Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigortasız işte çalışırsam engelli maaşım kesilir mi?

Ercan Yılın

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhabalar hepinizin bildiği üzere sigortalı bir işte çalışınca 2022 engelli aylığı kesiliyor.bende bu yüzden sigortasız bir işte çalışmayı düşünüyorum.peki sigortasız bir işte çalışınca engelli maaşı kesiliyor mu? sigortasız işte çalışırsam engelli maaşımı keserler mi?

Her çalışan sigortalı olmalıdır. Sigortasız iş diye birşey normalde yoktur.
Kayıtdışı çalışırsanız, adı üstünde kayıtdışı, kimsenin haberi olmaz ve aylığınız kesilmez. Ama birisi ihbar ederse, size gıcık olan ya da işverene gıcık olan, başınız ağrıyabilir.

cakirlarc

eğer kabul ederlerse dayımın çalıştığı fabrikada çalışıcam.sigortasız çalıştığım belli olmaz diye tahmin ediyorum.

Ercan Yılın

Madem çalışacaksınız neden o parayı almak için böyle usulsüz işler yapma yoluna giriyorsunuz? Kusura bakmayın eğer iş başı yapıp bir yerde çalışmaya başlarsanız o maaşı alma hakkınız olmuyor ve siz hak etmediğiniz bir parayı almanın çabası içindesiniz. Hiç hoş değil. Vicdanınız rahatsa buyrun...

ozlm34

ben bir devre mülk satın aldım.taksidi bittikten sonra yurtdışına çıkma imkanım var.yurtdışına çıkarsamda her hafta kalma parası ödeyip bir daha gelmemeyi düşünüyorum.ve bu taksidin erken bitmesi içinde iki parayada ihtiyacım var.taksidi 17 ayda bitirmeyi planlıyorum.ayda 1400 1500 kazanarak.bu yüzden engelli maaşımın düşmemesi için sigortasız bir işte çalışmak istiyorum.zaten bana göre sigortalı bir işte çalışınca engelli maaşının verilmemesi çok saçma.açıkçası devletin bu tutumuna karşı parayı hak edip etmemek umrumda değil.

@Ercan Yılın
paraya ihtiyaç hiçbir zama nbitmez biri biter biri başlar ihtiyacın ve gelıre görede ihtiyaclar faklılık gösterır.siz devre mülk aldıgnızı söylemişiniz bunu hesaplamaya dahil ettiler mi.dayının çalıştıgı yer olmasa nere olursa olsun ergeç sigortalı çalıştıgınız ortaya çıkar

@cakirlarc dediği gibi size yada işveren gıcık olan biri şikayet eder er geç ortaya çıkar ve bu durm başınızı ağrıtabilir.anladıgm kadarıyla yurtdısına gidecek ve dönmeyecekmsınız o zaman Türkiyedeki devre mülkü napacan boş yere nıye taksıt ödüyon rısklı hatalı işe girişiyon devre mülkü sat getsin.

-mka
yav kardeş devremülkü satın aldığımda tapusunu alınca yurtdışındaki bütün ülkelerde haftada 135 Euro ödeyerek dilediğin kadar kalabiliyorsun.bir nevi paralı dünya vatandaşlığı gibi bir şey.devremülk dediğimde bir otel firması zaten.bu arada tahminimce ben söylemedikçe ya da işveren söylemedikçe sigortasız çalıştığım ortaya çıkmaz diye tahmin ediyorum.yinede çok rahat davranmamak lazım.neler olacağını zaman göstericek.

Devremülke girme paranı yerler sölimde

sahranil

yok abla bildiğin milyon dolarlık otel.niye para yemeye ihtiyaçları olsun? hatta %50 indirim yapmışlardı bize peşin ödeme karşılığında.ama yeterli paramız olmadığı için indirimden yararlanamadık.

Ben diğimde sen bilirsin artık

Ercan Yılın
sigortasız çalışmayı düşünüyormuşsunuz. sigortasız çalışmaya başladığınız takdirde vakıf mütevelli heyetinin muhtaç olup olmadığınız yönünde vereceği karara göre aylık kesilebilir. bu da yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra mümkün olabilir.
yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra hanenin toplam ortalama aylık geliri ile emsal kira bedeli hariç toplam ortalama aylık harcamaları hesaplanır. (aylık gelir ve gider hesabı yıllık gelr ve gider üzerinden yapılır).

diyelim ki sigortasız çalıştınız. bu yapılacak sosyal incelemede ortaya çıkabilir. diyelim ki bu işi sakladınız ve heyet bunu anlamadı. bunda da hanenin aylık harcamalarından anlaşılabilir. devrenmülk satın almışsınız. bu kayıtlıdır. aylık taksit ödemeleriniz varmış. bu da görülebilir. ortalama aylık harcamalarınız (emsal kira bedeli hariç her harcama. sağlık,ulaşım,eğitim,mutfak,eglence vs her harcama dahil) eger aylık gelirden yüksek çıkarsa aradaki fark aylık gelire eklenir. bu şekilde de hane geliriniz tespit edilebilir yani.

özetle sosyal inceleme yapılıncaya kadar sorun yok. ama sosyal inceleme yapıldıktan sonra her şey hanede kşi başına düşen aylık gelir miktarına baglı. bu miktar 483,64 Tl ve üstünde çıkarsa 2022 aylığınız kesilir. bilginiz olsun. aksi durumda, sınırı geçmiyorsanız sorun yok tabi.

insanları kaçak yollara itmek yerine bence maaşının belirli bir kısmına el koyup çalışmasına izin verecek bir sistem oluşmalı.
atıyorum 1000 tl emekli aylığı olan birisinden 300 tl ceza ile 700 tl maaş verirsen, bu kişi ister istemez yasal yollarda kalmaya devam edecektir. arkadaşlarımızın da dediği gibi şikayet, ihbar vs durumlardan kurtulacaktır. zaten böyle kaçak işlerde çalışanlar gerçekten çok yıpranıyor. zamanla bunun ortaya çıkacağını söyleyip duruyorlar korkuyorlar.
dediğim gibi maaşı komple kesmektense belirli bir yüzdesini el koyup, çalışmaya devam ettirmeli. zaten fiziki ve ruhsal olarak işe çalışmaya hazır olanları, maaşla sönük ve atıl bir durumda tutmak toplumun ve devletin işine de gelmez.
tüm vatandaşlar çalışmak ve üretmek zorunda ki katma değer yaratılsın.
kuru kuru maaş alan, kendini çalışma yaşamından çekmiş birinin kime ne yararı var?
bariz bir ruhsal ve fiziki özrü olanlar hariç tabi.

Kalem
cevapladığınız için teşekkürler.ama sanırım kaçak çalışmama gerek kalmayacak.babam denizci.gemi adamı kağıtlarını yükselterek 2. makinist oldu.bende akbankın direk kredi sisteminden devre mülkün parası kadar kredi çekmeyi düşünüyorum.her ay benim engelli maaşımın aylık miktarına babam 300-400 lira katar bende çektiğim krediyi ödeyebilirim.yani bir nevi çalışmama gerek kalmadı.

Üst Alt