Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigorta öncesi teşhisim vardı. Hangi statüde emekli olabileceğim?

soullesslaves

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar hepinize merhabalar, bilgim olmayan 2 konu var. Sizlerden yardım almak istiyorum . İlk olarak bipolar bozukluğa sahip bir arkadaşınızım, bipolar bozukluk tanısıyla 2016 yılında Engelli Raporu aldım. Sgk girişim 2014, ama benim bipolar teşhisim ve tedavim 2014'den baya önceydi. Yani sigortalı olarak çalışmadan önce ben bu rahatsızlığa sahiptim.
İlerde emekli olmaya kalksam Malulen mi emekli olurum, yoksa Engelli emeklisi mi ?

2.sorum ise şu Gelir Vergisi indirimi için başvuru yapmıştım onaylanmıştı. Tabi bu 3 iş yerim önceydi, ondan sonra çalıştığım iş yerlerine engelli olduğumu belirtince raporumu aldılar sadece muhasabedeki arkadaşlar.
Benım her iş değiştirdiğimde gidip bildirmem mi gerekiyordu ? Yanı bildirmediysem ben son çalıstığım o 3 iş yerinde vergi indiriminden faydalanamamış mı oldum ?

Vergi indirimiyle emekli olanlar varmış, o vergi indirimi dedikleri şey umarım benım bu son 3 iş yerimde bildirmediğim şeyler değildir. Yani her iş değiştiğinde gidip bizzat vergi dairesini bilgilendirmek zorunda mıyız ? Benim ciddi anlamda kafam bulanık, bu emeklilik ve gelir vergisi indirimi konusunda. Aydınlatabilir mısınız arkadaşlar, anlayacağım geniş kapsamlı bir şekilde ?

Çok rica ediyorum sizlerden.

Yardımmm :)))

soullesslaves

Aslında teorik kural şu:
1- İlk sigortalı olunduğunda kişide maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybı varsa, o kişi malulen emekli OLAMAZ.
2- İlk sigortalı olmadan önce aynı hastalık var ama düzeyi maluliyeti gerektirecek seviyede değilse ve/fakat ilerleyen zamanlarda hastalık ilerledi ve artık maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeye ulaştıysa, bu kişi malule emekli OLUR

Gel gelelim sgk bunu böyle uygulamaz. Öncesinde teşhis varsa "malulen emekli olamazsın" der çıkar işin içinden. Bundan sonra siz dava edersiniz ve sigortalı olmadan önceki teşhisin maluliyeti gerektirecek düzeyde olmadığını ispat edersiniz...

Vergi indirimi sürekli ise her işyerinde uygulanır. Ama uygulanmamışsa da fark etmez. Bunun emeklilikle bir ilgisi yok zira. Önemli olan emeklilik zamanı geldiğinde geçerli olan bir vergi indirim hakkının olup olmadığıdır.

Malulen emekli olamazsanız, %40 ve üzeri raporla erken Yaşlılık emekliliğinin kriterlerini belirlemek için şu bilgilere ihtiyacımız var:

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

Üst Alt