Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK borcundan dolayı emekli maaşıma el konulabilir mi?

HakanEs26

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
35
Merhaba ,

2005 de bir arkadaşla açtığımız şirkette %95 e %5 ortaklıkla iş başı yaptık. 2010 da dükkan kapandı ve bugün SGK dan benim ismime 10.000 Tl ye yakın SGK ödeme emri adında icra kağıdı gelmiş eve. Emekli maaşıma icra gelir mi acaba Ufukalp OturanBoğa
Ya da ne yapma lazım üzerime hiç bir şey yok şuan ?

Emekli maaşlarına haciz işlemi uygulanamamakla birlikte Kamu alacakları, nafaka vs. bu durumun istisnaları arasındadır. SGK ya olan borç kamu alacağı olduğundan borcunuza mukabil maaşınızın 1/4 ü haczedilebilir.

SGK prim borcundan dolayı emekli maaşına haciz koyabilir mi?

Merhaba arkadaşlar,

zamanında ortağı olduğum ve iflas verip kapatılan şirketin SGK prim borçlarını ödemediğimiz için ki bende ortağı olduğum için emekli maaşımın 1/4 ünü geçen aylığımdan haciz etmişler.. bunun hal çaresi yokmu dur ?

HakanEs26

Emekli aylıkları sizin izniniz olmadığı sürece haczedilemez, ancak bunun istisnası vardır o da imtiyazlı alacaklar. Yargıtayın bu konuda emsal kararı da vardır. Bir kararda nafaka borçlarının imtiyazlı olduğunu okudum. Bir görüşe göre de SGK borçlarının da bu kapsamda olduğu iddia edilmiş. Biraz daha okuyacağım, bir karar bulursam eklerim ama sanki izin var gibi gözüküyor.

Devlet alacağı olursa icra koyulur bir yolu yok

@hozgul ben kesinlikle izin vermedim...

besiktas

peki vergi borcu olana neden yollamıyor ?

Bir kaç avukata sordum SGK prim borçlarını alıyor diyor hepsi :(

SGK ortaklardan kimi bulursa üstüne çöküyor.

Malvarlığınız varsa muhtemel onların üstüne de haciz koymuşlardır.

MeTePe

mal varlığı bildirimi yapmadım. Maalesef üzerime kayıtlı bir tek iğne yok. Maaşı gördüler hemen almışlar :(

HakanEs26

Hayır, borç SGK'ya olunca devlet bu imtiyazlı alacaktır diyor. Aksi bir karar bulamadım. 6183, 5510 ve 6098 numaralı kanunlar bu konuda belirleyici. Özel alacaklara haciz konulamıyor ama SGK borcu ve nafaka ödentileri için aksi bir karar göremedim.

Sgk kendi alacağından dolayı emekli maaşına haciz koyabiliyor.Eğer borç miktarınız yüksekse maaşınızdan kesilen miktar ancak aylık gecikme faizini karşılar ve borcunuzun ana parası aynı kalır. şu an bir yapılandırma yok ama 6183 icra iflas kanununa göre taksitlendirme yapabilirsiniz.Bu durumda da sgk anaparaya tecil faizi ekler borcunuz biraz daha artar ama taksitleri düzenli öderseniz maaşınızdan haciz kalkar. ödeyeceğiniz aylık taksit maaşınızdan kesilenden biraz fazla olur ama en azından anaparadan düşer.

5 aya yakındır maaşımın 3/1 i kesiliyor. 3 ortak olduğumuz şirkette neden bana geldi anlamadım ? Dün arkadaşım eskiden açtığı ve kapadığı şirketten SGK prim borcu gelmiş. Ordaki memur emekli maaşına haciz konulmuyor artık demiş. Ben ne yapmalıyım şuan sizce arkadaşlar ?

Üst Alt