir üst yazıyla çalışma bakanı faruk çelike ileteceğinin bildirdi...inş. sorunumuz çözülür...bana gönderdiği maili yayınlıyorum...
Selma Hanım aşağıda iletilmiş olan problemle ilgili olarak üst yazıylaberaber Sayın Faruk Çelik Bakanımız'a iletelim. SAYIN FARUK ÇELİKÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI Sayın Bakanım özürlü vatandaşlarımıza göreve geldiğiniz günden demiyorum,siyasete başladığınız ilk günden beri sahip çıkıp sorunalrını çözmesorumluluğunuzu üzerinize aldınız. Bunun için müteşekkiriz. Aşağıdavatandaşımızın aktardığı meselenin de *Ya çözülmüş olabileceği*Ya gerekçesinin tam izah edilmiş olamayabileceği*ya da dikkatten kaçmış olabileceine dair bir kanaatimiz var. Arkadaşlarımızın talimatlarınız doğrultusunda enmakul işlemi yapıp meseleyi vuzuha kavuşturmalarını talep ediyoruz. Sağlık,mutluluk ve muvaffakiyet dileklerimizle şükran ve hürmetlerimi sunarım. -----Original Message-----From: ızzet .... [mailto:meftun-42@hotmail.com] Sent: Thursday, November 27, 2008 4:32 PMTo: lokman ayvaSubject: şikayet s.a ilk önce mesajıma cevap verdiğiniz ilgilendiğiniz için teşekkürederim...sorunumu iki maddede özetlemek gerekirse şöyledir:1- 25.05.2007 tarihli resmi gazetedeki sağlık uygulam tebliğinde kendindenjelli sondaların raporu ile ilgili yer alan ifade aşağıdaki şekildedir: "Nörojenik mesane ve rekürrent üretra darlığı olan hastalara ayaktantedavilerinde kullanılması gerekli görülen kendinden jelli sondaların,üroloji, çocuk hastalar için çocuk ürolojisi veya çocuk cerrahisi uzmanhekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılaraktüm hekimler tarafından reçete edilmesi halinde bedelleri 20.2 nci maddedoğrultusunda ödenir." bu yukarıdaki maddeye göre sonda raporu için üroloji doktorunun imzası veiki tane daha doktor imzası ile rapor yenilenebliyordu.... 29.09.2008 tarihli resmi gazetedeki sağlık uygulam tebliğinde bu durum şöyledeğiştirilmiştir.. "Rekürrent üretra darlığı olan hastalara ayaktan tedavilerinde kullanılmasıgerekli görülen kendinden jelli sondaların, üroloji, nefroloji, çocuknefroloji veya çocuk cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından;nörojenik mesane olgularında ise yukarıda sayılan hekimlere ilave olaraknöroloji, çocuk nöroloji veya fiziksel tıp veya rehabilitasyon uzmanhekimlerince düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlertarafından reçete edilmesi halinde bedelleri SUT'un (20.2) numaralı maddesidoğrultusunda ödenir. " bu maddeye göre ise üroloji doktorunu yanısıra heyette nöroloji ve fiziktedavi uzmanının da olması gerekiyor.... şimdi benim sorum şu: bizim gibi omurilik felçlisi insanların bu sondadankurtulabilmelerine imkan yok...ömür boyu bunu kullanmak zorundayız...benyine şanslı insanlardanım k i ailem yanımda benim her türlü ihtiyacımıkarşılıyor...benim gibi olup köylerde ilçelerde yaşayan bir çok insanvar....her sene çıkartılması zaruri olan bu raporun yenilenmesi için buinsanları kim götürecek il merkezine ve oradaki haztaelerde sandelye ileeziyet çekecek...sadece üroloji doktorununu imzası yeterken birde ilave ikiuzman hekim daha imza istenmesi ne kadar doğrudur? bu eziyet insanlara nedenve niçindir? 2- 29.08.2008 tarihli uygulam tebliğinden önce çalışan insanlara gündedevlet 6 adet hidrokit veriyordu...yanni hidrokit dediğim kendinden sulu vetorbalı olan sondadır...bu genelde dışarıda kullanılır ve çok pratik birşeydir..bizim gibi çalışan insaların olmazsa olmazlarındandır sosyalhayattan kopmamak için...fakat yeni düzenleme ile bu sayı günde 1 adethidrokit ve 5 tane de torbasız susuz sondaya çevrildi...benim sorum şu....bir devlet memuru sabah 8 de iş başı yapıyıor ve akşam 5 e kadar işyerindekalıyor...sen bu insanlara 1 tane dışarıda yapılabilen sonda verirsen günde2 tane yada 3 tane kullanan arkadaşlarımız var o insanlar nadıl bir önlemalacaklar buna...rahatca kullanabileceğimiz engelli tuvaletleri de olmadığıiçin bu insanlar altlarına mı yapacak... bu sıkıntılarımı sizde gerekli kurumlarla paylaşabilirsenizsevinirim...samimyetinize güveniyorum....allaha emanet olun...

önceden 650 ytl ödenen tekerlekli sandeleye artık devlet 300 ytl ödemeye başladı...her yerden kesinti var...nasıl bir devlet, nasıl bir sistem anlamadım

Uyanalım arkadaşlar

Sevgili arkadaşlar yeni yasaya güre artık ithal ürün vermiyorlar bu engeli arkadaşalarımıza hakareten başka bişey deyildir başka kısacak bişey bulamadılarda bizim ortez ve protezleri engeli cihazları kısıtlıyorlar. neden bugün avrupada yaşayan engeli arkadaşlarımız hayatı daha kolay yaşamalrı için gereken hakları sağlıyorlarda türkiye ise bunların tam tersini yapıyor. acıkcası parası olan yaşasın parası olmayan neye yaşasın demeye getiriliyor bu.aslında bu birazda bizim pasifliğimizden kaynaklanan bir olay kuzu gibiyiz kendimizden başka bişey düşünmüyoruz bana dokunmayan yılan bin yaşasın misali.evet belki benim durumum iyi ben kendi imkanlarımlada ihtiyacımı gidere biliyorum ama ya durumu olmyan arkadaşlara ne demeli onunda hakıyokmu hayatı rahat yaşamaya neden sağlık ciyazlarını kısıtlıyolarki engeli vatandaşın önünü açmak yerine kapatıyolar yeri gelincede efendim biz engeli kardeşlerimizin daha rahat yaşamaları için elimizden geleni yapıyoruz hani nerde. hak kısıtlamaktan başka ne yapıyorlar.devleti milyonlarca dolar dolandıranların hakından neden gelmiyolar neden önlerinde bulunan başka sorunları çüzümlemiyorlar. bütün bunları bitirdilerde sadece ssk nın engeliye ödeyeceği miktarlarmı güzlerine batıyor,ee tabi bizde nasılsa idare ediyoruz misali kendimizi düşünme dışında başka bişey yapmıyoruz uyanalım arkadaşlar neden avrupalı bi engeli rahatlıkla engüzel teknolojiden faydalanıyorlarda biz bundan mahrum kalıyoruz bu bizimde hakımız.neden ital malzeme kulanma hakımız olmasın ki devlet yoksulmu düşer,acaba. evet arkadaşlar ben belki tam net olarak anlatamadım derdimi lafın kısası türkiyede yaşıyoruz engeliyiz devlet sahip cıkacağına eziyor bizi başkada diyecek bişey bulamıyorum bu mesajı okuyan arkadaşlar duyarlı olalım kendi haklarımızı savunmasını bilmeliyiz elden özürlü olabiliriz yada ayakta veya başka bi hastalıktan ama en azından allah akıl vermiş bize akıldan mahrum deyiliz.mücadele edebiliriz , herkese saygılar

Bu yıl engellilerle ilgili bir çok üründe ödemelerin kısıtlanması nedeniyle ben de çok mağdur durumdayım,genel yayın yönetmenimize de danışarak bu konuda gerekli yerlere hep beraber mail göndermeyi öneriyorum arkadaşlar...

merhaba,
bizde bu konuyla ilgili bir araştırma yapmaktayız fakat net bir bilgi alamadık. tekrardan bir tebliğ yayınlandı mı bu ödemelerin tekrardan yapılacağına dair.

koryent ortopedi;

yerli ürünlere saygımız her zaman sonsuz ama kimse kusura bakmasın ben ithal üründe yerli ürünüde hayatımda tekrar tekrar kullandım
ve kesinlikle bizim yerli cihazlar ithal standarlardan çok uzak . Kaldıki yerli cihaz yüzünden defalarca sakatlandım. Kimse bana bu durumu met etmesin menfaat göz etiğini var sayarım. Birileri engelli arkadaşlar üzerinden kafasına göre takılıyor .
Ben çalışan bir engelliyim ama o farklar aile gecindiren insanlar için çok evde ekmek bekleyenlerde var. Dünyanın hangi ülkesi insan sağlığı için en iyi ürünü yapıyorsa insan ve insanlık için o ürün hastaya takılma bu yerli mali kompleksi insan sağlığının önüne geçmemeli. Daha geçen yeni bir uzun isveç kilitli ithal tek ayak cihaz yaptırmak istedim firmanın benden istediği mebla
2.300 tl. Alırım diyor sen sgk dan ne alabilirsen onu bilmiyor bile iyi medikalci arkadaşlara sorabilirsiniz bu aralar bu koşullarda sadece yerlileri satabiliyorlar oda insanlar fazla fark ödeyemediği için yoksa halen
ithal ürünler bizim eşşeklerden çok iyi arkadaşlar....

ayrıca benim bi fikrim var arkadaşlar reklam alsak üstümüze sponsor felan medikalciler den tutarmı dersiniz tutmassa da bizde eşşeye bineriz son olarak gari ...

vayyy be vayyy kendileri takım elbiselerinde bir çift ayakkabıda eşarplarda takılarda bile ithali tercih ederken makam arabalarını gezilerini devlete faturandırılırken bana adımımı atmayı sağlayan cihazın yüzdesini ödeticekler öylemiii öyle olsun dağdaki koyunun bile hesabını verecekler ya o gün görüşürüz

uyanalım

sesiz21;

bizim devletımız ne kadar ıyı gorunmek istesede yine de fakır kendını bı halt zannedıyo

bagkurluyum 320 lıra prim öduyorum oda benım cıhazıma alacagım 2000 tllık cıhaza 300 lıra verıyor bu mu adalet ben her ay tıkır tıkır verıyom o parayı keyfıı mi alıyorum sankı cıhazı

Üst Alt