Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.
Açık Lisede sınıf sistemi yoktur, bunun yerine dönem kavramı kullanılır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz.
Her dönem ayrı ayrı olmak üzere geçtiğiniz derslerin haftalık ders saati kadar kredi alırsınız. Buda dönem başına ortalama 24 kredi eder. Okuduğunuz 1. sınıfın 2 döneminden 48 ve 2. sınıfın 2 döneminden 48 kredi olmak üzere ortalama 96 kredi alırsınız.
3. sınıfta her dönem için ayrı olmak üzere geçtiğiniz ders varsa bu derslerin haftalık ders saati kadar daha kredi alırsınız. AÖL'de zorunlu derslerinizi bitirip 192 krediye ulaştığınızda mezun olursunuz. Sınavlarda her dönem maksimum 30 kredi alma imkanı bulunduğundan muhtemelen 3 yada 4 dönemde Açık liseyi bitirebilirsiniz.