Kartal7474
Merhaba,
yaşadıklarınıza çok üzüldüm.Umarım herşey yolunar girer.
Sizinde yazdığınız ve benimde belirtiğim gibi emeklilikte kontrol şartı olsun olmasın tekrar kontrol muayenesi isteyebilir.Kanunda bunu yapabilme hakkı veren bir madde fıkrası var.
Ancak Gelir İdari Başkanlığı merkez sağlık kurulu engelli vergi indirimi yönetmeliği daha önce okudum kadarıyla ilk raporu aldığınız zaman size uygulanan engel oran cetveli ileride değişir ve size kendirinin isteğiyle yeni bir rapor tesis etmek isterlerse engel oran cetveli size ilk verilen raporda kullanılan oranlardan alınması gerekiyor.Bu bilgi belirtiğim yönetmelikte yazıyor.
Ayrıca sizin belirtiğiniz durumu yaşayanların açtıkları davaları yukarıdaki cümlemde belirtiğim yönetmelik maddesine dayanarak kazandıklarını birçok mevzuat sitesinde kararları ile okumuştum.
Lütfen bu konuda bir yasal danışmandan destek alın ve soruna kısa ve net çözüm getirim.
Saygılarımla.
Bir sitede sizin olayınıza benzer bir durumda açılan davada yüksek mahkemenin kararını buldum şöyle ki;
Nitekim Yüksek Mahkeme bir kararında[8] Sigortalının 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla tespit edilen sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakatlık derecesinin tespit şekli ile uygulaması hakkında yönetmelik hükümlerine göre % 44 malûliyet esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak Kurumun sigortalının yaşlılık aylığının kesilmesine esas aldığı, SSK Malatya Bölge Hastanesinden alınan 3.9.2003 gün ve 341 sayılı, sigortalıda çalışma güç kaybını % 20 olarak belirleyen kurul raporuna istinaden Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu sigortalıdaki çalışma güç kaybını % 36 olarak kararlaştırmış ise de, beden çalışma güç kayıp oranının % 36 olarak belirlenmesi sigortalının yaşlılık aylığına esas alınan malûliyetinin saptanmasında önem arz eden 1981 tarihli anılan ilk yönetmelik hükümleri yerine, 18.3.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 98/23290 sayılı (sonraki) yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle belirlendiği görülmüştür.
Sakatlık indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı; yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmesi ve buna göre başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalıp azalmadığının aynı esaslar dâhilinde saptanması gereği gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı olduğu şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. hükmünü vermiştir.