Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK kontrole çağırıp emekliliğimi iptal etti. Ne yapabilirim?

erdemir40

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
1998 tarihinde %40 engelli raporu aldım vergi dairesi raporu düşürdü itiraz ettim 2013 yilinda haydarpaşa mumune hastanesi hakem hastanesinde %51 rapor çıktı vergi indirmini alıp sgk dan emekli oldum 5 yıl oldu emekli olalı

Sgk benden engelli tespiti için yeniden rapor almamı istedi sevk ettiği hastane ortapedik ve diyabet hastası olmama rağmen %26 olan ortapedik engelimi %10 a diyabet hastalığımı da raporlu ilaç kullanmama rağmen oranı düşürdü 2013 tarihinde aldığım engelli raporumu heyet hastanesinden almıştım( ilk raporum %40 idi vergi dairesi oranı düşürdüğü için itiraz etmiştim hakém hastanesi %51 verdi) hastane ye oran neden düştü benin engelim sürekli bir değişiklik yok dediğimde sgk engelli oranlarını aşağıya çekti dediler. 2013 teki oranlarla şimdiki farklı olması sebebi ile maaşım kesildi buna nasıl bir itiraz hakkım olabilir

erdemir40

Merhaba geçmiş olsun,, muayene olduktan sonra eğer oranınız düşürülürse işlemin iptali için dava açılabilir, oran değişmezse sıkıntı olmaz zaten, sgk maaşının kesilmesine dair işleme karşı ise şimdiden dava açmakta fayda var, işlemler henüz sonuçlanmadan maaşın kesilmesi hem hukuksuz hem de ilginç

erdemir40
Kontrolde, emekliliğe esas rapor tarihindeki engel oran cetvelinin baz alınması gerektiği argümanıyla dava açabilirsiniz.

ufuk abi merhaba,

kontrol sonucu 40 ın altına düştükten sonra ne kadar zaman sonra tekrar rapor için hastaneye başvurabiliriz yeni rapor almak için hastaneden emekli maaşının yeniden bağlanması için Ufukalp

Selamlar,

Daha önce aynı durumu yasayan arkadaşlarımız bilgilendirirse sevinirim.
1998 yılında %40 engelli raporu aldım vergi indirimine başvurduğumda %30 a düşürdüler itiraz ettim 2015 te %51 hakem hastanesinden cıktı 3600 prim gününden emekli oldum 2019 da sgk benden raporumu yenilememi istedi yeniden hastaneye gittim bu sefer de %33 verdiler 5 yıldır emekli maasi alıyordum kesildi, sgk bu maaşı benden geri ister mi? Daha önceki hakem hastanesi raporu kat'i degilmidir buna itiraz edemezmiyim?

erdemir40

Raporda usulsüzlük olmadığı sürece geçmişe dönük maaşı geri istemez sgk. Sadece maaşı keser o kadar.

Bu saatten sonra bence sadece daha yüksek oranlı rapor almak ve onunla emekliliğe başvurmak düşünülebilir. İptal kararına itiraz vs. çok çok daha uzun süreçler.

peki üstad bu hukuksuzluk değilmi? arkadaş o tarihte yönetmeliğe göre rapor almış,yönetmelik değişti diye emeklilik iptali olurmu? insanlar işinden emekli olarak ayrılıyor 3-5 sene sonra iptal edilmesi magduriyet yaratıyor??

peki dava ne kadar sürer bu arkadaşın maaşı kesildi işinide kaybetti bu mağduriyet için ne yapabilir??
erdemir40
sizin son durum nedir???

suzerk

Emeklilik zamanı geçerli olan yönetmeliğe göre emekliliğe temel olan sekel değişmediyse, sgk emekliliği iptal etse dahi, dava ile emeklilik hakkı geri kazanılabiliyor. Bu konuda yüksek yargı kararı var. Mealen, "Kontrol, emeklilik zamanı geçerli mevzuata tabidir" diyor.

Emekliliğin iptali korkunç bir durum tabii ki. İnsanları bu kadar çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı olamamalı.

sayın oturan boğa,

foruma üye olan av.hüseyin ilik yazmış benzer durumla ilgili yorumu aşağıda;

Öncelikle kontrol muayenesi çağrısı yazılı olarak bidirilmelidir. Telefonla yapılan bildirimlere yanıt vermek veya gitmek zorunda değilsiniz.

İkinci olarak raporunuz sürekli ise, raporunuzla ilgili bir sahtelik iddiası, iyileşme, maluliyet kararında bir hüküm veya kurumca yürütülen bir soruşturma vs. yoksa kontrol muayenesi istenemez.

Ayrıca kontrol muayenesi istense ve siz muayeneye gitseniz bile mevzuat değişikliği veya sağlık kurumlarının takdiri gibi nedenlerle oranınızın ve emekliliğinizin etkilenmesi mümkün değildir.

Benim size tavsiye edeceğim şey; öncelikle kurumla bağlantıya geçerek hangi gerekçeyle muayene istediklerini öğrenmek. Yazılı olarak talep ederlerse o zaman bu isteğe itiraz hakkınız da var. Olur ki bir şekilde muayeneye gitmek zorunda kaldınız, oranınız değişmez. Ola ki değişti, yeni verilecek oranı mahkeme yoluyla iptal ettirebilirsiniz. Yürütmenin durdurulması kararı alıp mahkeme süreci boyunca da maaşınızı almaya devam edebilirsiniz. Ancak dediğim gibi işin mahkeme aşamasına gelmesi bile küçük bir ihtimal.

Bu nedenle rahat olun ve hiçbir endişeye kapılmayın.

Üst Alt