Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalı olmak evde bakım parasının kesilmesine neden olur mu?

tamara

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
değerli arkadaşlarım bu soruyu bir engelli arkadaşım adına soruyorum, bilgilendirirseniz sevinirim...
arkadaşım engelli, evde bakım parası alıyor. aylar önce iş bulma kurumuna gidip kendisi için bir iş başvurusu yapmıştı. ssk prim gününün tamamlanması için... ve bir şirketten çağrıldı fakat durumu göz önüne alınarak çalışmasının mümkün olmadığını belirtmiş şirket sorumlusu ama ssk nı yapıcaz demiş...
şimdi kafasına takılan şu ssk ödenirse evde bakım parasını keserler mi?

1- Raporun %51 ve üzeri olması ve raporda "agır özürlü" ibaresi bulunması
2- ihtiyaçları kendi başına yapamaması (wc banyo yemek vs..),
3- evde kişi başına düşen gelir 330 tl den az olması gerek.
bunlar olursa kesilmez bence fakat bülent abi iyisini bilir

bakım parası

hayır kesilmez, sevgılı arkadaşım tamara olmaz çunku; yasada dıyorki:sosyal güvencesi olsun yada olmasın yanı; sigortalı, emeklı sandığı yada bağkur, yeşil kartlı vs.hiç fark etmez evde bakım parasını alırsın kesılmez bu.ayrıca sen başka bır işte çalıyorsan dahi gene alırsın bakım parasını,yanı hiç bir şekılde kesılmez. saygılarımla

arkadaşım aynı konu üzerinde bilgi alma amaçlı başbakanlık sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu genel müdürlüğüne mail yolu ile soru sordum...ssk'lı olsam evde bakım param kesilir mi diye?tarafıma verilen cevabı paylaşmak isterim.

25.08.2009 tarihli bilgi edinme müracaatınız Genel Müdürlüğümüzce incelenmiştir.
Evde bakım hizmetimizden yararlanmakta olduğunuzu ve özürlü oğlunuzun sağlık güvencesi için ssk primlerinin yatırılmasının evde bakım ücretinin devamını etkileyip etkilemeyeceği konusunda bilgi talep etmektesiniz.
Gelirinizi etkilemediği sürece yatırılan primler evde bakım hizmetimize engel değildir. Ancak emeklilik ve emekli maaşının bağlanması durumunda, ayrıca ssk primlerinin ödenmesi konusunda işlemlerinizin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.​
bu cevaptanda anlaşılacağı üzere etkilenmiyor.ama emeklilik ve emekli maaşının bağlanması durumunda, ayrıca ssk primlerinin ödenmesi konusunda işlemlerinizin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

tamara;
arkadaşınız aktif ssk lı değilken evde bakım maaşı bağlanmış sistemdeki zaaf işte burada birde şikayet ediyoruz niye bir raporla her iş görülmüyor diye... işbulma raporu çalışabilir alıyoruz. evde bakım için de çalışamaz bakıma muhtaç rapor alıyoruz. ssk primleri yatırılmaya başlandığında usulsuzlük olur sosyal hizmetler bunu tespit ederse cezalı iade isteyebilir... ssk primi yatması çalışıyor olduğunu gösterir kanun önünde çalışan insan nasıl bakıma muhtac olur? ancak emekli olması halinde evde bakımdan yararlanır.

sayın çelik...

kişinin raporu zaten ağır engelli fakat her şirket özürlü çalıştırmalı di ye bir yasa var biliyorsunuz arkadaşımda işkura şöyle dedi... ben ağır engelliyim eğer olurda bir şirket çıkarsa ağır engelliyi ssklı yapmak adına beni teklif edermisiniz?diyor,işkurda oke öyle bir şirket çıkarsa size döneriz diyor,akabinde bi süre sonra bir şirket özürlü arıyor çalıştırmak için işkur hemen arıyor saolsun bir şirket çıktı diye kişi şirkte gidiyor fakat şirkette şöyle söyleniyor...bizim işimizi burda yapamazsınız çünki ortepedi engellisiniz yani burada iş görmeniz mümkün değil fakat biz sizin ssknızı temin edicez...yani sayın çelik bu tamamen şirketin insafiyetiyle olan bir durum istemzse şöyle derdi sayın kişi siz bizim buradaki işimiz için bize fayda veremezsiniz kusura bakmayın der başka bir engelliyi alırdı bana kalırsa işin içinde biraz vijdan var yanii.

sayın tamara:
benim demek istediğim işkur arkadaşınızdan özürlü raporu istemedimi bu raporda çalışabilir ibaresi yokmu?yani çalışan kimse nasıl bakıma muhtac olur?ayrıca birçok firma bunu yapıyor bence son derece normal firmalar özürlü kadrolarını dolduruyor sadece ssk primini yatırarak özürlü işçi çalıştırıyor evrak üzerinde.buna karşılıklı menfaat gereği sosyal hizmet diyebiliriz.

bu konuda sayın çelik haklı sanırım eğer bakım parasını aldıktan sonra işe girip çalişirsa bu sorun yaratır.çünkü bakıma muhtaçtır dıyor çalışamaz yuruyemez kendı ıhtıyacını karşılıyamaz denıyor.devleti kandırmış olursun ve ceza yersın.ama bakım parası bağlanmadan önce işe gırseydın hiç bır sorun olmazdı.

ben anlatamadım derdimi sanrım.. neyse boşverdim unutalım gitsin.

Çalışması ya da çalışıyor görünmesi evde bakım hizmetinden yarararlanmasına mani değil. Ama sigortalı olmak demek en az asgari ücretle çalışılıyor demek. Bu gelir dolayısıyla evde bakım hizmetinden yararlanılabilmesi için "hanede kişi başına düşen gelir 330,6 tl'den az olmalı" şartı riske girebilir. Bu göz önüne alınmalı.
Yani: haneye giren tüm gelir (sigortalı olunduğunda gelir ne görünüyorsa o dahil) / hanedeki kişi sayısı = 330,6 tl'den az olduğu sürece evde bakım maaşı kesilmez. Bu rakamı aşarsa, o zaman evde bakım hizmeti kesilir; kestirmekle yükümlüsünüz.

sayın oturan boğa;bilginiz için teşekkür edrim...peki evdeki gelir düşerse bunu nasıl bildirmeliyiz sosyal hizmetlere?yani şöyleki evde çalışan bir birey artık o evde ikamet etmiyor ve dolayısıyla gelirde gelmiyor peki bunu ne şekilde rapor ederiz sosyal hizmetlere?

başbakanlık sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu genel müdürlüğünden verilen resmi cevap...

Gelirinizi etkilemediği sürece yatırılan primler evde bakım hizmetimize engel değildir. Ancak emeklilik ve emekli maaşının bağlanması durumunda, ayrıca ssk primlerinin ödenmesi konusunda işlemlerinizin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

evde bakım ve eve giren paranın bildirimi...

sayın bülent ağbi;şundan dolayı gelir düşüşünü bildirmek istiyorum...mademki ağır engelli kişi ssklı olduğu zaman yasal olarak asgari ücrete tabi tutuluyor ise ozaman bende daha önce eve gelir getiren kişinin artık bu evde yaşamadığını bildirir ve rapor edersem o zaman benim aslında almadığım fakat yasal olarak almış gözüken para sorun çıkartmaması gerekiyor. çünki haneye bir gelir ekleniyor.
fakat gelir getiren bir kişide haneden ayrılmış durumda. yani benim asgari ücretimi evde bakım maaşını kesmeye öngören yasa o zaman evden giden gideri de tespit etsin. anlatabildim mi sayın bülent ağbi?

ama ben şunu çok iyi biliyorumki evden düşen gelir tespiti çok önemli değil. yetkiller için ama maaş kesmek için maaşallah en ince ayrıntısına kadar inceliyorlar, ama işlerinemi gelmiyor anlamıyorum ağır engelli kişi nası çalışabilir. sadece tedavi amaçlı ssklı oldum ssklı olmasam tedavi göremiyorum, olursam maaşlar kesiliyor. peki biz ne yapalım! allah aşkına yani yaşamayı biz engellilere bu kadar haram etmenin bir anlamı var mı?
hayır raporumda ağır engelli diyor evde bakımı kesen yasa ve bu yasayı koyan baştakiler sormuyorlar mı acaba 2 ayağı olmayan ağır engelli nasıl çalışabilir? tekerlikli sandelyede işe gidip gelinebiliniyor mu? omuriliğinde epuduril kataterle yaşayan ve ağrılarını sadece morfinle kesebilen bir engelli bu haksızlığı ne şekilde kabul edebilmeli?
bakın ben engelimle hastalığımla bunları hak etmediğimi düşünüyorum ve sayın bülent ağbi bana itiraz hakkımı nerede kullanabilirm lütfen bunu bildirin.

Gelir hesabı yapılırken aşağıdaki kişilerin resmi kayıtlı tüm gelirleri toplanır ve kişi sayısına bölünür. Kişiye düşen gelir 330,6 tl'den azsa, maaş bağlanır/ödenmeye devam olunur.
Şimdi, asgari ücretle çalıştığını varsayarak gelir hesabı yaptığında, kişi başına ne düşüyor?
Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri; başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren 25 yaşını tamamlamamış çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babayı,
ifade eder.

evde bakım parası...

sayın bülent ağbi;evde bakıma hak kazandığım zaman sadece kardeşim çalışıyord.u zaten evde 3 kişi yaşıyoruz. annem bana bakıyor. kardeşim de çalışıyordu.
şimdi gelir durumu şöyle idi: 400 tl kardeşim alıyor. bir de annemin evde bakım parası işde. sadece gelir bu. ve tabiki şimdi benim hayali aldığım asgari ücreti de düşünürsek sanırım sorun teşkil edicek,

değerli ağbim geliri size söyledim. birde 3 ayda aldığım engelli maaşı vardı, fakat sskılı olunca onun kesileceğini biliyordum. yani benim için sorun teşkil etmiyordu. bu hesaplamadan sonra bana ne önerirsiniz?

400 kardeşinin maaşı + 496 evde bakım maaşı + 496 asgari ücret.
Bu durumda hanede kişi başına düşen gelir 330 tl'yi aşacağı için evde bakım maaşı kesilir.

evde bakım....

işde sayın bülent ağbi;bende diyorumki kardeşim artık burda yaşamıyor onun için gelir düşüşünü bildiremek istiyorum yaa...siz dediniz ya neden bildirmek istiyorsun deiye işde bu yüzden diyorum bende yani yasa eve giren parayı hesaplıyorda evden düşen parayı hesaplamıyormu diyorum.

Yani 2. bir kardeşin vardı, o evden ayrıldı. Doğru mu? Giden kardeşine aitti o 400 tl gelir? Şu anda sen, kardeşin ve annen mi yaşıyorsunuz aynı evde?

Giden kardeşin kaç yaşında? "başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren 25 yaşını tamamlamamış kardeşler" de gelir hesabına dahildir.

evde bakım...

şöyle bülent ağbi;ben annem ve kadeşim yaşıyorduk fakat kardeşim işi dolayısı ile başka yerde ikamet etmek zorunda kaldı yani şuan sadece ben ve annem yaşıyoruz... kardeşim 24 yaşında işi eve çok uzak oda işine yakın bir yerde ikamet etmek zorunda kaldı...ama yine olmaz diyorsunuz öylemi?

30 günlük primle kaç günlük sağlık güvencesine kavuşmuş oluyoruz?

değerli bülen ağbi;sizi bu konuda çok rahatsız ettim fakat sizin bilginize ihtiyacım var size bir soru daha sorsam daha doğrusu düşüncemi paylaşmak istiyorum...

şimdi sayın bülent ağbi; ben ssklı oldum sağlıktan faydalanmak için 30 günüm dolunca sağlıktan faydalanıyorum biliyorsunuz. faydalanmaya başladığım gün sürecinden sonra ssk'mı fes etsem evde bakım yinede kesilir mi? yani düşüncem şu ssk başlayınca 6 ay sağlıktan faydalanıyoruz sanırım, bende oksijen tedavisini zaten görmüş olurum, fakat 30 gün ödenmiş olan ssk primini göz önünde bulundurup evde bakımı yine de keserler mi?
size daha önce belirtmiştim bu tedaviyi görmek için ssklı oldum...bana şunu söyleyebilir misiniz yani? 31 gün sonra sskdan men olursan evde bakım devam eder işlemler tekarar ister mi sil baştan uğraşır mıyım?

O riske girmektense sadece genel sağşlk sigortası primi ödeyip sağlık güvencesine kavuşsana. Tek yapman gereken il/ilçe sosyal güvenlik müdürlüğüne gitmek ve genel sağlık sigortası primi ödemek. Ödediğin sürece çalışanlar gibi sağlık güvencen olur, tedavini görürsün, sonra istediğin zaman ayrılırsın.
Böylece evde bakım maaşına da bir zarar gelmez.

Burada bir yanlış bilgi vermişim, onu düzelteyim:

SHÇEK'na Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde sorduğum, "hanedeki kişi sayısı değişirse, bu değişiklik evde bakım aylığı alma hakkını ortadan kaldırmayacak bile olsa, bu durumu shçek'na bildirmeli miyiz" sorusuna bugün SHÇEK Özürlü Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Avni Özkaya imzalı bir yanıt geldi.
Buna göre, her ne şekilde olursa olsun "Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler" sayısında meydana gelen değişiklikler mutlaka il/ilçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bildirilmek zorunda.

Ben, olası değişiklik evde bakım hizmetinden yararlanmaya engel olmadığı sürece bildirim zorunluluğu söz konusu olmamalı diye mantık yürütmüştüm -aslında mantıık doğru- ama mevzuata uygun değilmiş.

Düzeltmiş olayım...

Üst Alt