Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigorta şirketlerinin çok düşük ödeme yapmalarının sebepleri.

hasansami

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İncelediğimiz bir çok başvuruda, sigorta şirketlerince yapılan ödemelerle, bilinçli ellerce takip edilen davalarda Mahkemelerce verilen tazminat tutarları arasında çok büyük farklar olduğunu görmekteyiz. Sigorta şirketleri düşük ödeme yaparken çeşitli bahanelere sığınmakta hatta kimi dosyalarda (Özellikle bir kısım Tahkim dosyalarında) bu savlarını kabul ettirmektedir.

Bu başlık altında sigorta şirketlerinin savundukları bu sebepler açıklanacak, ayrıca aslında çok dayanağı olmayan ve bahane olarak kullanılan bu gerekçelere karşı yapılması gereken şeyler anlatılacaktır.

I- AKTÜERYAL HESAP YÖNTEMİ FARKLILIĞI
En önemli farklılık aktüeryal hesap yöntemi farklılığından kaynaklanmaktadır. Mahkemelerin uyguladığı progressif rant sistemine göre 90.000,00 TL. ile 100.000,00 TL. bandında ki bir zarar, sigorta şirketlerinin genel uygulamasında kullandığı, devre başı ödemeli belirli süreli rant tekniğinde 50.000,00 TL.- 60.000,00 TL. arasında çıkmaktadır. Sigorta şirketleri genelde CSO 1980 yaşam tablosu, ölüm ihtimali ve teknik faiz üzerinden hesaplama yapmaktadır. Bu tekniğe devre başı ödemeli belirli süreli rant sistemi denilmekte olup, son düzenlemelerle %3 teknik faiz oranı %1,8’e indirilerek, tazminat hesap tutarları artırılmışsa da, yeterli olmamıştır.

Bu sistemde kazazedenin muhtemel ömür süresi, mortalite tablosuna göre sabit görülmemekte ayrıca bir ölüm ihtimali ile paranın peşin alındığı, bu sebeple iskontolanması gerektiği görüşüne göre, ölüm ihtimali ve iskonto oranı zarardan mahsup edilmektedir. Somutlaştırmak gerekirse 28 yaşında geçiren bir mağdurun beklenen 5 yıllık ömür süresi sigorta şirketlerine göre (özellikle büyük dosyalarda) hesaplama yapılırken sigorta şirketleri şu yöntemi kullanmaktadır .

l28/l28 =1
l29/l28=%99,48
l30/l28=%98,46
l31/l28=%98,44
l32/l28=%97,70

şeklinde hesaplanacak olup, bu hesabın sonunda kazazedenin 5 yıl içerisinde 4,94_ yıl yaşama ihtimali olduğu kabul edilmektedir.
Yargıtay’ımız ise bu sistemi kabul etmemekte sabit yaşam süresi üzerinden ve bilinen son gelirin esas alındığı progressif rant yöntemini (1/kn formülü) kullanılmaktadır. Bu sistemde mortalite tablosunda belirlenen bakiye ömür süresi sabit kabul edilmekte, mortalite tablosunun haricinde ayrıca bir ölüm riski düşülmemekte, peşin ödeme iskontosunun zaten enflasyonist sistemde kendiliğinden olduğu düşünülerek, fiilen yapılmamaktadır.

ÖRNEK
Kazazedemizin adı Ahmet bey olsun. Ahmet bey geçirdiği kaza sonucunda % 17 malul kalmıştır. 1.600 TL. net AGİ dahil ücretle çalışmış olsun. Yaşı 28’dir . Kazada kusur %100 davalıdadır. Herhangi bir mortalite tablosuna bağlı kalmaksızın Ahmet beyin 30 yıllık tazminat hesaplamasını hem sigorta şirketi hem Mahkeme kabullerine göre hesaplayarak karşılaştıralım.

Sigorta şirketinin yapmak isteyeceği hesaplama şu şekilde olacaktır.
1.600,00 TL. aylık ücretle ve senelik 19.200,00 TL. ile çalışmış kabul edildiğinde; kişinin dönem zararı teknik faiz %2 kabul edilirse (hesaplamada %2 teknik faiz kullanılmasının sebebi, 01.06.2015 tarihinden önce sigorta şirketlerince teknik faizin %3 olarak uygulanmasıdır. 01.06.2015 tarihinden önce ödeme alanların zararlarını karşılaştırabilir.) ölüm ihtimali göz önüne alınarak hesaplanan 359.179,52 TL. devre geliri üzerinden 61.060,52_ TL. hesaplanacak ve sigorta şirketi maksimum bu tutarı ödemek isteyecektir.

Mahkemelerin uyguladığı sistemle hesaplama yapılırsa;
Aynı verilerle progressif rant tekniği kullanıldığı ve kısa formulasyon olarak ( Kn-1/ Kn (K-1) yönünde hesaplama yapıldığında, 576.000,00 TL. devre gelirinin üzerinden kazazedenin alabileceği tutar 97.920,00 TL. dir.

Sigorta şirketlerinin kullandığı sistem, yaş ilerledikçe (hayatta kalma ihtimali düştüğü ve teknik faiz standart sapma yarattığı için) Mahkeme kararlarının çok altında kalmaktadır. 45-50 yıllık bir hesaplama yapıldığında sigorta şirketlerinin uyguladığı sistemle, mahkemelerin kullandığı progressif rant sistemi arasında %60’ a yakın zarar hesabı farkı oluşmaktadır.

Öncelikle sigorta uygulatmak istediği sistem doğru değildir. Ortalama ölüm ve doğum oranlarına göre hazırlanan mortalite tabloları 2. Kere yaşama ihtimaliyle azaltılmakta bu şekilde zaten “muhtemel” yaşam süresi olarak belirlenen süre bir daha ıskontolanmaktadır. Öte yandan hazine müsteşarlığı tebliği hariç bunun yasal bir dayanağı da yoktur. Yine bu sistem Yargı kurumlarınca (Her dosyada olmasa da kimi dosyalarda Tahkim uygulamaktadır.) adli yargıda kullanılmamaktadır. En önemlisi de, sigorta şirketlerinin kullanmak istediği sistem zaten kaza geçirmiş, malul kalmış yada vefat etmiş, geride eşi, çoluğu, çocuğu mağdur olmuş, kısaca meydana gelen kazanın mağdurunun aleyhine olan, mağduru daha çok mağdur eden, zengini daha çok zenginleştiren bir sistemdir. Dolayısıyla yapılabilecek en önemli şey, sigorta şirketlerine yapılan başvuru neticesinde çıkartılan ödeme ile ilgili mutlaka ödemeyi kontrol ettirmek, eğer açık orantısızlık söz konusuysa ibra vermemek, daha önce ibra verildiyse 2 yıllık hak düşümü süresi geçmeden Yargı yollarına başvurarak ibranamenin iptalini, bakiye alacağın tahsilini talep etmektir.

Alt başlıklar halinde, sigorta şirketlerinin yaptığı hesaplamanın düşük olmasında ki diğer sebepleri açıklamaya edeceğiz.

Bilgilendirme için teşekkürler. Devamını da bekliyor olacağım.

Sigorta şirketleri karşısında hakkını bilen birileri ile muhattap olduğunu görünce tavırları nasıl oluyor. Bu durumun önemi olmayıp her zaman mi eksik ödeme yapmaya çalışıyor

Elimde bilirkişi raporu olduğu halde ödemeyi eksik yaptılar hocam.Ne koparsak kardır diyorlar

Takip ettiğim bir vakada, avukat arkadaşım kanalıyla EURO sigortaya karşı hesaplama yapıp doğrudan icra takibi yaptık. Olay ölümlü trafik kazasıydı.

EURO sigorta ödeme yapmaz (EUROKA değil.). Küçük bir firmadır. Nitekim daha sonra fona devroldu. Sigorta firması avukatlarıyla itiraz etti. Daha sonra ben avukatlarını aradım ve avukatlarıyla görüştüm. İtirazları baki kalmak kaydıyla ödeme muvafakati verip ödeme yaptılar. Yaklaşık 125.000,00 TL. ödeme alındı. İbraname verilmedi.

Daha sonra Ticaret Mahkemesinde dava açtık. Yaklaşık 160.000,00 TL. daha alındı. Tabi bu örnek istisnai örnektir. Sigorta şirketi her halükarda pazarlık eder. Karşısında kinin bilip bilmemesine göre pazarlığın rengi değişir. Trafik kazasından sigorta almak başlığında paylaştım. Bir mağdur başvurdu. Eşi trafik kazasında vefat etmiş. Geride çocukları var. Simsar kanalıyla para almış (Simsar tabirini bilerek kullandım. Bu işi hallederiz abi mantığıyla yapan bir çok insan var. İşini bilerek yapan ve vatandaşı mağdur etmeyenler lütfen alınmasın).

Aldığı paranın sigortadan geldiğinden haberi yok. Daha doğrusu kocasının kullandığı kredilerin hayat sigortalarından geldiğini sanıyor. Aldığı para 9-10 bin civarı. Hakkı en az 80-90 bin. Başvurumuza sigorta firmasından gelen cevap şu, biz 9.000,00 TL. civarında ödeme yaptık. Vatandaş imza attı. 2 yıllık hak düşümü süresi geçti. Hadi geçmiş olsun. Gerçekten geçmiş olsun. Sigorta hukukunda 2 yıllık hak düşümü süresi vardır. Gidip 100.000,00 TL. hakkına karşılık 1.000,00 TL. aldıysan da 2 yıl geçtikten sona geçmiş olsun.

Ne oldu o simsar belki gerçek tutarı bilmediği için o parayı kabul etti, aldı 10.000,00 TL. kesti yarısını, vatandaş aldı 5.000,00 TL., simsar aldı 5.000,00 TL. .

Eğer bilen biriyle çalışsaydı şu olacaktı. Sigorta şirketi gene vatandaşın hakkını ödemeyecekti (çünkü %25 kusur olan yerde sigorta %12,5 kusur kabul etmiş, kusur konusunda sigorta şirketlerinin yaptıklarını, bu başlık altında müsait zamanda yazacağım.) ama en azından 40-50 civarı ödemeye razı gelirdi.

Bu işte %15 başvuru döneminde süreci yönetenin hakkıdır. %50 hak değildir. En azından bana göre değildir. Sonra da dava açıp bakiyesi alınacaktı. Ne oldu, vatandaşın cebine yaklaşık 75.000,00 TL. girecekti. 5.000,00 TL.girdi. Fark budur.

Hasan Bey Merhaba İyi çalışmalar.. Sigorta firması Hesaplanandan Çok daha az bir tutarı Hesabımıza Yatırdı.
Biz bu parayı Çekmeden İtiraz Edip Dava Yoluna Gidersek Bunun Zaman süreci Kaç Ayı bulur ?

Net Ödemeyi Tam olarak Kaç ay içerisinde alabiliriz sigorta firmasından Bir bilginiz Tecrübeniz Varsa cevaplarsanız Sevinirim..

saygılar.

Geçmiş olsun düşük ödeme yapması önemli değil fark davasıyla paranızın eksik kalanı alabilirsiniz.

Merhaba güvence hesabı bu uyanıklıkları yaparmı yoksa tam ödememi yapar eksik olduğunu anladığımız bir ödeme için en kolay ve en hızlı yöntem hangisidir

Her sigorta şirketinin yaptığı gibi güvence hesabıda yapar.Ama her zaman eksik ödeyecekler diye birşey yok tazminatınızın hesaplanması lazım.En kolay yolu eksik var ise fark davasıdır.

Karşı tarafa dava acıldı %80 suç onlarda kalan % 20 bizde ben araçta yolçuydum sigorta güvence hesabına devredilmiş ben %20 için güvence hesabına başvursam araç şöferine rücu edermi ehliyet alkol sorunu yok güvence hesabı rücu şartları acık değil rücu içim yanıtlar için çok teşekkürler

sosa sigorta

Teşekkür ederim karşı tarafa %80 kusura 101000 lira hesapladı bilirkişi itiraz oldu 2. Raporda değişen bir şey olmadı ben kalan %20 kusur için 25000 beklemem ve talep etmem mi gerekiyor güvence hesabından

Talep etmenizi pek dikkate almazlar ama dediğiniz civarlarda diğerinin 5/1 hesaplarsanız mantıken.

vefat tazminatı

merhaba arkadaşlar 25 yaşında üniversiteye yeni yerleşen kız kardeşim 1 ay önce karşıdan karşıya geçerken araba çarpması sonucu hayatını kaybetti. sigorta şirketine evrak gönderdim . aktüer hesaplamasında kız kardeşime kusur oranı %75 vermişler ve 23.000 tl teklif ettiler . bu acının üstüne bu kadar basit teklif canımızı iyice yaktı ne yapmalıyım. yardımcı olur musunuz ?

@aras_

başınız sağolsun %75kusuru mahkeme mi kararlaştırdı adli tıp karar kesinse

%75üzerinden verirler ölüm tazminat miktarı şimdi ne kadar oldu bilmiyorum

benim fikrim tazminat hukukunu iyi bilen bir avukat bulun aktüer hesaplamasını yapsın onun bulduğu rakama yakınsa doğrudur

eğer ben hakkımı mahkemede arıcam derseniz( 1 avukat bu parada%15 komisyon alır ve dava tahmini 2-3sene sonra sonuçlanır fazinide alırsınız oda pek bişi tutmaz parayı elden almak daha mantıklı olur aktüer hesabını doğru yaptırın ona en yakın parayı alın

parayı alırken keğıda tüm haklarım saklıdır deyip not düşün sonra kalan hakların için dava açın )

[FONT=sans-serif]mahkemenin ne kadar kusur verdiği kararı verilmeden zaten böyle bir şey yapmayın kusur oranı belirlensin[/FONT]

gerçek kusur oranı nedir bilmiyorum. şirket araç sahibine %25 kız kardeşime %75 kusur vermiş ve hesaplamasında 23.000 tl teklif yaptı . bende cevap vermedim teklife. kararı mahkeme versin .

yusuf alp

sompo japan sigorta.sanki ortada ölüm değilde basit yaralama olmuş gibi bir hesap yapmışlar.

aras_

mahkeme kararı daha çıkmamışsa
istedikleri fiyatı verirler bilir kişi ve hakım suç oranlarını paylaştırıcak
sizde ona göre para alabilirsiniz şu an çok erken

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

hayır daha yeni deliller toplanıyor ceza yargılaması dahi yapılmadı . araç sürücüsünün daha önce ehliyetine el konulmuş ve ehliyetsizken başkasına ait araçla kaza yaptı. buna rağmen sigorta şirketi araç sahibinin kusur oranını %25 hesaplamış.

tavsiyem hak kaybına uğramamak için
bu konuda tecrübeli bir avukattan yardım almak her önünüze gelen avukata vermeyin %15 den fazla komisyon vermeyin tazminat hukukunu iyi bilen bir abukat lazım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Avukatımız var ama bu konuda uzman değil sadece akraba olduğu için verdik . davayı mahkemeye versin zaten gerisi bilirkişinin işi . sonuçta avukat ne yaparsa yapsın miktarı mahkeme belirliyor . umarım yanılmıyorumdur.

hasansami peki kardeşim güvence hesabidami sigorta şirketleri gibi hesaplama yapıyor yapıyorise ona nasıl bir itirazda bulunmanız gerekiyor.

Başınız sağolsun teklif edilen parayı alıp fark davası açın orda tekrardan bilirkişi çıkar kusura itiraz edin tazminat yeniden hesaplanır.

Sigorta şirketinin göndereceği ibranemeyi görmek lazım.
siz sigortaya dava açıp uzlaşıyorsanız evet farkını alamazsınız ama dava açmadan ödeme yapıyorlarsa fark alınabilir.
avukatınız veya sigortacınız size detaylı bilgi verir.

Üst Alt