Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigorta şirketine Evde Bakım aylığı tutarını toplu alabilmek için dava açabilir miyim

bahira

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar hepinize merhaba ben trafik kazası sonucu parableji oldum kusur karşı tarafın ve sigorta şirketine dava açacağım bu forumdan birçok hakkımı öğrendim yalnız bir yerden duyduğum birşeyi merak eiyorum, sigorta şirketine evde bakım aylığını toplu alabilmek için dava açabilirmiyim yada buna benzer bir hakkım varmı yardımcı olursanız çok sevinirim çok teşekkür ediyorum

evet alabilirsiniz, şu anda evde bakım aylığı alıyormusunuz, eğer alıyorsanız evde bakım aylığı bağlanma tarihi ile kaza tarihi arasındaki bakıcı paralarını sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.
bu konuda yargıtay kararları mevcut.
şu başlığıda inceleyebilirsin
http://www.engelliler.biz/forum/tra...8376-trafik-sigortasindan-tazminat-almak.html

2- Sürekli işgöremezlik (kalıcı sakatlık) durumunda)
İş Hukukunda ve 506 sayılı Yasa’da “sürekli işgöremezlik” olarak adlandırılan bedensel zararlara “kalıcı sakatlık” denildiği gibi,Yargıtay kararlarında ve Adli Tıp Kurumu raporlarında “beden gücü kaybı” veya “çalışma gücü kaybı” ya da “meslekte kazanma gücü kaybı” da denilmektedir.b) Adli Tıp dilinde, “kalıcı” bedensel zararlar, iki ana bölüme ayrılmaktadır:
1) Organ yitimi ,
2) Organ zayıflaması.Organ yitimi, genellikle el, ayak, kol, bacak, göz gibi organlardan birinin ya da bir kaçının yitirilmesidir. Ayrıca iç organlar ile beş duyu da (görme, işitme, tatma, koklama, dokunma) organ sayılmaktadır.Organ zayıflaması, kişinin bedensel yapısını oluşturan organlardan birinin veya bir kaçının işlevinin azalması veya büsbütün işlevsiz kalmasıdır.Bunların dışında, kişini geçirdiği kaza veya uğradığı saldırı sonucu aklını ve belleğini yitirmesi, ya da ruhsal ve sinirsel dengesinin bozulması, yüzünde kalıcı iz oluşması veya yüz biçiminin değişmesi (estetik zararlar) ayrı bir derecelendirme ve değerlendirmeyi gerektirmektedir.c) Sürekli işgöremezlik zararları, beden gücü kayıp oranlarına göre de ikiye ayrılmakta, bunlar:
1) Sürekli kısmi iygöremezlik ,
2) Sürekli tam işgöremezlik olarak adlandırılmaktadır.Sürekli kısmi işgöremezlik, organ eksilmesi veya organ zayıflaması sonucu beden gücünün belli bir oranda azalması durumudur. Bu durumdaki kişi çalışmasını sürdürebilir ise de, yaşıtlarına ve aynı işi yapanlara göre (sakatlığı oranında) daha fazla güç ve çaba harcayacağından, kazançlarında bir azalma olmasa bile (sakatlığı oranında) tazminat isteme hakkı bulunduğu kabul edilmekte; buna öğretide ve Yargıtay kararlarında “güç kaybı-efor kaybı” kuramı denilmektedir.Sürekli tam işgöremezlik, beden gücünün bütünüyle yitirilmesi durumudur. Bu durumdaki kişi artık çalışamayacak ve kazanç elde edemeyecektir. Bu nedenle tazminatı yüzde yüz oranı üzerinden hesaplanacak, giderek başkasının yardımıyla yaşamını sürdürmesi zorunluluğu varsa, ayrıca tazminat tutarına bakıcı giderleri de eklenecektir.

b) Tedavi sırasında yapılan zorunlu harcamalarRefakatçı, özel bakıcı ve özel beslenme giderleri; hastanın ve yakınlarının hastanelere, sağlık kurumlarına,doktor muayenehanelerine, fizik tedavi yerlerine gidip gelme yol giderleri; hastanın başka bir şehirde veya yurt dışında tedavisi gerekiyorsa, kendisinin ve yakınlarının otomobil, otobüs, tren uçak gibi taşıt ve her türlü yol giderleri; tedavi için gidilen yerde hastanın ve yakınlarının otel, lokanta, ulaşım gibi barınma ve beslenme giderleri; hekimlerce gerekli görülmesi durumunda kaplıca, ılıca, dağ veya deniz kıyısı gibi hava değişim yerlerine ödenen paralar.c) Tedavi sonrasında yapılması zorunlu dolaylı harcamalarHastaneden taburcu olduktan sonra bir süre evde bakılması gerekiyorsa buna ilişkin bakıcı veya yardımcı giderleri, bir süre özel beslenme gerekiyorsa buna ilişkin masraflar, tedavisi sonuçlanmasına karşın, bir süre toplu taşıma araçlarına binemeyecekse veya kendi otomobilini kullanamayacaksa, işe gidiş geliş taksi ücretlerinden, toplu taşıma ücretlerinin veya kendi aracının benzin paralarının indiriminden sonra aradaki farktan oluşan harcamalar

merhaba Mustafa abi verdiğin bilgi için çok teşekkür ediyorum. burda ki hesapta gelirin asgari ücretin 3/2 sini geçmemesi durumu göz önüne alınırmı?. akülü sandalye yatak minder... vs gibi cihazların parasını alabilirmiyiz. birde abi, sigorta şirketine maddi kişilerede manevi tazminatın dışında bizim bilmediğimiz başka hakkımız varmı? ilgin ve cevapların için çok teşekkür ediyorum abi

selim
tazminat hesabında bu durum göz önüne alınmaz.asgari ücretin 3/2 sini geçme durumu evde bakım aylığı için geçerlidir.kazan nasıl oldu bilmiyorum onun için başka hakkın olup olmadığı konusunda bir yorum yapamam

İlerde yapılacak tedavi masrafları

İlerde yapılması zorunlu tedaviler ve henüz yapılmayan ameliyat masrafları, yaşam boyu kullanılacak ilâçlar, protez ve benzeri aygıtlar için yapılacak masraflar “gerçekleşmiş zarar” olarak nitelenmekte, uzman bilirkişi aracılığıyla bütün bunların hesaplatılıp hüküm altına alınması öngörülmekte; harcama yapılmadan da tedavi gideri istenebileceği kabul edilmektedir.

mustafa abi
ben 23 yaşındayım devlet memuruydum yolcu konumunda iken 2009 yılında motosiklet kazası yaptım kusur 8 de 6 karşı tarafa verldi ben omurilik felçlisi oldum ve malülende emekli oldum karşı taraf taksi, şöför ve taksi sahibi farklı kişiler şu ana kadar hiç tazminat davası açılmadı durum kısaca bu
şimdi anladığım kadarıyla bakıcı aylığını kaza yaptığım tarihten şu ana kadarki olanlarını alabilirim, ikincisi benim için gereken bütün medikal malzeme parasını alabilirim ve bilirkişi tesbiti ile ileride olması muhtemel ameliyet masraflarını. abi taksi şöförüne taksi sahibine motosiklet şöförüne ve motosiklet sahibine manevi, sigorta şirketine maddi tazminat davası açabilirim abi bunların dışında başka birşey varsa yardımını bekliyorum çok ama çok teşekkür ediyorum

selim
sevgili kardeşim.şu anda tedavin bittimi artık.
mutlaka bir avukatla hareket etmen lazım.kusur oranı önemli değil.ama karşı tarafta olması çok iyi.motor sürücüsü arkadaşın galiba, ama motor sahibinede dava açabilirsin.hepsine beraber maddi ve manevi tazminat davası açacaksın.ama avukatını iyi seç ve iyi bir sözleşme yap.çok iyi bir tazminat alacaksın.alacağın bu tazminat sağlığını geri getirmicek ama, çektiğin ve bundan sonraki çekeceğin acıların bir nebze olsun karşılığı olacaktır.dava konusunda aklına takılan olursa sorabilirsin.

abi çok ama çok teşekkür ediyorum numaranı verdiğin için de ayrıca minnettarım.
abi ankarada iki ay adanada bir ay kaldım transfer egzersizleri, soyal hayata biraz daha adapte olmak için ihtiyaç eğitimi felan derken hastahanedeki tedavim bitti, yani fizik tedaviyi bazı cihazlarla evde kendim yapıyorum ileriki günlerde uygun bir kaplıca fikrim var birde enfeksiyondur felan öyle uğraşıyoruz bazen.
abi bir avukat arkadaşma vekalet verdim o konuda bir sorun yok ama dernekler çok aradı sordu hatta birine vekalet verdim dosyayı aldıktan sonra sözünden dönünce ertesi gün geri aldım.davanın seyrini burdaki arkadaşlarımın yararlanması için buraya yazacağım.dileğim bütün mağdur kardeşlerimin mağduriyetleri son bulsun.
selam ve saygılar

arada 3 yıl geçmiş ama konuyu bi güncelliyelim:)

bahira;
tazminat davan ne oldu bakıcı parasını da alabildimi?
benim de dava sürecim devam ediyor

kazazede;

mustafa abi yazdığın bu mesajda
evet alabilirsiniz, şu anda evde bakım aylığı alıyormusunuz, eğer alıyorsanız evde bakım aylığı bağlanma tarihi ile kaza tarihi arasındaki bakıcı paralarını sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

yani şuanda evde bakım aylığı alan sigortadan bakıcı tazminatını alamıyormu?

merhaba şahin kardeş.. üç yıl olmuş mu yaa vay bea :eek: kardeşim bu ayın 23 ünde son mahkeme diye bekliyoruz bir sigorta şiketi anlaşma yoluyla kendine ait olan kısmı verdi bir sigorta şirketi ve şahıslar kaldı.bekliyoruz bakalım

zaman dediğin akan su misali:)
bakım parası tazminatını aldınız mı?

Üst Alt