Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı olmadan önce malul olanların emekliliğinde SGK'nın yanlış uygulaması..?

ersansayir

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
işe başlamadan önce malüliyeti gerektirecek kadar engel oranına sahip olanlar için ayrı bir mevzuat var . bu mevzuata rağmen sgk memurlarının elerindeki bir tablo üzerinden yanlış uygulama yapıyorlar. bu konu hakkında yaptığım araştırma sonucunda işe başlamadan önce %60 ve üzeri engeli olanlar için 15 yıl ve 3600 iş günü sigortalılık aranması ön görülüyor. sgk ya yaptığım baş vuru sonucunda ise 17 yıl sigortalılık arandığı söylendi. konu hakkında sgk ile mücadelem devam etmektedir. bilgilendirme amacı ile mevzuatı sizlerle de paylaşmak istedim. sgk sitesinden kopyaladığım metin aşagıda verilmiştir.mevzuatın ulaşılma linki sgk nın kendi sitesinden ulaşıla biliyor.

İşe Başlamadan Önce Malul Olanlar ve Çalışma Gücündeki Kayıp Oranı % 60'dan Az Olanlar

Doğum tarihiniz?
İlk sigortalı olduğunuz tarih?
Hangi statüde emekli olacağınız?
Rapor oranınız?

Doğum tarihi =19 11 1975
İlk sigortalı olduğum tarih =01 09 1998
Hangi statüde emekli olacağım = engelli statüsünde (yaşlılık aylığı)
Rapor oranınız = hastane %40 verdi fakat vergi dairesi % 60 olarak onylayıp ikinci kademeden vergi indirimi uyguladı.

dün yine sgk ya gittim. bu sefer müdür yardımcısı ile konuştum. mevzuatın bir çıktısını alıp kendisine okudum.
emekli olabilecegimi fakat malül statüsünden değerlendirileceğimi söyledi. bu cevabının da mevzuatın bir maddesinde önceden engelli olanların malül sayılamayacağının yazdığını söylediğimde siz özel guruba giriyorsunuz cevabını aldım. yılın ilk günü olması dolayısı ile çok yoğun olduğundan daha sonra tekrar görüşelim cevabı ile ayrıldım. bir kaç hafta sonra tekrar gideceğim.

sizin görüşünüz nedir bu konuda?

teşekkürler

Emeklilik için aşağıdaki tablodaki 10 numaralı kritere tabisiniz: 01 09 1998 + 17 = 01 09 2015 tarihinde en az 3840 gün priminiz de tamamsa, defterdarlıktan elde edilmiş 2. dereceden sakatlık indirimine isitnaden emekli olabileceksiniz.

2008_oncesi.PNG

Malulen emeklilik ise apayrı bir konudur... Ve orada ilk kural kişinin maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılmayı gerektirecek işgücü kaybının ilk sigortalı olduğu tarihten sonra ortaya çıkmasıdır.

bülent bey bu yasaya göre,bu konu ile ilgili size bir sorum olacak..benim sigorta başlangıcım 1995, 4100 gün pirimim var..diyelimki ankaradan % 40 oranım kabul edilmedi..şimdi ben böyle bir durumda 4680 gün ile ve 18 sene olarak vergi indirimi aranmaksınız emekli olabiliyormuyum.2008 yılı öncesine göre..yanlışmı biliyorum acaba..

İlk sigortalılığı 1 ekim 2008 öncesinde olup SSK (4a) statüsünde emekli olacaklar emekli olabilmek için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek zorunda.

Bülent bey
27 05 2014 tarihinde tekrar sgk kapısını çaldım yukarıda bahsettiğim konuyu tekrarladım. yine aynı cevabı aldım. bunun üzerine müdürleri ile tekrar görüştüm. işe başladığımda zaten malül sayılacak kadar engelim var ve bunu isbat edebiliyorum dedim. askerlik şubesinden aldığım raporuda evraklar ile beraber gösterdim.
bunun üzerine müdür şöyle bir yol izlersek 15 yıl 3600 iş günü üzerinden yaşlılık aylığına hak kazanabileceğimi söyledi.
öncelikle malül sayılmam için bir başvuruda bulunmam gerekiyormuş. bunun sonucu askeriyenin raporunda doğuştan gelen bir engel yazdığı için red olacakmış.
red kararından sonra 15 yıl ve 3600 iş gününü doldurduğum için yaşlılık aylığı işlemlerine baş vuracakmışım.

uygulama kafamda soru işareti uyandırdı. bunları sizinle paylaşıp fikirlerinizi almak isterim.

1 uygulama gerçekten de böylemi yoksa direk yaşlılık aylığı içinmi baş vurmamız gerekirdi
2 malül baş vurum red değilde kabul edilirse malül olrak emekli olmayı bekletip, 17 yıl dolunca vergi indiriminden emekli olabilirmiyim.

yardımınız için şimdiden teşekkürler

ersan bey,
Siz direk emeklilik servisine gidin vergi indirim belgem var yaşlılık emekliliğine müracaat edeceğim deyin memur size gerekli matbu evrakları verir ve gerekli işlemleri başlatırsınız.

süreci daha iyi anlamak ve hata yapmamak adına bu gün tekrar sgk yollarını aşındırdım.
özel durum ( işe girişteki malüllük) adı verdikleri bu süreç şöyle işliyormuş.
1 öncelikle malül olmayı gerektirecek kadar bir raporunuz olması gerekiyor.
2 bu malüliyet durumunun zamanlaması araştırılıyor. (sigortalılık başlangıcında malül sayılacak derecede engeliniz varsa özel durum devreye giriyor) ( çalışmaya başladıktan sonra malüliyet gerçekleşti ise sorun yok direk malül aylığı bağlıyorlar. tabi gün ve yıl şartını tamamlıyorsa)
3 sizden öncelikle malül sayılmak için bir baş vuru alıyorlar ve malüliyet servisinin değerlendirmesine sunuyorlar.
4 değerlendirme sonucunda malüliyet başlangıcı tesbiti yapıyorlar ( eski raporlar , askerlik yapamaz raporu, hastane tetkikleri gibi belgelerin içerik ve tarihleri araştırılıyor.)
5 eğer sigortalı olmadan önce malüliyeti gerektirecek kadar engeliniz olduğuna kanaat getirirlerse malüliyet baş vurunuza red cevabı geliyor.
6 red cevabı sizin 15 yıl ve 3600 gün üzerinden emekli olma yolunuzu açıyor.
bu sefer red cevabını referans göstererek ikinci bir işlem başlatılıyor bu işlem sonucunda gerekli görürlerse saglık kuruluna tekrar gönderiyorlar (evraklar eksiksiz ve sorunsuz olursa gerek duymuyorlarmış )
evrak değerlendirmesi sonucunda özel durumdan emekli oluyorsunuz.

karmaşık ve meşakkatli bir yol seçmişler ama sonuç olarak sgk süreci böyle tanımlıyor. mevzuatı ve kanunu iyice araştırdım fakat böyle bir iş akışı bulamadım.umarım işlemleri tamamlaya bilirim ve sonucu sizinle paylaşa bilirim.

Ersan bey;

Bence sen malülen emekliliği değil de vergi indirimine dayalı erken emekli olmanı tavsiye ederim çünkü malülen emekliliğe göre daha avantajlı ama araştırıp bizimle paylaştığın için teşekkür ederim...

zaten benim de mücadelem malüllük değil yaşlılık aylığı almak için

Arkadaşlar ortada bir yanlış anlaşılma var.
Ersan Bey zaten malullük değil,yaşlılık aylığı bağlatma mücadelesi veriyor.
Malüllüğe prosedür gereği başvurmasının sebebi,sürecin bu şekilde işlemesi.Oradan red gelmeden diğer işlemi başlatmıyorlar.(yasa maddesindeki,''maluliyetten faydalanamayan'' ibaresi gereği)
Yukarıda direkt vergi indiriminden başvurulmasını öneren arkadaşlarım olmuş, ancak o zaman emeklilik şartları değişmekte kademeli geçişe göre 17 yıl istenmetedir.
Halbuki bu özel durumdan faydalanarak bu süreci, takip ettiğinde arkadaşımıza 15 yıl 3600 günle emeklilik hakkı doğmuş olmaktadır.

Üst Alt