Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK emeklilik başvurusu için işyerinden yazı istiyor!?

miyaww

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Eşim Bipolardan %70 rapor aldı (sürekli olmayan). Emeklilik için II derece şartları yerine getirdi. Zamanında vergi indirimi belgesi almadık. Hep taşerondan çalıştığı için şimdi de alamayacağız... Vergi dairesine gittim 5 ay önce. Bakmakla yükümlü olduğum için sizin üzerinden yapabiliriz dediler. Başvuruyu yaptık, ekteki cevap geldi. Fakat SGK kabul etmiyor, işyerinden istiyor, fakat Aralıkta işten çıktı ve şuanki durumu nedeniyle işe giremiyor. Vergi dairesi SGK vergi indirimi alıp almadığını sorarsa ekteki gibi cevap yazacağız diyor...
Ne yapabiliriz?

2011 yılından kalma eski bir Sakatlık İndirimi konulu yazıyı buldum, orijnali değil fotokopisi. Bunu kabul ederler mi acaba? Son çalıştığı işyeri değildir. O zamanki özürlü oranı düşüktü. Sanırım son raporun vergi indirimi yazısı olmalıdır?

Vergi indirimli çalışmadı galiba

Geribildirim: (SGK = Kütahya şubesi)
Birçok defa SGK ve Vergi Dairesine gidip geldikten sonra SGK daki yetkili müdür yardımcısı ve şef ile görüştükten sorun çözüldü yüksek ihtimalle.
SGK yukarıdaki belgede derece olarak yazmadığı için (II. derece gibi) kabul etmek istememişti ilk başta. Vergi dairesi de Ocak ayından beri bakanlıktan gelen yazılarda artık derece olarak yazmadığını bildirdi. Kendi aralarında görüştükten sonra işyerime gönderilen yazıyı (vergi dairesinin yazdığı yazıda derece yazmaktadır) da ekledikten sonra kabul edebileceklerini söylediler. Yarın tekrar gidip inşallah eşimin emeklilik işlemlerini başlatacağım. Vergi dairesindeki memura hak veriyorum, zaten engelli yüzdesinden belli kaçıncı derece olduğunu, ama ne yapalım bürokrasi işte...

miyaww

Raporu bulunan eşiniz çalışamadığı için vergi indirim hakkına başvuramıyor. Siz onun üzerinden vergi indirim hakkı elde etmek için başvuruyorsunuz. Bu hakkı kazandığınızda eşiniz de vergi indirim hakkı elde etmiş olacak. O zaman emeklilik için de başvurabilecek. Amaç bu mudur?

Siz vergi indirim hakkı kazandığınızda eşiniz de kazanmış mı olacak? Bu konudan emin misiniz? Ufukalp böyle bir şey duydun mu bugüne dek?

OturanBoğa

Evet amaç bu, olup olmayacağını kesin olarak bilemiyorum. Kabul edildikten sonra bildiririm, başka arkadaşlarımız için faydalı olur. 3820 kadar gün çalıştı, Ocak 1997 ilk işe başlama. 2 derece şartları taşıyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

OturanBoğa
Ben mesajlardan konuyu sizin anladığınız gibi anlamadım.
Arkadaşın anlatımı oldukça karışık, hele ilk mesajda hiç bir şey açık değil.
Ama tümü ele aldığımızda anladığım şu ?
Engelli kişi çalışmamış değil, çalışmış ve 2.derece vergi indirimi ile emeklilik şartlarını oluşturmuş. Vergi dairesine eşi gitmiş, yetkililer "olsun işlemleri sizin üzerinizden yürütebiliriz" demiş, yani yani hastayı yormamak adına bakmakla yükümlü kişi sıfatıyla işlem yetkisi tanımışlar.
Sorun da daha önce işyerine gelen yazıda vergi indirimi derecesi belirtilmediğinden SGK da memurun kabul etmemesi imiş.
Daha sonra SGK ve vergi dairesi yetkililerinin görüşmesi sonucu, işyerine gönderilen eski yazı ile, vergi dairesinin 2.derece şeklinde belirteceği yeni bir yazının birlikte kabul edilmesine karar verilip sorun çözülmüş.
Bülent, mesajlardan benim anladığım bu.
Bakmakla yükümlü olunan kişinin vergi indirimi talebi gibi bir şey görmedim ben.

Bu arada çalışanın kendisi engelli olmayıp eşi engelli ise bu tür yazı ile engelli indirimi alabilir. Yada benim gibi engelli olup (%57) eşi de engelli olanların engelli yüzdeleri birleştirilir. Bilmiyordum bende bunu, yeni öğrendim. Ama bana faydası yok, bizim maliyeci zaten 0 vergi veriyorsun diyor... Bilmeyen arkadaşlar için faydası olur umarım.

miyaww
Daha ilk mesajınızda "eşim bipolardan %70 rapor aldı, emeklilik için 2.derece şartlarını yerine getirdi" demişsiniz.
Son mesajınızda çalışanın kendi engelli olmayıp eşinin üzerinden vergi indiriminden bahsediyorsunuz.
Ne anlattığınızı, ne anlatmaya çalıştığınızı bir bilebilsem...

Ayrıca çalışmayan bakmakla yükümlü olunan kişinin vergi indirimi ile vergi avantajı elde edilir ancak onun vergi indirimi ile EMEKLİ OLUNAMAZ.
Sadece annelere dörtte bir oranında yıpranma hakkı verilmiştir.

@Ufukalp
Eşim çalıştı ve 2 derece şartları sağlıyor, işyerinden vergi indirimi yazısı yok. Taşeron olduğu için alamıyoruz. Şu anda çalışabilecek durumda değil. Bakmakla yükümlü olduğum için bu öneri yapıldı (kesin olur denilmedi). SGK da önce olmaz dediler, müdür yardımcısı şef Pazartesi gelecek, onunla bir görüşün dedi. Onunla görüştükten sonra belgede derece olarak yazması lazım dedi. İşyerime gönderilen yazıda derece olarak belirttiği için o yazıyı ekleyip başvuruyu yapacağız. Henüz kesin olacak mı belli değil.

@Ufukalp
O başka konu sadece bilmeyen arkadaşlara faydası olsun diye yazdım, vergi indirimi ile alakalı , emeklilik ile alakalı değildi. Karışıklık için kusura bakmayın.

miyaww
Birinin vergi indirimi ile bir başkası emekli olamaz, öyle bir şey mümkün değil.
Ayrıca taşeronda çalışan neden vergi indirimi yazısı alamıyormuş ?
Yukarıda verdiğiniz vergi dairesi yazısında sizin değil eşinizin %70 lik raporu geçiyor, sizin vergi indiriminizle olmuş olmuyor.

Ufukalp

Daha öncesinden %45 engelli raporuyla ilgili bir vergi indirimi yazısı var eski işyerinden, fakat %45 ile emekli olamıyor şu anda.
Dolayısıyla 2018 tarihli yeni raporu ile vergi indirimi yazısı gerekli diye biliyorum...
Son çalıştığı işyeri kendisini emekli etmek istemedi, zaten en azından günlerini bitirmelerine yardımcı oldukları için seviniyoruz ve teşekkür ediyoruz kendilerine. Sonradan vergi indirimi yazısı gerekli olduğunu öğrendim. Büyük ihtimalle 2018 raporu göndermemişler vergi dairesine... Zaten adları değişmiştir, taşeron işte... Dolayısıyla başka türlü nasıl vergi indirimi yazısı alabilir diye sorduk. Anladığım kadarıyla 2018 raporu kayıtlı olması lazım sistemde. Bizde bunu yapmış olduk. Olay bu...

SGK nın istediği ne? Vergi indiriminden faydalandığına dair bir yazı değil midir?
İlla son çalıştığı işyerinden olması gerek diye yazıyor mu bir yönetmelik veya kanunda? (Ben ilgili kanunu bulamadım)
Şimdi, bakmakla yükümlü olduğum için eşimin engelliliği sebebiyle vergi indirimden faydalanabiliyorum.
Buda eşimin engellilik raporü üzerinden vergi indiriminden faydalanıldığı anlamında değil mıdır?

İlgili kanun/yönetmeliği iyice okumak lazım. Bulabilen varsa gönderirse çok sevinirim. Başka türlü buradan tartışmanın anlamı yok bence...

İşyerime gönderilen yazı, daha iyi anlaşılması için:

Ekleme: Evrakları SGK ya teslim ettim. Sizi bilgilendireceğiz dediler. Hizmet birleştirmesini daha önce yaptık. Cevap geldiği zaman buraya yazarım.

Son düzenleme:
Buradaki bilgi alışverişini tartışma olarak görüyorsanız ne diyebilirim ki...
Gönlünüzce olsun.

Ufukalp

Önce bilgi istemiştim, sonra bilgiyi kurumlardan aldım. Tartışma demeyelim o zaman, yanlış oldu kusura bakmayın. Anadilim Almanca, 1985 te Türkiye ye geldim, ama işitmeden dolayı konuşma ve ifade etmekte zorlanıyorum. Kırmadım umarım.

Arkadaşlar sanırım olumlu sonuçlandı. SGK DYS takibi aşağıdadır.

Üst Alt