Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı işe gireceğim. Yeşilkart ve 2022 engelli aylığımı nasıl kestireceğim?

mehmetky

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
merhaba

özel sektörde sigortalı işe başlayacağım. yeşilkart provizyonum yapıldı ve e-devlette gözüküyor. 2022 maaşım başvurusunu da yapmıştım. ben bunları işe girince nasıl kestirebilirim ?

Teşekkürler.

nlajPB.png
[/url][/IMG]
VDGPpj.png
[/url][/IMG]

mehmetky
henüz daha işe girmediniz. sigortalı çalışmaya başladıktan sonra 2022 aylığınız feshedilecektir. sizin kestirmenize gerek yok. ama sigorta kaydınız yapıldıktan sonra muhakkak haberim olsun.

ödeme öncesinde sistem aracılığıyla sgk kaydı olanlar tespit edilip aylıkları fesh ediliyor zaten. ayrıca sizin bir şey yapmanıza gerek yok.
lakin yönetmelik değişikliği oldu. o yüzden sigortalı işe girdikten, SGK kaydınız başladıktan sonra hemen beni buradan bilgilendirin. ben de durumu yeniden degerlendirip size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim.

Kalem ablacım 7 eylül itibariyle sgk girişim yapıldı ne yapmam lazım. Teşekkürler.

mehmetky

7 eylül'de sgk girişin yapılmış ve sigortalı çalışmaya başlamışsın. uygun bir zamanda vakfa gidip sigortalı çalışmaya başladığını bildir.
2022 aylıkları aylık ödenmeye başlandığı için sistem aracılıgıyla sorgulama konusunda gecikmeler yaşanabilir çünkü. işi şansa bırakmayalım.

sgk tespitin yapıldıktan sonra 2022 aylığın, 1 ekim başında fesh edilecektir.
olur da bir aksama olur vs aylık yatırılmaya devam ederse, ekim maaşını sakın çekme. çektiğin takdirde çektiğin parayı geri isterler (yersiz ödeme konusu)
bu ay çektiğin paraya gelince. sorun yok:)
yönetmelik gereği eylül maaşın senden geri istebnilmeyecek. çekmediysen eylül maaşını çekebilir ve harcayabilirsin.
ama ekim ve sonraki ayları sakın çekme. aksi tadirde 1 ekimden sonra çektiğin her maaş geri istenir (aylığın kesilmez ve yatırılmaya devam etse bile, yönetmelik gereği bu paralar senden geri istenir).

Kalem Abla pazar günü beni kaymakamlıktan aradılar. Benim maaşım daha yatmadı başvuru aşamasındaydı Cuma günü eve geldik bulamadık diye. Bende dedim işe girdim. Tamam biz 2022 başvurunuzu iptal edeceğiz dediler.

Kalem bende 2022 maaşı alıyorum eşim sigortalı işebaşladı bildirmem gerekiyor mu?

mehmetky
ha doğru ya,s en daha başvuru aşamasındaydın. henüz başvurun sonuçlanmadıysa, başvururun iptal edilir. doğru söylemişler ablası.

Arzu34
2022 aylığı alan sensin. eşin sigortalı işe başlamış.
maddi duurmunuz iyiyse bildir ablası

ama maddi sıkıntınız devam ediyorsa, sıkıntı içindeyseniz, eylül sonunda tekrar degerlendirelim bu konuyu. bu durumda hemen bildirme. ama eylül sonunda konuyu bana hatırlat. oldu mu?

Selam Kalem abla eylül sonunda değerlendirelim demiştin bildirmesem denetimde belli olup kesilse herhangi bir ceza yada geri ödeme istenir mi ?

Arzu34
bildirme ablası. denetimde tespit edip kessinler. borç çıkartılmaz.

@Kalem.
Melek hanım umarım beni hatırlarsınız,malulen emeklilikle ilgili başvuruma adli tıp kurumundan ret kararı gelirse elimdeki % 85 lik raporum ile vergi indirimi alarak engelli emekliliğine başvurmak istiyordum.

Vergi indirim başvurusu icinde sgk başlangıcı yapmam gerekiyordu. Diğer taraftan ise 2022 maaşı alıyorum.

Acaba emeklilik işlemim sonuclanana kadar,2022 maaşımin etkilenmemesi icin sgk başlangıcını ayin kacinda yapmalıyım. Maas günum ayin 09 u.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Melek hanım surec olarakta sanırım 15 gun bana yetiyor.
Teşekkürler.

@Mehmet005
kasım ayına girdik.
bugünden itibaren işlemlerini başlatabilirsin. bugün yetiştiremezsen 2 kasım ya da 5 Kasım'dan itibaren başlatabilirsin sigorta kaydını.

bu ay içinde sigorta kaydını başlatman kasım aylığına zarar vermez. çekeceğin kasım aylığı geri istenmez senden.

sigortanı kasım ayı içinde sonlandırırsan aralık dönem aylığını da çekebilirsin.

Sigorta kaydını sonlandırdıktan sonra sigortanın sonlandığını kesinlikle kontrol et,sonlandığından emin ol.

tüm işlemleri en geç 18 Kasım'a kadar halletmeye çalış. bundan sonrasında sistemin agına takılma ihtimalin artar:)

sonuçta olumsuz bir durum olsa bile (ki sanmıyorum) tekrar 2022 aylığını açtırabilirsin kolaylıkla. olumsuzluk olur diye dert edinme.

Kalem
Melek hanım yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Anladığım kadarıyla ayın 5 den itibaren işleme başlayıp engec ayın 18 ine sgk dan tekrar çıkış yaparsam bir sorunla karşılasmiyorum.
Ve aylık odemelerimde etkilenmiyor.
Dogru anlamışmiyim acaba teyit ederseniz sevinirim.
Zira tek ayligimin bile kesilmesi beni çok etkiler zaten 3 aylık larin teke donmesinden kaynaklanan sıkıntıyı bile henuz atlatamadim.

@Mehmet005

diyelim ki yarın ya da 5 kasım'da sgk kaydın oldu ve sigortanı da hiç kestirmedin. senin aylığının 1 aralık başında kesilebilir ancak.

ama sigorta kaydını kasım ayı içinde sonlandırırsan mesela 18 kasım'da 2022 aylığının kesilmesine gerek yok kanunen.

ben bu şekilde düşünüyorum. ama risk yok diyemem. sgk kaydını tespit edip kesebilirler de. bu duurmda açtırmak da kolay olmalı.

sen en iyisi bu konuyu gidip bizzat vakıf müdürü ile konuş, risk alma.

@Mehmet005

yukarıdaki mesajı yazdıktan sonra vakıf müdürü olan bir arkadaşı aradım. riski en aza indirebilecek yolları öğrendim)

diyelim ki sen yarın ya da 5 kasım'da SGK'lı oldun. vakıf müdürünün dediğine göre yeşil karttan düşüyormuşsun bu durumda. diyelim ki 18 kasım'da da SGK kaydını sonlandırdın. sgk kaydını sonlandırdıktan sonra SGK'ya gidip dilekçe ile tekrar yeşil karta dönmek istediğini söyleyip yeşil karta dönmen lazım. bu durumda SGK seni ya anında yeşil karta geçirir ya da GSS gelir testi ister. eger SGK hemen yeşil karta geçirirse seni, vakfın baglı olduğu sistem seni yeşil kartta göreceğinden aylığın kesilmeksizin devam eder.

o yüzden sen bu işi gidip bi SGK ile görüş. 18 kasım'da SGK'yı sonlandırıp hemen yeşil karta(60/c 3 SGK'ya) geçirip geçirmeyeceklerini öğren. eger gelir testi isterlerse yeşil kart için, vaktimiz yetişmeyebilir. yeşil kartta görünmediğin zaman sistem seni SGK'lı algılayabilir.

vakıf müdürü arkadaş, bu şekilde anlattı bana.
bu konuyu SGK ile görüşsene bi.

unutma 2022 aylığı alanlar 60/c 3 GSS (yeşil kart) kapsamında. senin sigortayı sonlandırdıktan sonra 60/c 3 GSS (yeşil kart) lı olman çok önemli.

bu şekilde ince detayları bilmiyorum ben. o yüzden vakıf müdürü arkadaşın açıklamalarını yazdım. benim bildiğim şu; kanunen kasım ayı içinde SGK kaydının olup sonlanmasıyla 2022 aylığı kesilmez. ancak 1 kasım başında SGK kaydının tespiti yapılırsa 2022 aylığı feshedilir.

Kalem
Melek hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Aldığımız 3 aylıkların aylık olarak verilmesi bu durumu dahada zora soktu.
Önceden bu işlemler icin yaklaşık 75 günlük süreiz oluyordu.Simdi ise tereddut ve endişe dolu gunlerimiz oluyor.
Umarım aylik olarak alalım diyen arkadaşlar bu durumdan memnundurlar ve bi taraflarına kına lar yakmışdirlar.
Neyse Melek hanım,yardımlariniz için tekrar teşekkür ediyor esenlikler diliyorum.

2022 maaşı kestirme ve işe giriş

merhaba

Çok acil cevap rica ediyorum. 2022 maaşı alıyorum ve yeşilkartlıyım. 28 ocak 2019 itibariyle şirket sgk girişimi yapacak. ben bu maaşı kaymakamlığıa gidip kestireyim mi ? yoksa ptt den çekmeyip sistemden sorgulamanın yapılarak kesilmesini mi bekliyeyim. yeşilkart iptal olmuyor sanırım sistemden normal sgk lı oluyorum. Kalem abla dikkatine !

mehmetky
SGK girişin 28 Ocak itibariyle yapılırsa şubat maaşını hak etmiyorsun.
ödemeler bu tarihten önce yatırıldığı için şubat maaşın hesabına yatmış olacak.
ama sen 28 ocak'ta SGK'lı olursan şubat maaşını sakın çekme. çekersen de şubat maaşının geri isteneceğini ve ödemek zorunda kalacağını bil (yersiz ödeme konusu iddiasıyla şubat maaşını senden geri isterler).

ama SGK girişin ocak ayı içinde olmayıp şubat ayı içinde yapılırsa şubat maaşını çekebilirsin,hakkındır. yersiz ödeme konusu da olmaz.

özetlemek gerekirse:
sgk girişin 28,29,30,31 Ocak: şubat maaşı hakkın değil. çekersen geri ödersin.
sgk girişin, 1 Şubat ve şubat ayından herhangi bir gün: şubat maaşı hakkın, yersiz ödeme konusu olmaz maaşını çekebilirsin. borç çıkartılmaz sana.

ama Kalem abla e-devlette şubat ayı ödemesi için ödeme hazır diyor. Kaymakamlığa gittim sordum. Çekebilirsin dediler. Kafam karıştı

v6J9D6.png
[/url][/IMG]

Üst Alt