Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortası olmayan bakıcıların sigortalı olma hakkı..?

yakomoz

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar evde bakımaylığı alıpta hiç sigortası olmayan bakıcı kardeşlerim bizim niye sigortamız yok biz çalışmıyormuyuz fikirlerinizi bekliyorum

torba yasada ben böyle birşey bekliyordum ama çıkmadı.en azından hiçbir ssk girişi olmayanları güvence altına almak adına olamazmı yaş geçiyor.bizim aldığımız aylığın bordrosu yok diye ne krediden yararlanıyoruz hiç en zor işi biz yapıyoruz .bizede sosyal haklar verip geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlayamazlarmı?

bugün gazetede okuduğum yazıyı aynen kopyalıyorum.yalnız benim anlamadığım bu bakım sigortası dedikleri engelli çocuklarına bakan anneleri içinmi olacak?orasını anlayamadım anlayan varsa anlatsın rica ediyorum.
Bakım sigortasında müjde

Hükümet engelli ve bakıma muhtaç kişilere 'sigorta' getiriyor. Tıpkı Almanya ve Japonya'daki gibi bakıma muhtaç kişilere tekerlekli sandalyeden musluk tamiri giderine kadar maddi destek verilecek
Hükümet, sosyal güvenlik alanında radikal düzenlemelere imza atarken, "bakım sigortası" reformu için de düğmeye bastı. Fiziksel, zihinsel ya da ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişiler, özürlüler, günlük işlerini yaparken yardıma muhtaç olanlar "bakım sigortasından" yararlanacak. Vücut bakımı, beslenme, hareket engeli, ev işlerinin idaresi gibi durumlarda yardıma muhtaç olan kişilere bakım yapılacak. Maddi yardım, evde profesyonel bakım yardımından da faydalanılacak. Bakım sigortası kapsamında tekerlekli sandalye, özel bakım yatakları, muhtaç kişiler için gerekli zorunlu tadilat da bu kapsamda yer alacak. "2011-2013 bakım Hizmetleri Stratejisi Eylem Planı"na göre sosyal güvenlik sisteminde "bakım güvence modeli" ve "bakım sigortası" oluşturulacak. Yaşlı nüfustaki artışla birlikte evde bakım kapsamında, korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç aile, çocuk, özürlü, yaşlı kişilere sosyal hizmetlerin kapsamı genişliyor. Geçen yıl 297 bin kişiye evde bakım hizmeti verilirken, bu sayının 2014'te 561 bine çıkması bekleniyor. Eylem Planı'na göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık, Çalışma ve Maliye Bakanlığı bakım sigortasının oluşturulması için teknik çalışmalara başlayacak. Türkiye de, Japonya'nın örnek aldığı Alman bakım sigortasını model aldı.

ALMANYA MODELİ

Almanya'da yaklaşık 20 yıldır uygulanan bakım sigortası, diğer sigorta türlerinde olduğu gibi finansmanı işçi ve işverenden alınan primlerden sağlanıyor. Almanya'da bu sigortadan yararlanmak için 10 yıl içinde en az 5 yıl sigorta aidatı ödemiş olmak gerekiyor. Diğer aile fertleri de bu sigorta kapsamında yer alıyor. Kesilen prim oranı da yüzde 1.95. Alman modelinde, özel sağlık sigortası olanlar da bakım sigortası yaptırmak zorunda. Özel sağlık sigortaları da, bakım yardımı kesintilerini devletin bakım sigortası kasasına aktarıyor.

TAMİRATA ÖDEME

Bu sigorta kapsamında, vücut bakımı, beslenme, ev işlerinin idaresi, hareket engeli gibi durumlarda bakım yardımı yapılıyor. Devlet, bu konuda farklı derecelerde destek sağlarken maddi des 440-bin 825 euro arasında değişiyor. Bakım esnasında evde meydana gelebilecek kazalara karşı bakıcı aile fertleri, prim ödemeden kaza sigortası kapsamına alınıyor. Sürekli bakımı üstlenen aile bireyleri de izin yapabilecek. Bu durumda, profesyonel bakıcı tarafından evinde bakılabilecek. Hijyenik nedenlerden dolayı naylon eldiven, dezenfekte mamulleri de sigorta kapsamında karşılanıyor. bakıma muhtaç insanın yaşadığı mekânı, evi bakıma uygun hale getirmek, her türlü tadilat ve tamirat için de mali destek veriliyor.

Ev işi de yapılıyor

Nüfusu hızla yaşlanan Japonya'da bakım sigortası kapsamında yapılan azami yardımlar arasında her hafta 2 kez ev temizliği ve ev işleri de bulunuyor. Japon Hükümeti haftada 1 kez hemşire ziyareti ile 2 kez gündüz bakım da sağlıyor. Ayrıca her yıl 2 kez 1 hafta içi geçici bakım da yapılıyor.

Okuduğumdan anladığım kadarıyla burada bakıcıya yönelik bir sosyal güvence yok.
Aynı soruyu ben de sordum. Bu konu pek gündemde değil. Bakalım nasıl bir çözüm çıkacak.

arkadaşlar kesin bir şekilde öğrenen yazsın, zaten hiç sigortası olmayan bir bakıcının sigortalanması kadar doğalş birşey olamaz.bu durumda olan arkadaşlarla beraber dilekçe yazabiliriz.bu bizim en doğal hakkımız görüşlerinizi bildirin.hastalar sigortalanıyorsa bizim de olmamız lazım.

Yakomoz kardeş % 60 özürlü bir baba olarak size hak veriyorum benim % 100 zihinsel ve bedensel yatağa bağımlı ağır özürlü 14 yaşında kızım var bakımını annesi yapıyor. Annesi şuana kadar sigortalı olamamıştır sosyal bir hak olarak bakıcı sigorta kapsamına alınması için sesimizi duyurmalıyız bakıcılara emekli olabilme hakkı getirilmelidir. Destekliyorum.

evde bakıcılık yapan anneler babalar vs herkımse devletımız engellı ınsanlarımıza bakım aylıgı dıye bır maaş cıkartmış halımıze şur edelımde oturalım yerımızde bakan kışinınde sıgortalı olmasıda neyın nesı herkes bakıcılarda sigortalı olsun dıye mılletı ayaga kaldırırlarsa herkes sosyal hızmetlere yüklenırse veye emeklı sangıgına yuklenırse bakıcılarıda sıgortalı edın derse bakım aylığınızda elımızden gıdebılır azla yetınmeyen coğuda bulamaz zaten rapor almak gunumuzde cok zorlaştı bazı memurların ve doktorların vıcdanına kalmış bışey bu netlerde bu şekıl konulara gırıpte buldugumuz parayıda elımızden aldırmayın devletın kararına saygılı olalım neyse onunla yetınelım lutven bana katılan varsa memnun olurum

Bakıcı kişi için sigırta kesinlikle olmalı.

arkadaslar hala bakıcı kişilerde sigortalı olsunlar diye idııada bulunuyorsunuz azı bulamayan çoğuda kaybeder hep sosyal hızmetlere yuklenmıyelım lutven bızlerın bu kanatkarsızlıgımız yuzunden elımıze gelen paradanda olmuyalım yeter allah bereket versın taş atıpta kolumuzmu ağrıdı bu bakım parasını kazanmak için hıç yoktan ıyıdır ben şukredıyorum halıme bakıcılarında sıgortalı olmasını ancak devletımız ve yenı hukumet belırler buyuzdende kımse kımseye bıldıklık taslamasın herkes elındekıyle yetınmelı diyorum bu benım kararım bılmıyorum artık karar devletın

ya öyle saçma sapan mesajlar yazıyorsunuz ki hayret ediyorum.yok mısırını buldun püskülünü arama yok aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz..hep bu zihniyet yüzünden biz sürünüyoruz bu hallrde zaten. toplum olarak en iyi yaşam şartlarını talep etmek hersin hakkıdır. biz devletten değil devlet bizden korkacak. bir kişi bakıma muhtaç çocuğu olduğundan dolayı çalışamıyorsa devlet bunu da düşünüp bu kişiye bazı kolaylıklar sağlamalı. bu ne şekilde olur bilemiyorum ama olmalı.bakım parası bakan kişinin geliri olarak kabul edilemez.bu para bakilan kişiye bakım masraflarını karşılaması amacı ile veriliyor.

tabi tuzu kuru olan konuşur.ben sadece evde hiç sigortalı yoksa yapılsın diyorum ,hastaya bakmak sorumluluk. sabır işi. lütfen bizi açgözlülükle suçlamasın

Biz bakıcılarında bir emekliliiği olmalı!?

herkesin eğitim durumumuna göre ilerde bizi de kamuda istihdam etsinler biz bakıcıları .sosyal hizmetler bakanlığı bu işe el atmalı bir gelecekten söz ediyoruz .tuzu kuru arkadaşlar için diyecek lafım yok .ben bilmiyorum sosyal devlette kimsenin aklına gelmeyen kesimiz toplanalım yazalım bizde fikirlerinizi bekliyorum .

bakanlık özürlü çocuğuna bakan aneler en geç 2013 yılında sigortalı olacaklardır. bu sözü veren bakanlarımıza hatırlatalım neden sesleri çıkmıyor. cevap veren yokmu?. 

Arkadaşlar bakici'lar insan değilmi ya ?
Hiç bir hakları yok. Devlet maaş veriyor lakin maas'ta yine ilaca hastahane vss giderlere gidiyor. Bakıcı olana sigorta yok hiç bir hak yok. Bankaya gitsen adam yerine bile koymuyorlar. Devlet bu işe el atmalı. Engelli bireye bakan kişiyi resmen engelliyorlar,her türlü haktan mahrum. Tamamen saçmalık.

Ne olacak bu ulkenin hali,
Vatan sagolsun.

Üst Alt