Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Site yönetimi sakat kelimesini kullanmasın

atildertli

Üye
Konular
105
Reaksiyonlar
0
:mad::mad:lütfen şu sakat kelimesini kullanmayın.engelliyiz diye sakat mıyız. siz başkalarına bakmayın o diyenler kendilerinin ayıbı...:mad::mad:

hadi bakalım kim çıkartıcak..:p

sakat sakat sakat :)

ya bırakın artık bunları, kendi aramızdayız şunun şurasında :)

Temmuz.2006'da bu konuda yazdığım bir yazı. (Hiç değişiklik yapmadan kopyaladım.)

Farklı bir bakış açısı, A_GEYiK’çe;

İnsanın Allah tarafından bir yaratılış standardı vardır. Kusursuz bir şekilde yaratılmıştır. Burayı fazla karıştırmayalım, tehlike oluşturabilir. (Hani işine karışmak gibi olmasın, bir bildiği vardır.)

Bazılarımız ise bu standartlara uymayacak şekilde yaratılmışız. Biz bu duruma kendi aramızda “özürlü” diyoruz. Standart şöyle olsaydı; 3. göz, acil durumlar için kullanılacak sırtımızdan çıkacak 3. bir kol (vs.) Bu durumda şu an ki tüm insanlar özürlü sıfatında olacaktı.

Şu an ki standartlara göre hiçbir insan bir araç kullanmadan uçamaz. Demek ki hepimiz uçma özürlüyüz. Ama şu var ki; belki de değiliz. Belki uçma kabiliyetimiz var ama henüz keşfedemedik.

quote_icon.png
Alıntı Yapılan Kişi: A_GEYiK
Özürlü, engelli, sakat... Vs.

Bazen düşünüyorum da 2 el fazla geliyor bana. Son zamanlarda insanları incelemeye başladım, aynı anda 2 el ile farklı işlemleri nasıl yapıyorlar diye düşünüyorum. Bazen de insanları yaratık olarak düşünüyorum, hani 3. gözümüz olsa ne olurdu?

Yani sonradan özürlü olunmaz, özürlü doğulur.

Sakatlık ise; doğuştan özürlü olmayıp, bu duruma özenerek :) sonradan her hangi bir şekilde özürlü olma çabasının başarılı olunmuş halidir. Geçicici sakatlanmalar vardır. Örnek; futbolcu sakatlanmaları. Ben hiçbir yerde duymadım, “falanca futbolcu özürlendi”, “sakatlandı” derler. Demek ki “sakatlık” geçici bir durumdur. “Sakat kalma” hali adından da anlaşılacağı üzere kalıcı bir durumdur ve eskiye dönüş hiçbir şekilde olamayacaktır.

Engelli kavramı ise; bizlerin uydurduğu bir bahanedir. Konuşmak istemediğimiz bir kişiyi msn de engelleriz. Bilinçli olarak sigara içeriz kendimizi koşmaya engelleriz. (vs...)

Bu durumda özürlü bir kişi hem özürlü olup hem sakat kalabilir, hem de engelli de olabilir.
Sakat kişi özürlü olamaz, hem sakat hem engelli olabilir.
Her sakat engelli değildir, her hangi bir engel hissederse engelli olur.
Her engelli de sakat değildir. Aracında Ogs cihazı olmayan sağlam bir kişi Boğaziçi Köprüsünden geçemez. Geçiş için engellidir, bu kişi ne yapacak? İkinci köprüyü kullanacak, Onu da mı engellediler, ya ogs alacak ya da vapurla geçecek.

Aklıma gelen engelsiz ilk kişi Robinson Crusoe, adamın yaşamını devam ettirmesi için önünde hiç bir engeli yok. Ne yüksek kaldırımlar, ne bürokratik engellemeler…

Ekteki ilişimi bir daha izleyin. Buradaki kadın sizce sakat mı yoksa engelli mi?

http://www.youtube.com/watch?v=Vem_b...elated&search=

Kim olduğumuz mu yoksa ne olduğumuz mu önemli. Bu duruma göre değişkenlik gösterir.

quote_icon.png
Alıntı Yapılan Kişi: A_GEYiK
Mehmet, bana "Sakat Ahmet gelecek" derken, Ali, bana "uzun saçlı Ahmet" diyecektir. Ya da "Filozof Ahmet" (vs) Karşımızdakine göre en belirgin özelliğimiz ne ise öyle nitelendirecektir.

Bir gün arabam arıza yaptı ve yolda kaldım. Tamircimi arayıp yardıma çağıracağım. Telefon açtım, birçok müşterisi var, haliyle telefonda beni tanımakta güçlük çekecekti. Bunun bilincindeydim. Öncelikle adımı söyledim. "Merhaba Ağabey, ben Muhammed" dedim. Tanımadığını anlayınca "Mavi şahin arabası olan kişiyim" dediğimde yine yeterli bir tanım olmadığını anlayınca "Özürlü olan kişiyim" dedim. Böylelikle beni tanıyabildi.

Tamircime göre, ben özürlüydüm. Mehmet’e göre sakat, Ali'ye göre uzun saçlıyım. Anneme göre, biricik oğluyum...

Bu kadar takılmayınız arksadaşlar; bir kişi sakat diye hitap etmişse yada ediyorsa,ne niyetle söylediği önemlidir.alaylı bir şekilde söylerse ben de kızarım ama normal engelliler demek ister gibi hitap ederse hiç takılmam.Bir de bunu kendi içimiz de ''söyenmemesi '' için uyarı yapıyoruz.Mühim olan toplumu değiştirebilmek,buda mümkün değil:(.Bizler neyse biribirmizi biliyoruz ama toplum için ne olacak, kim kimi değiştirecek,hııııı; bize sakat demeyin engelli mi? deyin diyeceğiz..bu sefer de onlar bizimle alay eder gibi, ha engelli, ha sakat ne fark eder.sonuç itibariyle engelin varmı yok mu? ona bakar...Kimi insan engelli diye hitap eder,ama sen arkanı döndüğünde de sana sakat der,ne anlamı kaldı ozaman onun bu davranışından,bence hiç hoş bir davranış değil,öyle ikiyüzlü davranmasındansa, bana karşı dürüst olsun sakat desin daha iyi....
saygılar:)

bu konu soğuyunca hep tekrar ısıtılıp önümüze konur oldu.. üyeliğim boyunca bu konuda en az 10 başlık anımsıyorum...

sağ üstte arama kutusu var... sakat, özürlü, engelli; arayın bakalım hangisi daha çok gelecek..

ben size yazayım:

sakat: 140 konu
engelli: 98 konu
özürlü: 100 konu

demek ki biz kendimiz bile sakat kelimesini daha çok kullanıyormuşuz.. :)
şahsi düşünceme gelince; hiç önemi yok her üçünü de kafama göre rahatlıkla kullanabilirim...

Avni Abi me katılıyorum..

bizim için ne derlerse desinler yada biz birbirimizi nasıl tanımlarsak tanımlayalım durumumuzda bir değişiklik olmıycak ..bu kadar hassas olursanız hep üzüleceksiniz hep kendinizi kötü hisssedeceksiniz ve sonuçta bu en çok sizi etkilicek negatif yönde..

kendinizle barışık olduktan ve komplekslerinizden arındıktan sonra artık bizim için kullanılan tanımların hiç bir öenmi kalmıyor.

"sakat" gerçekten bu yüzyıla yakışmayan bir kelam...ve halen ısrarla bazı vıp kişiler ve medya "özürlü" kelimesini kullanmaktan vazgeçmedi...bencede önemli bir detay...

öyle ikiyüzlü davranmasındansa, bana karşı dürüst olsun sakat desin daha iyi....
saygılar:)

açık ve net bir anlatım...aynen katılıyorum...gönüller bir olsun kalpler temiz ve saf olsun...

Sakat ta denmesin,engellide denmesin.Düşünün ki bütün türkiye size mesela masa desin. ne olacak?. kızan arkadaşlarımız kızmayacak mı?. elbette kızacaklar.Masada dense sandalye de dense netice değişmez.Bence en iyisi kendinle barışık olarak meseleyi halletmek.Peki kolaymı bu kadar derseniz.Çok zor tabii ama başka çarede yok.Bütüne bakmak gerek.Ayrıntılar insanı boğar.Lütfen bütüne bakalım.Herkese saygılar

Her ne kadar konuyu aan arkadaşla aynı açıdan konuya yaklaşmıyorsam da, ne denirse densin mantığındaki arkadaşlar doğru düşünmüyorlar.

Biz görselliğin daha doğrusu imajın çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz ve inanın bana trendler gösteriyor ki, imajın önemi daha da artacak.

bu sadece görerek algılanan imaj mı? kesinlikle hayır, kelimelerin de yaptığı çağrışımlar fdolayısıyla sahip olduğu imgeler vardır.

Sakat, kör, âmaâ bunlar toplumda özellikle de toplumun geri kalmış kesimlerinde olumsuz anlama sahip kelimeler, siz bunları milletin gözüne sokarak kahramanlık yapmış olmazsınız, açıkcası kendinizle barışık falan da olmazsınız, belki kullanıla kullanıla zamanla olumsuz anlamı körelebilir, fakat marjinal fayda açısından bakıldığında bu engelli kavramının daha kısa zamanda yol kat etmesine engeldir.

bunun orta yolu bu tarz sözlerden gocunmamakla beraber, kendimizin özellikle de engelsiz insanların bulunduğu ortamlarda çok fazla kullanmamak olabilir.

Hülasa Ben de bu kelimelerin siteden çıkarılmasını önerenlerdenim, hele ki "Görme engelliler ve körler için forumun sade hali" yazımı son derece yanlış olmuş, halbuki görme engelli ve az görenler için forumun sadeleştirilmiş hali de yazılabilirdi.

bu kavramlar üzerine daha sonra bilahare farklı bir başlık açacağım.

Bülent bey bağlantısını verdiğiniz konu başlığında Veritas ırada iyi ifade etmiş ki ben de söylediklerine (eğer doğru anladıysam) katılıyorum.

daha fazla sakat, kör, sağır diyebilmek dedirtebilmek pratikte bize fayda sağlamaz, fakat bilakis bilmiyorum dikkatinizi hiç çektimi ama, engelli kelimesi üzerinden özellikle bugünlerde toplumsal duyarlılığın ivme kazandığı söylenebilir.

Sıradan engelli bir vatandaşı ilgilendiren şey sakat, kör, sağır kelimesinin politik açılımımıdır, yoksa yaşam kalitesinin ve kendi toplumsal statüsünün düzeyi mi? takdiri okuyanlara bırakıyorum...

valla sizi bilmem ama ben sakatım :)

sakat yada engelli ne farkeder sonuçda aynı kaderi yaşıyoruz.aynı sitedeyiz ne farkımız var sizin benden benimde sizden.

öyle ama ne farkeder ama toplumumuz bizi ayrıca deli olarak görüyorlar haberin olsun

hiç birimiz engelli değiliz sakın benim şu engelim var bu engelim var demesin asıl engel bizlere engel çıkaranlar

Üst Alt