Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortalılıkta Staj Primi ile Tam Prim arasındaki fark nedir?

Norman

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
selam arkadaşlar

benim sigorta girişim 1998 bu okudugum okulun perşembe ve cuma günleri stajda oldugum için şirketin yapmiş olduğu sigortadir 56gün diye çıkıyor ve belge türünde 1a Yazıyor bu 40günlük staj degildir yalniz mesleki egitim okulu oldugu için haftanin iki günü bir buçuk sene gidilen stajdı
bugün vergi indirimine başvurdum ben bi yerlerde okudum staj primi degil de tam tam prim günü olmasi lazimmiş
ben bunu nerden ögrenebilirim ? girişim nasil eger staj primi ise geçerli değil mi ?

yardimci olanlara şimdiden saygılar sunarim

o tarihten bu yana başka bir sigorta girişim bulunmamaktadir ...

Staj süresi başlangıcınız emeklilik için başlangıç sayılmaz genelde, ama şirket sizi 1a (normal çalışan) üzerinden sigortalandırdıysa, girişiniz o tarih üzerinden başlar. Şiket size kıyak geçmiş.. yuppi demelisin

yok mubu konu aydinlatirsaniz sevinirim 1998 giriş gözüküyor ve bugün indirime başvurdum staj yaptim boşami başvurmuş oldum ?

Cem sen dediğimi anlamıyormusun, her çalışan ssk lı 1a lıdır. Bunu kafana takmana gerek yok. Vergi indirimi için şuan çalışansan boşuna başvurmadın.
Ayrıca staj primi ve tam prim diye birşey olmaz.

1a : Tüm hizmete tabi çalışanlar
1e : Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışanlar
1i :Hizmete tabi (azot,maden,kaynak,röntgen)

Staj statüsü sigorta başlangıcı sayılmaz.
Sigorta başlangıcı 18 yaşını tamamladıktan sonra tam prim yatırılarak yapılan sigortalılıktır.

abi prim ekraninda 1a yaziyor belge türünde ayrica ben maaşta alıyordum ve yatirilan miktar felan yaziyor acaba tam mı gösterildim ben anlamadim.. bu işi

mrb bende cem gibi 1998 lise son sınıfda staj yaptım ,ozaman 18 yaşından küçükdüm başlangc sayılmazmış o kısmı anladım.
sorum şu: 19-20-21 yaşlarında mesleki egitim amaçlı cıraklık egitim merkezinde 3 yıl boyunca ögrenci statüsünde egitim aldım bu egitim esnasında yaşım 18 in üstündeydi bu yıllarda yatan primim başlangıç olurmu bülent abi cvp pls.

ben ilker abiye özel attim şimdi yazar cevabini dogru ve düzgün bilgi aliriz umarim ...

ilker abi bilir bilirde sorularımız farklı gibi cem kardeşim

faruk sgk sorgulamanda ne yaziyor ilk girişinde belge türünde ? önemli olan o 22 mi 1a mi ?
ilker abi bana açıkladi 1999 girişliymişim staj yaptigim tarihte belge türüm 1a oldugu için senin ne yaziyor staj döneminde sgk sitesinden baksana belge türün ne ?

ilk giriş , 2003 te yatan kısımda 1a yazıyor daha sonra 2004 yılından bugune kadar olan kısım 01a diye yazıyor

sen 2003 girişisin o zaman staj döneminde 1ali yapılmamişin 2003e göresin 1a yazan ilk sigorta girişin geçerli saygılar

Staj süresince başlatılan sigorta emeklilik hesabına dahil edilmez arkadaşım..

mac72 ben staj süresinde başlangicim olmuş 1a olarak ?

cem burda bak konu açmışsın ve ısrarlada sana verilen cvpları beğenmeyip zıtlaşıyorsun staj döneminde seni sigortalı gösterirler nedeni olası bir iş kazasında senin zararlı çıkmaman için ama asla emekliliğe DAHİL edilmez illede ilker bey cvp versin diyorsan o zaman konu açmaman daha mantıklı çünkü konu açarsan bilen yada duyan insanlar yorum yapar

ticet asla emeklilige dahil edilmez diye idda etme öğrendik 1999 yılı staj girişimle emekliliğim başlamiş konuya cevap verenler için teşekkür ederim konuyu okur isen staj dönemimde 1ali olarak gösterilmişim yani staj dönemi girişim olmuş meselede o asla olmaz diye birşey yok görüldüğü üzere olmuş bende biliyorum staj döneminde emekli olunmadiğini sgkda emeklilik girişim 1999 staj dönemim gözüyor bilen birinden yardim istemek suç değil bu benim en dogal hakkım bilen zaten cevap verir bilmeyenlerde vermesin zaten ilkere tcmi gönderdim teyit etti sigorta girişimin 1999da oldugu asla olmaz dediğin şey oldugu için bu konu açilmiştir bende biliyorum googleden yazip öğrenmesini ayrica konu açma tekeli sizin insiyatifinizde değil olmamasi gereken bişey oldugu için bu konu açıldı kimseylede zıtlaşmadim bir kişiyle zıtlaştim oda bilmediği şeyleri dikte ettiği için ve çogu insan konu açarken bülent abiden ilkerden yardim ister bu konulara vakif olduklari için kopyala yapıştırla cevap vermediği için benle şahsileşmeyin benim sorunum var ve yardim istedim varsa bilginiz paylaşin tavsiyeleriniz size kalsın iyi geceler...

Staj dönemimde okul un vermiş olduğu ssk numarası na emeklilik kollarında prim yatmadığı için emeklilik hesabında kullanılmaz ne var ki staj yaptığınız iş yerinde iş veren kendini sağlama almak için staj yapan kişilerin sigortasını yapar işte o yatırılan prim ilk ssk girişiniz olur..
506 sayılı Kanun’un 3/II-B maddesine göre, iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası bakımından zorunlu sigortalı sayılmışlardır..
Ayrıca
Çıraklar ile meslek lisesi öğrencileri okullarınca sigortalı edilirler ve SSK’ya işe giriş bildirgesi verilir adlarına da MEB tarafından prim ödenir ama bu primler içinde uzun vadeli sigorta kolları olan emekliliğe yönelik (malûllük, yaşlılık, ölüm sigortalarına tâbi olmadıkları için, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmamaktadır. Bu nedenle çırak veya meslek lisesi öğrencisi olarak verilen işe girişlerini emeklilik için başlangıç saymayacaklar, ister önce ister sonra olsun normal sigortalandıkları tarihi ve adlarına ilk kez emeklilik malûllük, yaşlılık, ölüm sigortalarına prim ödenmiş tarihi dikkate alacaklardır.
Cem kardeşimizin tüm kollardan ssk ödemesi yapıldığı için 1999 yılı sayılmıştır..

Vergi ind. müracaatı için ise çalıştığınız iş yerinden alacağınıza çalıştığınıza dair bir belge yeterlidir.Zaten kurum ondan sonra sizi hastaneye sevk eder yada elinizde güncel ve yeni bir rapor var ise hemen kabul eder ve Ankara'ya evraklarınızı yollar ve 30-45 gün gibi bir zaman içerisinde çalıştığınız iş yerinize cevap gelir..
Ancıl o belgeler evrak üstünde var ama ben istenmiyor diye biliyorum...

sağolasin ilker abicim ... dediginiz gibi çalışma belgem ve raporumla gittim rherhangi bir sorun çıkmadi memur bayan dilekçemi bile doldurdu yardimlar için sağol ...

Norman siz ne yaptınız bu emeklilik işini sigortalılık süreniz hangisiymiş öğrendiniz mi ? aynı şekilde bende de hizmet dökümümde 1998 yılında başlangıç var ama 1998 de "1A"olarak yazıyor. 2006 - "01A" olarak sonra başlıyor bu ne demek ?

Üst Alt