Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sıradan bir araca donanım taktırıp kullanabilir miyim?

ist01

Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
45
benim sorum basit arkadaşlar benim engelli ehliyetim var tertibat kodlari var şimdi ben ötv den yararlanmak istemiyorum hatta üzerime herhangi bir araç almak da istemiyorum diceğim engelli olamyan birinin üzerindeki otomatik vitesli araca bnm engelli ehliyetimdeki kodlari karşılıyan tertibati projesini cizdirip takdirsak bunuda o aracın ruhsatına işletsek ben o aracı kullana bilirmiyim yasal olarak böyle bir kısıtlama varmı bnm gördüğüm araştırdığım kadari ile bu durumu kısıtlıcak yasal bir düzenleme yok

bildiğim kadar ile sürücü kurslari engelli aparatı arçalarına taktırıyor ve engelli biride bu aracları kullana biliyor eğer yasal bir kısıtlama olsa onlarada bu kısıtlama etki ederdi

Bence dedikleriniz mantıklı.
Bir tek kısıt şu olabilir. Yaptıracağınız tadilat aracın normal bir insan tarafından kullanılmasını engellerse (mesela pedalların tamamen sökülmesi gibi, var mı böyle bir tadilat bilmiyorum ama) o zaman aracı başkası kullanamaz, yasal olmaz.

Dediğin zaten yapılıyor..
2. el alıp ruhsata işletirseniz sorun olmaz. Fiyat konusunda hiç sorun olmaz isterseniz 500 bin liralık 2 el araç alabilirsiniz.

ruhsata sökülme işi işlenirse sorun olmaz. normal insan kullanabilir..

Ehliyetinizdeki kodlarla sınırlanmış araçlar (örn sadece otomatik kullanabilir, 2 tekerlekli araç kullanamaz, ticari araç kullanamaz gibi) yoksa istediğiniz aracı kullanabilirsiniz sizin donanımı taktıktan ve işlettikten sonra. Ticari araç sınırlamasına dikkat!

benim şuan kullandım kendi üzerime kayıtlı araç başkasının kullanımını kısıtlamıor ben başka biri adına araç alıp o araça donanım taktıracam ve ruhsata donanımı işletecem yani burada yasal bir kısıt oldunu düşünmüyorum böyle kısıtlama maddeleri yok ticari araç saten kullanamam ben ticari değil kendim binmek için

siz konuyu heralde yanlış anladınız mesela ben çocukluk arkadaşımın bir aracı var otomatik vites bana dediki çizdir projeyi taktir donanımı bend etakılan donanımı ruhsata işletim sen isteidn zaman kullan bende kullanim ama araba arkadaşın yani engelli olamyanın üzerind edurcak sadec eben ehliyetimin gereksinim duyduğu donanımı araça taktirip oda ruhsata işletcek böyle bir kısıtlama varmı

Bu mümkün görünüyor. Ama dikkat gene de, taktıracağınız tertibat normal kullanıma engel olmamalı. Yoksa arkadaşınız kendi arabasını yasal olarak kullanamaz duruma düşebilir ist01

kullanacağım tertibat başkasının kullanmasını kısıtlamıyor şuan kendi araçım var akrabalarım bile kullanıor

@ist01
Kendi aracınızı donanımınız uygunsa ve TSE onaylamışsa ruhsata işletirseniz 3 göbek akrabanız kullanabilir orası tamam.

Arkadaşınızın aracına donanım takma konusunu ustama danıştım, gayrıresmi olarak olur dedi.

Ben bunu şöyle anladım, resmi olarak olmaz ama donanım takılabilir, vize muayenesi zamanı sökersin sonra tekrar takarsın .

Araçlarına kaçak saçma sapan tadilat yaptıranlar var bu şekilde. Sizinki yine masum.

Buradaki bir yan soru da şu olabilir. Donanımın projesini çizip uygulayacak ve sonra da TSE ye onaylatacak mühendis (çeki demiri yapan yerlerdeki mühendisler) yapılacak tadilat için bir dayanak istiyorlar mı? Yani arkadaşınızın arabasına ruhsata işletilecek, mesela sağ ayak gaz fren elle kontrol tertibatı için, arkadaşınız mühendise bunu takın ben istiyorum, sonra da ruhsata işletelim demesi yeterli mi? Crimean

aynen son dediğiniz gibi olursa yeterli oluyormuş yasal olarak bir engelde yok trafik polisi çevirse bile bu suçdur diyip ceza yazamaz sonuçta adam aracına takdırıp ruhsata işletiyor send ehliyetin sana verdiği hakkı kullanıyorsun bana söylenen bu birde buraya danışayım dedim

ist01, dediğiniz ne yazık ki mümkün değil. Neden diye soracak olursanız? 1- Bir araca engelli aparatı takılmasının birinci kuralı ilgili aracın sahibinin engeline uygun verilen sağlık kurulu raporudur. Bu rapora istinaden makine mühendisleri tadilat projesini hazırlar ve ilgili kurumlardan onaylanması için raporunuzu dosya içinde koyar. Yani araç babanız üzerine de olsa fark etmiyor, sadece aynı engel grubundaki bir kişi üzerinden işlem yapabilirsiniz. Şu an ki kanunlarımız ne yazık ki sizin talebinize cevap verecek türden değil maalesef.

UZAKLAR

siz konuyu tam anlamadınız sanırım verdiğiniz yanıt yanıltıcıdır rapor var ehliyet var hatta var olan engelli aparatlı makina mühendis ve ts onaylı araç var saten bir araç saten var kendi engelli apartlı aracım bnm demek istediğim başkasının aracına bu tadilati yaptıra biliyoruz kanunnen buna engel birşey yok

burdaki kasıt şudur eğliyetim engelli ehliyeti kodları mevcut ve şuan elgen gaz fren kullanıyorum ts onaylı başkasınında kullanımına uygun aracım ben bu prosüdürü başka kişinin üzerinde olan otomatik vites bir araça uygulasam kanunen buna engel bir yasada yok ama en net cevabı egm attiğim mail yoluyla alcam sanırım konuyu okumadan lütfen yorum yapmayınız tamamen yanıltıcı istediğiniz makina mühendisi projeji cizer bunun içinde engelli kişinin ehliyet kodları olması yeterli bunlar mevcut saten

burda kasıt aracın benim üzerime olma şartı varmıdır örnek herhangi biri gider tavana sepet taktırı bunun için gider ruhsata işlewtir sürücü kursu iled egörüştüm sürücü kurslarındaki elden gaz fren aparatlı araçlara bu donanım takılması için herhangi bir engelliye gerek yok sen istediğin kişiye istediğin yerde sanayide projeyi cizdirir makina mühendisine onaylatırsın sonra gidi o aparatı takar ruhşata işletirsin buna kanunen bir engel yok

tse den de şu belgeyi alacaz başkasının kullanımına uy engelli apartlı araç bu yazı aynen ruhsata işlenecek

ilgili yönetmelik de başka birine ait araca donanım takılmasında bir kisitlama yok http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150417-3.htm kanune bu konu yargıtaya taşınır ve emsalleşir

yani demek istediğim ben bunu başkasının aracına takdırdım ruhsatada bu tertibati işlettim sonra polis gelip bu araç snn üzerine değil ama snn kullanımına uygun diyip ceza kesemez cünkü kanunen yönetmelikde kısıtyok keserse ben bunu mahkemeye ardında da yargıtaya gider sonra emsalleştirim.

benim şuan kullandım kendi üzerime kayıtlı araç başkasının kullanımını kısıtlamıor ben başka biri adına araç alıp o araça donanım taktıracam ve ruhsata donanımı işletecem yani burada yasal bir kısıt oldunu düşünmüyorum böyle kısıtlama maddeleri yok ticari araç saten kullanamam ben ticari değil kendim binmek için

Kendi üzerinize olan araç sadece siz ve üçüncü derece yakınlarınız kullanabilir örneğin arkadaşınız kullanamaz, sizin aracınızda kısıtlama var yani.

Merak ettiğim bir araç sahibi aracına her türlü tadilatı yaptırabiliyor mu? Sanmıyorum ama sınırı ne sormak lazım. Kendi aracınıza donanım yapan mühendise ve TSE araç denetçilerine sorulabilir. Benim hergün donanım takan ustam gayri resmi olarak yapılabilir dedi.

Benimde elden gaz fren donanımım ve ehliyetimde
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
sınırlamaları var, sizde büyük ihtimal benzeri kısıtlamalar vardır.
Örneğin sizde 102 kodu yazılı ise ve arkadaşınızın aracı Doblo ise donanım bile olsa kullanamazsınız, onu hatırlatmak isterim.

Sorduğunuz gibi sıradan araca donanım taktırıp ruhsata işletip kullanmak çok hoş olur ama denetlenmesi çok zor bir durum, polisin TSE gibi aracı kontrol etmesi gerekir, her engellinin farklı kodları olacaktır

Crimean

doğru diyorsun polisin suan kendi araçlarimizi bile kontrol etmesi lazım snn dediğine bakarsak ama ben gerekli cevabi aldım yasal olarak bir engel yok dendi bana ruhsata işletirsen her araci kullanırsın dediler önemli olan kullanacağın araç snn eğliyetindeki kodları uygun tertibat olsun yasal olarak engel yok polise bizzat sordum ben biz eğliyeteki koda ve araçtaki tertibata bakar geçeriz gerisi bizi ilgilendirmez dendi sıkıntı yaratan polis olursa yasal dayanak iste dediler kanunen mümkün müş

snn kodlarla aynı benimkisi elden gaz fren benim araci normal insan da kullanıyor hatta bende akraba kısıtlaması bile yok ruhsata işleyen memur kısıtı tamamen kaldırdı dediğine göre ruhsata engelli olmayan herkez kullanır ibaresi işledi tse ne yazmışsa onu işledi demekki bu mümkün

ist01
Takılıp takılamıyacağını donanım takan mühendise mi yoksa denetleyen TSE'ye mi sordunuz?

EKLEME:proje çizen mühendis arkadaşa sordum, o da emin olmak için TSE deki mühendis arkadaşına danıştı. Dedikleri şu Araç engellinin olması gerekli.

Sizde ilinizdeki TSE'ye telefon edin bence, onayı yapacak TSE sonuçta

Memur arkadaş size kendince bir kıyak yapmış ama öyle bir yetkisi yok (son 1 ayda verilmemişse), zaten bu kısıtlama engellilerinin suistimalini önlemek için yapılan bir uygulama , bizim lehimize. Tersi durumda yüzünü bile görmediğiniz engelli üzerinden araç alır , gezersiniz.
Daha önce sadece engelli sürebiliyordu aracını; eşi, çocuğu bile sürse kanundışı oluyordu.

Size kanunu yazayım:
Resmi gazete 31 Ocak 2018 Sayı : 30318
"Engellilere ait araçların tescili
MADDE 16
b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, “Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır."

Son düzenleme:
@Crimean

bahsettin yasa engelli kendi adina araç alır donanım taktırı bunuda işletir 3 cü dereceye kadar olan ailesi kullanır bu bnm bassetiğim konuyla alakası yok

Allahım yanarım yanarım halada anlatamadıma yanarım bu attın yasayı biliyorum bu sadece engelli araci akrabalari kullanması için cikarılan yönetmelik

işde bak son düzenleme ile normal bir vatandaş aracıma ek donanım takdım diyip tse gider der ki bu aracı normal kişilerin kullanımına uygun dur yazısı alır aparat takıldık dan sonra burada mevzu tse den 2 belge alacaz birinceisi bu aracı bu aparatla engelli kullana bilir diğer belge bu aracı engelli olmayanlarda kullana bilir bu iki belgeyi ruhsata işletip yasal olarak da ortadan sınırı olmayan kısıtı yani çoğu engellinin yanlış bildiğine eminim çoğu şeyi

ya arkadaş adam arabasına çubuk taktırıyor kaplama yaptırıyor tüp taktırıyor modifie edior gidiyor işletiyor ruhsata yani

1 üzerime tescilli vergisini veya ötv sini ödeyerek veya 2 ci el kullanmıyacağım 2 ci el bir araç aldım otomatik vites
2 hiç bir engelli üzerine tescil ettiridiği araci bu engelli aracıdır kullanmak zorundadır diye bir şart yok
3 ben engelliyim rapor var gidip projeyi cizdiridm aparati taktırdım tse den belgeyi aldım ama yine ruhsata işletmedim
4 aracın satışını verdim başkasına engelli olmayan birine almış olduğum 2 adet tse belgeleri aparat belgelerini bu şahıs aracın ruhsatını cikarirken ruhsata işletir polis işlemek zorunda yasal olarak buna karşı bir yönetmelik yok
5 ruhsata işlenir araç yasal olarak trafiğe çıkar
6 engelli olamyan kişinin üzerindedir araç ve ruhsata işlenmişdir yapılan donanım
7 engelli şahıs eğliyetinde olan kodlar araçdaki donanım birbirini tutar ve bu yüzden kullanma hakkına sahip olur
8 polis trafikde çevirdi eğliyet dedi sen engellisin dedi ruhsata bakar aparat ruhsat ta işlenmiş der geçer

yasayı didik didik ettim yani kısıt yok inş sonunda anlata bilmişimdir yoksam birdaha yazmıcam

Konuyu anlatmak için çok uğraştınız, ben sizi doğru anladım, moderetörümüzde doğru anladı . Ben yeni araç satıp aldığım için mevzuatın ve işlemlerin güncel halini biliyorum ama bu işler Emniyetten notere geçtiği için işlemi yapanların bile kafası karışık. Geçen sene araç satış alım işlemi yapan engellinin bile yaptığı işlemler bile değişti, iller arasındaki uygulama farklarını saymıyorum bile.
1.Öncelikle eklediğim mevzuatını biliyor olabilirsiniz ama dünkü mesajınızda siz
"snn kodlarla aynı benimkisi elden gaz fren benim araci normal insan da kullanıyor hatta bende akraba kısıtlaması bile yok ruhsata işleyen memur kısıtı tamamen kaldırdı dediğine göre ruhsata engelli olmayan herkez kullanır ibaresi işledi tse ne yazmışsa onu işledi demekki bu mümkün" yazınca bilmediğinizi sandım çünkü olamayacak birşey yazmıştınız.

2.Açtığınız konunun ilk mesajı ile son mesajınızdaki senaryolar biraz farklı ilkinde başkasının aracına sıfırdan taktırıyorsun ikincisinde araç sizin üzerinizde iken donanım taktırıp işletmeden (?) satıyorsunuz

3.Siz bu konuyu kime sordunuz?
Ben şahsen tadilat projeleri yapan mühendise sordum o da TSE'ye danıştı , ilk senaryonuz için sordum olmaz dediler onayı yapan ve mevzuatı daha iyi bilen kişiler.
Polis memuru arkadaşlar bunu normal tadilat gibi düşünüyor olabilirler ama sanırım öyle değil, kişiye özel bir modifikasyon bu (herkesin kendine özel engeli var)

4.İlk senaryonuz için arkadaşınızın ruhsatına işlenirken "Fikret .... de bu donanımla bu aracı kullanabilir, normal kişilerde tadilat sonrası kullanabilir " gibi bir açıklama eklenebiliyor olsa sizin olay çözümlenmiş olur ama böyle bir uygulama var mı bilmiyorum.

5. Yeni araç sattığım için biliyorum, donanımlı (ve ruhsata işli) aracı doğrudan satabiliyorum ama alan söktürmek zorunda, bu rutin uygulama.

6. Sizin ikinci saenaryoda arkadaşınızın sizden aldığı ve sizin adınıza projeli donanımla nasıl ruhsat alacak?? Olay hep TSE'de bitiyor.
Siz ilinizdeki TSE'ye bir danışın.

Bu yazıları sadece size değil diğer forumdaşlar içinde yazdığım için biraz detaylı yazdım.

Üst Alt