Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sileceklerin sağa alınmamasından ötürü MTV muafiyetinin sağlanmaması!?

N3FR3T

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
16
Merhaba arkadaşlar, 05.12.2019 tarihinde eşim adına ÖTV indirimli araç aldık. Sağ koldan dolayı, yeni yönetmeliği göre düzenlenen %54 ortopedik raporu mevcut. ve Ehliyette yeni mevzuata göre düzenlenen ehliyet ve kod olarak otomatik vites kullanabilir ve 40.14 (Direksiyon tertibatı) kodu mevcut.

ÖTV indiriminde bir sıkıntı olmadı aracımızı aldık. İnternet vergi dairesinden MTV muafiyeti için başvurumuzu yaptık. Bugün eşimi aramışlar ve sileceklerin sağa alınmamasından dolayı olumsuz cevap verilecek gibi konuşmuşlar.

Bunun prosedürü nedir? Komisyonun verdiği tertibatı yaptırdık zaten. Bu bahsedilen tertibatı neye göre yaptıracağız. Daha önce emsalleri mevcutmudur?

N3FR3T

Selamlar,

O dedikleri tertibatı yaptırsnız bile eşinizin ehliyetinde o kod da olmalı yani ehliyetin değişmesi gerekiyor, ruhsata işletmeniz gerekiyor yine TSE süreçleri vs yaşayacaksınız.

Bana sağ koldan aynı şekilde otomatik vites verildi. Ancak vites dışındaki donanımı kullanımında sıkıntı olmadığı için topuz ve silecek vb özel tertibat kodu verilmedi.

Vergi Dairesi ÖTV birimi otomatik vitsi tertibat sayarken, MTV birimi sadece sol ayak/bacakta sayarım başka tertibat yaptırman gerekiyor diyor. E benim ehliyet böyle?

Sonuç olarak şuan mahkemeliğiz. Eğer sizde bu süreçlere girmek istemiyorsanız mahkemeye gidebilirsiniz.

https://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/201957-sag-ust-ekstremite-kisitliliginda-ehliyet-ve-arac-alim-islemleri.html

Bu arada mahkeme uğraşmayayım derseniz, dediğim süreçlerden geçtiğinizde birde TSE'den aracı siz yani 1. derece yakınlarının kullanabilmesi ile ilgili rapor almanız gerekiyor. Araç sadece otomatik vtes değilde direksiyon/silecek vb tertibatlar olduğu için bu raporu almadan eşiniz dışında siz ve 1. derece yakınları dahil kimse o aracı kullanamaz.

StratoS
Ama arkadaşın aracı salt otomatik vites değil, 40.14 koduna uygun direksiyon tertibatı mevcut araçta.
Bence vergi dairesi işi abartmış.

Ruhsatta tertibatlı olduğu ve 3. derece yakınların kullanabileceği yazıyor. O sürece girilmez birsürü sıkıntı çıkar. Ortalama mahkeme süresi ne kadar? ve Özelge talep etsem farklı bir sonuç çıkar mı?

Ufukalp
Evet araçta tertibat var ve ruhsatta yazıyor. Silecekten bahsetmiş sadece yağmur sensörü olan bir araç için bahsettiği tertibatın takılması da ayrı bir saçmalık.

Ufukalp

Abi, banada aynı şeyi söylediler. Yani güya yol göstermek için, direksiyon topuzu yaptır ama oda yetmez silecekleri de halledersin falan dediler. Yani onları bir bütün olarak görüyorlar sanırım. (Silecekler direksiyon üstünde olduğu için)

Bu yüzden bende benim durumum gibi düşündüm.

N3FR3T

Ruhsatta 3. Derece kullanır yazıyorsa iyi. (Ben 1 demişim neyse) Ama dediğim gibi sadece araçta değişiklik yapmanız yetez, ehliyet ve ruhsata işletmenizde gerekiyor.

Benim mahkeme süreçlerini paylaştım yukarıdaki linkten.

StratoS
Araçta otomatik vites haricinde sağ el için ek tertibat var zaten ve ruhsata da işli.
Buna rağmen vergi dairesinin hem de yağmur sensörlü bir araçta silecek kolunun yerini öne sürmesi abesle iştigaldir.
*** Tertibatın araca ilave olarak monte edildiği, aracın orijinal donanımında bir değişikliğe sebep olmadığı yönündeki TSE uygunluk raporu ile ruhsata 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar ibaresi işlenir.

Ufukalp

Abi Ruhsata tertibat işlenmesi sadece "Araçta tertibat vardır" şeklinde mi oluyor, yoksa o tertibat açıkça belirtilip "XX tertibat vardır" mı deniyor?

Ben teertibatlar ayrıca ruhsatta işli olduğunu sanıyordum okuduğum kadarıyla. O halde aracın MTV'den muaf olması için bu tertibat takıldıktan sonra ruhsata işlenmeli dedim. Ve elbette ehliyette de bu kod olması gerekiyor.

Sende biliyorsun ki vergi dairesi yağmur sensörü vb donanımlara bakmıyor yani araçta bunlar var/yok demiyor. Standart karar veriyor. Ben bana söylenen ve yaşadığımı söyledim. Zaten ÖTV muafiyetli bir araça saçma sebeplerle MTV muafiyeti tanınmaması abesle iştigaldir.

R23vSQ.png

benim tescil belgesinde tadilatlı engelli aracı yazmakta.

disc55

O halde bilgimi düzelteyim, teşekkürler. Ruhsata işleme durumu yok. Ufuk abinin söylediği aşağıdaki durum var ve ehliyette ilgili kodun olması gerekiyor.

Tertibatın araca ilave olarak monte edildiği, aracın orijinal donanımında bir değişikliğe sebep olmadığı yönündeki TSE uygunluk raporu ile ruhsata 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar ibaresi işlenir.

StratoS
Son yorumunda alıntıladığın mesajımı sadece aracı başkalarının kullanımına uygun hale getirilmesi konusu için yazdım, yoksa MTV muafiyeti için ruhsatta tadilatlı/tertibatlı araç, ya da tertibatı açıklayan ibare olmalı tabi ki.
Soru sahibi arkadaşın direksiyon tertibatı da ruhsatta işliymiş zaten, onu demek istedim.
Aslında saçma sapan o kadar uygulama var ki sayfalar yetmez.
İşitme engellilere yan ve iç dikiz aynaları yazıyorlar.
Bırak yağmur sensörünü, mevzuat araçları hala 70 li yılların tek aynalı araçları gibi değerlendiriyor.
Ya hu yan iki dış dikiz, iç orta dikiz istisnasız bütün araçlarda var, ayna üstüne ayna mı monte etsin bu adamlar ?
Kısaca bizim mevzuatımızın neresini tutsan elinde kalıyor.

sol el engelde otomatik vitesli araç özel tertibat sayıldı. yine de silecek vs sağa aldırmadan mtv den faydalanma imkanı olmuyor mu ? galiba teorikte farklı pratikte farklı

fatih_123

silecek zaten sağda hocam ama sinyalin sağa alınmasını isteyebilirler. MTV'de tertibatsız onay vermiyorlar. Hatta bizde tertibat olduğu halde bile uygun görülmeyecek gibi. Bu işin bir standartı yok malesef. Muafiyeti uygulayan memur kendine göre yorumluyor mevzuatı.

Üst Alt