Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sinema salonlarından 1 koltuk kaldırılamaz mı?

bLaCkRaCe

Aktif Üye
Konular
126
Reaksiyonlar
2
Geçen akşam sinemaya gittim çektiğim eziyetin biri bin para.
Halbuki salondan 1 koltuk sökülse tekerlekli sandalye için yer açılmış olur.
Bunu düzenleyecek bir yasa çıkarılmalı, bunu nasıl başarabiliriz ?
Altı üstü 1 koltuk eksilecek.
Vizyon filmlerinde bile full salon göremedim sinema salonu sahipleri bunu düşünemiyorlar mı ?

Hangi kuruma hangi yetkiliye ulaşmamız gerekiyor, e-mail kampanyası başlatabilirmiyiz ?

---

Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi Cinemapink gittiğim yer. Arkadaşım salon müdürüne teklif etmesine rağmen hiç bir olumlu cevap alınamadı. Alt kata inmek için asansör düşünülmüş ancak salonda nasıl konumlanacağımız düşünülmemiş.

Sadece koltuk için de değil..
Sinema salonları "engelli" bence..

Sinemada resmen bir sürü merdiven var görme engelli arkadaşlar için yerini bulma durumunu vs geçtim!
Sesli betimleme sinemalarda neredeyse senede 1 kez..
İşitme engelliler için altyazılı filmler oldukça az. 1-2 tane o da her zevke hitap etmiyor zaten.
Bazı salonlarda engelli bölümü var ama gördüğüm kadarıyla yetersiz..

Siz bulunduğunuz yerde sinema salonu için müdürle görüşebilirsiniz.
Öneri-şikayet bölümüne yazabilirsiniz.
Belediyeyle görüşebilirsiniz (sanırım)
Engelliler derneği ile görüşebilirsiniz (onun vasıtasıyla belki daha hızlı ilerler)

Aklıma gelenler bunlar şu an..

Koltuk sökmek yerine en önce geniş bir alan var zaten en önde oturabilirsiniz? Ona da karışacak değiller herhalde.

en önde neden oturmak zorunda kalalım ki? pesimist hiç en önde film izlemedin sanırım, boynu tutuluyor insanın...Sinemada film izlemek bir zevktir, işkenceye çevirmenin manası var mı?

Sinemadan sinemaya değişir tabi bazı sinemalarda anlamsız bir oturuş şekli var...
Not : Ben en önden izlerim. Milletin kafasını seyretmektense :D

pesimist57,bir gün de en arkadan izle, ne dediğimi anlayacaksın...

Pesimist bazen "bizden yana mısın, engellileri engelleyenlerden yana mısın" diye düşünüyorum :)
Tekerlekli sandalye kullanmıyorum ama empati yapıyorum.
En öne geçerse en ön koltukta oturanlardan biri "çekil kardeşim önümden" demeyecek mi?
Hadi en ön dolu değil diyelim, geçti oturdu koskoca salonda önde tek ve sap gibi kalmak sence güzel bir durum mu?
Filmi tek başına izleyeceğini nereden çıkardın arkadaşlarıyla geldiyse arkadaşlarıyla ayrı ayrı mı oturacak?
Belki sevgiliyse geldi o önde sevgilisi arkasında mı oturacak?
Her salonda 1 koltuk boş kalmış olsa sinema sahibi batmaz heralde,
Yada boş kalmasına gerek yok 2-3 koltuğun katlanabilir özelliği olabilir.
Yeter ki istesinler yapılamayacak bir şey yok..

pesimist57,bir gün de en arkadan izle, ne dediğimi anlayacaksın...

En arkadan izlemem göz problemim var. Ön rahat ayak uzatıyosun gerile gerile....Sinemadan sinemaya değişiyor dediğim gibi bazı yerlerde en ön çok saçma oluyor.

Plumeria

Ben geçici yada zorlu şartlarda ki durum için yapılması gerekeni dile getirdim. Senin dediklerinde doğru tabi. Kalıcı olarak bir şeyler yapılması gerekli.

Bu arada mevcut eğitim sistemimiz görme engellilere basit yada ayrıcalıklı bir eğitim sistemi sunmadığından eğitim hayatımı SAP gibi sınıfın ortasında tek sırada oturak tamamladım.

Sizler kolaylık istiyorsunuz haklı olarak ancak hayatta her şey engelsiz insanlar için hazırlanıyor yapılıyor değil sizde biliyorsunuz. istekleriniz olacak yapılması gereken şeyler ancak sorunlara bir şeyler istemekten ziyade çözümler üretmek gerektiği kanaatindeyim.

Bir şeylerin olmasını beklerken ömrünüzden gidiyor.

En önde izledim mahvoldum, hareket edemiyorum zaten hiç rahat değil sürekli arkadaki izleyiciler seni izliyormuş hissi yaratıyor hiç hoş değil. Merdivenler rampaya dönüşebilir bu zor bişey değil zaten bazı salonlarda merdiven değil rampa şeklinde yapılmış, merdivenli salonlarda ise basamak araları geniş yani refakatçi yardımıyla yukarıya ulaşmak çok zor olmaz diye tahmin ediyorum. Ayrıca engelliler sinema koltuğu değilde kendi sandalyelerinde daha rahat olabiliyorlar ölçüleri kendi bedenlerine göre uygun olduğu için.

En üst köşeden 1 koltuk kaldırılacak tekerlekli sandalyeli birisi için en ideal çözüm bu. Refakatçi kişide hemen yanda ki koltuğa oturacak. Engellilere indirim felan da yok. Sinema biletlerine baya baya tam para ödüyoruz yani tam müşteriyiz.
Bir yasa çıkarılmış olsa bu iş çok çabuk hallolur, 1 koltuğu sökmek 15 dakika sürmez ve hiç bir salonda tadilat yapılması gerekmez çünkü bir şey eklenmeyecek bir koltuk çıkarılacak.
Her salonun giriş kapısına en yakın koltuk tekerlekli sandalye için ayrılmış yer olmalı. Bazı salonlarda üst oluyor bazı salonlarda en ön sıra.

Belediyeye yada sinema salonuna müracat edersem bu çözüm sadece o salon için geçerli olur ancak yasa olursa bütün salonlar için geçerli olur. Benim film izlediğim salon ufak sordum 97 kişilik dediler,96 olsun ne olacak. Hiç bir zaman bir salonu full görmedim ki zaten.Yani maksadım bu kadar zor olmayan bir şeyi nasıl yasayla zorunluluk haline getirebiliriz bunu başarabilirmiyiz bunu öğrenmek.
Lokal değil genel olarak.

pesimist işte ben bir çözüm önerisi sunuyorum. Tekerlekli sandalye için her salonda bir koltuk kontenjan açılmalı.

pesimist57, engelini bilmeden arkadan izlemeni önermiştim, kusura bakma.

sonuç itibarı ile erişilebilir olduktan sonra dilediğimiz yerden filmi izleyebilmemiz gerekiyor, lütuf değil gerekli olan bir şey bu.

Üst Alt