Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK rapor oranımı düşürdü! Buna yetkisi var mı?

kmamur08

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben devlet memuruyum ve %48 oranında sonradan engelli oldum. Mecburiyet olmamasına rağmen vergi indirim belgesi aldım. En son da engelli emeklilik için SGK'nın sağlık kurulunda değerlendirilmek üzere engelli raporumu gönderdim ve SGK'ya gittim ve engelli oranımın sağlık kurulunca %28' düşürüldüğünü şifai olarak öğrendim.
1 Bu kurulun engellilik oranı mı düşürme yetkisi varmı?
2. Bu aşamada mahkeme dahil hangi prosedürleri izlemem gerekmektedir?
3.Mahkemeye vermem durumunda kazanma şansım varmıdır?

kmamur08
Bu duruma SGK Sağlık Kurulu oran düşürme yetkisi değil de raporu emeklilik yönünden yeniden değerlendirme diyor.
Bu forumda birkaç kez rapor oranının düşürüldüğünü söyleyenler oldu. O arkadaşlar itiraz ettiler mi, mahkeme yoluna gittiler mi bilmiyorum...
Bu ve benzeri forumlarda engelli sağlık kurulu raporlarında yazılan oranların düşürülmesi hadisesini yaşayan arkadaşların başlarından geçenleri okumam neticesinde izlenimim odur ki, SGK Sağlık Kurulu;
-Eski tarihli yahut Eğitim Araştırma yahut Üniversite Hastanelerinden alınmamış raporlarda;
-Bazı rahatsızlıklara binaen verilen raporlarda (örneğin; uyku apnesine, psikiyatrik rahatsızlıklara, ortopedik rahatsızlıklara, sinir rahatsızlıklarına (özellikle fıtıklar), herhangi bir ameliyata binaen (organ kaybı yoksa) fonksiyon kaybı gerekçesiyle oluşan rahatsızlıklara verilen oranlarla oluşturulan raporlarda oran düşürme cihetine gidiyor.
Tüm bu yazdıklarıma dayanak olacak bir genelge, tüzük, yönetmelik var mı bilmiyorum ama dediğim gibi okuduğum forumlardan edindiğim izlenim bu istikamette... Önce Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edebilirsiniz, sonuç değişmezse yargı yoluna gidebilirsiniz elbette. Ancak sonuç ne olur ve ne kadar zamanda nihayete erer bilmiyorum...

Son düzenleme:
kmamur08

mecburıyetım olmamasına ragmen demısın vergı ındırmı ıcın neden mecburıyetın yok 2008 sonrası sıgorta mı gırıslısın

fasfor

2001 girişli memurum ve devlet memurluğunda emekli olabilmek için vergi indirim belgesi şart değil.

kmamur08 acaba hangi tarıhte müracat ettiniz e devletten takip ettinizmi evrakınız hangi tarihte gitti hangi tarihte geldi cevap

26 Kasım 2018 tarihinde kurumum aracılığıyla başvurdum kendim Ankarada olduğumdan 9 Ocak 2019 tarihinde SGK'nın sağlık birimine gittim o gün raporumun çıktığını ve rapor oranımın düşürüldüğünü öğrendim.

kmamur08
Bu aralar Sgk nın oran düşürmesini sık duyuyoruz.Daha net birşeyler söylemek için hastalıklarınız ne olduğunu, raporunuzun hangi tarihli olduğunu bilmemiz gerek.Özellikle 2013 yönetmeliği öncesi verilmiş raporların yenilenmesini istiyorlar.

Ağır uyku apnesi %35 ve yüksek tansiyon %20 verdi hastane. Mayıs 2018 tarihinde raporu aldım. Benim bu rahatsızlıklarım yaklaşık 10 sene öncesine dayanmaktadır. Apneden dolayı her gece cbap cihazı ile uyuyorum tansiyon içinse ilaç içiyorum yıllardır. SGK'nın sağlık kurulu benim durumumda bir iyileşmemi görmüş ki oranımı düşürmüşler sırf vatandaşı süründürmek için yapıyor ama bu iş en son mahkemede biter öğrendiğim kadarıyla da mahkeme genelde hastanenin ilk raporunu kabul ediyor.

kmamur08 Sadece tahminimi söylüyorum, raporunuzda tanı kısımlarında verilen orana dayanak ölçümler eksik yahut yanlış yazılmış olabilir. Raporunuz Devlet Hastanesinden alınmış olabilir... Ancak kurulun tereddüt ettiği bir husus varsa da, oran düşürmek yerine yeni bir rapor istemesi daha yerinde olabilirdi. Bilmiyorum...
kmamur08 sanırım SGK Sağlık Kurulu Yüksek Tansiyondan aldığınız %20 oranı yerinde bulurken, uyku apnesinden aldığınız %35 oranı, ağırdan orta dereceye yani %10'a düşürerek genel rapor oranınızı %28 olarak belirlemiş.

Bildiğim kadarıyla ssk saglık kurulu kendi sisteminden bütün hastalık safatlarını ve tedavi süreçlerini görebiliyo sadece önüne gelen rapora dayalı görüş vermiyo bu yüzden rapor oranlarını düşürerek baska bir hastane raporu almaya zorluyo tereddütü gidermek icin çünkü 16 temüzdan önce ve sonra malüm fetö terör yapısının bağlantılarınıdan alınan raporlar la pek cok kişi haksız yere emekli oldu yada bu tür hileli raporlarla haksız çıkarlar elde etti bence bu nedenle ve haklı olarak ince eleyip sık doluyolar

Benim apne oranım ile ilgili teşhisi 2 kere ayrı zamanlarda yattığım uyku testi sonucunda alınan uykuda geçirilen sürelerdeki veriler ışığında ağır uyku apnesi teşhisi koyuldu ve raporda ayrıca hayati tehlike olduğuna dair ibareye yer verildi. Bu teşhisi koyanda Hacettepe Tıp Fakültesi. Herhalde bu teşhisi koyanlar bu işi bilmiyor olamaz. Zaten çıkan bu raporda da cbap cihazı almam için 3-4 adet bölüm doktorunun imzası var. Diğer taraftan yukarıdaki yazılarımda da belirttiğim gibi vergi indirim belgesi almak için engelli heyet raporumu İl defterdarlığına da gönderdim onların da Maliye Bakanlığına bağlı Merkezi Sağlık Kurulu var ve oradan da engel oranım değiştirilmeden onaylanarak vergi indiriminden yararlanıyorum. Bu durumda o kadar heyetten geçen ve o kadar doktorun altına attığı imzalar hatalı bir SGK Sağlık kurulunda ki doktorlar bu işi biliyor ben bunun düşürülmesinde art niyet ararım.

kmamur08 size özel bir uygulama olduğunu söyleyemeyiz. Forumu araştırırsanız bu şekilde oranı düşürülen bir çok kişiye rastlayabilirsiniz. Sadece bilmediğimiz SGK Sağlık Kurulunun oran düşürürken neyi kıstas aldığı, ölçütünün ne olduğu... Bunun cevabını kimse bilmiyor...

kmamur08

hazansairi dediği gibi apneyi yüzde 10 a düşürmüşler.Raporunuzda ahi derecesi 30 üzerinde ise itirazda bulunun.İkinci yatış raporunuz mevcut mu onda ne yazıyor?İkinci raporu da görmek istemiş olabilirler.
Bende de ağır derecede uyku apnesi var.İkinci yatış raporunda tolere edemedi yazıyor.Ağır dereceli olanlarda ahi maske ile düşse bile genelde böyle yazar.

Birde resmi yazı gelmeden şifahi verilmiş cevaplara güvenmeyin.

login uyku apnesinde oranı düşürülen başka örneklerde var bu forumda ne eksik, neden böyle bilmiyoruz...
kmamur08 inşallah login in dediği gibi şifahi olarak aldığınız cevap yanlıştır. Değilse itiraz konunuz uyku apnesi ile ilgili olacağından ahi dereceniz 30 un üzerinde ise yatış raporlarınızı ek yaparak özür cetvelinin ilgili kısmına atıfta bulunarak Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edin. İnşallah her şey yoluna girer...

Uyku apnesi rahatsızlığı zaten calışma olanaklını kısıtlayan tedaviye bile cevap vermeyen bi hastalık durumunda benim bi arkadaşımı sadece bu hastalıktan direk adi malülüge ayırdı lar çünkü beyin tamamen kendini kitliyodu Allah şifa versin hem terör yapılanması fetönün hemde para karşılığı saglık raporu düzenleten ceteler yüzünden sürekli raporu olup emekli edilse bile ssk pek cok kişiyi kontrol muayenesine gönderecek bu yasalımı diyenlere cevap aslında yasal oldu 16 temuzdan sonra khk cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle terör örgütü fetöyle mücadele kapsamında ssk ya yeni haklar verilerek ssk nın bu incelemeleri yapmasına olanak sağlandı ve yasal hale geldi ikinci raporlarınız gereken oranlar alınırsa birdaha kontröl muaynesine gönderilmeyeceği yönünde kanaat oluştu bazı danışılan hukukçu arkadaşlardan saygılar

Aytektek ama arkadaşın durumu farklı. Raporu bir kere yeni (sanırım MAYIS-2018) ayrıca yeni rapor istenmiyor, oran düşürülüp emeklilik reddediliyor...

Hazansairi bazı hastaneler bazı doktorlar takip altında soruşturma kapsamında konunun raporun tarihinin yeni yada eski olmasıyla cok alakalı degil yürütülen soruşturmalar kapsamında yeni bir raporu başka bi hastaneden alabilirse araştırma özelikle sorun çözülür ayrıca sizin elinizde bir raporun olmasını ssk icin hiçbir hükmü yok ssk kendi saglık kurulu onayı olmadan emeklilik yönünde hiçbir raporu kabul etmiyo emeklilik yönünde ayrıca siz bi rapor aldınız a hastanesinden sizin bütün hastalık şafaklarınızı öncesi ve rapor sonrasını ssk görebiliyo sadece rapor üzerinden ret yada kabul etmiyo emekli olsanız dahi mükerer rapor tesbiti oluşursa sizi kontrole tabi tutabiliyor saygılar

Aytektek şayet durum sizin dediğiniz gibiyse Eğitim Araştırma Hastanesinden yeni rapor istenmesi gerekir... "Eğitim Araştırma Hastanesinden yeni rapor almanız gerekir" gibisinden bir kararı anlarım... Neyse dediğiniz gibi bilmediğimiz şeyler aslında... kendimizce yorumlayıp duruyoruz...

Yani ssk hastalık safalarını rapor öncesi ve rapor sonrası takip edebiliyo sadece elinizdeki rapor kağıdına yada raporu veren heyetin kanatına göre vermiyo ssk heyeti oranı düşürmekle zaten hastalığın emeklilik yönünde yeni bir hastaneden o hastalıkla ilgili heyet raporu almaya zorluyo böylece mükerer olabileceği kanatını gidermiş oluyo

Hazansairi beni kurumum engeli raporu aldım diye emekliye sevk etti iki ay oldu saglık kurulundan bi cevap cıkar büyük ölçüde emeklilik yönünde olacak gibi duruyo bakacaz

Örnek e devletten ilaç bölümü ve ilaç raporu bölümüne girdiğinizde geriye dönük bütün hastalıklarınız tedavi süreciniz doktorun yazdığı ilaçlar ve ilaç raporlarınız en az beş on yıl eveli çıkıyo ssk saglık kurulu bunu cok daha kapsamlı göre biliyo yani sadece raporunuzu ve heyet kanatına göre karar vermiyo benimde başima bu hal gelince eski bi sendikacı olarak araştırmaya ve kendi çapımda uzmanlaştım aslında nede olsa Nasrettin hocanın dediği gibi damdan düşenin halinden damdan düşen anlar misali saygılar

Üst Alt