Bu ödemeler neden az ?
Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Başkanı Fatih Acar ;
Öğretmenin bacağı ödenir mi?
* Diyarbakır'da öğretmenlik yapıyorum. Trafik kazasında dizimin alt kısmını kaybettim. Protez için SGK 2 bin TL ücret veriyor ama ben ancak 7 bin TL'lik protez buldum üzerini kendim ödemem gerekiyor. Halbuki gazilerin protez paralarının hepsi SGK tarafından ödeniyormuş öğretmenlerinki ödenemez mi?
Protezler için SGK'nin belirlediği bir ücret yok. Ancak fiyat araştırması yapılıyor daha önce aynı protez için 2 bin TL ödenmişse onu fiyat olarak kabul etmişlerdir. Bu fiyata protezi nereden bulacağınızı size bildirmeleri gerekir. Bu konuda sorun yaşayanlar 170 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. Ancak çalışan öğretmenler ve yeşil kartlılar üç yıl için Maliye Bakanlığı'na bağlı yani SGK kapsamında değil. Yorum farkı varsa Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Müdürlüğü'ne danışarak sorununuzu çözebilirsiniz. Bunun dışındaki çalışanlar ilaç ve tıbbi malzeme alımıyla ilgili olarak
Böyle bir cevap vermiş kurum müdürü öğretmene ! Ayrımcılık yapmak aklım almıyor. İnsanlar keyfinden mi protez kullanıyor. En iyisi hangisi ise vermek zorunda değilmi sosya devlet olma gereği anayasal bir hak, yaşamsal bir hak değilmi yürümek.
Birde şöyle bir dava açılmış ve danıştay karar vermiş
PROTEZ VE ORTEZ BEDELİNİ DEVLET KARŞILAYACAK
Danıştay 2. Daire, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde yer alan "birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedellerinin ancak sağlık kurulu raporuyla öngörülmeleri kaydıyla hastaya ödeneceğine" ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.
Buna göre, ilaçlı stent başta olmak üzere bu kapsama giren tıbbi malzemelerin parası devletçe karşılanacak.
Ankara Üniversitesi'nde (AÜ) çalışan bir kişi, tedavisinde kullanılan üç adet ilaçlı stent bedelinin ödenmesi amacıyla üniversite yönetimine başvurdu. AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı bu başvuruyu reddetti. Bunun üzerine AÜ çalışanı tebliğin ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
“SOSYAL HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI”
Danıştay 2. Daire, tebliğde yer alan "birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedelleri, sağlık kurulu raporuyla öngörülmeleri kaydıyla, bu fiyatları aşmayacak şekilde ödenir" ifadesinin yürütmesini durdurdu. Kararda, kişilerin tıbben gerekli görülen ilaçlı stent bedelini ödemek zorunda bırakılmalarının, sosyal hukuk devleti ilkesine aykırılık taşıdığı ifade edildi.
Bir Avukat arkadaş yokmu yardım edicek ?
Bir link daha buldum nette ;
Danıştay Protez ve Ortez Sorununu da Çözmeli
Sorun çok güzel dile getirilmiş. Bunun için sgk nın birde manevi tazminat ödemesi lazım.! Psikolojimizi bozmuyormu bu uygulma