Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortam yatırılırsa evde bakım maaşı kesilir mi?

Konular
38
Reaksiyonlar
0
bülent bey ve bilgisi olan diğer arkadaşlar, cevap yazarsanız sevinirim.

annem 2 aydır %80 sürekli ağır özürlü raporumla 2 aydır evde bakım parası almaktadır. fakat nf2 hastalığıma bağlı olarak beynimde, omuriliğimde ve vücudumun diğer bazı yerlerinde var olan tümörler nedeniyle sürekli doktorlara gitmem gerekiyor.
malulen emeklilik başvurum 1 seneyi aşkındır sonuçlanmadı ve başvurum şuan mahkeme sürecinde.
dolayısıyla sigortam veya herhangi bir sağlık güvencemde yok.
doktorlarada hastalığımdan dolayı para yetişmiyor. hayırsever biri sigortamı başlatıp ssk mı yatırmak istiyor. bu durumda çalışmadan sigortam yatırılırsa evde bakım parası kesillir mi? bunun kesilmemesi için birşey yapılabilir mi?

saygılarımla

Asgari ücretten çalışıyor göründüğünde asgari ücretten maaş alıyor sayılacaksın. Dolayısıyla -teorik olarak- haneye o miktarda yeni gelir girecek. O gelirle birlikte hanede kişi başına düşen gelir 330,6 tl'yi aşıyorsa, evde bakım maaşı kesilir, geçmiyorsa kesilmez.

Sağlık güvencesi açısından bir seçenek: Eğer hiç bir sağlık güvenceniz ve geliriniz yoksa, Yeşil Kart için kaymakamlığa başşvuru yapabilirsiniz. Kaymakamlık gelir tespiti yapar ve ya yoksulluğunuzu tespit ederek Yeşil Kart verir, ya da gelirinizin seviyesine göre:
"Yapılan gelir testinde aile içi kişi başı geliriniz;
· 231 TL'den az çıkarsa sağlık primi ödemeyeceksiniz (yeşil kartlı sayılacaksınız),
· Geliriniz 231 ila 693 TL arasında çıkarsa aylık 27,72 TL,
· 693 ila 1.386 TL arasında çıkarsa 166,32 TL sağlık primi ödeyeceksiniz.
Normalde bu gelir testinin yapılması görevi SGK'ya verilmiş durumda. Ancak uygulamaya dair hazırlıklar tamamlanıncaya kadar düşük sağlık primi ödemek isteyen vatandaşlara kaymakamlıklar hizmet verecek
Kaynak"

çalışan sigortası değilde isteğe bağlı sigorta yatırmanız durumunda bi sorun olmaz.
zaten sigortalı veya emekli olmak evde bakım için engel değil ama çalışan statüsünde sigorta yatırılırsa shçek bunu sorar
isteğe bağlı sigortalı olmanız durumunda hiç bir sorun olmaz..

bende aynı senin gibiyim. Bende isteğe bağlı sigorta ödüyorum. ve bakım aylığım kesilmedi

ilk önce verilen cevaplar için teşekkür ederim..verdiğiniz cevaplardan sonra yeni sorularıma geçmek isterim.
1)isteğe bağlı sigorta nereye?kaç tl?olarak ödeniyor?
2)bu isteğe bağlı sigorta ödemelerimi yaptıktan sonra normal çalışanlar gibi hastanelerden ücretsiz faydalanabilecek miyim?
3)bülent beyin yazdığından anladığım kadarıyla asgari ücretten çalışıyor olarak gözüksemde evde bakım maaşımın kesilmesine neden olmayacağı önemli olanın kişi başına düşen gelirin 330,6 tl'yi aşmaması olarak algıladım.doğru mu anlamışım?
şimdilik aklıma bunlar geldi.vereceğiniz cevaplardan sonra yeni sorularım olabilir.saygılarımla

tekrardan merhabalar...
bilginme edinme kanunu kapsamında başbakanlık sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu bilgi edinme biriminden tarafıma verilen cevap:
şöyle bir yazı yazmıştım: sayın yetkili evde bakım parası için benden istenen gerekli bilgi ve belgeleri teslim ederek %80 sürekli ağır özürlü oğlum adına evde bakım parasından 2 aydır faydalanmaktayım.oğlumun nadir görülen bir sinirsel hastalığı var.ve bu hastalığa bağlı olarak beyninde 3 tane,omuriliğinde sayısının fazla olduğu ve vücudunun diğer yerlerindede tümörler mevcut.bu tümörler cerrahi operasyonla alınamayacak kadar kadar tehlikeli yerlerdeymiş.kendisi 20 nisan 2006 tarihinden itibaren tümörlerinden dolayı çalışamamaktadır.7 nisan 2008 de ise malülen emeklilik başvurusunda bulunmuş bu başvurumuzun red edildiğine dair 10 ay sonra yanıt almıştık.şuan sgk'ya karşı dava açmış ve hakkımızı yasal yollarla aramaya başladık.baştada dediğim gibi tümörlerinden dolayı sık sık doktora götürmek zorunda kalıyorum.maddi durumumuz iyi olmadığı için altından kalkılmıyor.20 nisan 2006 itibarı ile herhangi bir sağlık güvencesi yok.Hayırsever biri oğlumun ssk primlerini yatırmak istiyor.böylece doktor masraflarından bir nebzede olsa rahatlamamız için...ssk primleri yatırılsa almış olduğumuz evde bakım parasını etkiler mi?kesilir mi?bu paranın kesilmemesi için primlerini nasıl yatırabiliriz?saygılarımla
verilen

cevap:
25.08.2009 tarihli bilgi edinme müracaatınız Genel Müdürlüğümüzce incelenmiştir.
Evde bakım hizmetimizden yararlanmakta olduğunuzu ve özürlü oğlunuzun sağlık güvencesi için ssk primlerinin yatırılmasının evde bakım ücretinin devamını etkileyip etkilemeyeceği konusunda bilgi talep etmektesiniz.
Gelirinizi etkilemediği sürece yatırılan primler evde bakım hizmetimize engel değildir. Ancak emeklilik ve emekli maaşının bağlanması durumunda, ayrıca ssk primlerinin ödenmesi konusunda işlemlerinizin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi uygun olacaktır. .

.benim bu cevaptan anladığım eve giren gelir artmadıkça ssk primlerinin yatırılması evde bakım parasına engel teşkil etmiyor...doğru mu algılamışım?

Teorik olarak evet, gelir artmadıkça evde bakım maaşı kesilmez. Ama unutma, senin çalışıyor olarak sigorta priminin yatması demek, senin resmi olarak çalışıyor ve maaş alıyor olman demek. Yani resmi olarak gelir artışı demek. Bu da bakıcı maaşını riske sokar...

Ama isteğe bağlı prim yatırırsan hiç bir sorun olmaz. Zira o zaman gelir söz konusu olmaz.

sayın oturanboğa o zaman şunu sormak isterim.yukardada sormuştum...1)isteğe bağlı sigorta nereye?kaç tl?olarak ödeniyor?
2)bu isteğe bağlı sigorta ödemelerimi yaptıktan sonra normal çalışanlar gibi hastanelerden ücretsiz faydalanabilecek miyim?
3)çalışanlar için yatırılan ssk primleri ile isteğe bağlı primler arasında bir fark oluyor mu?
4)benim malulen emeklilik davam var.isteğe bağlı primleri ödemem davayı etkiler mi?

En yakın sigorta müdürlüğüne gidip isteğe bağlı prim yatırıyorsun.
İsteğe bağlı prim miktarını bilmiyorum
Evet, sağlık sigortasından çalışanlar gibi yararlanabileceksin
Mahkeme açısından bir sakıncası olacağını sanmıyorum.

Üst Alt