Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı olan kişi için bakım parası alınır mı?

enes75

Aktif Üye
Konular
69
Reaksiyonlar
14
bakım parası alıyorum kendimi ssk lı göstersem bakım kesilir mi?

Adına bakım parası ödenen engelli kişi misiniz yoksa bakıcı mısınız?

evet abla engelli benim of % 80 engelli, BAKICI annem, bakım parası alıyor bende şuanda isteğe bağlı prim yatırıyorum malülen emekli olmak için 3 ay eksik primim var son 1 ay kala ssk girişim yapsam sorun çıkar mı? (ssk dan emekli olmak için)

Son düzenleme:
ablacım sanırım çalışmadan kendini sigortalı göstereceksin sadece. bu durum engel olmaz. lakin göstermelik de olsa sana maaş yazacaklar almasan bile o maaş gelire eklenir.
ama sen bunları il müdürlüğüne bildir. git müdürlüğe sgklı çalışacağını soyle. onlarla istişare yaparak bu işe giriş.
alacağın maaşla aylık gelirin gelir kriterini aşmıorsa hiç sorun olmaz. ama bakıma muhtaç engelli olduğun için çalışmaya başladığını düşüneblirler. sen sadece sigortalı görüneceğini söyle. bu açıdan da sorunu çözmüş olursun.
zaten diyelim 3 ay çalıştın bunun aylık ortalaması gelire eklenir. kuruma gittiğinde onlar seni bilgilendirir zaten.
NOT: kesinlikle şartlar tutsa da işe başlayınca bildir yoksa başın derde girer.

Ablam şuan zaten isteğe bağlı prim yatırıyorum 7 ay oldu bi sorun olmadı, bide emekli olan kişiler bile gelir kriterleri uygunsa bakım parası alabilirler benim bildiğim ,ama ssk girişi olunca farklımı oluyor acaba?
Teşekkürler

evde bakım aylığında sgk kaydının olması asla sorun olmaz. örneğin istege bağlı prim yatırıyorsun zaten. prim yatırırken sen ödüyorsun. o yuzden istege bağlı prim yatırmak gelir açısından da sorun olmaz.
emeklilikte sadece gelir dikkate alınır. emekli olman da engel değil evde bakım aylığına,önemli olan gelir kriterlerine uygun olman. diyelim emekli aylığınla birlikte gelirleriniz, toplam kişi sayısına bölündüğünde 510,45 lirayı geçmiorsa sorun değil.
bu durumlarda gelir açısından dikkate alınırsın sadece.

ama sgk çalışanı olursan 2 sorun var:
1. gelir kriterleri
2. bakıma muhtaçlık durumu

1. sorunda gelirin uygunsa alacağın maaşla sınırı aşmıyorsan sorun yok
ama 2. sorun için heyet kararının yenilenmesi gerekir. sen çalışmaya başlayacağın için bakım hizmetinin çalışıyorken ne kadar verildiği incelenir. bu konuda genelde bakıcıya ihtiyacı yok diye aylığı kesebiliorlar. bakıcına ne kadar bagımlı oldugunu ölçmeye çalışıolar sen çalışırken. sonuçta bakıcın senle olmayacak.
çalışmaya başlayınca bu durum heyetin kanaatine baglı yani. heyet olumsuz karar verirse aylık kesilir. bunun gelirle hiç alakası yok. sgk ile de.
eger sgklı bir yerde çalışıyor gorunecek ve gerçekte çalışmayacaksan bunu da bildir diyorum ki başın agrımasın.
eger gerçekten çalışacaksan da bildireceksin. bakıma muhtaçlığını heyet yeniden degerlendirecek. eger olumsuzsa aylık kesilir.
NOT: Bakıcıya evde bakım aylığı 7 gün 24 saat bakım hizmeti karşılığında ödenir. sen çalışmaya başlayınca bu hizmetin nasıl ve ne kadar verilip verilmediği heyet kararı gerektirir.

Ablam bu konu için teşekkür ederim. Peki 1 ay ssk lı olduğum için bakım parası kesildi diyeli benim rapor sürekli kesilen 1 aydan sonra yeniden maaşı bağlatamazmıyız
saygılar...

ablacım sırayla anlatıyorum zaten. kısaca yazınca anlaşılmıyor:) en başta ne dedim? il müdürlüğüne git isti,şare et diye.
çünkü sen zaten 1 aylık çalışacaksın. BUnu niye yapacagını anlat, onlardan izin al. onların görüşü dahilinde hareket et.
1 ay dayanacagını söyle gerekirse 1 aylık bakıcı izni alın. izin alırsanız hiç sorun olmaz bile:)
sadece 1 aylık evde bakım aylığı ödenmez en kötü tarafı ama halledilir. onlarla görüşürsen bu sorunu çözersin. lakin her şekilde bu durumu yazılı bildir kanıt olsun.

yani evde bakım aylığının kesilmesini gerektirecek sorun kalmaz onlardan izin alırsan. 1 aylık izin verirler de.
ben uzun anlattım ki başkaları yanlış anlamasın diye. once genel bilgi verdim.

Anladım ablam çok teşekkür ederim
söz uçar ,yazı kalır diyorsun:))
saygılar

Biliyorum ayrı bir konu hakkında fikir alışverişindesiniz ama belirtneden geçemedim.
Konudaki ayrıntıya bakınca son 1 ayın bu arkadaşı ssk dan emekli edeceği tartışmalı.
Son 2520 gün içinde hangi kurumun primi fazlaysa o kurumdan emekli olunur.
Bağkura isteğe bağlı prim ödeyip de sadece son 1 ay ssk lı olunca emeklilik ssk dan olmaz yani.
Ama tabi prim günleri eşit ya da eşite yakın olup da son 1 aylık prim ssk nın üstünlük sağlamasına yetiyorsa o ayrı tabi.
Bu konuyu mutlaka dikkate alın ve ssk prim günleriniz son 1 aylık primle Bağkura üstünlük sağlamıyorsa bu işe hiç kalkışmayın boş yere bakım aylığı yönünden risk de almayın.

Üst Alt