Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sgk trafık kazası nedenıyle yapılan saglık harcamalarının tamamını odeyecek

Konular
2
Reaksiyonlar
0
2011 yilinda yapilan degisiklikle trafik kazalarindan kaynaklanan saglik harcamalarinin bundan boyle SGK tarafindan odenecegi belirtilmisti. Ancak SGK harcamalarin tamamini karsilamiyor ve SUT'a gore odeme yapiyordu. Bu da vatandaslari magdur ediyordu.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, trafik kazası geçirenlerin sağlık giderlerini SGK’nın karşılamasına yönelik düzenlemenin iptali için 2013 yilinda Danistay'a dava acti. Nihayet Danistay bu konuda karar verdi. Buna gore artik SGK trafik kazasindan kaynaklanan tum saglik harcamalarini police limiti dahilinde karsilayacak.

SGK'nin trafik kazalarinda saglik giderlerini SUT uzerinden karsilamasi ile kanunda yer almayan kisitlamaya gittigine hukmederek uygulamayi durduran Danistay, SGK tarafindan tedavi giderlerinin asgari sigorta teminati kapsaminda karsilanmasina karar verdi .Bundan sonra kazalarda tum saglik harcamalari yine SGK tarafindan ama SUT uygulamasi olmadan odeyecek. Bugun icin trafik sigortasinin saglik giderleri limitleri, kisi basina 268 bin TL kaza basina ise 1 milyon 340 bin TL.

Av.Gokhan TURKYILMAZ

Karar numarasını yazabilir misiniz ve karar örneğini tarafıma yollarsanız sevinirim.

Danıştay 15. Dairesi'nin
2013/7713 Esas sayılı dosyası.
Sonuç kısmı şöyle:
Açıklanan nedenlerle; dava konusu Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin 1. bendinde yer alan "Kurum tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer alan hükümler doğrultusunda" ibaresinin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA,

Yürutmenin durdurulmasi karari yada karara çıkmışsa karar örneğini patlaşırsanız sevinirim. Birkaç dosyamda kararlar istendi. Dosyaya sunmam gerekiyor.

aradığın karar bu olsa gerek
6111 sayılı yasanın 59.maddesi gereği SGK tarafından karşılanmayan ve fatura edilemeyen giderlerin Trafik Sigortası Tedavi teminatından ödenmesi gerektiğine dair Yargıtay kararı aşağıda bilginize sunulmuştur.
T.C. YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ E. 2011/7758 K. 2012/6081 T. 11.5.2012
• TEDAVİ TEMİNATI ( Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat - Kazazedelerin Bakıcı veya Tedaviye Bağlı Sair Harcamalarının Sigorta Şirketlerinin ve Güvence Hesabının Kapsamında Kaldığı )
• TEDAVİ GİDERLERİ ( Kazazedelerin Bakıcı veya Tedaviye Bağlı Sair Harcamalarının Sigorta Şirketleri ve Güvence Hesabı Tarafından Karşılanacağı - Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat )
• TRAFİK KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT ( Sağlık Hizmet Bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Karşılanacağı - Aktarımın Gerçekleşmesi Koşuluyla Sağlık Hizmet Bedeli Yönünden Sigorta Şirketleri ve Güvence Hesabı Yükümlülüklerinin Sonra Ereceği )
• SAĞLIK HİZMET BEDELİ ( Tazminat Davası - Trafik Kazaları Nedeniyle Sağlık Kurum ve Kuruluşlarına Ödenecek Meblağların Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Karşılanacağı )
2918/m.98
ÖZET : Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak, “aktarım” gerçekleşmesi koşuluyla da, hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir. Davada hükmedilen tedavi gideri, davacının kurum tarafından karşılanmayan ve fatura edilemeyen giderlerine ilişkin olup, yukarıda yapılan açıklamalar ışığında davalı sigorta şirketinin sorumluluğundadır.
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı sigorta şirketi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 13.02.2011 tarih 6111 Sayılı Yasanın 59. maddesi ile 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 98. maddesi değiştirilmiş, anılan değişiklik ile Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı;
Trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan zorunlu sigortalarda, sigorta şirketlerince yazılan primlerin ve Güvence Hesabınca tahsil edilen katkı paylarının %15'ini aşmamak üzere, münhasıran bu teminatın karşılığı olarak Hazine Müsteşarlığınca sigortacılık ilkeleri çerçevesinde maktu veya nispi olarak belirlenen tutarın tamamı sigorta şirketleri ve 3/6/2007 tarihli ve 5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 14. maddesinde düzenlenen durumlar için Güvence Hesabı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılır. Söz konusu tutar, ilgili sigorta şirketleri için sigortacılık ilkelerine göre ayrı ayrı belirlenebilir. Aktarım ile sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının bu teminat kapsamındaki yükümlülükleri sona erer. Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu söz konusu tutarı %50'sine kadar artırmaya veya eksiltmeye yetkilidir” hükmü getirilmiştir.
6111 Sayılı Kanunun, yayımı tarihinde yürürlüğe giren Geçici 1. maddesi ile de, “Bu kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Söz konusu sağlık hizmet bedelleri için bu Kanunun 59. maddesine göre belirlenen tutarın %20'sinden fazla olmamak üzere belirlenecek tutarın üç yıl süreyle ayrıca aktarılmasıyla anılan dönem için ilgili sigorta şirketleri ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erer” hükmü öngörülmüştür.
Yukarıda anılan, 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 13.02.2011 tarih, 6111 Sayılı Yasanın 59. maddesi ile değişik 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 98. maddesinin açık lafzından da anlaşıldığı üzere, yapılan değişiklik ile trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak, maddenin devamında ve geçici 1.maddede düzenlenen “aktarım” gerçekleşmesi koşuluyla da, hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir.
Somut olayda; mahkemece hükmedilen 5.000 TL tedavi gideri, davacının kurum tarafından karşılanmayan ve fatura edilemeyen giderlerine ilişkin olup, yukarıda yapılan açıklamalar ışığında davalı sigorta şirketinin sorumluluğunda bulunmasına ve mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle oluşa ve dosya içeriğine uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunda belirtilen kusur oranının ve tazminata ilişkin hesaplamanın hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine, hükmün ONANMASINA, 11.05.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

Aradığım Danıştay'ın 2013/7713 Esas sayılı dosyasına ait yürütmenin durdurulması kararı yada karara çıkmışsa gerekçeli karar.

Yine de paylaşım için teşekkür ederim İbrahim Bey.

Üstadım uzun bir karar.
E-mail adresinizi gönderirseniz kararın tamamını yollayabilirim.

Geçmişe dönük trafik kazasına bağlı tedavi giderlerini talep edebiliyormuyuz benim avukatım sadece sakatlık tazminatı için dava açtı davayı kazandık ama benim güvencem olmadığı için bir çok sağlık harcamamı cebimden yaptım sigorta şirketi hastanede kaldığım tedavi ücretini ödedi ama hasteneden 3taburcu olduktan sonra ilk 3 ay yoğun ilaç tedavisi gördüm ve güvencem olmadığı için bütün ilaç parasını cebimden ödedim artı fizik tedavide yanlış afo yapılmış doğru olana 1200tl ödeyip cebimden aldım 4 yıl olmasına rağmen hala ağrı kesici ve kas gevşetici kullanıyorum hepsi kazaya bağlı tedavi için

Geçmişte yaptığınız ve gelecekte yapmanız olası olan tedavi giderlerini talep etmeniz mümkündür. Ayrıca tedaviye bağlı yol gideriniz de varsa onu da isteyebilirsiniz. Elinizdeki faturalar ve faturası olmasa bile yapılması gerekli olan tedavi harcamaları esas alınarak bilirkişi tarafından hesaplanır.

Bunun için ayrıyeten davamı açmamız gerek nasıl yol izleriz

Ayrı bir dava açılması gereklidir. Mevcut davanızın durumuna göre birleştirme talep edebilirsiniz.

önceki dava bitti şirket temyiz istedi bu durumu benim avukatın bilmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı bu dava için ayrı bir avukatla çalışmam lazım kaza yaptığımda antalyada yapmıştık iki kardeşim acele gelmek için ucakla geldiler antalyaya ben adanalıyım omrilik felci yaşadım sadece annemin cebinden çıkan ilk 3 ayda 8000tl para harcadılar benim sağlık harcamalarım hastanede kalırken kardeşim yanımda kaldı onun ihtiyacları ayrıca fizik tedaviyi adana balcalı ünivertsite hastanesinde gördük benim evim kozandaydı 80km yolu özel araç tutarak gittik yaklaşik iki ay boyunca her hafta gidiş geliş yapmak zorunda kaldım yani ilk bir sene yoğun bir şekilde masraf yaptık sağlığım için

Bu konu hakkında net bilgiye sahip bana da yol gösterecek bi arkadaş varmı?
Yani benim anladığım şey, trafik kazası sonrası Sgk tedavi giderlerini SUT göre değil de masrafının Tamamını mı ödeyecek? Yargı Kararı bu yonde mi?

arkadaşlar elinizde tedavi giderleri ile ilgili faturalarınız varsa alırsınız yoksa bir şey alamazsınız.

Üst Alt