Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı olmadan önce kronik psikoz teşhisi konan kişinin emeklilik kriterleri..?

metafor

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,

40 yaşında bir baldızım var. 15 yaşında kronik psikoz rahatsızlığına yakalanmış. Tedavi görmüş.
1999 Yılında işe yerleştirdim. 4 yıl sonra işten çıkardılar. 2004 yılında araştırdım ve malulen emekli olabileceğini öğrendim.

Ruh sağlığı hastanesinden "Çalışma yeteneğini % 100 kaybetmiştir" raporu verdiler. Raporda gördüğü tedavileri de yazmışlar. Malulen emeklilik başvurusu yaptık.
Cevapta “Bu kişi SSK'lı olmadan önce de rahatsızmış. 15 yıl çalıştıktan sonra durumu değerlendirilebilir." diye ret geldi.

Yeni bir iş bulalım dedik. işe girebilsin diye % 45 özürlü raporu aldık. Son işinde de 6 yıldır emekli olabilsin diye idare ediyorlar.

Sonuçta ilk sigortalılıktan bu güne 15 yıl ve 3750 prim günü var. Bir doktorla konuştum. “Bu kişi malulen emekli olamaz, çünkü zaten hastayken SSK'lı olmuş, çalışma şartları özürlülüğünü artırmamış.”dedi.

Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Baldızınız ilk işe girişte malul sayılacak derece engeli olduğu için malulen emekli olamaz. Baldızınız için vergi indirim hakkı alıp erken emekli olma hakkı vardır. İlk olarak çalıştığı ii yerinden çalıştığına dair belge alarak bulunduğu ilin maliye ''Mükellef hizmetler birimine'' vergi indirim hakkı için müracaat edecek, Maliye rapor vermeye yetkili hastaneye sev edecek alacak olduğu rapor emeklilik kriterlerini belirleyecek.
Şu tablo işinizi görecektir inceleyin lütfen.
2008_oncesi.PNG

Değerli arkadaşım, bugün SGK'ya gittim ve malulen emeklilik servisine sordum. Cevap: "Bu kişi malulen emekli olamasa da 15 yılı ve 3600 prim gününü doldurduğu için emekli olabilir." dediler. Ne yapmalıyız diye sordum. ne zaman emekli olabilirim formunu doldurup kayıt yaptırın. 1 Martta da dilekçe verin tamam. dediler.

Baldızınız malulen emekli olamaz malulen emeklilik ile vergi indirim hakkı emeklilik farklı şeylerdir. 5510 sayılı yasadan önce işe başlayanlar vergi indirim hakkı almadan emekli olmaz.Engelli birey vergi indirim hakkı almadan emekli olamaz size yanlış bilgi vermişler. Yukarıda da bahsettim işlemi hemen uygulayın derim. Vergi indirim hakkı alır iseniz engellilere tanınan erken emeklilik hakkı ile emekli olursunuz.
Şu konuda detaylı bilgiler mevcuttur.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...-vergi-indirim-hakki-ile-emeklilik-nedir.html

İşe başlamadan önce malulük dereceniz %60 üzeri miydi? Benimde işe başlamadan önce bipolar bozukluk tehşisim var. Kendi adıma endişelendim şimdi. Benim bildiğim işe başlamadan önce malulük derecesi %60 altında ise malulen emeklilik edebiliyorlar. Benim hastalığımda işe başlamadan önce özür oranım filan yok. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

cevabınız için teşekkür ederim. "Ne zaman emekli olabilirim" başvurumuzun cevabını 15 gün bekleyeceğim. Gelen cevaba göre foruma yazarım.

Burada önemli olan aynı rahatsılığın sigortalı olmadan önce varolması değil, önemli olan bu hastalıktan dolayı maluliyeti gerektirecek seviyeye ne zaman gelindiği. Yani, sigortalı olmadan önce çalışabilir durumdadır, ama ilerleyen zamanlarda maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılmayı gerektirecek derecede işgücü kaybına yükselir... Bu durumda -sgk reddetse dahi* malulen emeklilik dava sonucu kazanılabilir.

Ama sigortalılık süresi ve prim günü malulen emekliliği zorlamaya gerek bırakmayacak derecede iş görür. Yani, siz malulen değil, defterdarlıktan elde edilecek sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliilğine başvurabilirsiniz ve gün/ay/1999 + 15 yıllık sigortalılık süresi dolduğunda hemen emekli olursunuz.

Bu haktan yararlanabilmek için % 80 ve üzeri raporla defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı kazanmanız lazım: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Değerli arkadaşlar, ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Rahatsızlığın önceki oranını bilmiyoruz. 1999 işbaşı yapılmış. 2004'te işten çıkartılınca emeklilik başvurusu için rapor aldık. Raporu verdik (çalışma gücünün tamamını kaybetmiştir şeklinde idi) red geldi. Çünkü raporda yıllardır uygulanan tedavi süreci de yazılmıştı. Bu yüzden SGK bu süreci dikkate alarak "Siz zaten önceden de rahatsızmışsınız." diyerek reddetti.

3600 gün ve 15 yılı doldurunca başvurun değerlendirelim diye not düşmüşlerdi.
2009da yeniden işe yerleştirme imkanı doğdu. Bize işyerinden "Rahatsızlık oranını % 45 gösterin." dediler. Biz de rica minnet % 45lik raporla işe yerleştirdik. Şimdi 3600 gün ve 15 yıl doldu.
SGK emeklilik bölümüne bütün bu süreci anlattım. Bana "Malulen emekli değil ama diğer şekillerden biriyle emekli olabilir. Vergi indirimi yollarına gerek yok." dediler. "Ne zaman emekli olabilirim dilekçesi verip sonucu bekleyin." dediler.
Biz de beliyoruz.

Evet, yukarıda da yazdığım gibi. Eğer defterdarlıktan 1. derece sakatlık indirimi elde etmişseniz, 15 yıllık sigortalılık süreniz de dolmuşsa, emekliliğiniz onaylanacaktır.

İşe başlamadan önce ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavisi yapıldı. ağır bir tedaviydi. Ama oranını bilmiyoruz. Emeklilik başvurumuzun sonucu geldi. Şu anda emekli olabiliyor. Bugün başvurursunu yaptık. İnşallah sizlere de yeni kapılar açılır. darısı bu durumda olan herkesin başına.

Değerli arkadaşlar. Bugün son bir işlem daha yaptık, atlanan eksik bir prim varmış, onu yatırdım. Bu ay içinde yaklaşık 700 TL maaş bağlanacağını ama kesin rakamın hesaplamalardan sonra belli olacağını söylediler. Maaş elimize geçince ben de buraya yazarım. Benzer durumda olanlar kendi durumlarını bizzat SGK'ya gidip öğrensinler. Bazen buraya eksik şeyler yazılıyor, ilgilenen arkadaşlar tecrübelerini paylaşsa da ya bizim eksik anlatışımız ya da ilgilenenlerin konuyu ikinci ağızdan öğrenmeleri sonucu gerçek tam olarak ortaya çıkmıyor. En güzeli evrakları da alıp SGK'ya bizzat müraacat etmektir. Hepinize Allah kolaylıklar versin.

Emekli olamaz diyorlardı ama oldu işte

Değerli arkadaşlar, bu foruma daha önce de yazmıştım, hatırlatayım: 42 yaşında bir baldızım var. 15 yaşında kronik psikoz hastalığına yakalanıp 14-20 yaşları arasında Ruh ve Sinir hastanesinde tedavi görmüş, hastalığı ileri derecedeymiş.
Uzatmayayım, 27 yaşında engelli kadrosundan özel bir işe yerleştirdim. Prim günü 1800 olunca iş göremez raporu alıp malulen emeklilik başvurusu yaptık.
SSK, bu kişi işe girmeden önce de zaten hastaymış deyip bizi reddetti.
Bu mart ayında toplam 3600 pirim günü ve 15 yıllık sigorta süresini tamamlayınca tekrar emeklilik başvurursu yaptık.

Sorduğumuz herkes yok rapor almalısınız, yok maliyeden vergi indirimi olmalı filn diyerek emekli olamaz diyorlardı. Ben Ankara SGK'ya gittim, durumu anlattım. Bu kişi malulen emekli olamasa da hastalığından dolayı yaşlılık kategorisinden emekli olabilir dediler. İşlemlerini başlattık ve bugün 645 TL maaşla emekli oldu.

Aynı durumda olanlar bizzat SGK'ya gidip durumlarını inceletsinler, belki emekliliği hak ederler. Hepinize sağlık ve afiyetler dilerim.

hayırlı olsun ilk önce
yav arkadaş nasıl yaptın bende vergi indirimi ile başvurdum forumda kaç defa kaç yere yazdım problem var gibi nasıl yapacaz bu işi niye problemler beni buluyor

Kardeşim, ona buna sormakla vakit öldürme, SGK'ya git, ne zaman emekli olabilirim dilekçesi ver, sana bir cevap vereceklerdir. Derdini bizzat SGK'da yetkili memurlarla konuş. Ben ona buna sordum, emekli olamaz, raporu yüksek alman lazım, vergi indirimi olmadan emekli olamaz filan diyorlardı. Gittim SGK'ya anlattım durumu: Beş altı çeşit emeklilik var dediler. malulen emekli olamaz ama vergi indirimi almak için uğraşmanıza gerek yok. Hasta olduğundan, 3600 prim günü ile 15 yılı doldurduğu için yaşını beklemeden de emekli olabilir dediler. Ne zaman emekli olabilirim dilekçesi verdim. Hemen olabilir dediler. İşlemleri başlattık 2 ay içinde emekliliği halloldu. Siz de gidin, durumu anlatıp dilekçenizi verin. İnşallah size de bir kapı açılır ve uğraşıp durmazsınız. Allah'a emanet olun.

Hayırlı olsun metafor.

Yalnız, 15 yıl sigortalılık ve 3600 primle nasıl emekli olunuyor ben anlamadım. Hangi yasanın hangi maddesine göre emekli ettiler sizi? "hasta olduğundan" emeklilik diye bir şey olmaz. www.turkiye.gov.tr adresinde emeklilikle ilgili nasıl bir madde atfı var?

Not: 5510 sayılı yasaya göre 2 çeşit emeklilik vardır: 1- Malulen emeklilik (25. madde) 2- Yaşlılık emekliliği (28. madde).

ben ilk önce sgk dan emekli olabilir dilekçesi aldım işyerine verdim geldim sonra işyerinden çıkış kağıdını aldım emeklilik dilekçesini verdim bir ay olacak nerdeyse hala yazışmalar devam ediyor nasıpse olur hayırlısı olsun

Arkadaşlar kususra bakmayın, foruma uzun zaman giremedim. Memlekete filan gittik, düğündü, cenazeydi filan derken internetle pek ilgilenemedim. Bazı arkadaşlar baldızımın emekliliği ile ilgili soruyorlar. Yaşlılık aylığı gibi bir şey galiba. Bu ağustosta 730 TL almıştı.

Üst Alt