Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sigorta girişinden önce böbrek yetmezliğim vardı. Malulen emekli olabilir miyim?
2003 yılında kronik böbrek yetmezliği tehşisi koyuldu,
2004 yılında sigortalı olarak işe başladım,
2005 böbrek nakli oldum,
%70 raporum 2200 pirim günüm var
sizce ben malulen emekli olabilirmiyim ?
Sgk kanın bu konuda af çıkaracağını hiç sanmıyorum siz biran önce vergi indirim hakkı alamaya bakın ve erken emekli olmayı düşünün 70% raporunuz ile vergi indirim hakkı alır iseniz 18 yıl 4000 güne tabi olursunuz. gün/ay/2004+18 : gün/ay/ 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Olmaz ama, ben olsam şansımı denerdim. Kronik böbrek yetmezliği vardı tamam, ama nakil işlemi sonradan gerçekleşti. Bir bakmışsınız SGK lehte yorumlamış...
2003 te böbrek yetmezliği teğşisi koyuldu,
2004 te sigortam başladı
2005 te böbrek nakli oldum
2200 gün prim günüm var
% 70 raporum var
3 yıl önce malulen emeklilik için başvurdum hastalanmadan önce sigortam olmadığı için red edildi.
küçük çocuğum var çalışamıyorum sigortamı hangi koşullarda ödeyebilirim ve kaç gün dağa ödemem gerekir
Emeklilik için (gün/ay/2004 +) 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 gün prime tabisiniz. Yani gün/ay/2022 tarihinde toplamda 4000 gün priminiz de varsa erken Yaşlılık emekliliği için başvurabilirsiniz.
Not: Bu süre gelmeden önce defterdarlıktan 2. derece sakatlık indirim hakkı elde etmiş olmanız şart (bkz).
Eğer çalışan statüsünde sigortalı olamayacaksanız, primleri tamamlamak için isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Ama şu temel kuralı unutmayın, son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde gerçekleşir.
Yani bundan sonra 4b statüsünde prim yatıracaksanız, o zaman emeklilik şartlarınız değişir, (gün/ay/2004 +) 15 yıl sigortalılık ve 3960 prime döner. Kısacası isteğe bağlı sigortalı olmak emekliliğinizi 3 yıl öne çeker. Önerim bu hesap tutacak şekilde sigortalı olmanızdır.
İsteğe bağlı sigortalılıkta 3 yıl erken emeklilik hakkı var. Bir de bugünden raporla uğraşmanıza gerek kalmaz. Günü geldiğinde kurum sevki ile rapor almanız gerekir.