Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı çalışırsam annemin ve kardeşimin maaşları kesilir mi?

boyluhuseyin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Kolaylıklar dilerim kız kardeşimin adına bir araba aldık kendisi %99 engelli şuan aracın 2.yılı biz bu aracı acaba engelli olan birine devreder yani satarsak biz yeni ötvsiz bir arac alabiliyor muyuz?

Ayrıca ben evlendim ayrı eve çıkacağım sigortalı bir işe başlayacağım hayırlısıyla evde 3 nüfus ayrılacağı için kardeşimin ve annemin maaşında bir sıkıntı olur mu?

1- 5 yıl dolmadan ötv den muaf başka araç alamazsın
2- Evde bakım maaşı alıyor annen herhalde, sen ayrıldıktan sonra eve giren maaş gelir kriterine uymazsa maaş kesilir, uyarsa kesilmez

boyluhuseyin araç için cevap vermiş arkadaş. annen ve kardeşinin maaşlarından bahsetmişsin. anladığım kadarıyla kardeşin 2022 engelli aylığı alıyor, annen de kardeşine baktığı için evde bakım aylığı alıyor. bu doğruysa teyit et lütfen.
sen de evlenecekmişsin ve haneden ayrılacakmışsın.
şu an hanede kaç kişi kalıyorsunuz? sen haneden ayrılınca kaç kişi kalacaksınız? haneden sadece sen mi ayrılacaksın?
hanede 2022 aylığı ve evde bakım aylığından başka gelir var mı? ayrıca araçtan başka mal mülk var mı? eviniz kira mı?
bu sorularımı cevaplarsan daha iyi yardımcı olabilirim.

Kalem Evet melek ablam evden ayrılacağım Şuan 8 nüfusuz ben eşim ve kızım evden ayrılacağız benim evim var kayınbabadan bana kalma ve ev benim adıma ona geçecez.Yerimiz dar olduğu için ayrılıyoruz babam çalışamıyor tek gelirleri kardeşimin 3 aylık ve annemin bakıcı maaşı ayrı eve geçtikten sonra onlara destek çıkacağım maddi yönden .AYRI EVE ÇIKAR SİGORTALI BİR İŞE BAŞLARSAM Annem ve Kardeşimin maaşı kesilir mi ve Kardeşimin Adına aldığım arabayı geri alma gibi bir durum olabilir mi ?

boyluhuseyin hanede 8 kişisiniz. üçünüz ayrı eve taşınacaksınız. babanların hanesi 5 kişiye düşecek. babanların 2022 aylığı ve evde bakım aylığından başka gelirleri yok. bu durumda 2022 aylığı da evde bakım aylığı da kesilmez.
ancak hanede kişi sayısında değişiklik olacağı için haneden 3 kişinin başka haneye taşındığını evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne en geç 1 ay içinde bildirmek zorundasınız. siz üçünüz ikameti taşıdığınız ve başka yerde yaşadığınız için gelire dahil edilmezsiniz.
ayrı eve taşındıktan ve ikamet değişikliği yaptıktan sonra çalışmaya başlayacakmışsınız. ayrı evde ikamet ederken çalışmaya başlarsanız bunu kuruma bildirmenize gerek yok.

evde bakım aylığında gelir hesabı yapılırken bakıma muhtaç engellinin (kardeşinizin) ikamet ettiği ve yaşadığı hane esas alınır sadece. kardeşiniz ve kardeşinizle birlikte aynı hanede yaşayanların gelirleri dikkate alınır.

Kalem anladım ablam cok sağolun peki ötvsiz aldığımız aracı alma gibi bir durum olabilir mi yani devletimiz geri alırmı ya da ondan dolayı maaşı keser mi

boyluhuseyin ÖTV'siz araç elinizden alınmaz. öyle bir şey olmaz. Aracı 2 sene önce almışsınız zaten. evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğünün haberi vardır muhakakkak. aylığınız kesilseydi şimdiye kadar kesilirdi.
2022 aylığına gelince, sosyal inceleme yapıldığı takdirde 2022 aylığı gelir hesabına evde bakım aylığı ile aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri gelire dahil edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçmiyorsa 2022 aylığı kesilmez. aksi takdirde yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilir.

Üst Alt